Legislaţie

Procura in loc de inmatriculare

Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc

Moderatori: KomandantuR, adicristea

Procura in loc de inmatriculare

Mesajde t-dome » 03 Feb 2013, 14:52

Salut,

am o masina care a fost inmatriculata pentru prima data in RO in 2006, iar eu am cumparat-o si inmatriculata pe numele meu in 2008. Nu s-a platit niciodata taxa de inmatriculare, asa era pe atunci.

Ma gandeam sa vand masina si fac procura la notar cum ca noul proprietar isi asuma toata raspunderea asupra masinii, sa plateasca impozitul etc., dar sa ramana inmatriculata pe numele meu.
E riscant asa ceva? Ce riscuri am eu? Daca se intampla ceva, face accident, sau primeste amenzi s.a.m.d., cine e resonsabil?

Mersi
t-dome
Incepator

Maşina: Focus 2.0 TDCI 136, 2009

Re: Procura in loc de inmatriculare

Mesajde paul91 » 03 Feb 2013, 15:10

e riscant cu acesta procura, am un unchi care a facut acest lucru mai demult, si respectiva persoana a vandut dupa aceea masina( ca doar mno are procura, si un buletin de-al lui) dupa care nu a mai platit nici un impozit. Dar a uitat sau nu i-a mai pasat de impozit, drept urmare s-a intors tot la unchiul meu care a trebuit sa plateasca impozit in contunuare datorita faptului ca el nu a intrat in posesia actului de vanzare cumparare al masinii sa o poata scoate de pe numele lui de la impozit....e drept asta s-a intamplat prin anul 1998 si acumvreo5 ani a reusit sa castige toate procesele de judecata cu ANAFu si cu cel caruia ii daduse masina cu porcura, si-a recuperat banii pe care fusese obligat sa ii plateasca an de an ca impozit pe masina care nu o avea, si cv dobanda+daune morale de la respectiva pers...
EX Ford Ka 1.3, 60CP 2000, WF0BXXWPRBYY89308
Dezmembrez Ford Ka An 2000Dotari:Inchidere, geamuri+Oglinzi electrice+AC+4 Airbaguri,Casetofon, Parbriz incalzit, Reglaj electric faruri
paul91
Gold Member

Maşina: Golf 4 2001 1.6 106CP Benzina+GPL

Mesajde rares85 » 03 Feb 2013, 22:59

Nu trebuie facuta nici un fel de procura,vindeti masina prin contract de vanzare cumparare,radiati masina de la finante si scoateti certificatul fiscal.Noul propietar decide daca transcrie masina sau nu.In caz de ceva probleme,gen amenzi,aveti contractul prin care demonstrati ca ati vandut masina in data de....
rares85
Member

Maşina: Ford Focus 1.6 TDCI , 109 CP , 2005

Mesajde andrei0241 » 04 Feb 2013, 00:41

Pai el vrea sa ocoleasca taxa de timbru, cu procura respectiva cumva sa'l asigure pe noul proprietar ca nu va trebui sa'l plateasca, altfel sunt sanse mici sa vanda masina la un pret care sa'i convina. Totusi, ca idee, cat ar fi taxa de timbru?
Eu, dac'as fi in pozitia de cumparator, n'as cumpara o masina cu procura, indiferent ce scrie pe ea
andrei0241
1nsane Member

Maşina: Fiesta 2008 1.4 Tdci

Mesajde rares85 » 04 Feb 2013, 12:24

Tocmai aia ziceam,daca masina ramane pe vechiul propietar nu se plateste taxa,acuma depinde de fiecare,multi nu accepta sa nu poata transcrie masina pe ei.
rares85
Member

Maşina: Ford Focus 1.6 TDCI , 109 CP , 2005

Mesajde joe13 » 09 Feb 2013, 10:48

Dar un contract decomodat ?
joe13

Maşina: FOCUS 2007

Mesajde realdza » 05 Iul 2013, 07:28

joe13, din cate am inteles de aici, oricum nu s-ar mai face procura din asta auto, ci doar contract de comodat din cauza noului cod civil. E riscant cu contractul de comodat cum zicea si cineva mai sus desie e cam singura cale in momentul asta prin care mai poti fenta timbrul de mediu. Dar te poti alege cu belele/ si mai multi bani de dat decat daca ai fi platit taxa de mediu (vezi cazul de mai sus cu proprietarul care nu-si mai plateste taxele)
realdza
Incepator

Maşina: Ford

Înapoi la Legislaţie