Legislaţie

Cine a mai patit asta Sfaturi

Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc

Moderatori: KomandantuR, adicristea

Cine a mai patit asta Sfaturi

Mesajde Maddogul » 09 Feb 2011, 12:32

Asa
Se da urmatoarea problema:
Tamponare usoara, respectivul beat da cu spatele in trafic ma lovesti foarte subtire dar ma loveste. Parlamentari diverse, omul nu iese din masina. Bon din spate vin 2 politisti pe jos fiindca se oprise circulatia si il iau pe om la intrebari. Omul pulbere pilaf nu avea nici un act la el. Il baga in masina de Politie si pleaca spre sectia 4. Eu intreb daca ma duc pe Grivita sa declar accidentul, politistul spune da.
Pe drum ma suna si imi spune sa vin la sectie sa dau declaratii samd. Bon ajung la sectie, dau declaratii, vine rutiera ii ia alcoolemia avea bajetu 1.98 la mie. Rutiera ii spune politistului de la sectie sa-l duca la IML. Eu intreb bon si eu proces verbal, RCA de unde iau?
Pai persoana nu avea actele la el dar trebuie sa le aduca treceti peste 2-3 zile. Repet eu nu am proces verbal, nu am autorizatie de circulatie, nu am nici o foaie. Sun la sectia 4 dupa 14 zile deh craciun revelion si imi spune ca nu de la ei trebuie fiindca dosarul a plecat la procuratura am biletel cu nr stampilat tot. Bon sun la Brigada brigada spune domne noi ne ocupam de partea penala din dosar nu de RCA-ul dvs. Si eu intreb ok si cine se ocupa de RCA? Pai la accidente usoare sau unde a-ti declarat.
So cui sparg capul si pe cine impusc?
Cu Stima
Kuga 2.5 Duratec PHEV 225 CP 2022 St-Line X
Kuga 1.5 Ecoboost 182 CP 2018 Titanium X,
Fiesta 1.7I 16v VCT 125 CP Sport '01,
Scorpio BOB 2.9 24V 207Cp '94,
Mondeo MK2 '98 2.0 130Cp '97

Maddog Garage
Maddogul

Maşina: Fiesta Mk5 1.7 VCT
VIN: WF0FXXGAGFRA56025

Re: Cine a mai patit asta Sfaturi

Mesajde verga_Cip » 09 Feb 2011, 12:58

Nu se rezolva nimic, din ce stiu eu, pana cand nu se da o sentinta in penal! Trebuie cautat ce societate de asigurari are si sa mergi la ei sa ii intrebi care e mersul, dar daca nu are nici asigurare, apelezi la fondul ala de intr-ajutorare ... cauta pe google :D
Daca asiguratorul spune ca despagubeste dupa sentinta penala...apelezi la casco sau, faci cu bani proprii si ceri daune in instanta :D
verga_Cip
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Mk2 2.0 TDCi 100 kw 2005

Mesajde bezart » 09 Feb 2011, 13:31

Asta e cea mai mare cretinatate pe care am auzit-o. Adica cum ??? Il duc pe ala la IML si pentru accident nu s-a facut proces verbal, e imposibil !!! Maine, poimane ala o sa zica ca a fost beat pe strada si a fost dus la IML, care accident, care masina, pixelul albastru, rusine Dinu Patriciu !!!!

Nu se poate sa nu existe proces verbal, altfel cum il acuza ?????

Fa cerere, plangere, sesizare la militie. DAR SA DAI SCRIS, NUMAI ASA SE REZOLVA, VOR INSISTA SA NU DEPUI SA RAMANA VERBAL, FA SCRIS, NU TE LASA INTIMIDAT !!!!
bezart
1nsane Member

Maşina: Focus Mk2 1.6 Ti-VCT 2006, Opel Corsa 1.2 2012, Daewoo Matiz 2004

Mesajde Maddogul » 09 Feb 2011, 13:47

Deci de scris am scris odata un proces verbal de constatare a politisctilor de la Sectie unde au descris ei ce s-a intamplat si eu am semnat
Si o declaratie data in alt birou unde am povestit eu ce s-a intamplat
So acte sunt, problema este de unde kkt am dreptul sa cer RCA-ul la idiot?
Cu Stima
Kuga 2.5 Duratec PHEV 225 CP 2022 St-Line X
Kuga 1.5 Ecoboost 182 CP 2018 Titanium X,
Fiesta 1.7I 16v VCT 125 CP Sport '01,
Scorpio BOB 2.9 24V 207Cp '94,
Mondeo MK2 '98 2.0 130Cp '97

Maddog Garage
Maddogul

Maşina: Fiesta Mk5 1.7 VCT
VIN: WF0FXXGAGFRA56025

Mesajde bezart » 09 Feb 2011, 14:10

Ia actele, mergi la Politia Rutiera, fa constatare. Nu e problema ca nu ai declarat la ei imediat pentru ca s-au facut in alta parte... Il gasesti in baza de date unde are RCA si mergi cu toate actele peste asigurator. Daca nu are RCA, faci pe CASCO daca ai, daca nu pe banii tai si il dai in judecata (daca nu e cu capul va plati singur fara proces, poate in avans) .
bezart
1nsane Member

Mesajde iem73 » 09 Feb 2011, 22:00

Din ce stiu asigurarea nu intra in vigoare daca vinovatul a consumat alcool sau alte substante... Incearca sa iei legatura cu respectivul poate cadeti la intelegere. Acum ceva timp am patit si eu asa ceva si faptul ca a platit reparatia a fost in avantajul lui in proces. Atunci a lovit 3 masini. Cei drept dauna a fost mare la mine. A trebuit sa schimb caroseria. Dupa ce am dat declaratie ca nu mai avem nici o pretentie (eu si ceilalti 2 pagubiti) omul a primit un an cu suspendare. Daca nu dadean declaratie macar unul dintre noi nu mai primea cu suspendare.

Asta a fost acum 7 ani dar nu cred ca s-a schimbat ceva in legislatie intre timp.
iem73
Incepator

Maşina: Ford Mondeo 2.0L 180cp
VIN: WF0FXXWPCFGL50016

Mesajde verga_Cip » 10 Feb 2011, 10:57

"In cazul in care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despagubirile pot fi stabilite pe cale amiabila, daca:
1. potrivit legii, actiunea penala a fost stinsa sau poate fi stinsa prin impacarea partilor;
2. desi hotararea instantei penale a ramas definitiva si irevocabila, stabilirea despagubirilor civile ar urma sa se faca ulterior;
3. desi actiunea penala nu poate fi stinsa prin impacarea partilor, sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere in judecata sau din actele incheiate de autoritatile publice, semnate fara obiectii de proprietarul, utilizatorul ori conducatorul vehiculului asigurat, raspunzator de producerea prejudiciului, rezulta atat raspunderea civila a acestora, prejudiciile cauzate, cat si vinovatia penala a conducatorului auto care urmeaza sa fie trimis in judecata dupa finalizarea cercetarilor aflate in curs;
b) persoana prejudiciata isi ia un angajament scris prin care se obliga sa restituie de indata, partial sau total, despagubirea primita, in functie de hotararea instantei penale in ceea ce priveste fapta, faptuitorul si vinovatia.

La stabilirea despagubirii, in cazul avarierii sau al distrugerii bunurilor, se iau ca baza de calcul pretentiile formulate de persoanele pagubite, tinandu-se cont de prevederile legale privind acoperirea cuantumului pagubelor aduse bunurilor, fara a se depasi valoarea acestora din momentul producerii accidentului si nici limitele de despagubire stabilite prin polita de asigurare RCA.
"

Tot articolul aici: http://infolege.ro/cum-se-stabilesc-des ... olita-rca/

Raman la concluzia ca intai se va judeca cauza penala si apoi se vor acorda despagubirile RCA, sau se stinge cauza penala si se despagubeste normal, ca si in cazul expus mai sus.
verga_Cip
1nsane Member

Mesajde toxicristi » 10 Feb 2011, 11:20

Eu nu am trecut prin asa ceva, dar incalcarea cred care a dus la accident este de natura contraventionala (nerespectarea regulilor privind mersul inapoi, daca prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat numai pagube materiale). Partea penala este "circulatul in stare de ebrietate", independenta de accident, nu exista incadrare de ebrietate + accident.

In cazul asta, RCA-ul lui te despagubeste, dar firma de asigurari poate sa il dea pe vinovat in judecata sa isi recupereze banii.
Legea 136/1995 : art. 58. - Asiguratorul recupereaza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri: b) accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savarsite cu intentie;
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Mesajde bezart » 10 Feb 2011, 11:22

Dupa mine sunt doua treburi diferite:

1. este un accident de circulatie, te-a lovit, deci RCA-ul lui trebuie sa te despagubeasca, nu sunt dubii, nu a acordat prioritate;

2. era manga, dar asta este problema lui.

Daca tu ai fi fost ranit, atunci despagubirile erau dupa proces sau in conditiile mentionate mai sus. Asa ca nu vad de ce trebuie asteptat procesul lui betzivanul si apoi sa te despagubeasca RCA-ul lui.

Eu stiam ca nu se despagubeste pentru beutura pe CASCO, ca e treaba ta, dar pe RCA nu as fi asa sigur. Recunosc ca nu stiu exact... Ar fi ciudat, pentru ca RCA este obligatoriu si este pentru ce strici tu altuia. Adica mie mi se pare normal ca RCA-ul lui sa te despagubeasca si daca asiguratorul nu asigura pentru troscaneala sa isi recureze banul de la idiot...

PS. toxicristi scriam mesajul si cand sa il trimit l-am vazut pe al tau... identic
bezart
1nsane Member

Mesajde verga_Cip » 10 Feb 2011, 11:34

poate mai ajusta si asta: http://www.avocatnet.ro/content/forum|d ... penal.html

In special:
"Data post: Vineri, 7 August 2009, 22:52
Pe baza cercetarii penale, procurorul intocmeste rechizitoriul si il inainteaza instantei.
In cazu dv., aveti nevoie de o dovada a vinovatiei (inclusiv recunoasterea vinovatului), copia politei RCA a vinovatului, pentru a deschide dosarul de dauna, intocmind cererea de despagubire, in care solicitati plata daunei conform Art.46/3 din O. CSA nr.20/2008.
Daca valoarea despagubirii/reparatiei va multumeste, totul este OK.Daca nu ,chemati in judecata vinovatul pentru daune civile.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7 ... z1DXz2htPK
"
si
Data post: Sambata, 8 August 2009, 09:35
"V-am spus ca problema e complexa si nu puteti invata toti termenii juridici pe care ii veti tot auzi pana la solutionarea cazului, de exemplu, rechizitoriu de trimitere in judecata = terminarea cercetarii penale si trimiterea dosarului la judecatorie, pentru judecarea infractiunii. etc.
Cat priveste atitutinea firmei de asigurari, e de inteles, intrucat la noi inca nu s-a creat o practica in acest sens, firmele de asigurari fiind reticente sa plateasca pe amiabil atunci cand exista un dosar penal; cand sunt implicate si trei vehciule, se asteapta mai multe informatii, intrucat, asa cum v-am spus, in baza unor expertize, solicitate de invinuitul care nu isi recunoaste fapta, se poate stabili culpa comuna, situatie in care firma de asigurari va plati proportional cu gradul de vinovatie al asiguratului ei.
problema e de durata , din pacate.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7 ... z1DXz8NFpG
"
verga_Cip
1nsane Member

Mesajde Officer » 18 Feb 2011, 23:19

nu mai luati de bun tot ce e scris pe forumurile juridice...

maddogule dar de ce nu vorbesti cu el sa mergeti sa declarati la accidente usoare?
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde shine » 20 Feb 2011, 02:17

pai s-a mai trezit din betie? si nu stiu daca mai poti declara accidentul dupa atat de multe zile. nu era obligativitatea sa declari in 48 de ore?
shine
Membru reincarnat

Maşina: Ford Fusion 2004, 1.6 / 100 CP + Ford Focus 2012 1.0 / 125 CP
VIN: EuPreferDemisecul

Înapoi la Legislaţie