buna,
m-am gandit sa postez aici din experienta mea cu inmatricularea - poate intr-o zi o sa ii foloseasca cuiva. m-am stabilit anul acesta in Viena (Austria).
am venit cu masina (ford fiesta) inmatriculata in Braila si am intrebat la ford austria cum sa procedez.
mi-au zis ca pot sa merg la orice dealer ford sa declar masina.
- am mers la un dealer ford, am platit cam 200 de euro petru o noua carte de identitate a vehiculului in germana(care a fost gata cam intr-o saptamana) + 60 de euro pe verificare a masinii. Verificarea e obligatorie sa constate ei ca poti sa circuli cu masina.
- dupa ce mi s-a eliberat cartea de identitate am mers la ÖAMTC
http://www.oeamtc.at/ (cum ar fi la noi RAR) pentru a se face evaluarea masinii. am platit 70 de euro aceasta verificare, iar serviciile au fost ireprosabile. toata lumea la ghiseu atenta si draguta.
- dupa ce mi s-a dat documentul de evaluare al masinii am mers la ministerul de finante pentru a plati taxa de inmatriculare. a fost 5% din valoarea actuala a masinii, dar pentru ca masina era noua din 2008 mi s-au scazut 200 de euro din valoare (sincer sa fiu nu mai tin minte exact ce reprezentau).
- masina mi-a fost evaluata la 7500 de euro, iar taxa de inmatriculare am platit in final 177 de euro. daca masina era mai veche as fi platit in plus 200 de euro.
- dupa ce am platit inmatricularea (la ei se numeste Nova) am mers la o firma de asigurari pentru a incheia asigurarea si a lua numerele. mi s-a dar un abtibild pe care il lipesc pe masina pana la urmatoarea verificare (care o sa fie in 2012, iar pentru masini mai vechi este anuala).
-firma de asigurari declara contractul la politie dupa care primesc si eu o copie.
- firma de asigurari mi-a eliberat talonul si numerele si asa am incheiat inmatricularea masinii.
daca pot sa va mai ajut cu informatii despre legile de aici - o fac cu mare drag, asa cum ma pricep.

- un amanunt comic sotul meu zice ca masina mi-a fost evaluata mai iefitn ca era murdara .... sincera sa fiu nu am mai spalat-o in ultimile 2 luni. aici nu vezi masini murdare.