de Gigistagiaru » 24 Feb 2009, 19:19
Am facut azi un scurt drive-test cu noul Focus. Iata diferentele ce le-am putut eu sesiza:
- suspensia Focus este ceva mai confortabila, mai "moale", cu o tinuta de drum foarte buna. Concluzia: suspensia e superioara ca "feeling" celei de la Cee'd, ce este mai ferma/ "dura". Posibil ca in drumuri virajate atacate in (multa) forta, Cee'd-ul sa fie mai bun, dar, personal, mi-a placut mai mult Focus-ul;
- motorizare Focus: desi cu 9Cp in minus, cuplul mare la turatii mai joase, face ca Focus-ul sa fie mai incisiv la drum, la turatii uzuale, de 3-3500rpm, deci superior Cee'd-ului cu motor de 1.4L, ce trebuie turat mai sus pentru acelasi cuplu.
Nu am condus Cee'd cu motor de 1.6, ce probabil ca ar fi termenul normal de comparatie cu motorul de 1.6 de pe Focus, deci nu ma pot pronunta.
Ca zgomot interior, la turatii mici, Cee'd de 1.4 litri este mai silentios, iar dupa 3-3500rpm, mi s-au parut la fel de zgomotoase. Elasticitatea grupului motopropulsor si precizia schimbatorului de viteza, mi s-a parut cam la fel. Pe ansamblu, Focus-ul are o solutie motopropulsoare mai potrivita utilizarii normale, decat Cee'd.
- directie Focus: foarte asemanatoare cu Cee'd, parca ceva mai incisiva la Ford. As zice aici, scor egal;
- calitatea interiorului FOcus: foarte buna, cu instrumente de bord si butoane excelent realizate, peste Cee'd. Totusi, consider ca Cee'd are o solutie de interior decenta, cu un torpedo mai mare, buzunare usi mai mari, dar cu o calitate a materialelor, ceva mai slaba.
Subiectiv, sistemul de schimbare a luminilor de pe Focus, rotactor cu cateva pozitii, mi s-a parut singurul ce nu se asorteaza cu restul interiorului, fiind inferior solutiei Cee'd.
Pe ansamblu, Focus-ul este, la interior, peste Cee'd.
- spatiul interior: cvasiidentic, cu un mic plus la Focus pentru portbagajul ceva mai mare si cu mic minus ca spatiu pe verticala. Mi-au placut mai mult scaunele de la Cee'd. As zice, cam scor egal aici.
Problema e ca, la dotari egale, Ford cere cam 2.000 de euro in plus fata de un Cee'd dotat similar sau chiar putin peste Focus. Din pacate, daca la puncte Focus-ul pare sa poata castiga comparatia cu Cee'd, la pret/puncte, o pierde.
Pentru a lamuri unele informatii eronate ce s-au strecurat in mesajele celor ce au avut amabilitatea sa-si spuna punctul de vedere:
- Cee'd are garantia de 5 ani, de la bara la bara, transmisibila, si inca doi ani doar pentru grupul motopropulsor, pana la 150.000km. Costul reviziilor este tipic clasei, fiind ceva mai mic decat la Ford (din ce am citit eu pe ambele forumuri). Pana in prezent, la ce am citit eu pe forumul Kia, posesorii de Cee'd nu au avut probleme serioase/deosebite, in garantie;
- nu exista nici o legatura intre Cee'd si Hyundai, in special Hyundai Accent, nici ca politica de firma, nici ca service. Tehnic, nu exista nici o legatura intre Cee'd si Accentul facut in Turcia.
Intr-devar, Hyndai I30 este cvasiidentic cu Cee'd, impartind o platforma tehnica comuna. I30 are o calitate superioara Cee'd la interior si este, inca, facut in Coreea, pana va produce fabrica din Cehia, fiind, de aceea, ceva mai scump. Personal, imi place mai mult , ca design, Cee'd-ul.
- pretul pieselor de schimb: cum Cee'd a aparut prin 2007, si este inca in garantie, e destul de greu de stiut cat e pretul pieselor de schimb. Nu mi-e prea clar de unde stie cineva ca sunt sa nu foarte scumpe. Posibil sa fie asa, dar nici Ford-ul nu are cel mai bun renume la costul intretinerii si pieselor de schimb;
- Cee'd, in opinia mea, nu seamana deloc cu Golf 5, insa este, potrivit presei germane, superior acestuia. Sigur, aparut Golf 6, dar la ce pret!
- o ultima remarca: iluminarea bordului la Cee'd se regleaza, dar, din pacate, doar de la o dotare in sus. Eu nu am facilitatea asta, dar dupa ce mi s-a parut si mie un mare neajuns, am constatat ca nu ma deranjeaza.
Scuze pentru lungimea postului!