$1 scrie:$2n curand plec la Kusadasi !
Sugerati-mi va rog ,cateva obiective turistice demne de vizitat in zona.
Multumesc!

Daca mergi cu masina personala, te sfatuiesc sa mergi cu ea la Pamukkale.
Te vor contacta niste romanca de la o asa zisa agentie de turism locala sa-ti propuna excursii organizate la Pamukkale, Efes, Baie turceasca, etc. Singura la care merita sa participi (daca stii sa inoti) este excursia cu vaporasul in turul golfurilor.
Chiar daca nu stii sa inoti, poti inota in acea splendida apa cu o vesta de salvare.
Cred ca daca mergi in port in Kusadasi, si excursia asta poate iesi mai avantajos, mai ales ca nu ai nevoie de ghid.
In Pamukkale, asa zisii ghizi au fost de tot rahatul. Daca nu stiati, acolo este un fenomen geologic interesant creat de ape termale, si un site arheologic, + piscina Cleopatrei, in care vi se spune la plecare ca aveti acces, dar la fata locului trebuie sa platiti suplimentar. Aveti acces in incinta, la o bere.
La excursia asta rau este ca ajungeti la cel mai important obiectiv pe caldura de foc. Si daca in 9 iunie erau cam 34 grade, imi imaginez ce va fi ulterior.
Intai va duce la un hotel (numit PAM) cu alta atractie turistica, un izvor termal feruginos, va pune sa va scaldati in apa aia fierbinte, va spalati apoi (firesc!) cu apa curata si va schimbati costumul de baie deoarece intrati la masa de pranz iar apoi iarasi in autocar.
Si asa ajungeti in alveolele cu apa termica si la piscina Cleopatrei cu costumul ud, aflat in autocar! Iar ceilalti, veniti pe cont propriu, se scalda unde vor. Si pe caldura aceea, va doriti sigur o baie.
Explicatiile ghidei - altfel o tanara dragalasa - cu privire la site, sunt cu totul superficiale.
Chiar si la baia turceasca, din ce am vazut la un documentar pe TVR2 ulterior, e mai ieftin sa mergi de unul singur.
Efesul nu trebuie ratat. O intrare este prin Selcuc, (urmand indicatorul ajungeti usor), unde am ajuns intai si noi. Numai ca acolo este iesirea!
Dar exista microbuze, sponsorizate de fabrici de pielarie, care va duc la intrare, iar pe traseu vizitati si depozitul lor de prezentare. Masina personala ramane in parcare, unde o gasiti cand terminati vizita.
Sotia si-a dorit o haina de piele mai lunga, cu mesada si un tip deosebit de gluga, si au facut-o la comanda.
Am dat avans, si am ridicat-o dupa 3 zile. La acelasi pret la care am fi obtinut modelul pe care l-a probat. In principiu, au afisate preturi umflate, in euro, la care acorda reduceri de 40-50%.
Situl Efes este fabulos. Ca fapt divers, are lungime vizitabila de 2,5km. Spre iesire, langa amfiteatrul mare, este organizat un spectacol cu gladiatori la fiecare jumatate de ora. Si mai au de dezgropat mai mult de 60% din el.
Petru pasionatii de istorie, mai este un muzeu in interior, cu exponatele mai interesante, in zona mozaicului.
Pe drumul spre Kuasadi, veti vedea indicatorul spre Troia. Am dat crezare celor care mi-au spus ca e dezamagitor, si nu l-am vizitat.
Va recomand insa calduros o mica deviatie spre localitatea Bergama, (o idenificati pe harta). unde puteti vedea ruinile impresionantei Bisericii Rosii (una din cele 7 biserici al Apocalipsei, pomenita in cartile religioase crestine), si pe inaltimea care domina orasul o straveche acropole cu un amfiteatru imens.
Mai puteti vizita in Selcuc Biserica sf. Ioan (putine sunt azi de marimea la care a fost aceasta!), templul Artemisei (nimic interesant, desi a fost una din cele 7 minuni ale lumii antice), si neaparat casa Fecioarei Maria, unde si-a trait ultimii ani de viata adusa de Sf. Ioan, toate in apropierea sau in localitatea Selcuc. Castelul din Selcuc, care se vede pe inaltimea ce domina orasul este nevizitabil.
Pentru 7 zile pare de ajuns, nu? Toate aste le-am vizitat. Dar nu am ajuns la nici un Aqua Park, desi erau doua in apropiere. Trebuie sa mai fac un sejur acolo si pentru asta.
Va mai recomand o plimbare in localitatea Soke pentru amintiri si cumparaturi interesante.
Sa aveti multi bani de cheltuiala la voi, pentru ca intrarile sunt de 10-20 euro de persoana peste tot.
In Selcuc, am gasit bancomat de la care se pot scoate de pe card la alegere lire turcesti, euro sau dolari. Daca aveti nevoie, va conduc la el cei de la fabrica de produse din piele.
Cam atat pentru moment.