Eu mi-s calm de felul meu. Si caut sa imi pastrez calmul in orice situatie.
Exemplu:
Sambata 2 iunie ora 11.50, intersectia Bd. Constructorilor - Sos. Ciurel. Eram intr-un Logan van, doream sa ajung in Militari, venind de pe Constructorilor si vrand sa fac dreapta spre Ciurel. Aveam verde intermitent, dar stateam, cu semnal dreapta pus, ca sa dau prioritate celor ce veneau din dinspre Crangasi (ei aveau verde permanent). Cum stateam eu asa, ma trezesc depasit in viteza de un Megane negru, care a trecut milimetric prin fata mea ("mi-a taiat calea" este impropriu spus, pt ca eu stateam), facand dreapta. A fost evitat milimetric de cei care veneau dinspre Crangasi, cu claxoanele, franele bruste si injuraturile de rigoare. In fine, se elibereaza soseaua si reusesc sa fac dreapta spre Ciurel.
Ora 11.55, semaforul din fata barajului Lacul Morii: il depasesc pe inconstientul cu Megane negru, intrucat cei ce erau pe banda mea la semafor pleaca un pic mai repede. Observ ca la volan era un pustan de vreo 20-23 de ani. Imi zic in minte: "Inca unul caruia i-a dat tac-su bani de iaurt si el a pus benzina in masina..."
Ora 11.57, intersectia Virtutii cu Dezrobirii: Megane-ul negru era in spatele meu, la semafor, fiind incadrati pe banda din dreapta. Se face verde, plec de pe loc si doresc sa ma incadrez pe breteaua de langa pasaj, ca sa fac dreapta pe Iuliu Maniu. Intrucat de pe Dezrobirii a fost oprit unul cu botul in intersectie, asteptand verdele de la semafor, franez usor, dau semnal stanga ca sa imi anunt intentia de a-i ocoli aluia botul masinii. Aud din spate un demaraj cu scartait de roti si ma vad depasit ca o naluca de catre Megane-ul negru. In manevra de evitare a Megane-ului era sa-l acrosez pe cel oprit aiurea la semafor. In fine... Claxonez prelung, dar cel din Megane nu a dat nici macar un semnal de avarie in semn ca isi recunoaste vina.
Ora 12.00: la intersectia bretelei de langa Pasajul Lujerului cu Bd. Iuliu Maniu, ma incadrez prin dreapta Megane-ului, il claxonez iar prelung (evident, din Megane nici o reactie) execut virajul la dreapta si ma opresc in spatele unui autobuz oprit in statie, asteptand ca acesta sa plece. Pun semnal stanga si in aceeasi secunda ma trezesc acrosat din spate stanga. De catre cine? De catre Megane negru... Tot atunci pleaca si autobuzul din statie, si mut masina dupa statie, pentru a nu-i incurca pe cei ce vin din spatele meu. In spatele nostru mai opreste cineva, aflat in spatele Megane-ului, care vazuse toata faza, "avand bilete in primul rand".
Evident ca ma dau jos la ala cu gura mare, maica-mea la fel (era in dreapta). Pustanul la mine: "De ce mi-ai taiat ma calea?" Am ramas cu gura cascata... M-am dezmeticit si i-am zis: "Ba, esti idiot? Eu stateam locului si tu zici ca ti-am taiat calea?" Ma uit la masina lui: bara zgaraiata, lipsea o bucatica din aripa fata dreapta, si avea o crapatura si niste zgaraieturi pe ea. Eu la Logan aveam o foarte subtire urma de namol pe bara, in rest absolut nimic. Ma calmez pe loc. Reusesc sa il calmez si pe idiot, i-am zis calm ce a facut in trafic, l-am sfatuit sa o declare lovita in parcare, pt ca altfel se trezeste cu amenda si puncte pe carnet. El a zis ca mai vorbim. Ii dau nr. de tel., iau nr de tel al martorului si plecam.
Ma suna pe la 4 dupa amiaza, ca sa mergem la politie. Pe fundal se auzea tac-su cu gura mare. Incerc sa il conving sa declaram la politie ca a gasit-o lovita in parcare, el nu, ca nu il crede politistul si ca sa ii dau 5 milioane

ca sa isi faca masina... I-am zis ca oricum nu am atatia bani si nici nu ii dau nimic, dar ca vin la politie peste o ora.
Am luat-o pe mama, in calitate de martor si de eventuala acoperire, in cazul in care pustiul vine cu vreun prieten sa faca scandal si mergem la politie.
Acolo ma intalnesc cu pustiul insotit de mama lui, in calitate de proprietara a masinii. Incerc sa ii explic inca o data si sa ii propun varianta cu parcarea, el nu si nu... sa ii dau 3 milioane (scazuse suma de la 5). Ii zic ca banii astia nu ii ajung pt reparatii si nu ii platesc nimic, pt ca ma stiu nevinovat. Ma-sa propune atunci sa urmam calea legala. Ma declar de acord, stiind ca in fata politistului vom fi numai eu si pustiul. Completam declaratiile si ne punem pe asteptat.
Dupa vreo doua ore, vine iar pustiul la mine, reinnoind propunerea cu 3 milioane, si ca daca ma declar in fata lui vinovat, el pleaca acasa si se stinge totul.

Nu-mi venea sa cred. Evident, refuz si ii explic inca o data toate prostiile facute de el in trafic in decurs de 10 minute. Ma-sa sustine ca nu este posibil, ca ea stie cum conduce fiul ei. Il pun sa recunoasca ce a facut in trafic, iar pustiul recunoaste. Ma-sa ramane cu gura cascata. Ii zic maica-sii: "Dupa ce a facut ce a facut in trafic, dupa ce el m-a agatat, vreti tot eu sa va dau 3 milioane? Mai mult, i-am propus varianta cu gasitul masinii lovite in parcare si nu o acceptati, desi stiti ca baiatul scapa fara nici o sanctiune. Insa, daca ati vrut calea legala, acum ramane calea legala." (Subliniez ca maica-sa era cu gura mare, eu cautam sa raman calm, in timp ce mama incerca sa ii explice femeii de ce sunt eu nevinovat. Incerca sa ii mai explice ca ea, care a stat acasa, nu are de unde sa stie mai bine ce s-a intamplat, comparativ cu mama, care a fost in masina in momentul acrosarii.)
Dupa vreo 3 sferturi de ora, vine pustiul la mine sa imi spuna ca se simte rau (si chiar parea ca se simte rau), ca el nu mai sta si ca pleaca acasa, mai ales ca a doua zi avea examen. In fine, pleaca.
Dau si eu sa plec, insa mama ma intreaba: "Ce faci daca asta ajunge acum acasa, ia o pastila si vine dupa doua ore sa declare accidentul? Te poti astepta la orice de la unul care a incercat sa te stoarca de bani, in conditiile in care tot el era vinovat. Eu zic sa ramanem, ca oricum am pierdut toata seara." Si am mai ramas o ora, am obtinut dovada ca am declarat accidentul si ca nu am nici o avarie la masina.
Ce cred eu ca il paste pe pusti: scrisoare de la politie sa se duca sa depuna permisul de conducere si sa plateasca amenda pt nedeclararea accidentului in termen de 24 de ore. Cu plata reparatiilor masinii nu stiu cum se va descurca. In locul parintilor lui, eu nu i-as mai da masina pana cand nu va achita integral reparatiile acesteia. Si toate acestea pt ca el s-a crezut zmeu la volan si pt ca mama lui a vrut sa urmeze calea legala.