Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc
Răspunde

Re: Intersectie. Semnal stanga. Acrosaj. Cine e vinovatul?

03 Ian 2010, 01:47

OK, Mihai, din spusele tale, soferita din Citoen are partea ei de vina, pentru ca nu s-a asigurat corespunzator?

http://www.realitatea.net/accident-incr ... 59187.html

03 Ian 2010, 02:30

Daca spui ca e Citroen, evident ca nu, ele sunt singurele masini exceptate de la regula. =))
Ti se pare ca s-a asigurat astfel incat sa evite punerea in pericol a celorlalti participanti la trafic? Tanara circula regulamentar (conform articolului... :D ) PANA sa ia stanga, e adevarat (se poate ca acolo sa fie linie continua si in dreptul micii intersectii??? nu e foarte clara imaginea)
Oricum, nici Dacia din spate nu a fost un inger cu depasire pe linie continua/trecere de pietoni, asta e clar.

03 Ian 2010, 03:08

Legal, daca, mergand pe drum cu prioritate, virezi stanga si il busesti pe cel din fata (care era si el pe drum cu prioritate) cu care te intersectezi/te va busi din partea dreapta, esti incadrat la nerespectarea prevederilor privind prioritatea de trecere (360RON+60 de zile suspendare) - articolul dat de tine. Daca il busesti pe cel ce te depaseste, esti incadrat la nerespectarea prevederilor privind manevrele (240RON+3puncte). Nu inteleg de ce ai impresia ca prevederea aia ar anula celelalte prevederi, sau ca prevederile privind depasirea sau manevrele nu s-ar mai aplica in intersectii pentru ca nu sunt trecute la capitolul intersectii. Asa poti zice ca in intersectii e ok sa mergi cu masina neinmatriculata, ca prevederea nu e la capitolul intersectii.

Cel care a depasit ilegal (peste marcaj, peste trecere, in intersectie nedirijata) va fi sanctionat pentru ce a gresit. Cel care a virat fara sa se asigure va fi si el sanctionat pentru ce a gresit. Chiar daca politistul va decreta intr-un fel sau altul, la o paguba mai mare, e posibil ca societatea de asigurari sa ii ceara socoteala pentru ce a constatat.

03 Ian 2010, 16:38

Deja se pare ca mergem spre o ipoteza comuna, cred ca maine o sa am si un raspuns "oficial". Din pacate se pare ca:

1. Daca depasesti regulamentar cu semnal, asigurare, etc pe drum national si nu vezi ca e o intersectie (nedirijata, dar oricum nu te dadeai jos sa vezi ca are nume, vorba cuiva.... :D ) in fata ta, intersectie unde un alt autoturism face stanga cu sau fara semnal, esti Vinovat.

2. Daca faci stanga regulamentar in intersectie dar unul vine du 200 km/h ca aste e, iar ai partea ta de vina si platesti pentru asta.

Cam asta-i treaba, tu oricum primesti amenda si faci parte din culpa comuna in cel mai bun caz... Deci scenariul prefigurat acum cateva pagini e real, poti deveni vinovat prin concurenta imprejurarilor...

PS: Faptul ca am fortat uneori discutia sau discutiile nu inseamna ca nu inteleg, fac pe Gica Contra sau sunt "prostovan". Cred ca ati inteles majoritatea unde vroiam sa ajung. Si ca nu numai atentia te salveaza. Mai ales in Romania.

03 Ian 2010, 16:53

Important este sa fii atent si sa te asiguri foarte bine inainte de a schimba banda/directia...
Daca faci asta corect macar stai linistit, iar daca nu depasesti aiurea chiar ai scapat.

03 Ian 2010, 17:49

$1 scrie:$2. Daca depasesti regulamentar cu semnal, asigurare, etc pe drum national si nu vezi ca e o intersectie (nedirijata, dar oricum nu te dadeai jos sa vezi ca are nume, vorba cuiva.... :D ) in fata ta, intersectie unde un alt autoturism face stanga cu sau fara semnal, esti Vinovat.
Corect, in cazurile extrem de rare in care intersectia e nedirijata, esti si tu vinovat, alaturi de cel ce vireaza stanga. Practic, nu ai ce sa intri in depasire daca nu vezi indicatoarele "Drum cu prioritate", "Intersectie cu drum fara prioritate" sau, in lipsa indicatoarelor, daca nu e evident ca drumul cu care te intersectezi e de rang mai mic - adica intri in depasire cand stii ca intersectia din fata ta NU e nedirijata, nu intri si vezi tu mai incolo ce fel de intersectie e. Totusi, daca intersectia se dovedeste a fi dirijata (cum se intampla in 99.9% din cazurile de pe DN), nu se poate imputa nimic celui ce depaseste - unic vinovat fiind cel ce vireaza.

04 Ian 2010, 08:28

Pe DN-uri si E nu ai nici o sansa sa gasesti o intersectie nedirijata. In cel mai rau caz lipseste un indicator, caz in care este penal pentru administratorul drumului.

04 Ian 2010, 10:37

Pe DN principale, nici nu se pun indicatoare decat la intersectiile mari (in care, de obicei, este si marcaj continuu). Tot ptr cele maricele se pune si "Intersectie cu drum fara prioritate" (altfel ar fi plin drumu de indicatoare de intersectii - de obicei se pune un "Drum cu prioritate" cand iesi dintr-o localitate mai mare). Ptr cele mai mici, ori nu se mai pune (regula drumului de rang ai mare), ori se pune stop/cedeaza doar pe drumul secundar.

08 Ian 2010, 16:04

Oficial, politia nu ma prea baga in seama. E momentul sa-mi sun un prieten. De la CP... Sau poate solicita asociatia un raspuns..?

08 Ian 2010, 16:20

Legat de ce? :D

08 Ian 2010, 16:28

Pai noi am ajuns la un anumit consens, vreau si parerea poltiei despre intrebarea din titlu. Cu explicatiile vinei.

08 Ian 2010, 16:40

Cred ca variaza de la caz la caz. Si in cazul prezentat de tipul de la asigurari, si in cazul celui de pe forumul legislativ, si in cazul colegului cu Focus au fost prezentate parerile agentilor. In niciunul din cele 3 cazuri nu a fost scos curat cel ce vireaza stanga.

09 Ian 2010, 16:18

Sunt 3 cazuri diferite, ma intereseaza parerea oficiala a politiei in cazul prezentat aici. Celelalte nu corespund 100%

14 Mar 2010, 02:15

Am primit azi explicatii complete si necesare pentru intrebarea mea. Direct de la sursa, CP Capitala...

Asa cum au sustinut multi, cel care face stanga este vinovat deoarece nu se asigura in cazul schimbarii directiei de mers, indiferent ce fel de intersectie e... Cat despre cel care depaseste in intersectie, este nevinovat daca este intersectie dirijata - unde ai voie sa depasesti. Aici insa ar mai fi o chichita, daca se poate demonstra ca masina depasita avea semnal pus, devine vinovat si cel care depaseste, dar... cum oare poti dovedi in instanta asta???

Asa ca au personal m-am lamurit... Orice schimbare a directiei de sens fara asigurare.... esti vinovat. Indiferent de vina celuilalt!

14 Mar 2010, 07:33

In sfarsit...
Chichita nu e tocmai chichita, stii? Pentru ca tocmai ai spus ca schimbarea directiei FARA ASIGURARE te face vinovat, iar semnalizarea nu inseamna decat declararea unei intentii. DUPA semnalizare te asiguri :D si schimbi directia.
Corect?

14 Mar 2010, 16:30

Ca sa fiu corect pana la capat, deoarece si eu am fost un opozant al acestei teorii, vreau sa spun ca nici eu nu stiam ca astfel se atribuie vina intr-un astfel de caz, dar acum m-am lamurit pe deplin si tin sa multumesc ptr. asta tuturor colegilor, care au sustinut acest aspect inca de la momentul respectiv si nu in ultumul rand lui tatyflorin. =D>

15 Mar 2010, 00:08

$1 scrie:$2n sfarsit...
Chichita nu e tocmai chichita, stii? Pentru ca tocmai ai spus ca schimbarea directiei FARA ASIGURARE te face vinovat, iar semnalizarea nu inseamna decat declararea unei intentii. DUPA semnalizare te asiguri :D si schimbi directia.
Corect?

Chichita se referea la faptul ca semnalul la stanga al depasitului il face si pe cel ce depaseste vinovat, daca se poate proba asta (daca e vorba de intersectie dirijata poti depasi, dar nu si o masina care efectueaza virajul la stanga cu semnalul corespunzator). Deci nu e vorba de vinovatia celui care face virajul la stanga, care e vinovat in orice circumstante. Vinovatia lui nu o influenteaza si pe a celuilalt. Vinovatiile sunt distincte si se claseaza astfel:

1. Intersectie nedirijata: culpa comuna, ambii vinovati.
2. Intersectie dirijata fara a putea dovedi ca depasitul avea semnal stanga: Vinovat doar depasitul.
3. Intersectie dirijata dar poti dovedi ca depasitul avea semnal stanga: Culpa comuna, ambii vinovati.

Aici, printre discutiile de rigoare, politistii mi-au explicat ca se ghideaza dupa urmele de impact, mai ales in situatiile confuze. De exemplu, cea mai mare importanta o au urmele de impact (practic, la o ingustare de benzi fara semnalizare corespunzatoare, vinovat e acela care a intrat mai tarziu in coliziune). La fel de importante sunt urmele de pe jantele din fata, care demonstreaza cum erau rotile si deci traiectoria vehicolului inainte si in timpul impactului.

Una peste alta, trecand peste diferitele asperitati lingvistice si manifestarilor aferente, consider ca am avut cu totii de invatat si asta conteaza cel mai mult.

PS: Oricum inca ma ingrozeste ideea ca pot fi, undeva prin tara, pe drumurile noastre "nationale", in depasire si fara sa stiu, vorba cuiva, despre existenta vreunui drum la stanga si daca are vreun nume... si sa ma aflu in situatia in care acrosez pe cineva care stie ca acolo e drumul cautat (cu sau fara semnal stanga) si sa ma aflu in situatia 1 ca si cel care depasesc...

15 Mar 2010, 12:42

Cu alte cuvinte, daca tu esti intrat in depasire si "vinovatul de serviciu" incepe sa semnalizeze tarziu deja te baga si pe tine vinovat??? :D
Fa socoteala ca in general cand semnalizezi stanga nu se prea se mai baga lumea sa te depaseasca tot pe stanga; in majoritatea cazurilor nu se semnalizeaza si nu se asigura la schimbarea directiei.

15 Mar 2010, 15:44

Din pacate da, deoarece e o intersectie nedirijata (tu habar nu aveai ca acolo e vreun drum care mai are si vreun nume...)... In opinia Politiei, e treaba ta daca nu l-ai vazut! Si daca mai e si noapte, mai si ploua, mai e si trafic, te mai orbeste vreunul din fata, care sunt sansele sa vezi un drum nesemnalizat la stanga? Pe care cineva din fata ta se baga fara semnal?

Bine, iar vorbim teoretic, dar... Doamne Fereste! Cam aici vroiam sa atrag atentia... Ca mergi cuminte, respecti legile... si nu e suficient. Mai trebuie si un dram (sau kilograme) de noroc.

15 Mar 2010, 15:47

Alooo...
Pai discutam despre punctul 3 de la tine, cu intersectie dirijata... =))

15 Mar 2010, 16:44

Eu nu...

$1 scrie:$2..

1. Intersectie nedirijata: culpa comuna, ambii vinovati.
2. Intersectie dirijata fara a putea dovedi ca depasitul avea semnal stanga: Vinovat doar depasitul.
3. Intersectie dirijata dar poti dovedi ca depasitul avea semnal stanga: Culpa comuna, ambii vinovati.
...
PS: Oricum inca ma ingrozeste ideea ca pot fi, undeva prin tara, pe drumurile noastre "nationale", in depasire si fara sa stiu, vorba cuiva, despre existenta vreunui drum la stanga si daca are vreun nume... si sa ma aflu in situatia in care acrosez pe cineva care stie ca acolo e drumul cautat (cu sau fara semnal stanga) si sa ma aflu in situatia 1 ca si cel care depasesc...

15 Mar 2010, 17:04

$1 scrie:$2ici insa ar mai fi o chichita, daca se poate demonstra ca masina depasita avea semnal pus, devine vinovat si cel care depaseste, dar... cum oare poti dovedi in instanta asta???

Tocmai ca nu poti dovedi, ramane o chichita. In f f f f f putinele cazuri in care poti dovedi, in caz de accident probabil se va da culpa comuna. Dar culpa comuna este treaba COMPANIEI DE ASIGURARI, politistul va completa doua procese verbale : unul pentru ce ce a depasit si altul pentru cel ce a facut stanga.

15 Mar 2010, 17:52

Perfect de acord..

18 Mai 2012, 13:09

$1 scrie:$2e DN-uri si E nu ai nici o sansa sa gasesti o intersectie nedirijata. In cel mai rau caz lipseste un indicator, caz in care este penal pentru administratorul drumului.

Pe un drum national- european in localitate,linie discontinua !!!, in fata mea 3 masini ,cea din fata vira stanga iar urmatoarele 2 se deplasau cu viteza redusa, am intrat in depasire ,ajuns in spatele primei masini acesta a pus semnalizare stanga si a virat concomitent , lovindu-ne. politia m-a scos pe mine vinovat , ptr ca am depasit intr-o intersectie nedirijata simpla T (probabil trebuia sa ghicesc eu ca intre sirul de case exista o ulita pietruita )
Eu sunt "norocosul" care a gasit si aceasta intersectie !!!
Cum pot demonstra ca e vina administratorului ??? Exista vreo lege ???

18 Mai 2012, 19:47

Nu ai treaba cu administratorul drumului; vinovat este cel care a schimbat directia fara sa se asigure.

19 Mai 2012, 08:29

Ai raspunsul la inceputul acestei pagini. Nu era nevoie de un alt topic.

13 Iul 2012, 13:52

$1 scrie:$2u ai treaba cu administratorul drumului; vinovat este cel care a schimbat directia fara sa se asigure.

Sunt deacord cu vina aceluia care nu semnalizeaza din timp , dar citind regulamentul auto am gasit 2 art. care zic asa :
Art. 123 Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor, in urmatoarele situatii:

la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau in care vizibilitatea este mai mica de 50 m;
la trecerea pe langa grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza pe partea carosabila a drumurilor cu o singura banda de circulatie pe sens;
la trecerea pe langa animale care sunt conduse pe partea carosabila sau pe acostament;
cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda;
pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare;
in zona de actiune a indicatorului de avertizare "Copii" in intervalul orar 7, 00-22, 00, precum si a indicatorului "Accident";
la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, cand drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, in imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze in traversare;
la schimbarea directiei de mers prin viraje;
cand vizibilitatea este sub 100 m in conditii de ceata, ploi torentiale, ninsori abundente.

Art. 124 Administratorul drumului public este obligat ca in locurile prevazute la art. 123 sa instaleze indicatoare de avertizare si sa ia masuri pentru realizarea de amenajari rutiere care sa determine conducatorii de vehicule sa reduca viteza de deplasare.

Voi ce intelegeti din art.124 ???
si am mai gasit inca cateva articole interesante despre obligatiile administratorului :))

13 Iul 2012, 13:54

In intersectia in care eram eu nu exista absolut nimic !!! nici macar linie continua inainte si dupa intersectie !!!

18 Iul 2012, 17:22

La noi, din pacate, semnalizarea rutiera lasa de dorit, dar asta nu scuteste pe niciun sofer de nicio vina. Cand iei de volan stanga te asiguri din spate si din fata indiferent de ce marcaje sunt pe jos. Alti vinovati nu-s.

19 Iul 2012, 09:23

$1 scrie:$2a noi, din pacate, semnalizarea rutiera lasa de dorit, dar asta nu scuteste pe niciun sofer de nicio vina. Cand iei de volan stanga te asiguri din spate si din fata indiferent de ce marcaje sunt pe jos. Alti vinovati nu-s.

:)) :)) :)) apoi de aici vine toata buba !!! ca in declaratii nu reiese ca acela nu a semnalizat din timp(doar declaratia mea si a lui este si inca una care zice ca nu poate preciza daca semnaliza sau nu) si politia m-a invinuit pe mine, pentru ca am depasit pe linie discontinua pe drum European si am avut norocul ca intre case sa fie o intersectie nedirijata simpla T,cu o straduta pietruita, pe care eu trebuia sa ghicesc ca este acolo !!! ptr ca administratorul drumului a economisit 5 litri de vopsea ca sa traga cel putin o linie continua inaintea si dupa intersectie, sa nu mai vorbesc de indicatoarele de avertizare!!!si bineinteles de Art.30 legislatia rutiera care zice:
"Mijloacele de semnalizare si presemnalizare a intersectiilor dintre doua drumuri de categorii diferite se asigura, se instaleaza si se intretin de catre administratorul fiecarui drum, cu respectarea modului de reglementare a circulatiei stabilit in nodul rutier respectiv."
Răspunde