Cand am luat eu masina aveam un buget si o lista de echipamente obligatorii: ESP, airbag-uri frontale/laterale/cortina, geamuri electrice fata/spate, proiectoare ceata, alarma, senzori parcare, aer conditionat automat, computer bord, bancheta rabatabila, scaun sofer si volan reglabile in toate directiile; plus motor benzina minim 110 CP si musai hatchback.
Aveam urmatoarele variante (preturi de catalog, acum un an de zile nici macar nu mirosea a criza, fara nici o promotie) in ordine crescatoare:
- Kia Ceed 1.6 Classic: 15,582 EUR
- Ford Focus 1.6 Trend: 17,182 EUR
- Fiat Bravo 1.4T 120CP Emotion: 17,649 EUR
- Opel Astra 1.6 Cosmo: 18,240 EUR
- Skoda Octavia 1.6 115CP Trend: 18,664 EUR
- Peugeot 308 1.6 Premium 120CP: 18,938 EUR
- VW Golf 1.4TSI Trendline: 19,256 EUR

- Seat Leon 1.4TSI Sport: 20,062 EUR

1.6MPI 115CP fusese scos din oferta, asta era cel mai ieftin motor pe benzina de minim 110CP
Preturile includ optionalele mele si sunt calculate ca preturi minime pentru dotarile pe care le-am vrut (adica am calculat pentru toate variantele de echipare, in ideea de a verifica daca o varianta superioara de echipare nu include cumva optionalele mele si costa mai putin decat o varianta inferioara + optionale).
De unde rezulta ca Focus are/avea un pret foarte bun comparativ cu concurenta, iar vestita Octavia costa oricum mai mult decat Focus.
PS: O ruda si-a luat o Octavia 2 acum un an, 1.9TDI Trend fara alte optionale. Masina mi se pare valabila, interiorul e de buna calitate (crem, consola neagra dar nu m-a dat pe spate calitatea finisajelor, e la ani lumina de un interior de Audi A4 cu care m-am mai plimbat si nu mi se pare mai buna decat la Focus Trend, trecand peste culoarea gri), are si carpeta pe usi (ca si asa se plange lumea ca n-are Rapirea din Serai in Focus), plasticul scartaie la rece la fel ca la Ford, fara probleme de exfoliere sau mecanice, portbagaj colosal, spatiu interior in spate foarte mare (practic putem sta in orice pozitie cu picioarele, pe cand la Focusul meu hatchback trebuie sa tin scaunul intre picioare), troncane pe drum prost. Per total Focusul e in primul rand mult mai cool din punctul meu de vedere (+siguranta si tinuta de drum), nu merita sa dau 1,500 EUR ca sa-mi iau Octavia.