Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc
Răspunde

Re: Obligaţia de plată a taxei 2012

15 Ian 2012, 19:04

Mai baieti, ia explicati-mi si mie, va rog, cum devine cazul : masina mea e fabricata in aprilie 2007 si cumparata de mine in leasing de noua tot in acel an. Este motor euro 4, a fost inmatriculata pentru prima data de catre societatea de leasing in 2007 si la momentul de atunci, nu s-a platit taxa de inmatriculare pentru ea.
Urmeaza sa termin leasingul peste 3 luni si (evident), va trebui inmatriculata a doua oara, pe numele meu. Tinand cont de datele de mai sus, va trebui sa platesc sau nu taxa de inmatriculare pentru ea ?

15 Ian 2012, 19:09

Ce spui tu este ciudat. In 2007 se platea taxa. Undeva prin 2008-2009 au fost niste perioade de scutiri, dar in 2007 nu stiu sa fi fost asa ceva.
Daca ce spui tu e totusi adevarat (desi eu zic sa te mai interesezi) raspunsul este neplacut pentru tine, intr-adevar trebuie platita taxa, se considera transcriere.

15 Ian 2012, 19:19

Nu mai stiu ce lege era valabila acum 5 ani, dar masina mea a fost nou-nouta si n-am platit nici un fel de taxa de inmatriculare pentru ea. Probabil atunci se platea taxa, dar nu pentru masinile noi. Iar daca societatea de leasing ar fi platit-o, sa fiti siguri ca mi-ar fi refacturat-o mie pana la ultimul leut. Pe cartea de identitate a masinii proprietar este soc. de leasing, iar pe certificatul de inmatriculare sunt trecut si eu ca utilizator, pe langa proprietar. Intr-adevar, acum voi termina leasingul si dreptul de proprietate se va transfera asupra mea, urmand sa fie mentionat acest lucru pe cartea de identitate si pe noul certif. de inmatriculare.
Cam asta-i situatia. :-??

15 Ian 2012, 21:16

Alen, cred ca ar trebui sa iti pregatesti banutii. ca nu scapi si o sa o calculeze la vechimea de acum, adica 4-5 ani.

15 Ian 2012, 21:28

Si eu cred la fel...
Eu am fost in aceeasi situatie, dar era legea veche, iar masina deja inmatriculata in RO.
Pe noua lege practic masina trece din posesia societatii de leasing in a ta, deci inmatriculare, alt talon, etc...

16 Ian 2012, 00:04

Pai si a mea e deja inmatriculata in RO, nu ? Are nr. de Bucuresti, dar si asta e tot in RO. Oricum imi cam facusem calculele si ar urma sa platesc in jur de vreo 380 de euro, in lei aprox. 1625. Totusi ar putea sa-mi spuna cineva exact in care articol din lege ma incadez ?

16 Ian 2012, 00:08

Nu mai conteaza inmatricularea... acum este egalitate de sanse; orice inmatriculare (schimbarea proprietarului) presupune verificarea platii taxei, care la tine nu e platita.
Asta e tot.

16 Ian 2012, 10:37

si la mine se poate asa cum am scris mai sus?

16 Ian 2012, 12:00

pana nu o inscrii la fisc pe numele tau, amenzile+impozitul tot la vechiul proprietar o sa soseasca. si la fisc o inscrii cand o inmatriculezi. iar cand o inmatriculezi trebuie sa platesti taxa auto. simplu, nu ???

16 Ian 2012, 12:11

oare nu exista posibilitatea ca sa-l treci pe noul proprietar ca si utilizator in talon? cum fac firmele de leasing? si atunci amenzile + impozit vin la "utilizator".

16 Ian 2012, 12:44

Daca iti faci firma de leasing nu cred ca ai probleme in a face asa ceva... =))

16 Ian 2012, 13:43

Eu nu inteleg o chestie. Am folosit un calculator de pe un site pt a calcula taxa auto 2012 si pentru o masina de 10 ani (focus 1, 1.6, euro 4) taxa este de 380 eur iar pentru un focus din 2007 cu acelasi motor, tot euro4, taxa este de vreo 650 euro.

16 Ian 2012, 14:15

da, asa e. taxa e mai mare pe masura ce masina se innoieste =))

matematica lui Boc ... sau Borbeli

16 Ian 2012, 14:35

sami trag eu ceva pe tot guvernul roman da ori cum parerea mea ca taxa asta o sa pice

16 Ian 2012, 19:27

$1 scrie:$2..... Iar daca societatea de leasing ar fi platit-o, sa fiti siguri ca mi-ar fi refacturat-o mie pana la ultimul leut. .......

Pai firma de leasing este proprietarul, deci ea e cea care trebuia sa plateasca daca era. Si sa-ti refactureze tie, evident :)
Daca tu bagi mana in foc ca nu ti s-a refacturat nimic de genul asta si nu e nici o sansa sa nu-ti amintesti datorita euforiei la momentul ala (de, masina noua, alea alea), atunci asta e. Vei avea un "supliment" de valoare reziduala.

@ford hd : si eu sunt convins ca taxa asta va pica/se va modifica la un moment dat. Problema e ce faci daca esti in situatia de a fi obligat sa-ti inmatriculezi acum masinuta :(

16 Ian 2012, 20:25

$1 scrie:$2u nu inteleg o chestie. Am folosit un calculator de pe un site pt a calcula taxa auto 2012 si pentru o masina de 10 ani (focus 1, 1.6, euro 4) taxa este de 380 eur iar pentru un focus din 2007 cu acelasi motor, tot euro4, taxa este de vreo 650 euro.

Logica e ca masina din 2007 va mai circula, de exemplu, 10 ani, pe cand cea din 2002, 5 ani (10 ani ai masinii din 2007 minus cei 5 deja parcursi). Ar trebui impartita taxa la cati ani mai are de circulat masina, asa ambii proprietari ar plati aceeasi suma anual.

16 Ian 2012, 21:27

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2..Vei avea un "supliment" de valoare reziduala.(

Nu ii va factura nimic in plus societatea de leasing; Alen va plati ca sa o inmatriculeze pe numele lui...

16 Ian 2012, 22:47

Si tu crezi ca eu am pus ghilimele doar asa sa ma aflu in treaba? Evident ca nu societatea de leasing ii va factura taxa.
Ideea era alta: de obicei un leasing se incheie cu o taxa reziduala, daca nu a fost inclusa in rate. In cazul lui pe langa aia va mai plati si la stat un "supliment". Era doar un joc de cuvinte :)

16 Ian 2012, 22:53

Nu am valoare reziduala, asta mi-ar mai lipsi. Leasingul a fost facut pe rate egale, cu valoarea reziduala inclusa in rata.
Stiu sigur ca n-am platit nimic (si nici societatea de leasing n-a platit), pentru simplul motiv ca la vremea aceea, nu se platea nici un fel de taxa de inmatriculare pentru masinile noi. Am toate ordinele de plata pastrate, pana la ultimul.
Ma rog, una peste alta, am inteles. Ma pregatesc sufleteste sa scot banii, desi mai am vreo 3 luni pana atunci. Cine stie, poate se mai intampla ceva din toata vanzoleala asta de prin tara. :D

17 Ian 2012, 17:05

Si totusi e ciudat ce spui. Cand e fabricata masinuta ta? De la 1 Ianuarie 2007 s-a platit taxa. Pe de alta parte daca masina a intrat in 2006 in tara atunci a "scapat". Stiu sigur ca cei care au probat la vremea respectiva asta n-au platit taxa.

18 Ian 2012, 09:32

Masina e fabricata in 2007, in aprilie, iar eu am cumparat-o in mai 2007.

18 Ian 2012, 12:24

Pai atunci cineva a platit taxa la inmatriculare...Ori firma de leasing, ori ti-a pasat-o tie in rate.
Si eu mi-am ridicat Fiesta in iulie 2007 si am platit taxa la ea (a mea n-a fost in leasing).

18 Ian 2012, 15:28

Daniel, astia de la leasing ar fi refacturat in secunda unu orice partz pe care l-au tras in locul tau, la cat de repede stiu sa ia banii, deci cu atat mai mult mi-ar fi cerut banii pe taxa de inmatriculare, daca ar fi platit-o ei. Deci, nu cred si nu numai ca nu cred, dar nici un document de plata (din cele detinute de mine) nu spune asa ceva. Ramane totusi sa verific la ei, asta ca sa nu spun ca n-am facut-o si pe asta.
De refacturat in rate iar nu poate fi vorba; pe factura scrie clar, desfasurat, ce anume platesc: credit+dobanda. Factura de CASCO lunara vine separat, iarasi nici acolo nu se pune problema.
Asa ca...nu stiu ce sa mai spun, dar sunt convins ca voi afla cat de curand daca trebuie s-o platesc sau nu. ;)

18 Ian 2012, 15:59

Din ce am inteles, e posibil ca si proprietarii care si-au recuperat banii in instanta sa trebuiasca sa plateasca din nou taxa.

taxa 2012

18 Ian 2012, 20:21

Am cumparat un fiesta din 2007 fiind prima data inmatriculat in luna a 11 a anului si doresc sa aflu daca dupa noua lege mai trebuie sa platesc taxa..tin sa precizez ca nu stiu daca a fost platita sau nu pana acum. va multumesc si astept raspunsurile voastre.

Re: taxa 2012

18 Ian 2012, 21:20

$1 scrie:$2m cumparat un fiesta din 2007 fiind prima data inmatriculat in luna a 11 a anului si doresc sa aflu daca dupa noua lege mai trebuie sa platesc taxa..tin sa precizez ca nu stiu daca a fost platita sau nu pana acum. va multumesc si astept raspunsurile voastre.

A fost platita cu ocazia primei inmatriculari din 11/2007! S-a numit taxa de prima inmatriculare.

18 Ian 2012, 21:44

$1 scrie:$2in ce am inteles, e posibil ca si proprietarii care si-au recuperat banii in instanta sa trebuiasca sa plateasca din nou taxa.

Proprietarii respectivi nu platesc in nici un caz noua taxa.
In cel mai rau caz, la prima transcriere, noul propriear va trebui sa plateasca el. Dar actualul nu este in nici un fel atins de noua lege la momentul actual, pana se hotaraste sa o vanda.

21 Ian 2012, 11:41

Eu ieri am fost la politie cu dosaru si nu mi la primit ca cica trebuie sa-i dat adeverinta ca taxa a fost platita , adeverinta ce trebuie sa mi-o dea fostu propietar , masina a fost inscrisa de el in 21.12.2011 in RO , primu propietar pe carte , cica trebuie sa se duca la ANAF sa scoata acea adeverinta din care sa reiasa ca taza de poluare nu a fost restituita . Daca fostu propietar nu are cum sau nu vrea sa scoata acea adeverinta eu ce fac ..platesc inca odata taxa sau cum ... cei de acolo sunt niste aroganti si nu sta la discuti sa iti explice iar cand suni la ei ..iti baga robotu si dupa aia e pe ocupat .

21 Ian 2012, 12:11

$1 scrie:$2u ieri am fost la politie cu dosaru si nu mi la primit ca cica trebuie sa-i dat adeverinta ca taxa a fost platita , adeverinta ce trebuie sa mi-o dea fostu propietar , masina a fost inscrisa de el in 21.12.2011 in RO , primu propietar pe carte , cica trebuie sa se duca la ANAF sa scoata acea adeverinta din care sa reiasa ca taza de poluare nu a fost restituita . Daca fostu propietar nu are cum sau nu vrea sa scoata acea adeverinta eu ce fac ..platesc inca odata taxa sau cum ... cei de acolo sunt niste aroganti si nu sta la discuti sa iti explice iar cand suni la ei ..iti baga robotu si dupa aia e pe ocupat .

Nu se prevede nicaieri in noul act normativ despre conditia ca taxa auto(de prima inmatriculare sau de poluare ) sa nu-i fi fost restituita vanzatorului astfel incat cumparatorul sa o poata inmatricula! Delirum tremens...

21 Ian 2012, 12:39

Cu alte cuvinte, o taxa restituita sa fie considerata valabila ca fiind si platita??? =))
Hai sa ne hotaram totusi pe ce picior dansam...
Răspunde