Switch to full style
Răspunde

Energie eoliana

22 Feb 2008, 10:02

... sa zicem ca am un teren (pe deal) intr-o zona ...montana (cca 1000 m altitudine) unde in fiecare noapte se produce un curent puternic de aer deal-vale
pot instala ceva elice care sa produca curent electric si sa il vand in retea?
prima intrebare este daca terenul se afla in zona tip "natura 2000" se mai poate face ceva sau in zona este interzis asa ceva?
daca totusi se poate cam ce trebuie facut?
care ar fi investitia initiala? cu cine trebuie sa iau legatura?
cineva-ceva cunostinte-idei?

Re: energie eoliana

02 Mar 2008, 22:20

Nu cred ca merge doar una (dpdv economic). Daca ai drum prin Bucuresti si esti foarte hotarat pot sa te pun in legatura cu un prieten care se ocupa cu asa ceva - director la o firma de profil. Echipamentele sunt foarte scumpe, constructia in sine nu e usoara - trebuie sa ridici un stalp de peste 50m care sa sustina cateva tone cred. In plus, puterea nu e mai mare de 1MW, nu mai vorbim de legarea in retea, aprobari, hartii.
Cu siguranta conteaza zona (nu stiu ce-i aia natura 2000), nu obtii autorizatie oriunde. Cred ca asta ar trebui sa poti afla de la primaria locala.

Re: energie eoliana

03 Mar 2008, 21:49

Am vazut acum ceva timp pe money channel discutau unii ca ar costa cam 1 mil euro echipamentul care produce 1mwh...

Re: energie eoliana

27 Mar 2008, 07:41

e mai dificil sa furnizezi catre renel, pe de o parte trebuie sa duci o linie de transport pana la cea mai apropiata statie a lor care e posibil sa nu fie amplasata aproape de locul optim unde ai tu vant constant, plus ca trebuie sa faci sincronizarea la sistem, sa aibe acces dispeceratul lor la echipamentul tau sa il decupleze cand se fac interventii pe linie samd.
o idee buna ar fi sa scoti apa, am un prieten care are o microferma si foloseste o Californiana (eolienele alea cu multe palete subtiri ca roata de bicicleta care le vezi in filmele cu cowboy) ca sa scoata apa dintr-un put de 50-60m adincime pentru animale. gandeste-te ca lucrul mecanic necesar sa scoti un metru cub de apa de la 50 m este 1000kg x 10 (acceleratia gravitationala) x 50 adica cam 5 kw daca socotesti si un randament de 80% consumi cam 6 Kw, daca ar folosii energie electrica pentru apa la animale ar ajunge carnea de porc la pret de icre negre. Deci o eoliana de capacitate mare combinata cu niste pompe amplasate in puturi de mare adincime unde panza freatica este constanta si pe timp de seceta plus un rezervor tampon la suprafata ar rezolva problema alimentarii cu apa intr-o localitate de campie si in plus se pot folosii si fonduri europene pentru infrastructura pentru un asemenea proiect.

Re: energie eoliana

27 Mar 2008, 10:05

Acum 2 ani, nu se aprobau fonduri pentru microcentrale, centrale eoliene, etc.
Acum se poate sa se fii schimbat ceva.

Re: energie eoliana

27 Mar 2008, 11:01

Aceeasi problema cu "natura 2000" am avut si eu, pe un proiect, unde vroiam sa folosim niste Eoliene instalate in Delta Dunarii. La mine a fost problema pasarilor, care se ghideaza in zbor bazandu-se pe campul magnetic al Pamantului. O astfel de Eoliana genereaza camp electro-magnetic care ar putea afecta vietuitoarele din zona - deci ai nevoie de aprobari de la Ministerul Mediului .. sau cum s-o numi :P.
Nu sunt toate atat de inalte, cum spunea un coleg forumist pe aici, adica 50m .. sunt si mai mici de inaltime, dar sunt de capacitate mai mica - normal si ceva mai ieftine. Daca fluxul de curent de aer este constant atunci poate se merita o investitie.. daca zici ca e doar noaptea, atunci nu mai este rentabil, decat daca iti faci o solutie mixta eolian - solar.
Ca sa dai curent in retea, iar nu e usor si-ti trebuiesc multe aprobari, dar in primul rand pile. Poate ar fi o varianta, daca mergi pe varianta mixta, sa alimentezi tu un satulet, ceva; dar de o asemenea investitie nu cred ca te poti atinge nici cu fonduri europene.
Mai bine iti ridici o cabana, iti faci propria alimentare cu energie electrica (undeva la 10kw) si dai anunt pe forum ca ai camere de inchiriat. Pt. finantare, te poti folosi si de fonduri europene.

Re: energie eoliana

02 Mai 2008, 12:52

Sunt construite 2 eoliene langa localitatea Corbu din judetul Constanta. Si cred ca se vor mai construi.

Re: energie eoliana

08 Mai 2008, 12:46

am tradus acum vreo 7-8 luni un proiect pt cineva. practic era planul de afaceri, si ii trebuia si in engleza ca sa obtina fonduri de la ue.
in planul lui mentiona ca are deja cesionat terenul de la primaria locala, si ca are si precontract cu ei pt furnizarea energiei (avea si piata de desfacere asigurata). printre altele, atasase si un studiu de fezabilitate cu viteza medie a vantului, cate zile pe an bate vantul, etc. din pacate nu mai tin minte sumele care le cerea el de la UE.
deci se pot obtine fonduri pentru o astfel de investitie, dar iti trebuie un dosar strong.

Re: energie eoliana

15 Mai 2008, 18:01

Dar aveti idee de unde se poate achizitiona o microhidrocentrla pentru un rau de munte? Ma intereseaza sa scot cam 5-10 KW. Are cineva vreun proiect sau ceva asemanator?

Re: Energie eoliana

06 Dec 2008, 20:40

Eu am in 2 apartamente o echipa din Germania ce lucreaza in zona pentru o astfel de ferma eoliana. Din ce am inteles de la ei este vorba de aproximativ 150 de unitati pentru care vor sta in tara cel putin 10 luni.

Firma din Germania are acest site http://www.WKA-Montage.de pentru cine doreste mai multe detalii.

Re: Energie eoliana

20 Feb 2009, 13:39

Cunosc pe cineva care se ocupa sa faca dosare pentru aprobarea proiectelor cu finantare de la UE si daca vreti sa va faceti un astfel de proiect va pun il legatura, chiar acum 2 sapt vb cu prietena aceea si imi spunea ca i se aprobase un proiect de genul.

Dar sa stiti ca e destul de piperat acest proiect....dar... e rentabil.

Cine vrea sa-mi dau un PM si o sa ii dau nr de telefon.

Mai puteti sa va schimbati acoperisul la casa cu celule solare....ala e mai ieftin si e finantare de 90% :-"

Re: Energie eoliana

20 Feb 2009, 22:57

Ma duc permanent la pescuit pe dunare,pe zona orasului Zimnicea si dincolo la bulgari,in Sistov[nu stiu daca am scris corect]se vad eolienele cum se invartesc,si.mi pun singur intrebarea de ce il invitam pe Sarcozy in tara,pentru a cumpara centrale nucleare pentru Cernavoda si ne dam atat de ecologisti,dar punem "bete in roate" la ce e natural,dar asta este,toata industria strategica,am vandut.o la straini,care acum ne impun regulile lor[Electrica].

Re: Energie eoliana

21 Iun 2009, 19:01

Ma interesa si pe mine o astfel de eoliana pt. o cabana la munte. Nu-mi este necesar decat pt. lumina, tv, si eventual un frigider. Cam la ce pret ajunge o astfel de investitie? Merita doar pt. asa ceva si eventual unde pot obtine mai multe informatii?

Re: Energie eoliana

21 Iun 2009, 19:35

Contacteaza.l pe MP,pe DGAlexandru,poate ai sanse sa fii ajutat.

Re: Energie eoliana

21 Iun 2009, 19:41

Uite adresa unei firme din Constana http://www.solaria.ro/detalii/Eoliana-Bergey-XL1/197/#
Sint cei ce au proiectat parcul eolian de la Fantinele cel mai mare din Romania.

Re: Energie eoliana

20 Iul 2009, 09:00

Raman si eu la ceea ce au zis colegii de mai sus...poti face alimentare pentru ceva personal....in momentul acesta nici o terta persoana nu poate vinde in reteaua nationala, din cauza ca avem surplus de energie, cet vest nu a produs nici un kilowat de la inceputul anului, iar termocentraleleincep usousor sa nu mai produca energie electrica si doar termica. In schimb nici in UE nu putem vinde curent din cauza "incompatibilitatii" retelei...cel putin asa zic ei.

Re: Energie eoliana

20 Iul 2009, 15:34

Dar cum iti explici ca in Dobrogea se investete masiv in Ferme Eoliene ?

Doar la Fantele se va termina un proiect de 139 unitati in 2010.

Re: Energie eoliana

20 Iul 2009, 20:42

Da, dar cet vest in buc nu mai produce curent din cauza surplusului de energie.....ideea ca poate fac din astea sa mai scapam de colosi gen rovinari etc

Re: Energie eoliana

17 Aug 2009, 19:37

aannyy,484710 scrie:Ma interesa si pe mine o astfel de eoliana pt. o cabana la munte. Nu-mi este necesar decat pt. lumina, tv, si eventual un frigider. Cam la ce pret ajunge o astfel de investitie? Merita doar pt. asa ceva si eventual unde pot obtine mai multe informatii?

ce vrei tu (independenta energetica) nu poate sa fie ieftin, si asta din urmatoarele motive:

- sursa trebuie sa asigure o cantitate de energie sensibil mai mare decat necesarul consumatorului ca sa eviti fenomenele tranzitorii de la conectari/deconectari (explicatia este mai laborioasa, asa ca mai bine ma crezi pe cuvant; daca totusi o sa fie necesar, o sa detaliez), asa ca ti-ar trebui un grup de eoliene, nu una singura (asezate la distante mari, ca sa nu ramana niciuna fara vant - solutie extrem de costisitoare)

- energia pe care o produci nu poate fi stocata in vederea unui consum ulterior ("cand nu bate vantul"), decat daca o transformi in curent continuu su care incarci un acumulator, dar pentru asta ti-ar trebui si un convertor serios, care sa ridice de ca nivelul de 12 Vcc (sau 24, sau 48, sau chiar 220) si sa transforme in 220 v / 50 Hz, ca sa mearga echipamentele obisnuite (lumina, tv, frigider, calculator, electrocasnice etc)


asa ca solutia de asigurat energia electrica pt o locuinta este (in viziunea mea) urmatoarea:

- sursa principala de energie - ceva generator eolian (in opinia mea ar trebui sa fie macar 2 sau trei, ca sa nu fii silit - in cazul in care se pune problema de reparatii sau intretinere - sa ramai fara sursa de energie); cred ca ar putea sa fie construit si din alternatoare de dacie, ca fac serviciu bunisor si alea (si sunt si ieftine, se gasesc si carbuni si rulmenti de schimb - tot ieftine) care sa poate incarca grupul de acumulatori de 12V
-achizitia a minimum 4 acumulatori auto seriosi (ceva gen baterii de camion, care sa insumeze macar vreo 500 Ah) - asta ar fi ceva parale, cred ca se duce spre 1500-2000 RON
-alegerea unor consumatori compatibili cu o retea de 12 Vcc (televizor care merge la masina, iluminatul realizat cu leduri, frigider optimizat pentru 12 v (am mai scris pe un tread despre asa ceva) - asta nu ar implica cheltuieli suplimentare semnificative (pentru ca nici cele standard, la 220, nu ar fi moca)
- realizarea (din constructia casei) unei retele de 12 volti in toate incaperile (instalatie electrica in toata regula, cu conductor mai gros decat la instalatiile de 220, cu sigurante etc), nu implica cheltuiala foarte mare, ci doar pretul materialelor - cateva sute de RON)

-achizitia catorva UPS (chiar si SH, folosite si rasfolosite; firmele obisnuiesc sa le arunce dupa ce li se duce acumulatorul propriu, asa ca nu e chiar imposibil sa-ti procuri, pe bani putini, niste surse bune) cu care sa alimentezi eventualii consumatori care nu poti fi adaptati la 12V
- achizitia unor panouri solare care sa incarce acumulatorii (oricat de putin, tot conteaza) cand nu bate vantul (asta dupa buget si dupa nevoi, dar cu o suma intre 500 si 1500 RON faci o gramada de treaba)
- constructia unei moriscute hidro (eu ma gandesc tot la ceva mic, de genul alternatorului), tot ca solutie alternativa (noptile in care nu bate vantul), in cazul in care ai vreun firicel de apa prin imprejurimi


ca suma totala (pentru o casuta mica, cu consum modest) cred ca sari de 5000 ron (mai pui si aparataj de conectari si comutatie, ca trebuie si ala), dar mie mi se pare destul de putin (si realizabil, si fara nevoia de autorizatie de pe la ANRE si altii; de altfel, chiar si simplele taxe de bransament si proiecte si celelalte hartii care se fac la o casa noua costa o gramada; ce sa mai vorbim de eventualii stalpi pe care ar trebui sa-i platesti tot tu, daca respectiva cosntructie e mai departe de zona deja electrificata)

Re: Energie eoliana

28 Oct 2009, 21:39

Iti tragi eoliana si folosesti curentul la electroliza sa faci hidrogen.Iti iei si masina pe hidrogen si nu mai ai treaba cu nimeni....Iti faci un Ford "verde",ce zici?:D

Re: Energie eoliana

18 Apr 2011, 20:51

O firma din Bacau vrea sa puna pe pamantul nostru din jud. Galati o centrala eoliana de 3MW!! Suntem in tratative initiale, dar ofera 300 euro in al doilea an cand incepe efectiv lucrarea si cate 1000 euro net anual incepand din al treilea an, pentru o concesionare pe 49 de ani a suprafetei necesare de 0,5ha.
Eu personal cred ca ceva nu este in ordine:
Cand vom trece la euro, peste 5-10 ani, 1000 de euro poate sa nu mai insemne mai mult de un kg de carne. Indiferent cat produce terenul prin agricultura mi se pare putin.
Am vazut candva o harta cu numarul mediu de ore de vant peste 20 km/h pe an (necesar pentru buna functinare a unei astfel de centrale) pe teritoriul tarii, de la Institutul national de meteorologie. Era vorba de medii multianuale. Bineinteles ca pe primul loc era zona litoralului, dar printre cele cele de pe locul secund era si zona judetului Galati. Chiar au aparut centrale in judet.
O centrala de 3MW, produce intr-o ora 3MWh de energie electrica!!
Dimensiunile sunt impresionante. Este necesar si un sistem de stalpi sau cabluri ingropate pe terenul nostru pentru debitarea energiei produse in reteaua nationala. Si alocarea de teren pentru un drum de acces pietruit.
Nici nu stie firma respectiva exact unde "cade" centrala pe terenul nostru.
Intentionez sa solicit 3000 de euro net anual, actualizat anual cu rata inflatiei calculata de Institutul National de Statistica
Stie cineva cum stau lucrurile in domeniul inchirierii de terenuri pentru astfel de centrale?

Re: Energie eoliana

18 Apr 2011, 21:13

Nu vreau sa iti dau informatii gresite dar in Constanta se plateste intre 2000 - 3000 euro pe an dupa ce incepe sa produca si ceva mai putin in timpul lucrarilor ce pot sa se tot prelungeasca, pe tine nu trebuie sa te intereseze dac aproduce sau nu chiria sa fie fixa.

Tu le poti cere o chirie pt timpul lucrarilor de exemplu 1 an dar dupa termenul acesta indiferent daca s-a centrala produce sau nu sa iti plateasca chiria normala, legat de intirziere aici sint si de cite 15 luni.

In contract sa treci ca dupa terminarea lucrarilor sa refaca suprafata pina la baza turbinei.

Daca ei te au cautat pe tine inseamna ca parcela ta este pe harta facuta de specialisti (adica este de bine).

Eu am clienti din acest domeniu in Constanta din 2008 :)

In mod normal ei ar trebui sa stie exact unde trebuie sa fie fundatia

Intentionez sa solicit 3000 de euro net anual, actualizat anual cu rata inflatiei calculata de Institutul National de Statistica

Re: Energie eoliana

19 Apr 2011, 09:01

ALS,897806 scrie:...Cand vom trece la euro, peste 5-10 ani, 1000 de euro poate sa nu mai insemne mai mult de un kg de carne...

Gresita judecata.

ALS,897806 scrie:...Intentionez sa solicit 3000 de euro net anual, actualizat anual cu rata inflatiei calculata de Institutul National de Statistica...

Rata inflatiei se regaseste si in raportul leu/euro. Daca acel contract se va incheia in euro, nu mi-as face probleme.

Totusi, e cam putin 1000 de euro pe an. Putin, putin.

Re: Energie eoliana

20 Apr 2011, 21:01

Nu cred ca as renunta la clauza de actualizare a sumei cu inflatia. Daca nu le convine, sa se duca in vecini, si nu mai am probleme cu terenul (total 10,91ha) daca voi dori sa-l vand catre un investitor strain cand va fi cazul.
Veti vedea ca peste cativa ani, se vor oferi sume frumoase pe hectarul de de teren arabil, irigabil.
Iar centrala este enorm de mare. Stiam de centrale de 0,5MW, 1MW, 2MW mai rar, dar de 3MW aud prima data. Se pare ca distanta dintre doua astfel de centrale trebuie sa fie in jur de 1000m. Vreau sa spun ca se pot plati chirii mai mari, fara sa se influienteze semnificativ profitul investitorului.
Totusi, nici un fordist nu are pe teren o astfel de centrala?

Re: Energie eoliana

20 Apr 2011, 21:24

Cred ca vorbesti din auzite.

Turbine de 3MW sint foarte multe in Constanta iar distanta dintre 2 turbine nu trebuie sa fie de 1000 de metri minim aici sint montate si la distante mai mici.

Cred ca nu ai inteles ce am scris mai sus amplasarea turbinelor nu o fac firme specializate si nu se face dupa ureche. Practic se urmareste amplasarea pentru eficienta maxima.

Sfatul meu este sa vezi cite fundatii vei avea pe terenul tau pentru a sti daca se merita sau nu investitia, iar o viitoare vinzare se poate pentru ca propietarul va prelua si contractul de inchiriere.

Trebuie insa sa fi atent la : penalizari de plata pt intirziere, cine suporta costurile pentru dezafectarea turbinei cind parcul se inchide, penalizari in cazul in care sint scurgeri de ulei din nacela (se intimpla rar dar este bine sa le ai in vedere), sa ii obligi sa termine santierul in x luni in caz contrar sa iti plateasca chiria normala

Ce conteaza inaltimea turbinei (105 metri) cu faptul ca tu poti sa iti cultivi pamintul ?

Daca tu te plingi sa sa spun de nemtii ce au pe pamintul lor cele mai mari trubine de 130 metri si 7.5 mw ?
http://www.enercon.de/de-de/66.htm

Citeste si ce am scris eu mai sus.

Ca si concluzie nu poti cere nici sume mai mari fata de ceea ce se plateste in Germania Spania Portugalia pentru ca aceste firme construiesc in toata lumea si au cheltuieli plafonate si spun asta in cunostinta de cauza colaborind cu astfel de firme din 2008 am invatat si eu cite ceva.

Re: Energie eoliana

20 Apr 2011, 21:37

Ne-au spus deja ca o singura turbina "cade" pe terenul nostru, care are cam 800 pe 135m. Probabil este dezavantajos orientat in raport cu directia vantului.

Re: Energie eoliana

20 Apr 2011, 21:44

tu confunzi aria fundatie la cum va arata terenul cind va fi gata santierul
intradevar se escaveaza destul de mult dar la finalizarea lucrarii se pune pamintul la loc pina aproape de baza turbinei 4-7 metri in raza

daca vei avea si drum de acces pina acolo depinde cum iti trece drumul si cit mai ocupa si el din teren
in plus daca ai si baza pentru montaj linga fundatie ce nu se dezafecteaza la terminarea lucrarii iti `maninca` din pamint

In Constanta sint mai multe situatii la tine depinde cit de multe informatii iti sint furnizate de obicei astfel de firme sint cam `viclene`

- daca turbina ta este in capat se termina drumul la ea
- daca nu de la tine drumul se prelungeste catre alta turbina
- unele fundatii ramin si cu baza de montaj altele au pamint pina la baza fundatiei

Re: Energie eoliana

24 Apr 2011, 20:49

Drumurile de acces actuale sunt pe laturile de 135m ale parcelei. Terenurile invecinate sunt de aceeasi lungime, dar de latimi mai mici. Daca pica centrala pe mijlocul terenului, au ceva drum de construit.
Multumesc tuturor pentru informatiile actuale si viitoare. Categoric nu scapa costructorul cu 1000 de Euro net pe an.

Re: Energie eoliana

24 Apr 2011, 21:26

ALS,900554 scrie: Categoric nu scapa costructorul cu 1000 de Euro net pe an.

Acuma nu vreau sa fiu eu gasitorul de nod in papura, dar cam ce productie scoti tu de pe acei cativa metri patrati (pe care o sa-i ocupe fundatia turbinei)? ori, daca ai vrea sa vinzi, ti-ar da cineva 1000 de euro? sau 2000, sau 3000?

Daca faci un calcul simplu: 49 de ani inmultit cu 1000 de euro fac 49 000 de euro pe care ii vei primi (nu gramada, ci esalonat; ca pe un soi de renta, sau de pensie mai mititica); mie mi se pare mai mult decat rezonabil 1000 pe an, ca n-o sa depui niciun efort, n-o sa misti un deget pentru banii astia.

Ca asa, ce sa zic, nu prea imi iese din cap ca ne plangem toata ziua: ba ca statul ne beleste de sapte piei, ba ca biserica ne jumuleste si ea, ba ca invatamantul e gratuit numai cu numele, ba ca dam bani la sanatate si pe urma trebuie sa dam si spaga etc. Dar cand apare oportunitatea, parca nu ne lasa inima sa nu cerem si noi sume absolut exorbitante pentru nimicul pe care il avem de oferit.


Nu ca as muri eu de mila investitorului (sau statului, bisericii, invatamantului, armatei, sanatatii, asigurarilor sociale etc), dar, pana la urma, economia si progresul tarii de investitie si de productie se leaga - daca le punem bete in roate tuturor si ne bucuram la eventuala pleasca picata din cer, nu facem decat sa descurajam.


In fine, n-o lua prea in tragic, am zis si eu o vorba care-mi tot statea pe limba de cand am citit primul post legat de ciubucul asta.

Re: Energie eoliana

24 Apr 2011, 21:38

si cu 1000 de euro pe an ce sa faca, poate doar sa-si ia hartie igienica pe tot anul.
hai sa fim seriosi, daca tot are ocazia asta de ce sa nu profite la maxim.
stiti si voi proverbul "cu ocazia asta omul se intalneste o data in viata."
@als;
eu daca as fi in locul tau as profita din plin de aceasta oferta.
nu-i lasa fara 200 euro lunar. este ca un fel de chirie si nu mi se pare deloc mare ptr un asemenea teren.
Răspunde