Legislaţie

inmatriculare masina in Viena/ Austria

Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc

Moderatori: KomandantuR, adicristea

inmatriculare masina in Viena/ Austria

Mesajde dianadragulin » 22 Dec 2009, 11:11

buna,

m-am gandit sa postez aici din experienta mea cu inmatricularea - poate intr-o zi o sa ii foloseasca cuiva. m-am stabilit anul acesta in Viena (Austria).
am venit cu masina (ford fiesta) inmatriculata in Braila si am intrebat la ford austria cum sa procedez.
mi-au zis ca pot sa merg la orice dealer ford sa declar masina.

- am mers la un dealer ford, am platit cam 200 de euro petru o noua carte de identitate a vehiculului in germana(care a fost gata cam intr-o saptamana) + 60 de euro pe verificare a masinii. Verificarea e obligatorie sa constate ei ca poti sa circuli cu masina.
- dupa ce mi s-a eliberat cartea de identitate am mers la ÖAMTC http://www.oeamtc.at/ (cum ar fi la noi RAR) pentru a se face evaluarea masinii. am platit 70 de euro aceasta verificare, iar serviciile au fost ireprosabile. toata lumea la ghiseu atenta si draguta.
- dupa ce mi s-a dat documentul de evaluare al masinii am mers la ministerul de finante pentru a plati taxa de inmatriculare. a fost 5% din valoarea actuala a masinii, dar pentru ca masina era noua din 2008 mi s-au scazut 200 de euro din valoare (sincer sa fiu nu mai tin minte exact ce reprezentau).
- masina mi-a fost evaluata la 7500 de euro, iar taxa de inmatriculare am platit in final 177 de euro. daca masina era mai veche as fi platit in plus 200 de euro.
- dupa ce am platit inmatricularea (la ei se numeste Nova) am mers la o firma de asigurari pentru a incheia asigurarea si a lua numerele. mi s-a dar un abtibild pe care il lipesc pe masina pana la urmatoarea verificare (care o sa fie in 2012, iar pentru masini mai vechi este anuala).
-firma de asigurari declara contractul la politie dupa care primesc si eu o copie.
- firma de asigurari mi-a eliberat talonul si numerele si asa am incheiat inmatricularea masinii.

daca pot sa va mai ajut cu informatii despre legile de aici - o fac cu mare drag, asa cum ma pricep.
:)

- un amanunt comic sotul meu zice ca masina mi-a fost evaluata mai iefitn ca era murdara .... sincera sa fiu nu am mai spalat-o in ultimile 2 luni. aici nu vezi masini murdare.
dianadragulin
Incepator

Maşina: Ford Fiesta, 2008, 1.2, benzina

Re: inmatriculare masina in Viena/ Austria

Mesajde Officer » 22 Dec 2009, 11:23

Buna Diana si multumim de info. Esti al doilea membru CF din Austria.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde Catag » 29 Mar 2012, 14:57

super misto postul tau
GRC

Iar ala mic si negru de respira greu .... era
Catag
Incepator

Maşina: FF2 (nov 2007)
VIN: WF04XXWPD47T53204

Mesajde ralu88 » 07 Apr 2012, 16:43

Daca mai e cineva din Austria pe-aici - trebuie sa ai casa acolo pt. a putea inmatricula o masina ? Proprietate personala / inchiriata ?
ralu88
Incepator

Maşina: Ford

Mesajde stto3703 » 18 Apr 2012, 09:33

Buna ziua,

Pentru inmatriculare a fost nevoie de traducerea oficiala a documentelor din Romania in germana (talon, carte identitate)?

Cat va costa asigurarea anuala simpla (RCA) in acest an?

Pe la OAMTC sau ministerul de finante functioanrii vorbesc si engleza sau doar germana?

Multumesc
stto3703
Incepator

Maşina: Ford

Înapoi la Legislaţie