$1 scrie:$2tatyflorin:
1) cata vreme forta de frecare nu tine cont de suprafata ce are la baza recomandarea ta cu cauciucuri late?
2) speranta ca gasesti petice de asfalt printre muntii de zapada este desarta (gheata este PE asfalt, deci cauciucul se va intani cu asfaltul DOAR DACA este suficient spatiu; altfel abia daca il atinge.
Cu cauciucurile mai inguste ai ghicit, maresti presiunea. Dar presiunea ce crezi ca va face? De fapt nu stii, ca ai explicat deja mai sus...
Presiunea creata va usura crearea unei cai prin zapada...
E o problema atat de complexa ... dar sa o privim pe bucati.
In primul rand: putin stiu de ce patinele aluneca pe gheata. Aici, Mihai, este ceea ce am intrebat despre presiune. Presiunea mare pe suprafata mica creeaza o pelicula de apa sub patina, pelicula care favorizeaza alunecarea. Deci daca am avea patine mai groase, am patina mai greu. Presiunea mai mica, PE GHEATA, repet, defavorizeaza alunecarea.
PE GHEATA: Un cauciuc mai subtire creeaza o presiune mai mare deci implicit sanse sa aluneci mai usor pe GHEATA. Un cauciuc mai lat iti ofera mai multa suprafata de contact si in plus, sanse mai mari sa te agati de suprafetele rugoase ale suprafetei inghetate. Daca pe zapada ideal e "sa musti" din suprafata ei, pentru aderenta, pe gheata e imposibil fara cuie. Repet, cu cauciucuri mai inguste, risti sa ai patine pe masina. PE GHEATA. Sa nu pomenim de frecare, e cam dificil sa calculam frecarea pe o suprafata rugoasa inegal, cu pelicula de apa, la "x" grade cu minus, etc. Ca reper ideal ar trebui 2 cauciucuri de dimensiuni diferite pe aceeasi masina. Din experienta mea in privinta derapajelor, stiu ca orice mm suplimentar de rulare iti poate salva viata.
Cati dintre noi nu am alunecat iarna, pe gheata? Va aduceti aminte ca mersul "leganat" v-a scos din impas? Daca ati fi fortat, ati fi rupt aderenta si v-ar fi fugit piciorul. Aderenta insa e foarte buna daca aveti talpa cat mai lata si aveti cu ce sa "va agatati" de suprafata inghetata.
De aceea eu recomand cauciucuri cat mai late si cu suprafata cat mai mare de contact, gen UG 7. Pentru disiparea presiunii pe suprafata cat mai mare si cresterea limitei de pierdere a aderentei. PE ZAPADA: Aici se pune problema de maxima aderenta prin presiune cat mai mare, crampoane asimetrice si cat mai departate. Deci un cauciuc mai ingust si inalt. Ingust, pentru a apasa cat mai puternic pe zapada, cam cum ar sprinta un om incaltat cu patine fata de unul incaltat cu schiuri.
De aceea, recomandarea mea este: cauciucuri inguste, inalte si cu crampoane asimetric distantate.De aceea schiurile sunt de zapada si patinele de gheata. Daca vreti sa fiti schior sau patinator, incaltati-va masinile cu cauciucuri late pe zapada si cauciucuri inguste pe gheata. Mihai...
SI acum studiul de caz pentru mine:
Circul in Bucuresti, unde 90% iarna, drumurile sunt curatate. La munte ma duc, dar nu ma dau in stamba, merg pe sosea si nu pe munti. Deci 90-95% pe soseaua inghetata, umeda, cu mazga sau zapada cu polei. In plus, imi trebuie cauciucuri mai inalte pentru a-mi proteja jantele de aliaj, care devin casante la temperaturi negative. Deci gheata si polei, gropi, mazga si zapada semitopita. Asa ca alegerea mea este 100%: cauciucuri late, cu suprafata cat mai mare de contact, inalte cat se poate si cu sens de rotatie (unele cauciucuri au si acel M+S = noroi si zapada).
Ideal ar fi ca fiecare sa-si aleaga "cauciucurile de iarna" pentru unde si cat circula, nu pentru... zapada. Sincer, iarna asta m-am chinuit putintel cu cauciucurile mele BF-GOODRICH 195/60R15 G-FORCE WINTER GO intre blocuri, pe zapada. Dar in rest, la cod galben in decembrie m-am intors din Piatra Neamt iar acum sambata si duminica, acelasi cod galben, am plecat/venit de la Constanta. Si nu vreau sa supar pe nimeni, sunt sigur insa ca unii se vor intepa, dar va spun cu mana pe inima ca aceasta logica prezentata mai sus, a functionat perfect. Si nu am mers incet, si am si turnier... in 3 ore am fost la Constanta.
Studiati ce patineaza mai bine: patinele pe gheata (cauciucuri inguste) si schiurile pe zapada (cauciucuri late).
PS: Scuze daca v-am plictisit. Nu mai raspund "intepatilor". Accept oricand un dialog, documentat si logic. Chiar daca gresesc, sunt utilizator al acestui forum deoarece sunt multi oameni de valoare si incerc sa fiu si eu unul. Daca experienta mea va ajuta, ma bucur, daca nu... sa fiti iubiti!