Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc
04 Mar 2011, 12:23
Va rog sa ma sprijiniti in obtinerea informatiilor urmatoare:
Care sunt impozitele salariale care trebuie achitate atat de angajat cat si de angajator in cazul celui de al doilea loc de munca?
Se va achita contributia la sanatate, somaj si pensii inca o data?
In cazul meu este un job part-time.
De ce acte este nevoie si cum se completeaza (trebuie neaparat la ghiseu sau merge si on-line) foaia aceea cu declaratii de venituri suplimentare.
Va multumesc.
10 Mar 2011, 10:43
Din cate stiu eu, al doilea job nu figureaza in cartea de munca... Se plateste impozitul pe venit si atat, fara contributii sociale... Cel putin asa era in 2007... Era foarte avantajos pentru cel de al doilea angajator... Acum depinde, daca vine la putere Victorita Po-po-ponta, al doilea job va fi impozitat dur pentru ca cel care face asta intra in categoria chiaburilor
10 Mar 2011, 18:54
Eu, din cate stiu, se platesc toate impozitele si contributiile, si nu beneficiezi nici de deducerea de la suma impozabila, ca in cazul primului job.
10 Mar 2011, 19:04
Cristi are dreptate, am intrebat-o pe nevasta-mea.
10 Mar 2011, 19:14
Eu l-am intrebat pe Gogu.
10 Mar 2011, 21:55
si eu l-am intrebat pe gogu, dar nu mi-a dat un raspuns clar, de asta am cerut o opinie mai avizata si la zi.
10 Mar 2011, 22:37
asa e precum a spus toxicristi. Al doilea, al treilea, al cincilea job tot un job ramane. Altfel ar genera portite, angajatorul si-ar face doua firme si te-ar angaja pe amandoua.
@bezart: ai reusit performanta de a fi prost informat si offtopic in acelasi timp. Aproape ca imi vine sa te felicit.
13 Mar 2011, 21:05
intreb si eu ca sa ma lamuresc.
eventual raspunsul poate fi dat pe pm.
un adult care lucreaza, daca are in casa un alt adult (sot/copil mai mare de 18 ani - adult) care nu lucreaza, il trece la persoane in intretinere pe cartea de munca/contract?
eu stiam ca nu.
ori se schimba legile la greu in tara asta, ori este alt motiv la mijloc.
"...omul a vrut de la inceput sa imi faca contract,dar eu nu vreau,pentru ca sunt trecut la servici la mama ca intretinut,si asa mama ia mai multi bani..."
scuze de citat, dar este explicit.
daca deranjeaza il putem sterge.
13 Mar 2011, 21:23
Daca persoana care lucreaza are sub 3000 RON se scade din venitul impozabil.
Am inteles ca suma e relativ mica...
13 Mar 2011, 21:59
mihai, vorbim de persoane peste 18 ani, sanatoase si fizic si cu capul

care cica s-ar afla in intretinere.
eu zic ca ce trece peste 18 ani isi cauta de munca, iar daca a lucrat si are bafta de somaj, ia somajul, daca nu, sa fie iubit.
nici pe departe nu intra la persoane aflate in intretinere ( cum ar fi in cazul minorului de ex)
13 Mar 2011, 22:14
Daca nu are alte venituri asa se socoteste (am intrebat "consultantul" meu...

).
Suma este marunta, oricum.
13 Mar 2011, 22:38
@chefdejoaca: cazul de fata se numeste evaziune fiscala, cu autodenunt. Eu zic ca n-are rost sa sapam mai adanc, luam omul asa cum este.
13 Mar 2011, 22:51
$1 scrie:$2ntreb si eu ca sa ma lamuresc.
eventual raspunsul poate fi dat pe pm.
un adult care lucreaza, daca are in casa un alt adult (sot/copil mai mare de 18 ani - adult) care nu lucreaza, il trece la persoane in intretinere pe cartea de munca/contract?
Nu contează vârsta, ci contează ca cealaltă persoană să nu aibă venituri. Deducerea personală este regresivă, începând cu 250 lei la un salariu de 1000 de lei şi 0 de la 3000 lei (cu cât e mai mare salariul, cu atât mai mică reducerea). Ce s-a modificat relativ recent este că de la 18 ani trebuie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi plata contribuţiei
indiferent dacă ai venit sau nu. Nu am urmărit foarte exact subiectul şi e posibil să mă înşel, dar măsura pare să fi fost introdusă mai demult, dar nu s-a aplicat şi acum multe persoane s-au trezit că trebuie să plătească retroactiv din 2006 cu penalizările de rigoare. Până la această nouă/veche modificare legislativă, persoana aflată în întreţinere "beneficia" de contractul de asigurări al persoanei întreţinătoare.
14 Mar 2011, 14:40
Ma ofer ca persoana de intretinut.
14 Mar 2011, 15:01
$1 scrie:$2..Până la această nouă/veche modificare legislativă, persoana aflată în întreţinere "beneficia" de contractul de asigurări al persoanei întreţinătoare.
E inca valabil. Se cheama co-asigurat.
15 Mar 2011, 15:21
Intre persoana in intretinere si coasigurat stiu ca e deosebire
15 Mar 2011, 16:23
Sunt termeni diferiti. Era vorba daca persoana aflata in intretinere beneficiaza sau nu de asigurarea celui angajat. Da, beneficiaza ca si co-asigurat.