$1 scrie:$2
draga domnule "kosfunny" as vrea sa-mi spuneti cite cazuri ati descoperit din cite ati instrumentat?
in procente as vrea sa-mi spuneti daca se poate, cu aproximatie
ca eu de cind umblu pe la societatea de asigurari, am auzit tare multe
cu respect
Draga domnule Mircea, daca nu imi ascund identitatea pe un forum nu inseamna ca si accept sa fiu luat la intrebari ce tin de viata privata . Dar ca sa nu para rea vointa tin sa spun ca aceste cazuri la care va referiti sunt foarte multe dar din pacate foarte putine pot fi si demonstrate. Si asta din cauza autoritatilor care pun bete in roate sau care nu isi dau interesul. Spre exemplu CSA-ul , cu toate ca incaseaza un mic procent din fiecare asigurare vanduta nu pune la dispozitia asiguratorilor baza de date pe care o creeaza cu ajutorul acestora. Fiecare asigurator este obligat sa furnizeze lunar rapoarte detaliate care sa cuprinda date ale politelor si ale dosarelor de dauna.
La fel si Politia raspunde cu foarte mare intarziere adreselor asiguratorilor.De agentii corupti care intocmesc "acte de accident" fara sa vada masinile implicate nu pot sune decat ca sunt foarte multi.
De judecatori nici nu vreau sa aduc mult vorba, pt ca unele hotarari frizeaza logica bunului simt !
Deasemenea si multe serviceuri chiar si-au format retele care se ocupa cu fraudarea politelor de asigurare si nu poti face prea multe cercetari ca ba e reparata deja masina vinovata, ba e dezmembrata, etc. De fapul ca in mai toate service-urile se umfla devizele, nu se schimba piese constatate de asigurator sau se schimba unele bune cu altele defecte nu are rost sa aduc aminte ca se vorbeste peste tot.
E cazul sa aduc vorba si de brokerii care intocmesc polite dupa evenimente (acum nu prea se mai poate datorita politelor electronice) sau care fac inspectii de risc neconforme.
Sa nu uitam si presa care in urma unor umflari de conturi din partea unor reparatori sau a unor mari firme de leasing destabilizeaza sistemul asigurarilor prin dezinformarea sau informarea partiala a asiguratilor sau pagubitilor. Am vazut o gramada de reportaje in care asiguratorul e "omul negru" dar nu am vazut unul menit sa constientizeze asiguratul RCA ca in urma producerii unor pagube este obligat prin lege sa isi instiinteze asiguratorul ca a produs o boacana. Acum mai forteaza asiguratorul nota chemand ambii protagonisti ai unui "constat amiabil" dar inainte de introducerea acestuia care din noi (ma refer si la mine , ca nici eu nu am facut-o) s-a dus din proprie initiativa la asigurator? Faptul ca ai fost la Politie si ti s-a intocmit un PV de sanctiune nu te scuteste de obligatiile fata de asigurator.
In asigurari lucrez de mai putin timp si va pot spune ca inainte si eu vedeam negru in fata ochilor cand se vorbea de firmele de asigurari. Acum ca am vazut mecanismul si de partea cealalta a baricadei va pot spune ca dreptatea e impartita si adevarul e pe undeva la mijloc.
In privinta fraudelor,la angajatii firmelor de asigurari nu fac referire, ca de, orice padure are uscaciuni.Ce va pot spune e ca acesti sunt mult mai atent verificati si chiar sunt "incercati" din cand in cand de angajator.
Si totusi , in conditiile astea grele, fara prea multe arme la dispozitie departamentele antifrauda au si rezultate. Unele se se rezuma la abandonari de dosare de catre "pagubiti". unele la "renuntari la despagubire din motive personale" scrise si atasate la dosare iar altele, putine ce-i drept se finalizeaza cu plangere penala! Poate ca atunci cand justitia va functiona cum trebuie vor fi mai multe. Pana atunci asiguratii de buna credinta si asiguratorii seriosi sunt victime colaterale ale unui sistem cangrenat!