Legislaţie

PLATA AMENDA

Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc

Moderatori: KomandantuR, adicristea

Re: PLATA AMENDA

Mesajde temir » 25 Oct 2009, 18:47

$1 scrie:$2emir nu cumva e abuziv faptul ca refuzi sa platesti o amenda scadenta?

ba cred ca e o problema si aici, n-am sustinut ca e cel mai corect lucru din lume - cinstit ar fi ca, in clipa in care esti pedepsit pentru ceva, fie sa taci si sa executi, fie sa contesti in justitie - astea sunt regulile jocului

n-am adus in discutie nici circumstantele aiurite (ca a fost o prostie oarecare - si repet, nu de circulatie) ale amenzii, n-am discutat nimic decat ca nu inteleg de ce trebuie sa fiu conditionat, atunci cand vreau sa platesc niste bani (sa actualizez impozitele pe o proprietate pe care vreau sa o vand/cumpar), sa ma oblige sa platesc niste "datorii" de alta natura

adica: directia de taxe si impozite colecteaza, pe de-o parte (si, as adauga eu, chiar in primul rand) sumele pe care oricare cetatean (care detine o casa, o masina, o afacere sau orice altceva impozabil) le datoreaza, si pe urma mai colecteaza si tine evidenta diverselor rahaturi accidentale (o amenda nu reprezinta ceva firesc si previzibil, nu? e o chestie accidentala)

eu aici vreau sa ajung: daca bunul plac al anui agent plictisit (care, printre altele, plimba si niste muieri cu ARO-ul statului, ca asta a facut, a stat de ciondaneala un sfert de ora cu mine, iar cand au aparut pitipoancele, a scurtat conversatia si a plecat cu ele) decide ca eu sa platesc ceva gen 10% din salariu pentru ca m-a gasit, la o ora tarzie din noapte, pe strada absolut pustie cu cainele liber, si mai si scrie prostii in procesul verbal ("animalul nesupravegheat care poate prezenta pericol" - adica daca era cu mine era nesupravegheat, si nu ca prezenta pericol, ci ca putea sa prezinte pericol. asta pe o strada pustie, eram numai eu cu cainele - nu pitbul, si cuminte si ascultator si jucaus, dealtfel - si a mai aparut si politistul), si respectiva sanctiune, in mod legal, se prescrie de la sine in doi ani, si daca eu m-am strecurat nu doi, ci patru ani fara sa o platesc, si ajung in fata unui functionar care hotaraste (vrea muschiul lui) ca nu se prescrie nimic, nu se elibereaza nicio chitanta pentru altceva decat daca platesc si prostia aia - e ok?

adica inteleg ca daca legea spune ca nu te plimbi cu cainele fara lesa si botnita, nu se admit exceptii, si daca te-ai plimbat si ai fost surprins (indiferent ca e strada pustie, ca e noapte sau altceva), ai ocazia sa fii taxat - nu comentez asta - legea e lege; dar daca acea taxare nu implica si o obligativitate explicita (insusi politistul mi-a spus ca daca nu platesc in doi ani, se prescrie - fara majorari, fara zile de puscarie, fara nimic) de a mai si executa, de ce sa hotarasca un nenorocit de functionar, ca, desi au trecut patru ani (in care am tot platit taxe si impozite, si am mai si cumparat o alta masina), el ere voie sa-mi puna bete in roate si sa-mi forteze mana sa platesc ceva ce n-ar mai trebui platit?
temir
Member

Maşina: mondeo ghia '95 1.8 16v
VIN: careestesinusebea

Mesajde Officer » 25 Oct 2009, 23:00

In og 2/2001 scrie ca amenzile sunt venit la bugetul local, adica sunt asimilate impozitului pe casa si pe masina. Daca vrei sa vinzi casa sau masina e logic ca nu iti da nimeni certificat fiscal daca apari cu amenda restanta. In ceea ce priveste faptul ca ti s-ar refuza plaza impozitului pe casa din cauza ca ar fi o amenda restanta, cred ca plata impozitului prin OP in care sa se faca si imputatia platii ar rezolva chestia asta. Daca platesti impozitul prin banca si scrii pe ordinul de plata "impozit apt nr, adresa etc pe anul 2009" nu mai au ce zice.

Sa nu interpreteze careva ca tin in vreun fel partea statului roman- daca e ceva ce urasc cel mai tare in momentul asta, acela ar fi statul roman si legile strambe si depasite din tara asta.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde Mihai L » 25 Oct 2009, 23:02

Auzi ce spui: "insusi politistul mi-a spus ca daca nu platesc in doi ani, se prescrie - fara majorari, fara zile de puscarie, fara nimic" ?
La varsta ta mai crezi in Mos Craciun??? =)) =)) =))
De ce nu l-ai intrebat atunci de ce iti mai scrie amenda, daca tot se prescrie? :D
Te-a aburit pentru ca altfel probabil ii faceai scandal; asa tu ai stat linistit, iar el si-a facut treaba.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde temir » 25 Oct 2009, 23:40

$1 scrie:$2e-a aburit pentru ca altfel probabil ii faceai scandal; asa tu ai stat linistit, iar el si-a facut treaba.

man, daca patru ani de zile n-am avut nicio instiintare de plate, niciun leu majorare, nicio somatie si nimic altceva, am motive sa cred ca nu e suta la suta abureala
temir
Member

Maşina: mondeo ghia '95 1.8 16v
VIN: careestesinusebea

Mesajde Mihai L » 26 Oct 2009, 00:33

Cum zici tu, dar se pare ca amenda a ajuns la circa financiara...
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde veron » 31 Oct 2009, 07:22

eu nu am stiut unde sa postez, asa ca o sa postez aici, fara suparare...
in Timisoara cunosc 2 persoane care deja au luat amenda de la politie pt ca nu au avut 2 triughiuri de semnalizare, nu stiu daca mai ati auzi de asa ceva, eu acum am auzit pt prima data de o asa prostie, cica asa trebuie...asa ca mai bine faceti, sa nu aveti surprize sa mai luati un triunghi decat 1 amenda de 3-4 mil. scuze daca stiati.
veron
Incepator

Maşina: Ford Fiesta, an 2001, 1.3 cm, 44kw, benzina-injectie
VIN: WF0AXXGAJA1A51921

Mesajde isotech_ro » 31 Oct 2009, 08:25

@veron amenda poti sa primesti si pentru lipsa instinctor, truma medicala ... etc
isotech_ro
1nsane Member

Maşina: Ford S-max Titanium 2.0TDCI Powershift
VIN: WF0JXXWPCJGE25511

Mesajde veron » 01 Noi 2009, 16:55

isotech_ro, stiam ca poti primi amenda pt lipsa trusei medicale, extinctor sau triunghi; dar pt lipsa a 2 triunghiuri...asta nu mai stiam!
veron
Incepator

Mesajde Mihai L » 01 Noi 2009, 17:50

$1 scrie:$2sotech_ro, stiam ca poti primi amenda pt lipsa trusei medicale, extinctor sau triunghi; dar pt lipsa a 2 triunghiuri...asta nu mai stiam!

Dupa cum zice legea:
Art.100. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
...
13. conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, omologate.

De remarcat folosirea pluralului la triunghi reflectorizant. :D
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde toxicristi » 01 Noi 2009, 18:18

OUG195/2002 actualizat, Art.8. – Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul şi tramvai trebuie sa fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Mesajde zaboss » 05 Noi 2009, 16:41

Uite că se face executarea silită.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
zaboss
Gold Member

Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Mesajde Officer » 05 Noi 2009, 21:01

qed dar unii pe aici, nu batman, batman.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde veron » 07 Noi 2009, 06:42

$1 scrie:$2UG195/2002 actualizat, Art.8. – Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul şi tramvai trebuie sa fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.

se pare ca pana la urma militenii tot te fac in baza legala, daca vor sa te faca... :-L
veron
Incepator

Mesajde veron » 22 Noi 2009, 07:58

gata , ce a inceput ca un zvoneste intradevar adevarat! un autovehicol trebuie sa aibe in componenta 1 trusa de prim ajutor, 1 stingator si 2 triunghiuri refrectorizante....conform atr.8 din Codul Rutier, modificarile aduse in iulie in 2007.
sursa: http://www.aradon.ro/stiri/im:aradon:news-arad/articol/obligatoriu-doua-triunghiuri/cn/news-20080109-07122045

eu zica, ca trebuie procurate 2 triunghiuri, ca nuse stie peste cine dai (peste ce politai)...cei din AR (si nu numai...), e de vanzare 1 buc trunghi+vesta refrectorizanta la bricostore 16ron.
veron
Incepator

Mesajde toxicristi » 22 Noi 2009, 09:09

E "gata" de mai bine de 2 ani, de cand a fost modificata legea. O fi fost zvon, pe la inceputul anului 2007, dar de 2 ani incoace, e cat se poate de real. Nu iti recomand ca sursa diverse site-uri de stiri, ci direct legea : http://www.politiaromana.ro/DPR/OUG%201 ... lizata.pdf
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Anterior

Înapoi la Legislaţie