@alyn_acn Educatoarea de 60 de ani nu se mai poarta din anii 90

... de-aia ziceam ca nu a fost o zi tocmai rea

.
@martini Te cred ca acum nu ai poze dar data viitoare sa ai telefonul pe camera cand cazi si , in functie de cadere aproape-departe-necontrolata , sa fie setat macro- zoom - auto ... sa nu te mai faci de ras pe forum ca nu ai poze !
Despre consum, ieri , Buc-Drajna pe "chilot automat" setat la 130kmh cu portbagaj+rezervor full si 4 pers , Conti TS850 , carosabil umed si -7 -6 gr ... 7,7% dupa cei aprox 100km de a2 . Practic vantul a lipsit din ecuatie ca asta sa fie consumul max la 130kmh constant .
Pe retur , Drajna-Buc , rezervorul ceva mai gol dar compensat de mai multe bagaje si tot 4 pers , 150kmh >80% din traseu si 135-140kmh la o tentativa de radar si un radar (parcari) , carosabil umed si 0 grade ... 8,5% dupa cei aprox 100km de a2 . Nici la retur nu prea a fost vant.
Cand e vant , in functie de intensitate , in general pe Buc-Drajna(deplasare catre Est) scot mai mult decat pe Drajna-Buc .
Despre benzine - a mea fiesta fluctua la ralanti la rece si dadea in nas uneori cand plecam repede de pe loc (petrom 95) , am pus omv 100 si e mult mai stabila la ralanti si nu da in nas , e ceva mai silentioasa si trage o idee mai bine . Consuma la fel sau chiar o idee mai putin cu omv 100 . Diferenta sigur exista si o vezi in special la masinile mai sensibile care "cer" 99 sau 100 .
Un prieten la leon 1.4tsi a avut probleme(murea motorul la ralanti) cu 95 cand a luat masina(noua) si de cand baga 99 sau 100 merge excelent.
Eu am bagat la focus(1.6 100cp) exclusiv petrom 95 si a sarit de 50.000km , nu a fluctuat vreodata la rece si nici nu a dat in nas . La un ff2 ti-vct 115cp dadea in nas la rece cu petrom 95 .
Benzina 99-100 in mod cert aduce un plus si protejeaza motorul DAR din moment ce te uiti la consum trebuie sa stii ca o eventuala diferenta de consum in minus cu benzina 99-100 nu acopera nici macar o mica parte din diferenta de pret vs 95 .
De consumat nu se consuma mai repede cum ar zice unii " benzina de 99 o arde mai repede" ...aiurea ...o sa ai cel mult 3-5NM si max 3-4CP in plus cu o benzina buna 100 vs una proasta 95 ...asta se traduce in turatie "o idee" mai mica a motorului cu acelasi randament si => consum "o idee" mai mic ... ex: 9,5 in loc de 9,7% in oras . Acea cifra reprezinta "rezistenta la autoaprindere" nu "cat de repede arde" sau 99>95 deci arde mai repede ... in practica la consum 99 <= 95 . Pentru o cifra octanica buna in general se aditiveaza benzina .
Daca ai un motor benzina aspirat de 1.6 si 200cp => trebuie 99 sau 100 fiind raportul de compresie mare(putere mare din cilindree mica non-turbo) . E recomandat si in cazul motoarelor turbo folosirea unei benzine de calitate , chiar daca ele au uzual raportul de compresie mai mic decat cele aspirate de aceeasi cilindree , ele sunt suprasolicitate din alte cauze.
Daca producatorul recomanda min 95 => trebuie 95 de calitate sau peste 95 si motorul o sa mearga in mare parte la fel , cand benzina de 95 este proasta apar probleme , cea de 99 cand este mai proasta e cam cat cea de 95 si esti in grafic .
Motorul in general duce lejer >300.000km , timp in care se mai strica una-alta , vindem masina , o dezmembram ...etc. Daca iti iubesti masina , dispui de buget suficient pentru benzina 99-100 , vrei sa o ai 400-500.000km cu motorul perfect => folosesti cea mai buna benzina si nu folosesti turatii ridicate decat foarte rar dar nici foarte mici(subturare) .
Daca nu iti permiti 99-100 si motorul functioneaza perfect si cu 95(e ingaduitor) => diferenta o sa fie mai mica si poate fi considerata un "moft" costisitor pe termen lung .
Avand in vedere ca diferenta e de aprox 50bani(sa zicem 6,5 in loc de 6) la un consum mediu de 8% cu 10.000km/an deja scutesti 400ron/an cu benzina 95 , bani cu care cumperi ulei+filtre si iti mai si raman pentru lichid parbriz+braduti...etc .
Asta cu consumul e cel mai mare stres la masinile moderne , cu cele vechi mergeai sportiv fara stres ...acum cand vezi 15-20% instant te ia ameteala si schimbi viteza ...cine a inventat consumul instant are o bila neagra de la mine ...mi-a rapit bucuria de a conduce sportiv ... s-a gandit el sa imi scoata ochii si sa ma sperie cu 20-30% . E greu sa nu te uiti la el stiind ca exista acolo si trebuie sa vezi cum e ...