Vali, ala este doar inceputul la o invazie adevarata de alge. In curand tot acvariul tau, inclusiv plantele se vor imbraca cu o haina groasa de alge ce vor semana cu o blana de pisica... Nu ai ce sa le faci. Nu mai incerca cu diferite tratamente contra algelor ca nu v-a da nici unul rezultat, dai banii degeaba si o sa sfarsesti prin a termina de tot plantele si de a omora si pestii... Nici Ancistrusii, melcii sau alte specii de pesti care se hranesc preponderent cu alge nu au ce sa le faca...Sunt doar doua solutii eficiente cu adevarat. Prima dintre ele ar fi inserarea pe unul dintre traseele filtrului extern a unei lampi cu ultraviolete speciale pentru acvarii (
asta in cazul in care ai filtru extern la acvariu)... cea de a doua metoda si cea mai greoaie ar fi sa scoti totul din acvariu. Fierbi pietrisul, pietrele si tot ce inseamna element de decor, iar plantele le pui intr-o solutie formata din 19 parti apa si o parte de clor (
hipoclorit sau ACE este totuna), le lasi in aceea solutie timp de 15 - 20 de minute dupa care le clatesti si limpezesti bine in mai multe ape. Vei observa ca algele vor deveni din verzi alb-cenusii, acesta este semn ca au murit. Nu se desprind de pe plante dar le poti introduce asa in acvariu, le vor hali Ancistrusii si ceilalti pesti. Prima dintre solutii spun unii ca ar fi mai eficienta si ar da rezultate, cea de a doua... eu am vreo 6 -7 ani de cand incerc sa scap de algele astea urate... am incercat tot ce era de incercat cu exceptia lampii aceleia cu ultraviolete si nimic... in cca. 2 luni de zile de cand ziceam si eu ca am scapat de ele... reapareau din nou... O singura data nu am avut alge in acvariu iar acel moment a fost atunci cand am avut discusi in acvariu, aveam temperatura in acvariu de 32 grade Celsius iar in paralel cu filtrul de aer functiona si un ozonificator imprumutat de la un prieten... Atunci pot sa spun ca nu am avut nici picior de alga in acvariu... In rest...
Unii spun ca ar da rezultate si o butelie cu CO2... nu stiu, nu am incercat si nu bag mana in foc... altii spun ca daca lasi acvariul fara lumina mai scapi din ele... Eu l-am lasat si am scapat de plante nu de alge...
Oricum, aparitia lor este legata de cresterea cantitatii de nitriti din acvariu. Cumpara un test de nitriti, masoara, vezi ce nivel ai in acvariu si compara-l cu cel maxim admis si incearca sa il scazi daca il ai peste limita. Este posibil sa ai succes...
Multa bafta in incercarea de a le combate...