Legislaţie

Problema la RAR: folie pe geamurile din fata

Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc

Moderatori: KomandantuR, adicristea

Problema la RAR: folie pe geamurile din fata

Mesajde bravetoy » 26 Ian 2009, 23:32

rog pe cei stiu mai multe sa ma ajute cu un sfat legat de urmatoarea situatie:
am ajuns la RAR cu masina luata recent (un Passat adus din US) si pe care umblu sa o inmatriculez.
VW a echipat-o pt piata americana cu folie pe geamuri, inclusiv pe cele din fata. acestea din urma sunt mai transparente decat cele din spate si luneta, probabil dupa legislatia din state.
nenea de la RAR initial m-a trimis la plimbare (eram la identificare) si apoi cand m-am intors la reexaminare cu saru'mana m-a lasat in pace. m-a ingrijorat insa spunandu-mi ca daca ma opreste garcea folia am pus-o eu dupa ce am trecut de RAR ... si va trebui sa ma intorc la RAR fiindca raman fara talon.
nu as vrea sa mutilez frumusete de masina si sa ii jupoi folia de pe geamuri, ma gandesc ca VW e mai sus de RAR in materie de gusturi estetice.
ce se poate face sa pastrez geamurile asa cum sunt (adica superbe)?
sau macar imi spune si mie cineva unde sunt specificate normele astea? am auzit tot felul de chestii referitoare la procentul de transparenta acceptat, sa vad si eu unde scrie.
poate vor exista si oferte de ajutor :D , le astept pe pm.
orice, numai sa nu jupoi mandrete de geamuri plz.
Nicio fapta buna nu ramane nepedepsita!
bravetoy
Gold Member

Maşina: Ex-Mondeo 2001 TDDI 115 hp, VW Passat 2006, 2.0T FSI, 200 HP Value Edition Granite Green

Re: Problema la RAR: folie pe geamurile din fata

Mesajde Mircea Maximg » 26 Ian 2009, 23:59

Citeste aici http://forum.clubford.ro/viewtopic.php?f=132&t=24875 . ....si nu este nevoie sa le jupoi ...le poti schimba cu totul ! :D
Drumuri bune la toata lumea !
Mircea Maximg
Member

Maşina: Focus 1 2003 / Mondeo 3 2006

Mesajde bravetoy » 28 Ian 2009, 09:26

mda, nu e inca o solutie colega...
as vrea sa tin folia originala pe geamuri fiindca masina arata foarte bine asa, nu e un simplu moft de-al meu. pentru asta caut o solutie, daca sunt bine inteles. am auzit ca exista niste timbre rar, ceva documente care trebuie aratate lui garcea in caz de interceptare.
si inca nu stiu unde scrie ce are voie si ce nu sa puna romanul pe geamuri.
nu stie nimeni?
bravetoy
Gold Member

Maşina: Ex-Mondeo 2001 TDDI 115 hp, VW Passat 2006, 2.0T FSI, 200 HP Value Edition Granite Green

Mesajde Officer » 28 Ian 2009, 16:51

10.1. Geamurile vehiculelor trebuie să fie omologate şi să poarte marca de omologare în conformitate cu Directiva 92/22/CEE cu modificările ulterioare sau cu Regulamentul 43 CEE-ONU. Condiţia se consideră îndeplinită şi de către geamurile care sunt omologate conform normelor SAE sau DOT.
10.2. Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparenţă de cel puţin 75% pentru parbriz, respectiv 70% pentru restul geamurilor.
10.3. Câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale faţă şi luneta. În cazul în care vehiculul este dotat şi cu oglindă laterală dreapta, luneta nu mai face parte din câmpul principal de vizibilitate.
10.4. În cazul în care geamurile care nu se află în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto au o transparenţă modificată faţă de cea stabilită prin marcajul de omologare, se urmăreşte ca stratul aplicat ulterior să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni. De asemenea, foliile de protecţie aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate şi marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în ateliere autorizate.

Ordin nr. 2132/2005
din 08/12/2005

pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere - RNTR 7

Publicat in MOF nr. 1160 - 21/12/2005

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1160 din 21/12/2005

Actul a intrat in vigoare la data de 01 ianuarie 2006
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde bravetoy » 28 Ian 2009, 17:43

merci Officer. acum e clar care e trraba din pdv legal.
acum mai am o intrebare, inainte de a cauta "solutii alternative":
exista cumva posibilitatea de a masura transparenta geamurilor laterale fata ale masinii mele, pentru a ramane totusi asa cum a fost echipata de producator? sau RAR ma obliga sa dau jos folia originala si neaparat sa montez una "autorizata&omologata" de ei?
e putinel absurd sa nu se poata.
bravetoy
Gold Member

Mesajde Officer » 29 Ian 2009, 10:53

RAR te obliga sa dai jos folia originala si sa montezi una "autorizata&omologata" in conformitate cu normativul respectiv

Speta e simpla - tu ai folia omologata in SUA si iti trebui omologata in RO

Daca nu ai acte care sa ateste ca folia din SUA corespunde normativului aplicabil in RO o dai jos si pui una omologata.
Officer
Elodia

Mesajde bravetoy » 29 Ian 2009, 17:41

nu ar fi o mare chestie sa o dau jos, dar ar arata baltzata cu alta folie.
ar trebui una mai transparenta decat cea de pe spate insa aceeasi nuanta.
ma gandeam ca in ultima instanta sa fac rost de hartii si nush ce timbre cum ca am pus-o la autorizat.
bravetoy
Gold Member

Mesajde Officer » 29 Ian 2009, 18:29

nu ai de unde sa faci rost pentru ca nu se risca nimeni sa iti dea..in momentul in care ajungi la RAR aia de acolo vor stii cum siguranta ca nu e autorizata iar cel care ti-a dat timbrele/hartiile isi pierde autorizatia RAR si il lasi fara paine
Officer
Elodia

Mesajde Raj Kapur » 25 Feb 2009, 00:58

Eu am folii si nu le`am montat in Romania, imi pusesem pe toate geamurile mai putin parbriz. Pe la inceputul lui ianuarie un prieten de`al meu care se afla in aceeasi situatie cu mine a fost oprit de un filtru de politie care oprea doar pentru folii in acea seara si a luat amenda 5 mil plus talon retinut si a fost obligat sa mearga la RAR in decurs de 15 zile. Intre timp am fost la un Service autorizat de unde si`a luat o hartie de omologare si 3 abtibilduri pentru luneta si geamuri laterale spate... dupa care a trecut RAR si a fost obligat sa si le scoata pe cele din fata. Ulterior mi le`am scos si eu pe cele din fata si am fost sa`mi "iau" omologarea ca sa nu mai ashtept sa patesc ce a patit si prietenul meu :)
Aia de la RAR mi`au spus ca nu am voie sa am folii pe fata si nimeni nu`mi da omologare pentru asha ceva decat pentru nishte folii foarte transparente pe care nu merita sa le pui ca nu`i nici o diferenta... oricum mashina are geamurile putin intunecate din fabrica.
Mentionez ca aici in Constanta am vreo 8 prieteni care shi`au scos foliile de pe fata, s`au pus ashtia de la politie(mai ales cei de la comunitara) pe treaba.... seara pe bulevardele centrale. :)
Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta.
(Woody Allen)
Raj Kapur
Member

Maşina: Ford Mondeo, Mk3, 1.8i, Duratec, 16v, verde. CT 99 FBI

Mesajde coldone » 25 Feb 2009, 01:24

$1 scrie:$2ai ales cei de la comunitara) pe treaba.... seara pe bulevardele centrale. :)

Ce treaba au cei de la comunitara? Nu tine de ei nici sa ti retina talonul si nici sa ti dea amenda pentru folie.
coldone
Gold Member

Maşina: Seat Leon FR 2007 2.0tdi 170cp

Înapoi la Legislaţie