Re: Intersectie. Semnal stanga. Acrosaj. Cine e vinovatul?
$1 scrie:$2e un drum national- european in localitate,linie discontinua !!!, in fata mea 3 masini ,cea din fata vira stanga iar urmatoarele 2 se deplasau cu viteza redusa, am intrat in depasire ,ajuns in spatele primei masini acesta a pus semnalizare stanga si a virat concomitent , lovindu-ne. politia m-a scos pe mine vinovat , ptr ca am depasit intr-o intersectie nedirijata simpla T (probabil trebuia sa ghicesc eu ca intre sirul de case exista o ulita pietruita )
Eu sunt "norocosul" care a gasit si aceasta intersectie !!!
Cum pot demonstra ca e vina administratorului ??? Exista vreo lege ???
casa nu a avut nicio paguba (am lovit muchia unui gard de beton forte bine construit. a sarit doar o bucatica de 1 cm de beton).
imi vine greu sa cred ca intersectia de care spui tu este nedirijata (caz in care agentul constatator a gresit si procesul-verbal se poate castiga lejer in instanta). cred ca este dirijata pentru ca, pe drumul pe care intra cel pe care l-ai lovit (drum fara prioritate) este sigur in capatul lui, la intersectia cu drumul pe care te aflai tu (drum cu prioritate) un indicator de stop sau cedeaza trecerea = ceea ce face intersectia dirijata.
aici intra in discutie sarcina administratorului care trebuia sa anunte aceasta intersectie printr-un indicator "intersectie cu un drum fara prioritate". in lipsa acestuia si a prezentei unei linii discontinue cazul este clar (vinovat este cel care nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers).
pentru a se afla culpa in cazul unei taponari sau mai grav in cazul unui accidet (accident=tamponare cu rezultat in vatamari corporale) se analizeaza abaterea de la codul rutier CE A DUS LA PRODUCEREA COLIZIUNII. vinovatului i se imputa aceasta abatere.
ca si in link-ul de mai sus (cand respevtivul a depasit initial pe linie continua, etc.) nici eu nu am fost usa de biserica (aveam 80 la ora in localitate). martorii tamponarii mele, mai sa ma linseze: "puteai sa ne omori baaaai!!!"
politistul le-a spus sec: "nu viteza a fost cauza accidentului. putea sa aiba si 120. daca vinovatul se asigura, nu se intampla nimic."
revenind la speta ta, in instanta s-ar proceda asa:
instanta: "- d-le tibor, stiati ca sunteti intr-o intersectie nediriata?"
d-l. tibor: "- nu onorata instanta. aveam linie discontinua (care acum e continua ... de ce oare?). aveam vizibilitate. m-am asigurat. am pus semnal. am intrat in depasire. masina din fata mea a virat stanga fara sa observe actiunea mea si eu nu am mai putut evita impactul, acesta fiind in decelerare si eu in accelerare".
instanta: "- d-le politist (cel care a intocmit p-v-ul): sustineti ca domnul tibor a patruns intr-o intesectie nedirijata?"
politistul: "- da".
instanta: "- cum ati ajuns la aceasta concluzie?"
politistul: "- pe drumul pe care se deplasa d-l tibor nu se afla niciun semn de circulatie".
instanta: "- dar de semnul de pe drumul fara prioritate ce spuneti?"
si putem continua, sper sa nu va fi plictisit.
te las sa citesti: http://www.scritube.com/stiinta/drept/C ... L11197.php
eu cred ca te incadrezi perfect la 2: cazul fortuit, desi unii pot sunstine ca te poti incadra si la 5: eroarea de fapt
mai mult, aceleasi 2 situatii se intalnesc si in CAUZELE CARE INLATURA CARACTERUL PENAL AL FAPTEI: http://www.dreptonline.com/domenii/drep ... aptei.html
Cum puteai tu sa PREVEZI ca URMEAZA o intersectie NEDIRIJATA.
este o lacuna a legii (de fapt nu e lege ci e OUG 195/2002 republicata) pe care putini politisti stiu sa o aplice in mod coresunzator: nu exista intentie sau prevedere=nu exista vinovatie. cauza trebuie cautata in actiunea interzisa de OUG 195, actiune ce a dus la producerea evenimentului.
Cine se scoala de dimineata, DOARME MAI PUŢIN !
- cornel mondeo 97
- Gold Member
- Maşina: Mondeo mk5