Re: PLATA AMENDA
$1 scrie:$2emir nu cumva e abuziv faptul ca refuzi sa platesti o amenda scadenta?
ba cred ca e o problema si aici, n-am sustinut ca e cel mai corect lucru din lume - cinstit ar fi ca, in clipa in care esti pedepsit pentru ceva, fie sa taci si sa executi, fie sa contesti in justitie - astea sunt regulile jocului
n-am adus in discutie nici circumstantele aiurite (ca a fost o prostie oarecare - si repet, nu de circulatie) ale amenzii, n-am discutat nimic decat ca nu inteleg de ce trebuie sa fiu conditionat, atunci cand vreau sa platesc niste bani (sa actualizez impozitele pe o proprietate pe care vreau sa o vand/cumpar), sa ma oblige sa platesc niste "datorii" de alta natura
adica: directia de taxe si impozite colecteaza, pe de-o parte (si, as adauga eu, chiar in primul rand) sumele pe care oricare cetatean (care detine o casa, o masina, o afacere sau orice altceva impozabil) le datoreaza, si pe urma mai colecteaza si tine evidenta diverselor rahaturi accidentale (o amenda nu reprezinta ceva firesc si previzibil, nu? e o chestie accidentala)
eu aici vreau sa ajung: daca bunul plac al anui agent plictisit (care, printre altele, plimba si niste muieri cu ARO-ul statului, ca asta a facut, a stat de ciondaneala un sfert de ora cu mine, iar cand au aparut pitipoancele, a scurtat conversatia si a plecat cu ele) decide ca eu sa platesc ceva gen 10% din salariu pentru ca m-a gasit, la o ora tarzie din noapte, pe strada absolut pustie cu cainele liber, si mai si scrie prostii in procesul verbal ("animalul nesupravegheat care poate prezenta pericol" - adica daca era cu mine era nesupravegheat, si nu ca prezenta pericol, ci ca putea sa prezinte pericol. asta pe o strada pustie, eram numai eu cu cainele - nu pitbul, si cuminte si ascultator si jucaus, dealtfel - si a mai aparut si politistul), si respectiva sanctiune, in mod legal, se prescrie de la sine in doi ani, si daca eu m-am strecurat nu doi, ci patru ani fara sa o platesc, si ajung in fata unui functionar care hotaraste (vrea muschiul lui) ca nu se prescrie nimic, nu se elibereaza nicio chitanta pentru altceva decat daca platesc si prostia aia - e ok?
adica inteleg ca daca legea spune ca nu te plimbi cu cainele fara lesa si botnita, nu se admit exceptii, si daca te-ai plimbat si ai fost surprins (indiferent ca e strada pustie, ca e noapte sau altceva), ai ocazia sa fii taxat - nu comentez asta - legea e lege; dar daca acea taxare nu implica si o obligativitate explicita (insusi politistul mi-a spus ca daca nu platesc in doi ani, se prescrie - fara majorari, fara zile de puscarie, fara nimic) de a mai si executa, de ce sa hotarasca un nenorocit de functionar, ca, desi au trecut patru ani (in care am tot platit taxe si impozite, si am mai si cumparat o alta masina), el ere voie sa-mi puna bete in roate si sa-mi forteze mana sa platesc ceva ce n-ar mai trebui platit?
-
temir - Member
- Maşina: mondeo ghia '95 1.8 16v
- VIN: careestesinusebea