Switch to full style
Noutăţi din lumea automobilistică
Răspunde

codul rutier valabil din 20 septembrie

04 Sep 2006, 09:56

sper sa fi pus bine topicul asta aici ...

04 Sep 2006, 10:02

Adi, multumesc
Zeii automobilelor (in special cei care raspund de Focus) te vor rasplati, ai facut o fapta buna.Eu avand in vedere ca am permisul luat acum multi ani, simt nevoia sa-l citesc. L-am descarcat chiar acum.
S-auzim de bine!

05 Sep 2006, 00:19

"Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector. "
asta e partea cea mai buna.....la noi sunt prea multi tzarani prosti care trec strada agale pe unde vor ei ,ii doare in pix ca tu ii claxonezi si nici macar nu au bunul simtz sa se grabeasca...ca sa nu mai zic de aia care traverseaza DN1 sau autostrazile (in sfarsit putem vorbi de autostrazi in romania :) )

05 Sep 2006, 08:26

Pe tzarani prosti care trec strada agale pe unde vor ei o sa-i doara in pix in continuare.
Oricum nu o sa aiba habar de noile reglementari ...

05 Sep 2006, 08:53

Sa vezi distractie cu datul in judecata pentru recuperarea banilor pentru reparatie...
Partea buna este ca macar nu mai esti scos vinovat.

05 Sep 2006, 20:34

asta e si ideea....ca nu mai intri tu la puscarie daca iti cade in fatza un tzaran prost care a baut 5kg de spirt la crasma satului

Puncte penalizare

07 Sep 2006, 14:49

Noul Cod Rutier, care va intra in vigoare din 20 septembrie, vine sa amplifice urmarile faptelor neregulamentare savarsite de conducatorii auto in timpul mersului.

Principalele schimbari sunt reprezentate de introducerea punctelor de penalizare, care se vor aduna in cazul mai multor infractiuni cumulate (si care sunt sanctiuni complementare amenzii in sine), si de faptul ca pietonii vor purta intreaga responsabilitate in urma unui accident care a avut loc din cauza acestora. In plus, amenzile de pana la 700 RON vor putea fi platite direct politistului. Daca nu veti avea grija unde parcati masina aveti toate sansele ca aceasta sa va fie ridicata. Veti fi sanctionati, de asemenea, daca nu veti circula cu luminile de intalnire in timpul zilei.

Iata, pe scurt, directivele noului regulament de circulatie.

DOUA PUNCTE DE PENALIZARE PENTRU:

- folosirea fazei lungi la intilnirea cu un autovehicul care circula din sens invers.
- vorbitul la mobil in timpul sofatului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere".
- sofatul fara centura de siguranta atasata; - depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise.
- circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis.
- nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers.
- nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe autostrazi, drumuri expres si pe drumuri nationale europene.
- stationarea neregulamentara.
- refuzul de a inmana politistului actul de identitate, permisul de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare.

TREI PUNCTE DE PENALIZARE PENTRU:

- oprirea nejustificata sau circulatia pe banda de urgenta a autostrazilor.
- depasirea cu 21 -30 km/h a vitezei maxime admise.
- nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers, daca prin aceasta s-a produs un accident.
- nepastrarea distantei corespunzatoare fata de vehiculul din fata, daca prin aceasta s-a produs un accident;
- nerespectarea semnificatiei indicatorului "ocolire", instalat pe refugiul statiilor de tramvai.
- patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.

PATRU PUNCTE DE PENALIZARE PENTRU:

- nerespectarea semnificatiei indicatorului "STOP".
- depasirea cu 31 -40 km/h a vitezei maxime admise.
- circulatia in timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare.
conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci atunci cand dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare este eliberata fara drept de circulatie sau durata acesteia a expirat.

SASE PUNCTE DE PENALIZARE PENTRU:

- refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia.
- nerespectarea semnificatiei semnalelor regulamentare ale agentilor de cale ferata care dirijeaza circulatia la trecerile la nivel cu calea ferata.
- depasirea cu 41 -50 km/h a vitezei maxime admise.
- conducerea unui vehicul inmatriculat sau inregistrat care nu are montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare.
- circulatia sau stationarea pe spatiul interzis care separa sensurile de circulatie pe autostrada.
stationarea ori parcarea autovehiculelor pe autostrada in alte locuri decat cele special amenajate si semnalizate.
- nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere, Trecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere sau Oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata.
- schimbarea directiei de mers prin viraj spre stanga, daca prin aceasta se incalca marcajul longitudinal continuu care separa sensurile de circulatie.
- patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca prin aceasta se produce blocarea circulatiei in interiorul intersectiei.

Valoarea unui punct de penalizare este de 10% din salariul minim brut pe economie, adica circa 35 RON. La 15 puncte penalizare, carnetul se suspenda pentru 30 de zile. O recidiva in urmatoarele 12 luni inseamna o nou suspendare a carnetului, dar pe o perioada de 60 de zile. Punctele se anuleaza la sase luni de la savarsirea infractiunii penalizate.

multumim...

07 Sep 2006, 15:03

ca ne-ai adus aminte de calvarul .... si nu numai ... care va urma, din 21 septembrie!!

AOLEU LA BUZUNARE...... :icon_eek:

08 Sep 2006, 11:45

Poate asa se va mai civiliza lumea..si poate ii mai desteapta si pe prosti.Ca deh,daca ter sa umbli la buzunar..mai bine stai cuminte pe banda ta.. :icon_biggrin:

pietonii sunt de vina

12 Sep 2006, 12:28

auzeam zielele trecute un politai de circulatie la radio spunand ca sa nu ne culcam pe o ureche in privinta pietonilor, pentru ca textul legii e una iar articolelel si comentariile din media sunt altele.
el facea referire exact la partea cu: "în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector". asa ca daca-i fost si tu in culpa - si ma gandesc mai ales la viteza - lucrurile stau ca si pana acum.
asa ca eu unul am preferat sa-mi fac rost de lege si s-o citesc pe aia, sa nu ma bazez pe extrase din ziare; ca astia si la rubrica Sport iti baga intamplari cu curve sau cu Becali...

12 Sep 2006, 12:39

e mai greu sa dovedeasca viteza masinii la cele cu abs, ptr ca nu prea lasa urme de franare pe sosea..asa mi s-a intamplat mie! eu sunt totusi curios cum o sa iti recuperezi banii de reparatie a masinii daca pietonul(vinovat) nu poseda banii respectivi de ex:boschetari,aurolaci sau pur si simplu oameni mai saraci???

12 Sep 2006, 12:45

CASCO sau dat in judecata (si reparat pe banii tai... :icon_evil: )
Partea buna este ca macar nu va mai trebui sa-l platesti pe ala de bun! :icon_mrgreen:

12 Sep 2006, 12:51

sa zicem ca nu am casco, il dau in judecata si totusi nu are bani sa plateasca?!? eu platesc si masina, si cheltuieli de judecata si el ce face?? puscarie?? nu ma incalzeste cu nimic...pai si pana acum, daca nu era vina ta nu il plateai de bun, am lovit un boschet si nu i-am dat nici un ban de spitalizare...in schimb masina am facuto pe casco ca el era vai mama lui..

12 Sep 2006, 13:22

$1 scrie:$2a zicem ca nu am casco, il dau in judecata si totusi nu are bani sa plateasca?!? eu platesc si masina, si cheltuieli de judecata si el ce face?? puscarie?? nu ma incalzeste cu nimic...

Executare silită. Îi vinzi bunurile din casă - sau chiar casa, până la concurenţa sumei de recuperat.

12 Sep 2006, 13:35

Pana acum RAREORI nu era vina ta... Cu sintagma "pana la limita evitarii oricarui pericol" e cam nasol sa te pui.
Teoretic te putea da in judecata (probabil nu era cazul unui boschetar... :icon_mrgreen: ), dar daca necesita mai multe zile de spitalizare politia iti va cere declaratia lui (ca sa va impacati). Aici, cu oarece "sfaturi" binevoitoare si total dezinteresate... :icon_evil: te poate usca de bani ca sa spuna ca nu are nici o pretentie.

14 Sep 2006, 17:39

pai eu atunci am facut o hartie la notar cu boschetarul ca nu avem nici unul nici o pretentie(sfatuit de politai)

zaboss: pai si daca nu are nici un bun in proprietate?

14 Sep 2006, 19:13

djxme@: il pui sa-ti spele vasele si sa iti faca pantofii toata viata:)

Intrarea în vigoare a noului cod rutier amânată cu

19 Sep 2006, 12:43

NOI PROPUNERI LA VOLAN
Intrarea în vigoare a noului cod rutier amânată cu două luni

Luni 18 Septembrie 2006, 18:20

Noul cod rutier va intra în vigoare abia la 1 decembrie! Mai mult, şoferii implicaţi în tamponări uşoare nu vor mai fi nevoiţi să se prezinte la poliţie. Amânarea vine după ce Ministerul Administraţiei şi Internelor a propus Guvernului mai multe modificări. Cea mai importantă dintre ele este propunerea introducerii procedurii de constatare amiabilă în cazul tamponărilor uşoare.

Odată aprobată, şoferii nu vor mai fi obligaţi să se prezinte la poliţie, dacă accidentul nu s-a soldat cu victime. Conducătorii auto au posibilitatea să se înţeleagă in ce priveste despăgubirile şi responsabilitatea producerii accidentului şi pot să se prezinte direct la societatea care a încheiat poliţa de asigurare. Statisticile arată că în primele luni ale acestui an au avut loc peste 42.200 de tamponări.

60 % dintre ele ar intra sub incidenţa noii propuneri. Mai marii poliţiei se gândesc în acelaşi timp şi la simplificarea procedurii de înmatriculare a autoturismelor. Toate aceste propuneri vor fi discutate în şedinţă de Guvern.

Sursa: Realitatea TV; http://www.realitatea.net

19 Sep 2006, 12:54

Si ar mai fi ceva important : Putem folosi detectoarele de radar " la vedere " - legal.

19 Sep 2006, 13:47

Treaba cu mersul la asigurare pt tamponarile usoare e un lucru bun si nu e un lucru bun. Si daca oamenii nu se inteleg cu privire la vinovatia accidentului? Si in afara de asta toata lumea stie exact cum e cu asigurarile k toti incearca sa isi reduca din costuri si se pot ajunge la niste lucruri nasoale.

19 Sep 2006, 14:28

partea buna este ca la o tamponare usoara din cauza neacordarii prioritatii de dreapta de exempu, mersul la politie te lasa fara permis, iar mersul la asigurator nu.
partea proasta este intr`adevar atunci cand pagubitii nu se inteleg asupra vinovatului de drept.
cine stie, poate vor fi reglementate intr`un fel aspectele astea si se va ajunge la un numitor comun, iar amanarea asta de 2 luni sper sa ii lumineze si sa vina cu ceva bun.

19 Sep 2006, 15:04

Cred ca totusi va exista o evidenta care va ajunge si la politie. Eu ma gandesc ca in partea de accidente usoare s-au gandit in special la chestii gen lovituri in parcare, dat cu spatele fara sa te asiguri, zgarieturi, etc.

28 Noi 2006, 18:30

toate informatiile "la zi" cum s-ar spune

mai am niste pdf-uri da' nu ma lasa serveru sa le pun cas mai mari de 512k
Răspunde