În ţară şi peste hotare
Răspunde

Vacanta in RO

22 Iul 2008, 17:14

Anul acesta am zis sa ma risc si eu si sa plec in vacanta de vara in tara cu masina. Traseu: Praga-Bratislava-Budapesta-Arad-Fagaras. Plecat din Praga dimineata la 8, pe autostrada catre Brno am prins doua accidente si am cam pierdut mai bine de o ora mergand cumintel in coloana cu 10 km/h. Odata trecut de Brno insa, soseaua s-a eliberat si am putut sa merg cat m-a lasat inima (130-140 km/h ca sa nu urle motorul prea tare). Am trecut la Slovaci si prima teapa: 10 EURO pentru vignieta (ca nu aveau decat de o spatamana sau asa ceva) pentru o ora de mers pe teritoriul Slovaciei. La unguri in schimb mi-a placut chestia cu vignieta electronica, nu mai te poate nimeni aburi ca nu au decat de o saptamana/luna/an iar drumurile (autostrada si sosea) absolut super. Dupa cam 9 ore de la plecare ajung la granita cu tara muma.
Daca pana aici s-a circulat in general conform regulilor, dupa aceasta granita am intrat in zona in care mi s-a parut ca nu exista nici o regula: depasiri criminale (sosea mai lata dar doar cu doua benzi: un nebun intra in depasire pe langa mine desi din sensul opus se vedea ca vine o masina...m-am tras cat mai pe dreapta, cel din fata mea la fel, cel care venea din directia opusa s-a tras si el cat mai pe dreapta - toti ca sa il lasam pe idiot sa treaca), drumuri nou asfaltate cu gropi lasate intentionat cred, viteza in localitate la fel ca in afara localitatii, carute, oi etc.
Am dormit la o pensiune draguta pe langa Arad iar a doua zi, din nou la drum. Daca in ziua precedenta am facut aproape 800 km in 10 ore, a doua zi am facut 350 km in 7 ore. Drumul a fost ok, mai putin idiotii care conduceau ca bezmeticii. Am ramas surprins sa vad ca prin localitati viteza participantilor la trafic nu scadea aproape de loc. Eram singurul care incerca sa tina un 50-70 km la ora conform regulilor. La un moment dat am observat in departare o alta masina care mergea mai incetisor prin localitati iar cand am ajuns in spatele ei am vazut ca avea, ca si mine, numar de Cehia ceea ce m-a amuzat teribil. Dupa Sibiu, observ ca inca se mai lucreaza la DN1 (cand au inceput oare? de 2 - 3 ani?). Desi soseaua arata bine din loc in loc mai e lasata cate o groapa, chestie la care eu nu am reusit sa gasesc logica ca nu parea a fi canal.
Dupa cateva zile de relaxare, Transfagarasan.
DSCN0069.JPG
DSCN0068.JPG
DSCN0090.JPG
DSCN0086.JPG

Traseul la intoarcere: Fagaras-Agnita-Medias-Turda-Cluj-o oprire in Huedin sa vizitez niste locuri dragi-Oradea-Budapesta-Bratislava-Praga.
Am decis acest traseu intre Fagaras si Cluj pentru ca e mai scurt/rapid decat DN1. Drumul a fost ok in general mai putin vreo 2 km dupa Cincu (pe care inca nu au apucat sa ii refaca dar se lucreaza acum) unde am zis ca acolo imi las rotile. Am dormit undeva pana in Oradea, drumul pe la unguri din nou excelent. Din cauza unor lucrari a trebuit sa intru in Budapesta ceea ce mi-a dat ceva emotii dar cu ajutorul unui baiat de la o benzinarie si o harta am reusit sa ies destul de repede. In Cehia insa, intre Brno si Praga autostrada e groaznica. Masina se scutura din toate balamalele de ti-e si frica. In fata mea, o masina cu rulota agatata in spate. La un moment dat, roata din stanga a rulotei se desprinde (shit!) si o ia spre banda a doua si apoi gardul ce separa cele doua sensuri. Un moment mai tarziu se intoarce pe carosabil catre mine (shit! shit!) care veneam din spate pe banda 1 (cel cu rulota a tras pe dreapta pe banda de urgenta). Mi-a crescut adrenalina de nu mai vedeam nimic in afara de roata aia nenorocita. Am reusit sa ma strecor pe langa tragand dreapta dar nu stiu daca si cel din spatele meu a reusit sa evite (eu am transpirat abundent in cateva secunde si nu m-am mai uitat in urma sa vad ce s-a intamplat).
Cam dupa 9 ore de la plecare de la Oradea am ajuns acasa, obosit si hotarat ca data viitoare sa vin cu avionul in tara.

Re: Vacanta in RO

22 Iul 2008, 17:29

o vacanta de neuitat...!

22 Iul 2008, 17:45

intotdeauna drumurile din romanica iti dau transpiratii pe coloana
si eu poate voi merge in august la brno.am mai fost dar cu trenul sau cu autocarul.oricum cehia e superba!

27 Aug 2008, 09:26

Ce norocosi sunteti voi, cei din vest, ca sunteti langa granita! :) Pentru restul, e un chin numai sa ajunga in cealalta parte a tarii!

27 Aug 2008, 09:28

$1 scrie:$2ntotdeauna drumurile din romanica iti dau transpiratii pe coloana

si nu uita soferii care circula pe ele ;)

27 Aug 2008, 09:54

Asa e. De fiecare data cand vin in tara observ aceeasi chestie: daca pe la drumuri s-a mai lucrat si devin tot mai bune, soferii in schimb par tot mai bezmetici. Personal nu inteleg mania asta de conduce cu farurile de ceata aprinse tot timpul dar that's just me. Sa conduci cu 90-100 km/h in localitate insa, mi se pare de-a dreptul iresponsabil. Doar pentru ca ai detector de radar bagi cat poti pentru ca esti sigur ca nu patesti nimic. Motivul pentru care exista reguli de circulatie (siguranta ta si a celorlalti "participanti la trafic") s-a pierdut complet si nu mai preocupa pe nimeni. Singura preocupare e cum sa faci sa fentezi regulile fara sa fi prins. Romania se "junglarizeaza".

27 Aug 2008, 11:32

Asa e...dar daca incerci sa respecti regulile mai ales in localitate....esti fff aspru claxonat..... foarte rau de altfel. Din pacate s-a peirdut demult respectul pe soselele din Romania.
$1 scrie:$2sa e. De fiecare data cand vin in tara observ aceeasi chestie: daca pe la drumuri s-a mai lucrat si devin tot mai bune, soferii in schimb par tot mai bezmetici. Personal nu inteleg mania asta de conduce cu farurile de ceata aprinse tot timpul dar that's just me. Sa conduci cu 90-100 km/h in localitate insa, mi se pare de-a dreptul iresponsabil. Doar pentru ca ai detector de radar bagi cat poti pentru ca esti sigur ca nu patesti nimic. Motivul pentru care exista reguli de circulatie (siguranta ta si a celorlalti "participanti la trafic") s-a pierdut complet si nu mai preocupa pe nimeni. Singura preocupare e cum sa faci sa fentezi regulile fara sa fi prins. Romania se "junglarizeaza".

27 Aug 2008, 12:51

Din cate stiu eu, (asa zicea un ghid odata), autostrada dintre Brno si Praga este cea mai veche din europa, are vreo 40-50 de ani si motivul pentru care fac masinile ca toti dracii este ca nu este asfalt turnat, ci e autostrada din placi de beton asamblate. :)

27 Aug 2008, 15:43

La faza cu circulatul in localitate sunt de acord si eu cu Simona.
Stiu si eu cum e sa fii claxonat si sa ti se dea flash-uri disperate (si de la 100 m) pentru ca mergi cu 50-59 prin localitate.
De fapt acum se considera nesimtire in trafic sa respecti restrictiile. Si ne miram de accidente.
A, si sa nu uit boala care o am pe unii coparticipati: ma tot gandesc ca la toti li s-au ars becurile alea portocalii sau care stau dupa sticla portocalie?
Ca in ultima vreme nu am prea vazut la nimeni sa fie folosite. Eventual la o oprire in mijlocul drumului merge o avarie, nu? Ca in rest...

:(( :(( :((

27 Aug 2008, 16:21

$1 scrie:$2a faza cu circulatul in localitate sunt de acord si eu cu Simona.
Stiu si eu cum e sa fii claxonat si sa ti se dea flash-uri disperate (si de la 100 m) pentru ca mergi cu 50-59 prin localitate.
De fapt acum se considera nesimtire in trafic sa respecti restrictiile. Si ne miram de accidente.

Cel care da flash-uri e cretin daca are pretentia sa intri in sant ca sa treaca el iar in varianta cu 2 benzi pe sens cel care circula "regulamentar"(asa crede el) cu 50 la axul drumului merita sa aiba frigiderul plin.

27 Aug 2008, 16:39

$1 scrie:$2Cel care da flash-uri e cretin daca are pretentia sa intri in sant ca sa treaca el iar in varianta cu 2 benzi pe sens cel care circula "regulamentar"(asa crede el) cu 50 la axul drumului merita sa aiba frigiderul plin.

pai daca sunt in localitate, pe un drum cu 2 benzi pe sens si intentionez sa virez stanga, n-am voie sa circul pe banda de langa axul drumului ?

27 Aug 2008, 16:45

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2Cel care da flash-uri e cretin daca are pretentia sa intri in sant ca sa treaca el iar in varianta cu 2 benzi pe sens cel care circula "regulamentar"(asa crede el) cu 50 la axul drumului merita sa aiba frigiderul plin.

pai daca sunt in localitate, pe un drum cu 2 benzi pe sens si intentionez sa virez stanga, n-am voie sa circul pe banda de langa axul drumului ?

cu conditia sa semnalizezi in prealabil si sa nu fie linie continua

28 Aug 2008, 15:12

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2a faza cu circulatul in localitate sunt de acord si eu cu Simona.

Cel care da flash-uri e cretin daca are pretentia sa intri in sant ca sa treaca el iar in varianta cu 2 benzi pe sens cel care circula "regulamentar"(asa crede el) cu 50 la axul drumului merita sa aiba frigiderul plin.

1. Care e faza cu frigiderul? Ca nu stiu poanta. :) Eventual MP daca nu e voie pe forum. :D
2. Eu vorbeam de mers pe drumuri cu o banda pe sens.
3. Vad ca esti din Cluj. Pe cate drumuri din oras cu 2 benzi pe sens poti merge pe banda 1 fara sa dai in gropi generoase sau sa intalnesti masini parcate? Si asta probabil nu numai in Cluj. Stiu ca trebuie sa se foloseasca banda 1, dar daca pe ea incapi numai cu bicicleta sau iti trebuie tanc ca sa iesi cu bine, eu prefer sa ma duc pe banda 2 "regulamentar" cum ziceai tu. Daca banda 1 e drum pentru masini, nu tancuri, atunci stau acolo, ca nu am nici un motiv sa ii incurc pe altii.

28 Aug 2008, 15:54

$1 scrie:$2. Care e faza cu frigiderul? Ca nu stiu poanta. :) Eventual MP daca nu e voie pe forum. :D
2. Eu vorbeam de mers pe drumuri cu o banda pe sens.
3. Vad ca esti din Cluj. Pe cate drumuri din oras cu 2 benzi pe sens poti merge pe banda 1 fara sa dai in gropi generoase sau sa intalnesti masini parcate? Si asta probabil nu numai in Cluj. Stiu ca trebuie sa se foloseasca banda 1, dar daca pe ea incapi numai cu bicicleta sau iti trebuie tanc ca sa iesi cu bine, eu prefer sa ma duc pe banda 2 "regulamentar" cum ziceai tu. Daca banda 1 e drum pentru masini, nu tancuri, atunci stau acolo, ca nu am nici un motiv sa ii incurc pe altii.

1. frigiderul tine "carnea" la rece (atunci cand e prea multa si nu se poate consuma pe loc :D )
2. ok- atunci ala care da flasuri e un idiot (sau mai poate fi un membru ClubFord care te saluta)
3. exemple Floresti (portiunea de la UM pana pe Calea Floresti), Calea Turzii, Aurel Vlaicu.....

Dupa ce traversezi Florestiul in coloana bara la bara si ajungi in sfarsit la 2 benzi pe sens te tot minunezi in coloana in spatele unui destept care merge "regulamentar" in paralel cu alata masina.
Nu e regulamentar de aici si "... " (vezi capitolul cu Ordinea ocuparii benzilor si o sa vezi ca nu calitatea asfaltului e criteriul) E chiar asa greu sa il lasi sa treaca sau preferi sa fi depasit prin dreapta ca tranvaiul ?

28 Aug 2008, 19:42

In primul rand, mersi de explicatie. :D O sa incerc sa imi tin frigiderul gol.
Cel cu flash avea categoric alta marca, nu de alta, dar i-am facut loc cat am putut ca sa ma depaseasca.
Pe strazile enumerate de tine, intr-adevar se merge oarecum bine si corect, dar hai in Manastur si vezi ce 'largi' sunt drumurile. Iar treaba cu Floresti nu o stiu (inca) acum dupa ce au marcat banda unica de mers, dar stiu cum e la iesire spre Dej vinerea dupa-masa. Dupa ce stai 2 ore in coloana ca sa iesi din Cluj, Sannicoara si poate si Apahida iti vine sa mergi ca trenul. Noroc ca urmeaza Jucu cu banda larga si cei care vor pot merge cat de repede vor. Eu merg pe ceea ce ar trebui sa fie banda 1 ca sa nu incurc.
Asa ca sa stii ca nu sunt al draq sau asa ceva, nu merg pe banda 'mea' numai ca sa nu ii las pe altii sa treaca. Dar mi-e mila si de masina, sa stii.

O zi buna si km multi fara probleme!

P.S. Am remarcat ghilimelele si stiu si ordinea de ocupare a benzilor (si sigur la banda 1 nu scrie ca e parcare :) ).
Răspunde