Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc
Răspunde

ASIGURARE

11 Mai 2014, 13:04

salut, maine imi expira asigurarea mai am voie sa circul maine ? mi-a zis cineva ca trebuie facuta cu 3 zile inainte sa expire. o pot face eu daca e pe numele lu taicamiu ?

Re: ASIGURARE

11 Mai 2014, 13:20

Da poti sa circuli si maine, poti merge si azi sa iti faci asigurarea in Iulius Mall si cred ca o sa fie valabila incepand de maine... sau in cel mai rau caz incepand de marti...

PS: ai putea sa vii si tu la intalnire, daca tot esti din Timisoara, citeste aici viewtopic.php?f=31&p=1355971#p1355971

11 Mai 2014, 14:17

Daca ai vechea asigurare, o poti reinnoi fara buletinul posesorului.

08 Feb 2015, 19:31

Am si eu o intrebare:
am sa iau masina de la un prieten, rugamintea lui a fost sa o trec pe firma lui, masina fiind pe numele lui, deci, de pe perosana fizica pe persoana juridica. asigurarea a expirat! intrebarea mea este: este legal sa fac asigurare pe numele meu, ca viitor utilizator? ca posesor nu am cum :) va multumesc.

08 Feb 2015, 19:33

nu
asigurarea se face pe numele / denumirea proprietarului

08 Feb 2015, 19:43

eu am gasita asata: TITLUL III
Contractul de asigurare

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 15. - (1) Se consideră că un vehicul este asigurat dacă proprietarul sau
utilizatorul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere
civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate în limitele
teritoriale prevăzute la art. 11
pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificările şi
completările ulterioare, precum şi ale celorlalte state semnatare ale Acordului
multilateral, denumit în continuare asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto sau
asigurarea obligatorie RCA.

08 Feb 2015, 22:51

extras din ordinul CSA 14/2011:
$1 scrie:$2Art. 2. — In intelesul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
..................
2. proprietar/coproprietar al vehiculului — persoana fizica sau juridica inscrisa in documentele de identitate ale vehiculului sau in alte inscrisuri doveditoare ale dreptului de proprietate;
3. utilizator al vehiculului — persoana fizica sau juridica careia, in baza unui contract incheiat cu proprietarul/coproprietarul, i s-a atribuit pe o anumita perioada dreptul de folosinta a unui vehicul;
..........................

te incadrezi la "utilizator"?

08 Feb 2015, 23:09

eu trebuie sa obtin de la proprietar un act care sa arate ca eu sunt utilizatorul masinii, atunci polita RCA pe numele meu va avea valabilitatea si totul va fi legal.
Ultima oară modificat de florescumarius pe 08 Feb 2015, 23:10, modificat 1 dată în total.

08 Feb 2015, 23:10

folositor: http://www.asigurareamasinilor.ro/332_o ... -a-no.html

09 Feb 2015, 23:49

pentru cei aflati in situatia mea.
treceti masina pe numele vostru, dupa care se face un contract de comodat cu o firma, dupa care rca-ul se face pe numele vostru si firma deduce cheltuielile.

23 Feb 2015, 09:43

$1 scrie:$2u am gasita asata: TITLUL III
Contractul de asigurare

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 15. - (1) Se consideră că un vehicul este asigurat dacă proprietarul sau
utilizatorul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere
civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate în limitele
teritoriale prevăzute la art. 11
pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificările şi
completările ulterioare, precum şi ale celorlalte state semnatare ale Acordului
multilateral, denumit în continuare asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto sau
asigurarea obligatorie RCA.

Ce ai citat tu este dintr-un Ordin CSA (14/2011) care in 2012 a fost modificat iar de la 1.01.2015 a fost inlocuit cu Norma 23/2014 a ASF . In aceasta nu se mai gaseste termenul "utilizator" in acest articol !

Deci ASIGURAREA SE FACE DOAR PE NUMELE PROPRIETARULUI !

Totodata cei care emit politele de asigurare au dreptul sa solicite actul de identitate al proprietarului pentru verificarea datelor .

Art.16 pct. 3

(3) Asigurătorii RCA au obligaţia să solicite toate informaţiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite în tariful de primă, şi să verifice corectitudinea informaţiilor privind datele de identificare şi tehnice ale vehiculului, dateleproprietarului/utilizatorului acestuia, precum și dovada înregistrării fiscale a vehiculului pe numele noului proprietar, pentru vehiculele pentru care se solicită asigurarea în
vederea înmatriculării/înregistrării în România.
Răspunde