$1 scrie:$2ana la urma e un contract intre doua parti. Care se presupune ca l-au citit si au fost de acord cu TOT ce este stipulat in el. Fiecare client, in momentul aprobarii acelui credit, a vazut-o ca pe o reusita si s-a bucurat. In principiu, fiecare a stiut (sau ar fi trebuit sa stie) la ce se inhama.
La ce zici tu putem opune ce scrie acolo:
$1 scrie:$2e asemenea, în funcţie de tipul de contract, clienţii care au avut dobândă fixă , modificată ulterior de bancă printr-o clauză declarată acum abuzivă, vor rămâne cu această dobândă şi vor primi înapoi diferenţa de bani plătită în plus
Iar contractele cu bancile, departe de a fi un succes si o bucurie a ambelor parti, sunt, adesea, fie niste capcane (formularea plina de ambiguitati, care lasa loc de interpretare si de abuz, dar intotdeauna in favoarea bancii, ori scrisul maruntel, ori trimiterile cu steluta - toate aceste tertipuri menite sa ascunda si sa insele), fie niste solutii acceptate ca ultima sansa, nu ca alternativa.
Bancile (ca mai toate companiile care au venit sa adune cascaval gras) n-au practicat, in acesti 22 de ani, politici transparente si cinstite, ci s-au luat la intrecere in a introduce nenumarate comisioane, care mai de care mai hilare - daca aminitim doar:
- "comisionul de analiza a dosarului"
- "comisionul de administrare a contului"
- "comisionul de risc"
Ce se vrea sa intelegem (sa mi se ierte inexactitatea poreclei cametei)? ca banca, oricare ar fi ea, pastreaza o dobanda mica (mica pe naiba, ca nicio banca n-a avut dobanda prea miloasa) dar (asta nu mai trebuie inteles) pe care o sporeste pe blat, prin aceste multe comisioane.
Sa fiu iertat, dar dupa proasta mintea mea, simplific povestea la atata:
(1) dobanda pe care o platesc la un imprumut oarecare trebuie sa acopere absolut tot: cheltuielile bancii (care are nevoie de niste resurse ca sa poata functiona, limpede si de inteles - sedii, salarii, echipamente etc) si profitul bancii (pe care il imparte cum stie ea: impozitul catre stat, investitii, premii pentru salariatii bancii etc), si pentru mine reprezinta "pretul" banilor cu care im acopar o nevoie sau o investitie;
(2) dobanda care mi se plateste mie, ca om care iti tine banii intr-o banca) este pretul pe care mi-l plateste banca pentru ca se foloseste de banii pe care i-am depus eu.
In cazul unei economii de tranzitie se mai ia in calcul inflatia si efectele ei, dar pe asta ma obraznicesc sa o exclud (pentru ca numai cetateanul ii suporta consecintele, niciodata statul sau bancile).
Iar reclamele mincinoase, contractele cu clauze scrie intr-o maniera care sa le faca mai greu de citit si de inteles nu-s altceva decat inselatorie (mai ales ca functionarii bancii sunt instruiti sa prezinte doar avantajele, si sa ascunda cat pot de mult din costuri si clauze - si o fac cu zel!) - intr-o buna zi or sa se reglementeze si aceste aspecte.
La fel (daca tot am inceput) este si situatia platilor pe card a salariilor (aproape orice necajit isi ia leafa - oricat de mica ar fi ea! pe card - si nu ca ar fi cerut el asta) cine suporta costurile si cine trage foloasele?
Iar daca n-am fost in stare sa demonstrez mare lucru, hai sa mai observam ceva: din relatia bancii cu clientii, cine are, realmente, de castigat? sau poate ca n-avem de unde sa stim? pai sa ne uitam la banci (puzderie de sedii lucioase, nenumarate spatii inchiriate in toate zonele oraselor - i-a mai potolit criza, e drept) si la cetateni (nivel de trai tot mai scazut, rate impovaratoare, case si masini pe care banca le scoate la mezat). Banca prospera, cetateanul se duce in jos.
(n-am facut apologia inconstientilor care s-au repezit la credite peste puterile lor, desi poate ca ar trebui sa-i apere si pe ei cineva - macar pentru ca au fost pacaliti ca-si pot permite acele credite)
Gresesc? Se prea poate (n-am cunostinte din categoria asta, am doar o oarecare experienta acumulata, si mai am si niste observatii - traiesc in tara asta!), dar macar nu trag foloase din asta.
(cu titlu de PS: am incepus sa scriu raspunsul asta acu' vreo ora si jumatate, si s-a mai postat - o sa vad mai incolo, daca o sa am si timp, daca e cazul sa revin/reiau - deocamdata sa ma iertati daca raspunsul meu se suprapune peste ce s-a mai spus deja)