$1 scrie:$2oti sa ne spui cum e cu formalitatile de cumparare/transport naval/inmatriculare? Cat mai adauga peste pretul masinii?
Cu formalitatile e bataie de cap. Cumpararea e cat se poate de simpla, ca orice cumparare si aici in Romania ba chiar cu mai putine acte si timp in asteptare - totul e foarte rapid in SUA. Transportul s-a facut la container, transport naval, dupa cum ai si specificat. Transportul pe mare a durat undeva la vreo 2 luni din cate imi amintesc dar s-ar putea sa ma insel caci nu sunt 100% sigur daca a fost 2 luni sau mai mult sau mai putin. In orice caz, pe aici se invarte transportul. Dupa aceea, dupa ce iei masina din port de la Constanta, ii trebuiesc anumite acte si chestii care se fac acolo pe loc. Deobicei vine azi masina iar a 2-a zi pleci cu ea pe drum - se misca repede. Poate ca acuma se misca si mai repede cu procesul asta, dar asa a fost cand am adus-o eu. La inmatriculare a fost nitel bataie de cap ca nu are semnalizare pe laterale gen pe aripi sau aripile fata. Asa sunt construite masinile in America iar in Europa sunt alte standarde. Cei de la RAR au mai gasit cate o chestie mica pe ici pe colo si n-au vrut sa ne lase s-o inmatriculam. Cum e in Romania, ce-o fi zis hai ca au adus masina din SUA asa ca sigur au si bani de o spaga. Si asa s-a si intamplat, a trebuit sa "ne purtam frumos" cu o persoana sau doua si s-a rezolvat si cu inmatricularea. Sincer, nu mai stiu cat a fost pretul oficial pentru inmatricularea masinii fara "purtarea asta frumoasa." In orice caz, dupa estimarile mele, cu transport, cu vama (care consta in 1/3 din valoarea masinii la vremea respectiva) cu inmatriculare, cu tot, s-au mai adaugat aproximativ 10 mii de dolari la vremea respectiva. E o suma importanta, dar altcumva n-ai cum sa aduci o masina din SUA, decat daca cunosti pe toata lumea si ai super pile, dar nici cu alea nu scapi ieftin in orice caz.