Legislaţie

Proceduri despagubire RCA

Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc

Moderatori: KomandantuR, adicristea

Proceduri despagubire RCA

Mesajde Extremero » 20 Ian 2010, 20:17

In seara asta mi-a sters un coleg Focusul cand a iesit din parcare.
Nu e mare branza, aripa e usor infundata langa far iar spoilerul e usor sters si se vede vopseaua alba de la cealalta masina pe el.
Pe o bucatica foarte mica (cca 1cm) s-a julit vopseaua argintie si se vede cea rosie de dedsubt (bara fusese rosie inainte).

Cum de ani buni n-am mai avut "interactiuni mecanice" :D cu alte masini, nu mai stiu care e procedura cu RCA-ul.
Oricum, daca e mult de umblat, o las asa. Dar daca se poate vopsi spoilerul pe RCA-ul lui, nu m-ar deranja pentru ca mai am diverse puncte sablate de pietrele de pe drum?

Deci, care-i procedura cu RCA-ul?

Merci mult.
Mitsubishi Outlander | 2.2 Instyle Navi | 2008| Jeep Cherokee [KJ] | 2.8 CRD | 2004 | Renault Super 5 | 1.4i | 1988
[EX - Ford Focus ST170] | [EX - Ford Focus Futura | 1.8 Zetec 16v | 2003]
Extremero
Gold Member

Re: Proceduri despagubire RCA

Mesajde Fiestel » 20 Ian 2010, 21:38

In primul rand trebuie sa va hotarati daca sa o dati pe amiabila sau sa mergeti la politie. Cel mai bine, orice decizie ai lua, e bine sa il iei cu tine pe cel vinovat.

Daca mergeti la politie obligatoriu trebuie sa fie ambii conducatori auto. Sfat: fa-i o poza doua la avaria celui care te-a accidentat. Apoi mergi cu procesul verbal de la politie la societatea de asigurari unde are respectivul RCA-ul si te inarmezi cu multa rabdare ;)

Daca o dati pe amiabila mergeti amandoi la asiguratorul RCA al lui, completati formularul de constatare amiabila (atentie mare ce bifati in casutele respective si mai ales cum faceti desenul, incercati sa-l faceti cat mai explicit, ca functie de astea se stabileste culpabilitatea). Si iarasi te inarmezi cu muuuulta rabdare.

Mare atentie, inspectorul de dauna e obligat sa-ti dea constatare pe loc si NU TE POATE OBLIGA SA TE DUCI LA CE SERVICE VREA EL. Daca tu vrei la service-ul X, el nu are ce sa-ti faca. Poate sa-ti zica o gramada de abureli, ca are sau nu are decontare directa, ca ala nu face treaba buna etc.

Vezi sa ai cu tine permis, certificat de inmatriculare auto si carte identitate (a ta si a masinii). Daca masina nu e pe numele tau sa ai o imputernicire (unii cer notariala daca masina e a unei persoane fizice).

Un alt sfat este sa incerci sa discuti cu inspectorul de daune si sa-ti de abanii in REGIE PROPRIE. Adica iti da banu si tu te duci si iti repari masina unde vrei. Inainte de asta te duci la un service si ii zici ca ai dat cu masina de nush ce stalp si il intrebi cat te-ar costa ( foarte important sa nu zici ca ai dosar la asiguari, pt ca tarifele variaza ffff mult). Apoi vezi cat iti da inspectorul de daune si dupa o matematica simpla vezi cu cat ramai ;) .

Toata treaba asta la asiguratorul RCA o sa dureze minim 2-3 ore, asta in cazul in care nu trebuie sa stai la coada.

Succes in reparatia masinii.

PS: zi-mi unde are respectivul RCA-ul
Fiesta, 1.3, 70CP,Confort, Moondust Silver,din orasul mort - Bacau.
Fiestel
Ford Freak

Mesajde KomandantuR » 21 Ian 2010, 09:17

Cum dracu sa ii dea banii in regie proprie? Fara un deviz sau o factura cum sa justifice ala banii dati?
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Maşina: Ford Focus 2007, 1.6i 100 CP, Trend Collection
VIN: WF05XXGCD57L20779

Mesajde Mihai L » 21 Ian 2010, 11:17

Cand iti repari singur masina de unde vrei deviz?
Sunt estimari pe care le poate face si asiguratorul, de unde reies niste costuri (au idee de preturi materiale si manopera). Daca ti-o repari singur ei ies mai ieftin, de asemenea si tu, important este sa primesti niste bani in care te poti incadra.
De ex. reparatia te costa 50 mil. la service, "acasa" o faci cu 20 mil. ca vorbesti cu Gogu vopsitoru', Gigi mecanicul care sunt prietenii tai. Daca primesti 30 mil eu zic ca este OK, nu?
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde toxicristi » 21 Ian 2010, 11:22

(10) În cazul în care reparațiile vehiculului se efectuează în regie proprie sau se solicită plata despăgubirii înainte de efectuarea reparațiilor, costul acestora se stabilește pe baza evaluării asigurătorului și, dacă este cazul, a documentelor justificative privind plățile făcute, prezentate ulterior efectuării reparațiilor. În astfel de cazuri cheltuielile cu manopera și costul reparațiilor nu pot depăși, pentru părți componente, piese sau materiale, prețurile de vânzare și tarifele pentru manoperă practicate de unitățile de specialitate.

Regia proprie nu implica in mod expres (acel "sau") plata in avans a despagubirilor, cel putin asa mi-a dat si DGAlex de inteles aici : viewtopic.php?p=615543#p615543

Totusi evaluarea asiguratorului cred ca va fi sub preturile practicate de serviceuri, mai ales cele autorizate pe o anumita marca.
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Mesajde DGAlexandru » 21 Ian 2010, 11:35

Eu fac in Regie Proprie, dar am ales sa le duc facturi pentru toate piesele / servicii de manopera. Se poate alege si regie proprie fara sa mai duci niciun act la firma de asigurare, caz in care iti calculeaza ei preturi pentru piese si servicii de manopera conform Autodex (parca). Banii nu ti dau pe loc ci au termen de 21 de zile de la completarea dosarului - conform decizie CSA.
---------------Tel: 0722.120.128 / 0741.741.608 - Alexandru - Bucuresti---------------
--- !!! --- MP / PM dezactivat --- !!! ---

Imagine
DGAlexandru

Maşina: Mondeo 4 HatchBack, TITANIUM X, 2.0 TDCi 143cp, AT6, Thunder Metallic, 05.2008

Mesajde KomandantuR » 21 Ian 2010, 12:15

Asa deci... e bine de stiut :D
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Mesajde LCD MONDEO » 21 Ian 2010, 12:58

In cazul in care alegi sa repari masina in regie proprie asiguratorul te va despagubi,dar iti va calcula despagubirea, mai putin TVA.
Atentie la constatarea amiabila mai nou trebuie sa fie prezente ambele vehicule.
ATENTIE!!!!!!!!!!!!!
Constatarea amiabila se completeaza numai in cazul in care este impact intre doua vehicole. Daca in impact au fost implicate mai mult de doua vehicole sau un stalp, bordura, copac sau orice alt obiect, NU se poate completa constatarea amiabila, trebuie proces verbal de la politie.
"Niciodata nu primesti ceea ce meriti, primesti ce negociezi"

Ford Mondeo Break,an 2015,1560cm,85kw,WF0FXXWPCFEG51177
LCD MONDEO
Member

Maşina: Ford Mondeo 2015 1560cm 85kw
VIN: WF0FXXWPCFEG51177

Mesajde Fiestel » 24 Ian 2010, 11:20

Depinde de firma de asigurari daca iti scade sau nu TVA-ul, da unde iau piesele, ce oferte au si ei, etc. Ideea este ca trebuie sa ii intrebi ce suma iti dau, nu modalitatea lor de calcul.
Fiesta, 1.3, 70CP,Confort, Moondust Silver,din orasul mort - Bacau.
Fiestel
Ford Freak

Mesajde mirceamiron » 24 Ian 2010, 15:15

este foarte corect ce au scris colegii
eu am trecut saptamina trecuta prin asa ceva.
sunt mai multe variante de despagubire dupa cum au scris, o alegi care iti convine cel mai mult, important este ca la intelegerea amiabila cel vinovat sa scrie cu minuta lui ca este deacord sa se faca despagubirea pe asigurarea lui.
asiguratorul poate sa-ti dea banii(calculul se face dupa programul Audatex, nu Autodex cum a scris un coleg, fara sa-l supar), iar tu sa-ti repari masina unde doresti si cind doresti sau sa-ti repari masina in ce service doresti(conditia ca service-ul sa accepte plata de la asigurator ori platesti tu la service si le duci factura ca sa-ti recuperezi banii).
la reparatia in regie proprie o repari unde doresti dar poti sa primesti bani cu pina la 40% mai putin decit declari ca te-a costat(functie de la sigurator la asigurator), dar ca sa nu te pacaleasca sa ceri baza de calcul audatex si de acolo scazi 19% TVA doar pt manopera si diferenta ar trebui sa o primesti.
la mine reparatia la usa si aripa dreapta dupa programul Audatex a costat 1050 lei(putin chit si vopsea).
Audatex este un program agreat in toata Europa (cel putin asa mi s-a spus mie).
acces la acest program se pare ca au numai asiguratorii
inca ceva: mare atentie la data la care declari ca a avut loc evenimentul, sa nu fie mai mare de 24 ore)
daca mai doresti detalii discutam pe mp, sa nu poluam
numai de bine
Nimic din ceea ce este scris cu litere mici nu este favorabil.
Ceea ce dau paragrafele scrise cu litere mari este anulat de paragrafele scrise cu litere mici.
mirceamiron
1nsane Member

Maşina: Ford, focus, 2012, 1,6 tdci,
VIN: WF0LXXGCBLCT21475

Mesajde Laurentiu84 » 29 Ian 2010, 18:10

Salut!

Daca am deschis un dosar de dauna acum 6 luni dar nu mi-am reparat inca masina, o pot face acum fara probleme?
Laurentiu84
Ford Freak

Maşina: Ford Focus 2 (2005), 1.4i; Audi A6 2.4 V6 quattro
VIN: WF05XXGCD55B87972

Mesajde kosfunny » 01 Feb 2010, 22:08

Da, ai 3 ani la dispozitie!
Asigurari si Daune Auto---contactati-ma pentru sfaturi si informatii GRATUITE
kosfunny
Ford Freak

Maşina: FOCUS 1.8 TDI 2001 75CP 2 USI

Mesajde KomandantuR » 23 Feb 2010, 09:40

KomandantuR

Mesajde ddexter » 16 Mar 2010, 16:10

Chiar avem nevoie si de cartea de identitate a masinii?
Imagine
Mondeo 2002 TDDI 115,6 CP :))
ddexter
1nsane Member

Maşina: Ford, Mondeo, 2002, TDDI 1998cm3, 85 kw, 16"

Mesajde adyamg » 20 Mar 2010, 23:49

Ce e mai nou ... e ca in ultima vreme firmele de asigurari fac orice ca sa nu mai despagubeasca deloc sau sa despagubeasca doar partial. Cel mai important e ca cel care te-a atins sa aiba o asigurare care inca sa se mai ocupe si de despagubiri nu numai de incasat bani de pe polite obligatorii.

Cat despre rasinile ce le tot anuta institutia fantoma CSA :-&
adyamg
1nsane Member

Maşina: Ford Focus 1.6 Zetec

Mesajde ddexter » 14 Apr 2010, 14:34

Imagine
Mondeo 2002 TDDI 115,6 CP :))
ddexter
1nsane Member

Maşina: Ford, Mondeo, 2002, TDDI 1998cm3, 85 kw, 16"

Mesajde Cornel001 » 05 Iul 2010, 20:01

Constatarea amiabila se face doar la asiguratorul rca (al lui) sau se poate si la asiguratorul casco daca as face-o pe regres ?
Imagine
Mandru cetatean al republicii bananiere romania.
Silvio Berlusconi: Nu am nimic impotriva homosexualilor. Cu cat sunt mai multi in jurul meu, cu atat e concurenta mai mica.
Cornel001
Membru Belit

Maşina: Focus2 sedan 1.6 100 28.12.2005
VIN: dealadecotnarisec

Înapoi la Legislaţie