Legislaţie

Ce trebuie sa stiu la cumpararea unui autovehicul S.H.?

Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc

Moderatori: KomandantuR, adicristea

Ce trebuie sa stiu la cumpararea unui autovehicul S.H.?

Mesajde giogu_mihai » 09 Mar 2009, 11:23

Salut!Vreau sa i-mi achizitionez un Ford Fiesta (nu cel nou scos acum,cel dinaintea lui - acela cu faruri tip ochi de broasca :D ) TDCI 68 CP second hand.
1.Ce trebuie sa stiu legat de acesta?
2.Cum se verifica seria VIN si mai ales unde(presupun ca la un dealer Ford)?
3.La un dealer Ford gen (BDT sa zicem) se poate verifica daca s-a umblat la numarul de Km,sau daca a avut vre-o reparatie importanta?
4.Cam cat ar costa o verificare pe tester?
5.Ce trebuie sa stiu legat de cartea de service?
6.Daca cumpar respectiva masina de la o persoana fizica,ce acte trebuie sa i-mi arate ca sa stiu daca masina este sau nu in leasing sau ceva de genul.
7.La vanzarea acesteia,cam cat ar costa contractul de vanzare cumparare si unde se poate face?
8.Ce acte trebuiesc intocmite la vanzarea masinii?
9.Radierea masinii se poate face pe loc?
10.Numerele provizorii de unde se pot lua?Eu as vrea ca numerele provizorii sa le i-au in aceiasi zi.
Eu sunt din Pitesti si masina este inmatriculata in Bucuresti.
Va multumesc mult pentru timpul acordat!
giogu_mihai
Member

Maşina: Ford Fiesta 2008 1.4 TDCi 68 CP Ghia
VIN: WF0HXXGAJH8R19684

Re: Ce trebuie sa stiu la cumpararea unui autovehicul S.H.?

Mesajde Smiley » 09 Mar 2009, 12:36

1. te intereseaza: actele, starea masinii, pretul, nr de km, dotarile
2. exista VIN Decoder-e pe net (care-ti pot spune informatiile continute in VIN: model, an fabricatie, fabrica etc); poti cere informatii mai multe pe forum (exista un program care contine mai multe date)
3. doar daca reparatia a fost facuta pe garantie
4. sub 100 ron; iti recomand sa incerci o verificare la un dealer ford sau la alta firma specializata
5. sa te uiti in ea cum sta treaba cu reviziile si daca s-a reparat ceva la masina (in romania reparatiile nu prea se trec in cartea de service)
6. CIV-ul si talonul
7. 10-15 lei, la orice birou de acte (de obicei pe langa sectia de politie care se ocupa de inmatriculari)
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde giogu_mihai » 09 Mar 2009, 12:45

CIV - ce inseamna?
Daca masina este luata in leasing ce ar trebui sa scrie in talon respectiv acest CIV ?
Eu nu vreau ca masina pe care o achizitionez sa fie in leasing.Adica sa am vre-o problema,gen teapa.
giogu_mihai
Member

Mesajde Smiley » 09 Mar 2009, 13:13

CIV = cartea de identitate a vehiculului
acolo sunt scrisi proprietarii ( de fapt, ultimii 6). te uiti la ultimul proprietar, daca acolo apare o firma de leasing, atunci masina e luata in leasing :)
Imagine
Smiley

Mesajde Officer » 09 Mar 2009, 13:51

1.Ce trebuie sa stiu legat de acesta?
Cat mai multe despre istoric. Starea tehnica a masinii. Actele de provenienta.
2.Cum se verifica seria VIN si mai ales unde(presupun ca la un dealer Ford)?
VIN-ul se verifica fie cu vin decoder-ul de pe net fie cu Microcat (soft special care iti spune date esentiale despre masina - model, dotari, data loc fabricatie, norma poluare, tara punerii pe piata)
3.La un dealer Ford gen (BDT sa zicem) se poate verifica daca s-a umblat la numarul de Km,sau daca a avut vre-o reparatie importanta? Nu. Poti verifica doar daca masina a facut toate reviziile in acelasi loc.
4.Cam cat ar costa o verificare pe tester? Tester, adica diagnoza a calculatorului masinii sau o verificare totala a masinii? Cel mai bine ii faci o verificare totala care costa pe la 400 RON in targ la vitan in Bucuresti sau o verificare generala la un service Ford.
5.Ce trebuie sa stiu legat de cartea de service?
Nu prea ai nimic de stiut in legatura cu cartea de service. Eu unul nu o consider o garantie a faptului ca masina e in stare buna.
6.Daca cumpar respectiva masina de la o persoana fizica,ce acte trebuie sa i-mi arate ca sa stiu daca masina este sau nu in leasing sau ceva de genul.
Talonul si cartea masinii. In ambele trebuie sa apara numele proprietarului - daca masina e in leasing, atat in carte cat si in talon va aparea numele societatii de leasing ca fiind proprietar.
7.La vanzarea acesteia,cam cat ar costa contractul de vanzare cumparare si unde se poate face?
La orice toneta unde se fac acte auto... cu totul o inmatriculare duce la 500 RON (RCA pe 6 luni).
8.Ce acte trebuiesc intocmite la vanzarea masinii?
Gasesti pe alte site-uri informatii actualizate. In principiu: contract VC in 3 exemplare, o fisa tipizata cu viza de la administratia financiara a vanzatorului, si viza de la administratia financiara a cumparatorului, RCA valabil pe numele cumparatorului, ITP valabil al masinii, certificat de autenticitate de la RAR, taxa de talon si taxa de numere achitate la CEC, respectiv la politie, talonul si CIV-ul... eu cam astea imi aduc aminte.
9.Radierea masinii se poate face pe loc? Pe loc, unde? din cate stiu eu, mai nou, nu se mai face radierea decat daca o masina este scoasa cu totul din circulatie (adica in caz ca e dusa la REMAT).
10.Numerele provizorii de unde se pot lua?Eu as vrea ca numerele provizorii sa le iau in aceiasi zi. De la politie. Se iau in aceeasi zi.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde Alma » 09 Mar 2009, 13:54

9.Radierea masinii se poate face pe loc? Pe loc, unde? din cate stiu eu, mai nou, nu se mai face radierea decat daca o masina este scoasa cu totul din circulatie (adica in caz ca e dusa la REMAT).
Asa este. vezi 10
10. Numerele provizorii de unde se pot lua?Eu as vrea ca numerele provizorii sa le iau in aceiasi zi. De la politie. Se iau in aceeasi zi.
Din cate stiu eu nu se mai elibereaza numere provizorii ci vei putea circula cu numerele de pe masina inca 30 de zile dupa care va fi radiata din oficiu.

si de evitat ceva similar viewtopic.php?f=17&t=29282 :(

LE: http://www.prefecturabucuresti.ro/permi ... i-vehicul/
Carputer/CarPC - 8" TFT Touchscreen, Celeron 1,2Ghz, 1024MB DDR II, 2,5" HDD 40GB SATA, M2-ATX 6-24V DC/DC 160 W
1nsane Member

Maşina: FocuS II, 2005 - 1,6 TDCi 80Kw

Mesajde giogu_mihai » 09 Mar 2009, 14:35

Multumesc mult pentru sfaturi.Nu prea stiu cum se procedeaza in cazul cumpararii unei masini si din aceasta cauza am apelat la forumul clubford.In mod normal as fi cumparat o masina noua si nu as fii achizitionat una S.H.,dar de,lipsa de bani ma obliga la luarea acestei decizii.Ca si o precizare,nu am avut pana acum masina proprie,deci va fi prima mea masina si sunt deschis la raspunsurile voastre.
La punctul "9.Radierea masinii se poate face pe loc?" m-am exprimat eu gresit,vroiam sa intreb daca vechiul proprietar poate sa i-si ia numerele pe care le-a avut inapoi si eu sa am numere provizorii in aceeasi zi obtinute probabil in Bucuresti.
Si ca o intrebare suplimentara, Sambata in Bucuresti sunt deschise sectia/sectiile de Politie de unde se pot lua numere provizorii,sau ei lucreaza doar in timpul saptamanii?Eu lucrez toata saptamana de la 10 la 18 si in sambata de la 10 la 13,singura mea sansa ar fii sa imi i-au o zi libera sambata,in cursul saptamanii fiind imposibil.
Va multumesc pentru raspunsuri.
giogu_mihai
Member

Mesajde Alma » 09 Mar 2009, 14:50

Carputer/CarPC - 8" TFT Touchscreen, Celeron 1,2Ghz, 1024MB DDR II, 2,5" HDD 40GB SATA, M2-ATX 6-24V DC/DC 160 W
1nsane Member

Maşina: FocuS II, 2005 - 1,6 TDCi 80Kw

Mesajde Officer » 09 Mar 2009, 15:26

Nu ai cum sa rezolvi totul intr-o zi decat daca:

- incheiati contractul de VC prin posta
- vanzatorul completeaza fisa aia tipizata si o vizeaza la admin financiara apoi o trimite cu posta rapida la tine si o vizezi si tu la tine la administratie
- vanzatorul face scoate de la RAR certificatul de autenticitate inainte de ziua in care vreti sa mergeti la politie

Fostul proprietar isi poate lua numerele inapoi...caz in care nu stiu daca poti pleca cu masina netractata din Bucuresti pana nu o inmatriculezi in AG. Din cate stiu politia nu are program sambata... au zilnic de L pana V de la 8 la 20.... posibil sa se mai fi schimbat treburile...
Officer
Elodia

Mesajde alexauto » 09 Mar 2009, 18:31

$1 scrie:$2ultumesc mult pentru sfaturi.Nu prea stiu cum se procedeaza in cazul cumpararii unei masini si din aceasta cauza am apelat la forumul clubford.In mod normal as fi cumparat o masina noua si nu as fii achizitionat una S.H.,dar de,lipsa de bani ma obliga la luarea acestei decizii.Ca si o precizare,nu am avut pana acum masina proprie,deci va fi prima mea masina si sunt deschis la raspunsurile voastre.
La punctul "9.Radierea masinii se poate face pe loc?" m-am exprimat eu gresit,vroiam sa intreb daca vechiul proprietar poate sa i-si ia numerele pe care le-a avut inapoi si eu sa am numere provizorii in aceeasi zi obtinute probabil in Bucuresti.
Si ca o intrebare suplimentara, Sambata in Bucuresti sunt deschise sectia/sectiile de Politie de unde se pot lua numere provizorii,sau ei lucreaza doar in timpul saptamanii?Eu lucrez toata saptamana de la 10 la 18 si in sambata de la 10 la 13,singura mea sansa ar fii sa imi i-au o zi libera sambata,in cursul saptamanii fiind imposibil.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Nu se mai dau numere rosii decat pentru masini noi sau aduse de afara.
Pleci cu numerele masinii.
alexauto
Gold Member

Maşina: ford focus
VIN: wfonwwwalexautoro

Mesajde giogu_mihai » 09 Mar 2009, 20:37

$1 scrie:$2u se mai dau numere rosii decat pentru masini noi sau aduse de afara.

Eu fiind din Pitesti si vanzatorul din Bucuresti,ce acte trebuiesc intocmite obligatoriu la Bucuresti?
giogu_mihai
Member

Mesajde alexauto » 10 Mar 2009, 10:45

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2u se mai dau numere rosii decat pentru masini noi sau aduse de afara.

Eu fiind din Pitesti si vanzatorul din Bucuresti,ce acte trebuiesc intocmite obligatoriu la Bucuresti?

Contract de vanzare cumparare, Carte identitate auto, Talon, Fisa inmatriculare radiere, Certificat fiscal
alexauto
Gold Member

Mesajde Officer » 10 Mar 2009, 10:47

si certificat de autenticitate?

PS daca vrei sa inmatriculezi masina in Ag nu cred ca mai ai treaba cu politia din bucuresti... Faci actele cu vanzatoru si cu tot dosaru te duci la politie in Ag la inmatriculari...
Officer
Elodia

Mesajde alexauto » 10 Mar 2009, 10:59

$1 scrie:$2i certificat de autenticitate?

PS daca vrei sa inmatriculezi masina in Ag nu cred ca mai ai treaba cu politia din bucuresti... Faci actele cu vanzatoru si cu tot dosaru te duci la politie in Ag la inmatriculari...

Autenticitatea nu este obligatia vanzatorului sa o faca.
alexauto
Gold Member

Mesajde giogu_mihai » 10 Mar 2009, 11:49

$1 scrie:$2Contract de vanzare cumparare, Carte identitate auto, Talon, Fisa inmatriculare radiere, Certificat fiscal

Fisa de inmatriculare radiere si certificatul fiscal de unde se obtin?Din cate am citit pe net certificatul fiscal se obtine de la finante Bucuresti (adica din localitatea de domiciliu a vanzatorului) si apoi trebuie sa ma duc cu el la finante la Pitesti unde, dupa ce platesc impozitul pe masina i-mi pun ei o stampila.Certificatul Fiscal se obtine presupun dupa ce fac contractul de vanzare cumparare.Dupa ce obtin aceste acte la Bucuresti trebuie sa fac si asigurarea pe numele meu si sa platesc rovigneta ca sa pot veni cu masina de la Bucuresti la Pitesti.Corectati-ma daca gresesc undeva!
Aceste acte
$1 scrie:$2ontract de vanzare cumparare, Carte identitate auto, Talon, Fisa inmatriculare radiere, Certificat fiscal
se pot obtine intr-o singura zi(lucratoare,ca in weekend am inteles ca nu prea am sanse)?
giogu_mihai
Member

Mesajde dariusrus » 10 Mar 2009, 21:10

$1 scrie:$2IV - ce inseamna?
Daca masina este luata in leasing ce ar trebui sa scrie in talon respectiv acest CIV ?
Eu nu vreau ca masina pe care o achizitionez sa fie in leasing.Adica sa am vre-o problema,gen teapa.

As avea si eu doua intrebari in legatura cu achizitionarea unei masini care e (a fost) luata in leasing.

1. Care ar fi tipul de tepe pe care le poti lua in acest caz?
2. Cum se pot evita (ce trebuie verificat inaintea achizitionari pentru a evita astfel de tepe)?

Multumesc
dariusrus
Incepator

Mesajde Smiley » 11 Mar 2009, 09:36

singura tzeapa ar fi ca leasingul sa nu fie inca terminat. tu cumperi masina de la utilizator, el de fapt nu e proprietar si n-are dreptul sa o vanda.
trebuie sa te uiti cine e ultimul proprietar din CIV/talon.
in caz de preluare a leasingului, trebuie sa te interesezi exact ce trebuie sa achiti la firma de leasing (daca se plateste taxa de prima inmatriculare, daca exista vreun comision pentru preluarea leasingului de altcineva, daca valoarea reziduala e inclusa sau nu in rate, etc).

eu unul am mai multa incredere in masini luate in leasing. motivul e simplu: la leasing esti obligat sa faci casco, iar daca masina a avut vreun accident, faptul ca avea casco ma face sa cred ca a fost reparata bine(in definitiv, plateste asiguratorul, nu soferul).
Imagine
Smiley

Mesajde Officer » 11 Mar 2009, 11:41

giogu_mihai se pot obtine intr-o singura zi... daca nu ai timp poti face procura la notar pt ca o alta persoana sa se ocupe in numele tau...
Officer
Elodia

Înapoi la Legislaţie