Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc
Răspunde

Carlig remorca: legal sau nu ?

19 Dec 2008, 12:40

As vrea sa intreb cat de legal este carligul pentru remorca, totul din punct de vedere legislativ.
Ce se intampla la tamponarea din spate, daca tu esti cel din spate si iti distrugi ceva pe la motor, sau daca tu esti cel din fata si din cauza ta s-a distrus ceva la persoana din spate.

Vina este a celui din spate, ce se intampla cu daunele?
Ultima oară modificat de Alen pe 20 Dec 2008, 17:05, modificat 1 dată în total.
Motiv: editat titlul pt. a fi mai sugestiv

Re: Carlig sau nu

19 Dec 2008, 14:50

Carigul nu are de ce sa fie ilegal, atata timp cat este omologat. nu te verifica nimeni daca ai sau nu remorca....sunt atatea masini de import SH care au carlig si trec de RAR fara probleme.
Daca tu ai carlig si cineva intra in tine, nu te intereaza...decat sa aiba ala RCA..vina este a lui ca nu a tiniut distanta minima obligatorie.
Iar daca tu intri in cineva cu carlig vina este a ta....

Re: Carlig remorca: legal sau nu ?

27 Dec 2008, 10:28

Carligul de remorcare este legal, deoarece cu un permis categoria B poti sa conduci un ansamblu format dintr-un autovehicul cu masa pana la 3500kg si o remorca de pana la 750kg.

In afara de diferente in pagubele fizice, legal/contraventional nu cred este nicio diferenta.

06 Ian 2009, 15:19

$1 scrie:$2.. cu un permis categoria B poti sa conduci un ansamblu format dintr-un autovehicul cu masa pana la 3500kg si o remorca de pana la 750kg.

Doar o remarca: masa remorcii pe care poti sa o tractezi depinde de masina pe care o ai si daca este sau nu cu sistem de franare propriu iar aceste limite la gasesti in talonul masinii.
La mine limitele sunt 500kg fara sistem de franare propriu si 750kg cu sistem de franare propriu.

22 Mai 2010, 17:25

o intrebare ... am un ford mondeo combi din 1995 motor 1.6 benzina .. ce remorca pot sa agat dupa el si ce greutate pot sa car pe remorca din punct de vedere legal vb :)

04 Iun 2010, 20:58

Pai cica nu ar mai fi legal daca nu ai si remorca . Povestea un amic ca a fost oprit de politie ( nu mai retind pe ce motiv ) si s-a legat de carligul pt remorcare avertizandu`l ca nu are voie sa aiba in dotare atata timp cat nu are o remorca in folosinta . Pt asta trebuie sa dovedesti ca ai remorca indiferent daca este proprietate personala sau nu.
O alta remarca a "curcanului" a fost aceea ca daca l-ar lovi cineva in spate el ar fi devina ca are carlig .
Asa ca nu va mai mirati... prostia domina pe toate domeniile iar cu prostii nu o scoti la capat . Feriti-va de ei !

03 Sep 2010, 13:37

Are cineva un raspuns legal la acest mister? Este legal carligul? Eu vroiam sa-mi schimb bara spare cu una de ST si sa-mi pun carlig doar sa ma protejeze de prosti ;)

03 Sep 2010, 13:43

@Florin_Mk3 .Nu poti sa-ti spui la bara de st/st220 pt ca nu au fost proiectate pt carlig de remorcare,bineinteles numa daca tai bara sau deflectorul de aer , ceea ce ar arata foarte urat ....

10 Sep 2010, 11:41

iar carligul nu te protejeaza ci mai mult iti aduce belele
daca te loveste unul usor, carligul se va infige fara probleme in radiatorul lui iar tie tot iti atinge bara
numai ca, daca fara carlig poate s-ar fi lasat doar cu ceva sudalmi, individul cu radiatorul/motorul praf nu cred ca va ceda usor
iar daca mai e si vre-un smecher care te da in judecata ca sa-i repari masina, pentru ce vrei tu, incusiv carlig neautorizat, nu stiu cat de multumit vei fi
chiar daca nu ai nici o vina, procesele de pe la noi cred ca ai auzit cum sunt

am asistat in urma ca ceva ani la un eveniment "cu carlig"
dacie papuc cu carlig in fata, audi A4 sau 6 in spate
semafor, frana brusca dacie, frana audi prea tarziu, lovitura usoara dar carligul s-a infipt in bot la audi
jeturi de aburi, suieraturi, zgomote ciudate
din audi au coborat 2 colorati care s-au repezit la cel din dacie; l-au tarat din masina efectiv in pumni, a incercat sa fuga, l-au ajuns si iar l-au luat la picioare si pumni in mijlocul strazii
masini in jurul lor care nu mai puteau trece, oameni care urlau si au sarit sa-i desparta
a aparut si politia... mai departe nu mai stiu, am plecat la facultate

vreau sa spun ca fara carligul nenorocit, nu s-ar fi intamplat mai nimic, cel mult o bara zgariata, lovitura a fost chiar usoara

14 Sep 2010, 15:22

Daca este legal nici nu cred ca trebuie pusa problema, daca e cumparat din comert (nu facute artizanal ca la fostele dacii) deci omologat sigur este legal.
Problema ar putea fi alta si anume daca este obligatorie montarea acestuia intr-un service autorizat sau nu. Eu mi-am pus problema asta atunci cand mi-am montat carlig la cele 2 masini (focus si dacie) dar nu m-a putut lamuri nimeni in privinta asta. Eu mi-am luat inima in dinti si le-am montat singur si nu m-a intrebat nimeni de montaj, nici la ITP si nici politia. Deci ori am fost norocos ori nu le pasa ori nu exista prevederi legale in cazul asta.
In alta ordine de idei mai interesanta a fost problema cu limita maxima autorizata pentru tractare pentru sistem de franare si fara (cea care este trecuta in talon) atunci cand am vrut sa-mi cumpar remorca. Marea intrebare pe care am adresat-o RAR-ului a fost daca desi pe talon am voie sa tractez max 600 si ceva de kg fara sistem de franare pot sa iau una mai mare (750 kg) dar sa nu o incarc decat cat scrie pe talon sau este ilegal chiar daca merg cu ea goala. Ei bine RAR-ul nu a stiut sa-mi raspunda. Concluzia - am luat remorca de 750 kg fara sistem de franare si o tractez voios de 3 ani si cu dacia si cu focusul fara sa ma intrebe nimeni nimic.
Legat de tamponari , acum depinde cum e norocul fiecaruia si peste cine da ca doar nu renunt la carlig deci la dreptul meu legal de a tracta o remorca pentru a nu lua bataie de la smecheri. Sa respecte distanta legala si nu are nimeni probleme. Singura data cand l-am dat jos a fost in concediul din Austria pentru ca am inteles ca nu este voie cu el pe autostrada fara remorca. La noi nu stiu de vreo prevedere in acest sens.
Si inca ceva, la contacte usoare sigur un carlig are beneficii dar la unele mai puternice as prefera sa nu am pentru ca mai bine schimb un spoiler, table si haion decat sa ma aleg cu un sasiu indoit&facut praf.

16 Sep 2010, 09:01

omul pare ca vrea carlig doar pentru "protectie", nu pentru tractat remorca

16 Sep 2010, 14:31

Pai si nu am raspuns? Ca este pentru protectie sau pentru tractare nu tot carlig e?
Era mai sus o intrebare legata si de remorcare si sarcina tractabila de aceea am adaugat si paragraful respectiv.Este o informatie f importanta zic eu.

23 Sep 2010, 22:40

Trebuie sa intri serios ca sa spargi spoileru cu un carlig.Spoilerul meu are la activ 2 carlige luate inainte si abia la al 2-lea s-a crapat putin dar nu a ajuns la radiator(placuta de inmatriculare a suferit mai mult dar ce-a noua a acoperit pozna).Poate ca am avut eu un super-spoiler si s-a dat batut abia la al 5-lea accident(app caut spoiler :D ).

08 Oct 2010, 15:50

As avea si eu o intrbare;
-Mondeo mk 3, 1,8 benzina 92kw~125cp as vrea sa ii pun un carlig si as vrea sa stiu daca pot sa agat de el o platforma auto(ce dimesiune sa aiba platforma auto si ce masa,si masa maxima admisa la masina de pe platforma sa fiu in limitele legii.in certificatul meu scrie asa; F.1=1875(UNDE F.1 INSEAMNA MASA INCARCATA MAXIM ADMISA DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC,CU EXCEPTIA MOTOCICLETELOR)
G=1431 (UNDE G INSEAMNA MASA VEHICOLULUI IN SERVICIU CU CAROSERIA SI CU DISPOZITIV DE CUPLARE IN CAZUL UNUI VEHICUL DE TRACTARE IN EXPLOATARE DIN ORICARE ALTA CATEGORIE IN AFARA DE M1
Astept raspunsurile voastre .VA MULTUMESC!!!!!!!

08 Oct 2010, 16:26

mareane, cauta in cartea de identitate a vehicului: masa tractabila maxim autorizata. masa aia trebuie sa fie mai mare sau egala cu masa maxima autorizata a platformei. adica, in traducere libere, tu nu ai voie sa tragi ceva mai greu decat greutatea maxima pe care poti sa o tragi! :))
Răspunde