Si eu am nevoi personale la unicredit dar pana acum nu m-au anuntat de nicio crestere de dobanda/rata. 180 RON mi se pare o suma enorma. Eu am rata de vreo 450 de ron si daca ar fi sa creasca si cu 100 ron m-as ofusca. Oricum eu am dobanda fixa

Dobanda variabila o calculeaza astia in functie de un indice de referinta (cel mai des EURIBOR sau ROBOR) si formula de calcul a dobanzii e valoarea indicelui de referinta + marja bancii.
Indicele de referinta poate fi calculat ca o medie a valorilor pe zi la o luna, la trei luni, la 6 luni sau la 1 an. Pe bnr.ro se poate vedea variatia acestor indici de referinta. Spre exemplu euribor este rata dobanzii la care bancile de prim rang din europa isi pastreaza depositele in moneda euro intre ele. Adica sa spunem ca RBS depune niste euro la Credit Suisse iar acesta ii da o dobanda de X%. Ei bine, se calculeaza o medie a acestui tip de depozite pe toate bancile mari din Europa si acea medie fa vi EURIBOR. Evident, acesta variaza in functie de piata si in momente de criza este normal sa creasca (creste nevoia de lichiditate si trebuie atrase fonduri). RObor este indicele calculat la depozitele in lei intre bancile din Romania.
Astfel, sa zicem ca unicredit tine un depozit al BRD in lei si trebuie sa ii dea lu BRD o dobanda de Y%. Vin eu si vreau credit de la unicredit. Unicredit imi va da creditul cu o dobanda de Y%+ marja unicredit care de obicei mai este un 2-3%, ca doar nu sunt prosti....
Sfatul meu, pentru oricine care vrea credit, este sa afle DAE - care e dobanda+ toate celelalte costuri ale creditului respectiv (comisioane, speze, etc). De aceea la un credit cu dobanda, sa zicem de 8%, dupa ce adaugi toate celelalte costuri ajungi pe la 13-14%.
Sa ma corecteze careva daca gresesc

Obsedat de ordine si disciplina.