Include si Hobby :D
Răspunde

Re: Teste logica/perspicacitate

23 Mar 2009, 18:00

a folosit o "smecherie" : punctul de cateva ori mai gros decat linia, pt a putea folosi tangente....deci adaug : liniile sa aiba aceeasi grosime ca punctele....sau invers....exact ca in geometria euclidiana

24 Mar 2009, 13:57

$1 scrie:$2a, frumoasa asta cu piramida....
inca una, zic eu la fel de frumoasa, putini au gasit rezolvarea :

* * *
* * *
* * *

avem 9 puncte asezate in 3 linii a cate 3, exact ca in figura.....ia sa vedem cine reuseste ca din 4 segmente de dreapta sa acopere toate cele 9 puncte, si fara a ridica creionul de pe foaie

iata si rezolvarea :
FiÅŸiere ataÅŸate
solutie.jpg

24 Mar 2009, 14:13

am incercat ieri cateva minute dar n-am dibuit-o. totusi, mi-era clar ca trebuie sa iesi cu segmentele din dreptunghiul (patratul) delimitat de cele 9 puncte, altfel nu se poate.

24 Mar 2009, 15:34

Solutia de mai sus nu este corecta pentru ca linia este mai subtire decat punctele =)).

PS.
$1 scrie:$2eci adaug : liniile sa aiba aceeasi grosime ca punctele....sau invers....exact ca in geometria euclidiana

24 Mar 2009, 16:56

Hai ca mai vin si eu cu 3 probleme dragute:

6. Sa spunem ca avem doua borcane de 3, respectiv 5 litri. Trebuie sa punem intr-un butoi exact 4 litri de apa. Nu avem la indemana nici o unitate de masura. Putem obtine 4 litri de apa? (se poate folosi oricat de multa apa de la robinet)

7. Avem 12 monede, toate identice ca forma. Una dintre ele este insa falsa, avand alta greutate decat celelalte. Mai avem o balanta fara greutati foarte precisa. Din maxim 3 cantariri, sa se afle:
- care e moneda falsa daca stim ca e mai grea decat celelalte;
- care e moneda falsa si daca e mai grea sau mai usoara decat celelalte;

8. Avem o multime de monede stranse in 10 gramezi. Una dintre gramezi contine numai monede false, adica nu au greutatea de 1 gram precum celelalte. Avand la dispozitie un cantar electronic foarte precis, care e numarul minim de masuratori pentru a afla gramada de monezi false (ATENTIE!! Nu stim daca monedele sunt mai grele sau mai usoare de 1 gram)?

PS. O sa va rog de acum sa numerotati problemele.
PPS. Raspunsurile nu le dau acum, cine e nerabdator sa afle raspunsurile, sa imi dea mesaj privat :).

24 Mar 2009, 17:11

Hai sa ma bag si eu... :D
Aia cu cele 9 puncte o stiam dar am vazut-o tarziu.
Ok...
10. In ce directie se deplaseaza autobuzul? argumentati ;)
FiÅŸiere ataÅŸate
untitled.JPG
untitled.JPG (4.4 KiB) Vizualizat de 6695 ori

24 Mar 2009, 17:17

Depinde ;).

PS. Numeroteaza problema cu 10, te rog, poti edita inca.

24 Mar 2009, 17:18

$1 scrie:$2ai sa ma bag si eu... :D
Aia cu cele 9 puncte o stiam dar am vazut-o tarziu.
Ok... in ce directie se deplaseaza autobuzul? argumentati ;)

Este în Anglia sau în altă parte?
În Anglia şi în unele ţări ar fi de la stânga la dreapta, în rest de la dreapta la stânga.

24 Mar 2009, 17:19

Am vrut sa scriu si eu asta, dar dadeam prea multe indicii :)

24 Mar 2009, 17:21

In Europa :))

24 Mar 2009, 17:39

6. e simpla

Se umple borcanul de 3 litri si se varsa in ala de 5. Se umple din nou borcanul de 3, se tine borcanul de 5 deasupra butoiului si se varsa cei 3 litri peste borcanul de 5. Borcanul de 5 se va umple iar 1 litru va curge in butoi. Se umple din nou borcanul de 3 l si se varsa in butoi. Avem 4 l in butoi.

24 Mar 2009, 17:42

$1 scrie:$2n Europa :))

Ne-am lamurit acum, nu e in Anglia, e in.. Europa =)).

Officer, raspunsul pe pm ca sa dam posibilitatea si altora sa se gandeasca (desi problema 6 e chiar simpla).

24 Mar 2009, 18:17

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2n Europa :))

Ne-am lamurit acum, nu e in Anglia, e in.. Europa =)).

Officer, raspunsul pe pm ca sa dam posibilitatea si altora sa se gandeasca (desi problema 6 e chiar simpla).

:)) :)) :)) vroiam sa zic europa continentala :)) :)) :))

24 Mar 2009, 18:27

La intrebarea mea (numarul 10 dar nu mai pot sa dau edit) adicristea a raspuns si a argumentat corect ;)

24 Mar 2009, 18:45

$1 scrie:$2. e simpla

Se umple borcanul de 3 litri si se varsa in ala de 5. Se umple din nou borcanul de 3, se tine borcanul de 5 deasupra butoiului si se varsa cei 3 litri peste borcanul de 5. Borcanul de 5 se va umple iar 1 litru va curge in butoi. Se umple din nou borcanul de 3 l si se varsa in butoi. Avem 4 l in butoi.

Nu e rezolvarea corectă!!
Se umple bidonul de 3 litri, se toarnă în cel de 5. Se umple încă o dată cel de 3, se toarnă în cel de 5 până acesta se umple. Deci, mai rămâne în cel de 3, 1 litru. Se toarnă acest litru în butoi, după care se mai umple o dată bidonul de 3 litri şi se torn în butoi.

24 Mar 2009, 19:31

Nu mai dati raspunsurile pe forum in clar, va rog :).

7 si 8 nu se baga nimeni? :)

24 Mar 2009, 19:52

7. Avem 12 monede, toate identice ca forma. Una dintre ele este insa falsa, avand alta greutate decat celelalte. Mai avem o balanta fara greutati foarte precisa. Din maxim 3 cantariri, sa se afle:
- care e moneda falsa daca stim ca e mai grea decat celelalte;
- care e moneda falsa si daca e mai grea sau mai usoara decat celelalte;

se impart monedele in 3 gramezi si se cantaresc 2 din ele (prima cantarire). daca sunt egale, se ia a treia gramada, daca una e mai grea, se pastreaza aceasta gramada (a 4 monede). se fac 2 gramezi (a cate 2) si se cantaresc iar (a doua cantarire). se pastreaza gramada formata din 2 monede care e mai grea si se cantareste iar. (a treia cantarire). si avem 2 monede din care una e mai grea!
q e d
la fel si pentru cea mai usoara.

24 Mar 2009, 20:26

pai vezi ca a doua cerinta e mai grea: nu stii daca e mai grea sau mai usoara :).

24 Mar 2009, 20:44

@adicristea - ai raspuns pe PM la 8 :)

la 7 ma chinui de ceva timp, da nu ma las #:-S

24 Mar 2009, 21:12

8 Corect.

24 Mar 2009, 21:51

Am revenit la 8, consoarta mi-a demonstrat ca nu e bine, vezi PM :((

24 Mar 2009, 22:06

Da, are dreptate, monedele false cantaresc 2 grame.

Se poate si cu enuntul de mai sus, doar ca are alta rezolvare decat cea la care ma gandeam initial.

Felicitari doamnei!

25 Mar 2009, 17:29

11. Cum ajungi de la A la B? (destul de simplu dar na) .ai doua scanduri 99% din L si nici un sistem de legatura pentru ele

12. daca
1=5
2=25
3=325
4=4325
5=?
FiÅŸiere ataÅŸate
Test.JPG
(11.39 KiB) Descărcat de 574 ori

25 Mar 2009, 18:36

La 11 adicristea a ghicit dar la 12 NU :D

26 Mar 2009, 17:45

la 12, ca sa il bat pe cristea:
5=1

26 Mar 2009, 19:04

$1 scrie:$2a 12, ca sa il bat pe cristea:
5=1

adicristea si bogdanb au raspuns de ieri la 12 dar nu am avut timp sa scriu :)

26 Mar 2009, 19:33

de fapt e BogdabB, un typo mic la inscrierea pe forum si asa a ramas.
Cred ca exista si bogdanb pe forum :) insa nu cred ca urmareste topicul asta

in alta ordine de idei, la problema 7, cea cu 12 monede, cazul in care nu se stie daca moneda falsa e mai grea sau mai usoara, am o solutie insa nu stiu sa o pun in pagina.
sunt multe cazuri si e greu de urmarit, trebuie sa fac un excel cu raspunsul complet :)
A rezolvat-o cineva?

26 Mar 2009, 20:29

la naiba in puii mei... :))

26 Mar 2009, 22:30

@shine -sa inteleg ca ai o problema cu pui? :))

04 Apr 2009, 15:21

13. O caramida costa 2 lei si jumatate de caramida. Cati lei costa 2 caramizi?
Răspunde