La faza cu instalarea camerelor pentru aia care vin pe Calea Vacaresti, pe linia de tramvai contribui si eu pentru ca fac zilnic Vacarestiul si ma enervez cumplit (nu am citit acel topic).
Uite, ma si dau mare ca in viata mea nu am luat-o pe linia aia de tramvai, pentru ca acolo sunt 3 benzi si am loc suficient sa circul legal dar si asa sunt asaltat zilnic de smecheri si ma enerveaza la culme chestia asta!
Tot la capitolul propuneri din partea Asociatiei, luati serios in considerare si schimbarea modului de calcul/aplicare a RCA-ului!!!
Nu e normal sa se calculeze RCA-ul la fiecare masina. Vreau RCA nominal!
Daca eu produc accident, merit sa platesc un RCA mai mare (pedeapsa). Daca nu produc accident, merit sa fiu recompensat pentru asta si implicit sa platesc un RCA mai mic!
Daca altcineva produce un accident cu masina mea (sa zicem sotia sau mama), eu nu am nicio vina! Sa le creasca lor RCA-ul, nu mie, ca eu nu am incalcat nicio regula cand le-am dat voie sa-mi conduca masina si pe deasupra nici mie, proprietar, nu-mi convine ca cineva sa-mi ciocaneasca masina!
Pe alta parte, daca am 3 masini in acte, eu ca individ, nu pot conduce la un moment dat decat o singur masina, nu 3! Oamenii sunt sursa de risc, oamenii trebuie sa plateasca, masinile nu au nicio treaba in chestia asta!
Altfel spus, RCA-ul trebuie corelat cu: 1) posesia permisului auto
-ai permis, platesti RCA; daca nu conduci, faci cerere sa-ti autosuspenzi dreptul de a conduce si nu mai platesti RCA dar nici nu ai dreptul de a conduce; daca iti autosuspenzi dreptul de a conduce pe o perioada > 1 an, permisul se anuleaza de drept
2) experienta in conducere
- la inceput, in primii 3 ani de experienta la volan, platesti RCA mai mare
statisticile politiei sunt clare in acest sens, adica incepatorii sunt cei mai predispusi la a provoca accidente
- dupa 3 ani cota RCA-ului individual sau nominal, se va calcula pe baza:
a) numarului de accidente produse (pericol direct) - se va lua in calcul si gravitatea accidentelor (un nomenclator de clase de accidente functie de gravitate, morti, raniti grav sau usor, valoarea pagubelor).
b) numarul amenzilor acumulate (pericol indirect) - se va lua in calcul si gravitatea contraventiilor savarsite (una este parcarea ilegala si alta este sa circuli cu + 45 km peste limita de viteza).
Istoricul negativ pe baza caruia se calculeaza RCA-ul individual, trebuie de asemenea sa fie prescris (sa zicem 1 an pentru evenimente foarte usoare, 3 ani pentru evenimente usoare, 5 ani pentru evenimente medii, 10 ani pentru evenimente grave).
Sistemul exista, putem sa-l adaptam si sa-l imbunatatim dar ideea e: cine greseste, plateste!
Cu alte cuvinte:
1) nu mai vreau ca toti idiotii care conduc din an in paste sa detina permis, si cand prind o masina de la tata, socru, cumnat, etc rup oameni nevinovati pe strada sau ii dau in goarna pana ii sar pistoanele (sa nu radeti dar sunt multi d-astia pe strazi).
2) vreau sa se instaureze un sistem unde si acel retardat care in mod normal nu ar avea voie sa detina permis, sa inteleaga ca daca a gresit, PLATESTE si cand il arzi la buzunar pricepe ceva pana la urma.
3) vreau ca politia sa aiba alaturi si un instrument privat de sprijin in ceea ce priveste constientizarea responsabilitatilor la volan, pentru ca politia este ineficienta, are efective reduse si lipsite de motivatie, etc.
4) vreau ca un numar cat mai mare de oameni, atunci cand se urca la volan, sa se gandeasca la buzunar mult mai mult decat la caii putere de sub capota, decat la faptul ca intarzie nu stiu unde (dar ei de fapt nu-s in stare sa se scoale dimineata la 6 sau sunt niste pierde-vara de felul lor) sau la faptul ca ei sunt mai smecheri decat fraierul din dreapta cu Logan, care circula regulamentar si ei pe linia de tramvai.
5) vreau ca taximetristii sa aiba in sfarsit o sperietoare, pentru ca specia asta face la mitocanii pe strazile patriei incat nici Dumnezeu nu le poate stoca pe toate!
6) vreau disciplina si siguranta in trafic.
Ca manager o spun, poti sa scrii proceduri peste proceduri, daca nu-l arzi la salariu cand a comis-o, nu rezolvi nimic. Oricine crede altceva, fie nu are experienta, fie nu a inteles nimic din cum merg lucrurile in tara asta.
Vreau RCA calculat corect, in mod nominal, unde sa se tina cont de istoricul tau ca sofer! Posibil sa se produca si incorectitudini (pentru ca intr-adevar unii chiar au si ghinion cand produc un accident) dar per total, situatia tuturor se va ameliora pentru ca lumea va fi mult mai atenta la volan, in trafic, la incalcarea regulilor, etc.
La fel si la CASCO.
Si dupa ce taxezi
CORECT comportamentul la volan, ii regulezi pe aia de la service-uri sa repare masinile in termen scurt, cu piese originale, la standard de calitate superior.
Sigur vor aparea unii care vor spune ca merit flegme in ochi pentru ca vin cu idei d-astea dar eu daca am 3 masini pe numele meu, de ce sa platesc 3 RCA-uri cand EU (individul) nu conduc decat o singura masina la un moment dat???
In cazul meu, am permis din 1997 si peste 250.000 km experienta la volan. Am schimbat multe masini, am condus masinile altora, am trecut prin n situatii. M-au lovit destui dar eu nu am produs din vina mea decat un singur accident. Intr-un mod cat se poate de stupid, in Oradea, pe str. Dunarii (parca), intr-o zona foarte aglomerata in miezul zilei, cand am dat cu spatele sa ies din zona de parcare (parcare in diagonala pe mijlocul strazii), si am avut ghinionul sa vreau sa ies in acelasi timp cu masina vecina (cea parcata in stanga mea) si profitand amandoi (ca disperatii) de o fereastra in care nu venea nicio alta masina pe strada, am observat cum botul masinii vecine s-a apropiat extrem de aproape de usa masinii mele, am tras mai mult de volan ca sa evit lovirea si am lovit eu o masina parcata paralel cu drumul in fata spitalului din acea zona.
Asadar, eu nu ma consider un sofer periculos, si nu vreau sa platesc suplimentar doar pentru faptul ca detin mai multe masini. Vreau sa se asigure RISCUL pe care-l prezinta soferul, pentru ca soferii provoaca accidentele, nu masinile.
Sper ca aceasta propunere sa fie luata in serios si Asociatia sa o dezbata si sa o transmita celor care cica legifereaza una sau alta in tara asta. Daca se naste un
proiect serios (de unul singur nu-l pot face pentru ca nu am nici timp, poate nu sunt nici 100% obiectiv, nu sunt jurist de meserie ca sa ma pricep la elaborat legi si norme), pot sa incerc si sa gasesc un parlamentar care sa sprijine un astfel de proiect la nevoie.
- FiÅŸiere ataÅŸate
-

-