Legislaţie

Am nevoie de ajutor, va rog

Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc

Moderatori: KomandantuR, adicristea

Am nevoie de ajutor, va rog

Mesajde danbld » 09 Oct 2009, 18:58

Buna seara,

Am nevoie va rog de putin ajutor din partea voastra.
Vreau sa va intreb daca la achizitionarea unui autoturism nou, reprezentantul/consilierul de vanzari este obligat (pe langa toate informatiile despre autoturism) sa specifice exact care este cuantumul taxei de mediu??
Valoarea taxei de mediu trebuie trecuta in oferta??
Din punct de vedere legal este obligat sa faca acest lucru?

Va multumesc mult tuturor
danbld
Ford Freak

Maşina: Ford Focus ST, 2008, Ice White Metallic
VIN: WF0PXXGCDP8L05809

Re: Am nevoie de ajutor, va rog

Mesajde Mihai L » 09 Oct 2009, 22:04

Am impresia ca nu tine de treaba lui. Poti sa cumperi masina fara sa o inmatriculezi, daca asa vrea muschii tai.
Taxele nu sunt de la producator, ci de la guvern.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde danbld » 10 Oct 2009, 07:05

Sunt de acord ca taxa este de la guvern, dar hai sa-ti fac un scenariu:

Te duci la o reprezentanta auto si dispui de 3 lei pentru achizitia unei masini.
Gasesti o masina de 3 lei si esti bucuros de achizitia facuta, dar la inmatricularea ei trebuie sa mai platesti 1 leu de care nu stiai sau nu ti s-a spus.
Daca stiai ca in total costul este de 4 lei cautai o solutie.
Ce parere ai?
danbld
Ford Freak

Mesajde isotech_ro » 10 Oct 2009, 07:40

dpdv legal, comerciantul nu este obligat la asa ceva .... insa tine de profesionalismul si deontologia profesionala, a firmei si implicit a agentului de vinzari, sa cunoasca si comunice clientului toate aspectele legale si legate de alte costuri, ce se vor aplica respectivului produs
isotech_ro
1nsane Member

Maşina: Ford S-max Titanium 2.0TDCI Powershift
VIN: WF0JXXWPCJGE25511

Mesajde toxicristi » 10 Oct 2009, 17:15

Din start principalul vinovat e cumparatorul ca nu s-a interesat ce taxe va avea de platit la inmatriculare dar si impozit, rca, etc.

Vanzatorul nu prea are de unde sa stie cati bani mai are alocati cumparatorul, daca isi poate plati taxele. Ar fi fost frumos sa iti zica vanzatorul, dar cred ca ar depasi trepta de "corectitudine" a afacerii.

Imi pare rau, dar cam asta e situatia :(
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Mesajde Mihai L » 11 Oct 2009, 00:02

$1 scrie:$2unt de acord ca taxa este de la guvern, dar hai sa-ti fac un scenariu:

Te duci la o reprezentanta auto si dispui de 3 lei pentru achizitia unei masini.
Gasesti o masina de 3 lei si esti bucuros de achizitia facuta, dar la inmatricularea ei trebuie sa mai platesti 1 leu de care nu stiai sau nu ti s-a spus.
Daca stiai ca in total costul este de 4 lei cautai o solutie.
Ce parere ai?

Hai ca-ti fac si eu un scenariu: vanzatorul iti spune ca te costa 4 lei cu tot cu taxe, tu o cumperi, dar constati ca nu-ti raman bani si de tuning, ca voiai sa pui de fapt si muzica, jante de 40 transparente, etc, si de fapt nu ai nici permis. De ce nu ti-o fi spus ca ai nevoie de permis valabil si cat costa scoala de soferi? =))
In final: omul vinde un produs (masina) si pentru acela este obligat sa-ti dea toate detaliile. Ca tu ai nevoie de inmatriculare/CASCO/RCA/permis/sosele/etc, deja nu mai este treaba lui.
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde danbld » 11 Oct 2009, 11:44

Conform legii protectiei consumatorului nr.449/2003 republicata in 2008 se specifica clar ca vanzatorul este obligat sa prezinte cumparatorului toate informatiile cu privire la respectivul bun.
danbld
Ford Freak

Mesajde mihaig703 » 11 Oct 2009, 12:00

ai intrebat ce costuri ai mai avea pe langa cel al masinii? probabil nici nu si-a imaginat ca nu sti cat e taxa :-S
mihaig703
Incepator

Maşina: ford fiesta 2001, 1.6 , 103 hp,sport

Mesajde Mihai L » 11 Oct 2009, 19:29

$1 scrie:$2onform legii protectiei consumatorului nr.449/2003 republicata in 2008 se specifica clar ca vanzatorul este obligat sa prezinte cumparatorului toate informatiile cu privire la respectivul bun.

Bravo! Este perfect citatul tau.
Hai ca acum nu se poate sa nu intelegi: vanzatorul ti-a vandut masina, pe care i-ai dat toti banii. Asta a fost targul vostru.
De unde sa stie ce impozit trebuie sa platesti la circa financiara, sau cat te costa benzina/lichidul de parbriz?

Hai sa-ti mai dau un exemplu: te duci sa iei un televizor. Vanzatorul trebuie sa-ti spuna totul despre marfa, inclusiv despre timbrul verde (aceasta taxa o vei plati acolo).
Dar cat te costa taxa radio-tv, furnizorul de TV, ce conexiune (cablu/antena) si ce programe vei avea nu stie si nici nu este obligat sa-ti spuna.
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde toxicristi » 11 Oct 2009, 20:56

$1 scrie:$2onform legii protectiei consumatorului nr.449/2003 republicata in 2008 se specifica clar ca vanzatorul este obligat sa prezinte cumparatorului toate informatiile cu privire la respectivul bun.

Adica ce e (autovehicul), cate locuri, cate usi, ce culoare, ce motor, cat consuma, ce dotari, etc. Astea sunt specificatiile unui produs, specificatii pe care nu poti spune ca vanzatorul nu ti le-a prezentat.

Dpdv legal, el nu a gresit cu nimic. Te poti razboi cu cei care percep taxa, dar nu cu vanzatorul.
toxicristi

Mesajde danbld » 11 Oct 2009, 21:11

ok va multumesc mult
danbld
Ford Freak

Mesajde Officer » 12 Oct 2009, 10:21

Ca o completare, exista un principiu de drept care spune: "nimeni nu poate invoca necunoasterea legii". E ca si cum ai cumpara un pistol si te-ai astepta sa iti spuna ala de la magazinul de arme ca nu ai voie sa tragi cu el in oameni pe strada dupa cum iti vine tie. In cazul unei masini doar nu ai vrea sa iti spuna dealerul cat e RCA-ul, cat e impozitul samd. Nu e treaba lui.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde danbld » 12 Oct 2009, 18:26

Inca o data va multumesc mult pentru raspunsurile voastre. Pe de o parte inteleg logica si explicatiile furnizate de Mihai L, pe de alta parte avocatii firmei spun altceva.
Reprezentantele auto sunt obligate sa specifice in ofertele lor (pe langa detaliile tehnice, dotarile standard, dotarile optionale, pretul de achizitie) si valoarea taxei de mediu in cazul in care pentru autoturismul x trebuie achitata o astfel de taxa.
Stiind ca autoturismul pe care doresc sa-l achizitionez are capacitatea cilindrica mai mare de 2000 cmc am intrebat care este valoarea taxei. Mi s-a raspuns ca este 1800 E, iar din calculatia sosita de la ANAF rezulta ca trebuie sa platesc 3800 E.
Respect parerea lui Mihai L, chiar daca sunt un incepator pe acest forum, dar cu siguranta nu sunt un novice in ceea ce inseamna domeniul auto. Exemple despre televizoare, muzica si alte prostii nu au ce cauta in acest caz.
Am vrut sa aflu parerea voastra, deoarece ma simt intr-un fel pacalit. Informatia data de vanzator a fost clar eronata.
danbld
Ford Freak

Mesajde toxicristi » 12 Oct 2009, 20:11

Cred ca aveau calculata taxa dupa vechea formula :(
toxicristi

Mesajde Mihai L » 12 Oct 2009, 21:54

$1 scrie:$2..
Am vrut sa aflu parerea voastra, deoarece ma simt intr-un fel pacalit. Informatia data de vanzator a fost clar eronata.

Nu stiu daca a fost eronata intentionat, se mai plangea cineva cu un RS pe forum ca in loc de 2000 EUR i-a venit calculul de la MF pe la 3600 EUR...
Oricum, zona asta ti-o poti verifica singur si chiar e mai sanatos.
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde Officer » 13 Oct 2009, 13:32

Masina se vrea achizitionata pe persoana fizica sau juridica?

Care sunt argumentele avocatilor firmei? Doar prevederile legii 449/2003? De curiozitate, si eu tot avocat fiind. Din punctul meu de vedere, vanzatorii trebuie sa puna la dispozitia cumparatorului toate informatiile si pretul final al unui produs (inclusiv TVA). Taxa de inmatriculare/mediu sau cum ii mai spune nu este un cost care il presupune masina in sine ci inmatricularea ei in Romania. Nu am auzit nicaieri in UE sa iti spuna vanzatorul ce taxe cad in sarcina ta (TVA-ul inteleg, dar numai pt ca e obligatia vanzatorului sa colecteze aceasta taxa si sa o dea mai departe la stat). Tot o taxa e si taxa de eliberare certificat de inmatriculare, taxa de placute de inmatriculare samd. Tu poti sa alegi sa o inmatriculezi acum sau peste 3 ani - cand o sa fie cu totul alta taxa de inmatriculare (sau o poti inmatricula in alta tara; mai multi colegi de forum au masinile luate de la dealeri Ford din Ungaria) si argumentele pot continua.

Strict pe litera legii:

Art. 5. - (1) Taxa se calculează de autoritatea fiscală competentă.
(2) Pentru stabilirea taxei, persoana fizică sau persoana juridică, denumite în continuare contribuabil, care intenţionează să efectueze înmatricularea autovehiculului va depune documentele din care rezultă elementele de calcul al taxei, prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Cine calculeaza taxa? - autoritatea fiscala competenta;

Cine trebuie sa stie care este cuantumul taxei? contribuabilul care intentioneaza sa inmatriculeze pentru prima data in Romania autovehiculul relevant.

De ce ar trebui vanzatorul sa se intereseze cat e taxa daca nu intentioneaza sa inmatriculeze masina?

Din punctul meu de vedere sunt mult mai multe argumente in favoarea opiniei ca vanzatorul nu este obligat sa comunice existenta si cuantumul taxelor pe care le presupune detinerea unui autovehicul decat in favoarea opiniei ca ar fi obligat.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Înapoi la Legislaţie