Noutăţi din lumea automobilistică
Răspunde

Ford MyKey,sistemul care programeaza viteza maxima a masinii

20 Oct 2008, 14:51

Posesorii de autoturisme Ford vor putea in curand sa controleze comportamentul la volan al copiilor lor adolescenti, multumita unei noi tehnologii denumita MyKey. Programat sa apara odata cu modelul pentru 2010 Ford Focus coupe iar apoi sa fie disponibil pentru toate modelele Ford, Lincoln si Mercury, noul sistem va permite parintilor sa programeze cheia masinii pentru a preveni comportamentul periculos al adolescentior la volan.

Pentru a programa cheia, parintii trebuie sa foloseasca centrul de mesaje al vehiculului, cu ajutorul caruia vor putea seta o serie de optiuni printre care si o alarma care se declaseaza daca tanarul sofer nu poarta centura de siguranta. Daca o alarma obisnuita suna la fiecare sase secunde, in primele cinci minute de la urcarea la volan, noul sistem ar putea opri chiar si muzica in cazul in care conducatorul auto nu isi pune centura de siguranta. MyKey poate, de asemenea, sa limiteze viteza maxima la 130 km/h, sa previna dezactivarea sistemului de control al tractiunii si chiar sa limiteze volumul maxim al radioului. De asemenea ar putea fi programat sa avertizeze soferul, printr-un semnal sonor, cand depaseste 70, 90 si 105 km/h.

Potrivit oficialilor Ford majoritatea parintilor sunt incantati de acest nou sistem, iar cei care ar achizitiona o masina cu MyKey si-ar lasa mai usor copiii sa o conduca.

Re: Ford MyKey,sistemul care programeaza viteza maxima a masinii

20 Oct 2008, 15:56

Mutat la sectiunea corespunzatoare. Mai multa atentie si discernamant, domnu' ALEKSS, de cele mai multe ori proiectele noastre nu coincid cu cele ale producatorului american.

20 Oct 2008, 16:34

Ma tem ca unii copii din Romania vor gasi o cale sa dezactiveze sistemul cu pricina (care e foarte interesant). D-aia, daca maine ar trebui sa-i iau copilului meu o masina si sistemul MyKey ar fi disponibil, i-as lua un New Focus cu motor de 1.4, fara sistem MyKey :D .
Cu alte cuvinte: i-as lua o masina cu 5 stele NCAP, foarte stabila dar cu motor care sa nu-l inspire la vitejii :D

20 Oct 2008, 16:40

Mie sincer mi se pare cam aiureala acest sistem. Ok programezi masina sa nu depaseaca 120. Ce faci cand va avea odata nevoie chiar sa o calce... nu poti sa stii intr-o depasire, sa te feresti de un bou etc... si masina se opreste brusc la 120 sau cat a fost programata. Poate doar faza cu centura sa fie cat de cat ok ca in rest... eu nu prea vad bine acest sistem sincer.

20 Oct 2008, 16:45

$1 scrie:$2ie sincer mi se pare cam aiureala acest sistem. Ok programezi masina sa nu depaseaca 120. Ce faci cand va avea odata nevoie chiar sa o calce... nu poti sa stii intr-o depasire, sa te feresti de un bou etc... si masina se opreste brusc la 120 sau cat a fost programata. Poate doar faza cu centura sa fie cat de cat ok ca in rest... eu nu prea vad bine acest sistem sincer.

Eventual sa-l faca turbo pentru copii, sa atinga 250, ca daca au nevoie... =))
Dar te-ai gandit daca un pusti de 18 ani stie sa struneasca o masina la viteza aia??? Il lasi liber si cand termina depasirea se incolaceste pe primul copac ca nu a mai fost in stare sa o redreseze.

20 Oct 2008, 17:31

Da asa este, mai bine le limitam la 90, ba nu 50 si cand pleaca afara sa mearga tot 50 ca se incolaceste de un copac. 8-} Hai sa fim seriosi daca are discernamant si e cu capul pe umeri nu se incolaceste de niciun pom. In pom ajungi si cu 120 si cu 90 si cu 50 daca nu esti cu capul pe umeri.

20 Oct 2008, 23:26

$1 scrie:$2a asa este, mai bine le limitam la 90, ba nu 50 si cand pleaca afara sa mearga tot 50 ca se incolaceste de un copac. 8-} Hai sa fim seriosi daca are discernamant si e cu capul pe umeri nu se incolaceste de niciun pom. In pom ajungi si cu 120 si cu 90 si cu 50 daca nu esti cu capul pe umeri.

Diferenta este ca la 50 ar putea chiar sa scape cu viata, daca poarta centura...
Cata experienta crezi ca are un pustan de 18 ani care abia si-a luat carnetul?

20 Oct 2008, 23:45

Mai bine ar pune pe ea un etilotest inteligent care se activeaza si blocheaza masina de vineri dupa amiaza pana duminica seara. Si n-ar mai strica si un un robot care sa ii zica:"Fiule hai acasa, ca are nevoie tati de masina.", "Nu ierta fata! Si sa faci curat dupa voi", "La naiba! Aveai cedeaza! N-ai vazut?", "Eu sunt rezervorul.Aici sunt banii tatalui tau" si pt sexu frumos:" Da fata lu tati, esti frumoasa, dar uita-te la drum si nu in oglinda cand conduci" , "Felicitari, ai parcat excelent! La a 241-a incercare", "Fa mie(masina) si parintilor tai o favoare. Cauta-ti un prieten cu masina?".

21 Oct 2008, 09:10

Nu cred ca o limitare de viteza ar salva viata unui tanar. 130 nu e de ajuns ca sa mori ? E mai mult decat de ajuns. E bun sistemul doar ca anunta parintii, si astfel pot sa isi traga la raspundere copii. Degeaba e masina limitata la 130 daca el merge si prin oras cu viteza asta. Parintii cel mai bine ar fii sa isi faca copii constienti de ce inseamna viteza si sa ii invete sa conduca bine. Eu cand am luat permisul conduceam mai mult prin oras, nu depaseam 80 km/h dar cand ieseam cu prietenii, pe stradutele mai necirculate ma credeam in nfs. Acum ma gandesc de multe ori ce noroc am avut ca nu s-a intamplat nimic. Oricum masina o stiam de la A-Z. Stiam cand fuge, unde se duce, si unde se opreste. Si nu m-am trezit nici o data pe aratura, pe contrasens, sau pe trotuare. Si ca sa revin la Mykey, cel mai mult conteaza temperamentul pustiului, nu sistemele.
@Maxy, pai daca stie ca nu are multi cai sub capota nu o sa se mai bage in depasiri la risc, asa ca nu o sa aiba nevoie de acceleratie, sau poate o sa se prinda din timp sa calce frana. Daca faci o medie din cauza puterii, au murit mai multi decat au scapat cu ajutorul acceleratiei.

21 Oct 2008, 09:19

$1 scrie:$2a tem ca unii copii din Romania vor gasi o cale sa dezactiveze sistemul cu pricina (care e foarte interesant). D-aia, daca maine ar trebui sa-i iau copilului meu o masina si sistemul MyKey ar fi disponibil, i-as lua un New Focus cu motor de 1.4, fara sistem MyKey :D .
Cu alte cuvinte: i-as lua o masina cu 5 stele NCAP, foarte stabila dar cu motor care sa nu-l inspire la vitejii :D

Nu stiu daca se va putea dezactiva asa usor. Iar un motor de 1.4 e mai periculos decat un 2.0 in unele cazuri. Nu oricine, in special un incepator, poate estima cat ii trage masina, daca se incadreaza intr o depasire etc. Asa, daca ai un 2.0 cu limitator, stii ca oricum nu poti depasi o anumita viteza, dar ai acceleratii foarte bune, care te ajuta cand ai estimat gresit o depasire.
Un exemplu: Acum 2 zile, in fata mea conducea un prieten care avea permis de 2 zile. S a incadrat prost intr o depasire, i a venit masina din fata, s a speriat, a scapat la limita, doar datorita vigilentei celorlalti 2 soferi. El n a facut decat sa calce acceleratia la maxim, dar avand o masina nu prea puternica, abia tragea. Evident, un sofer cu experienta da treapta inferioara, estimeaza mai bine distanta etc.

$1 scrie:$2ie sincer mi se pare cam aiureala acest sistem. Ok programezi masina sa nu depaseaca 120. Ce faci cand va avea odata nevoie chiar sa o calce... nu poti sa stii intr-o depasire, sa te feresti de un bou etc... si masina se opreste brusc la 120 sau cat a fost programata. Poate doar faza cu centura sa fie cat de cat ok ca in rest... eu nu prea vad bine acest sistem sincer.

:-t Tocmai asta e si ideea acestui sistem.Un adolescent, cu permis de cateva luni, nici nu are voie sa faca depasiri cu peste 120km!!!
$1 scrie:$2n pom ajungi si cu 120 si cu 90 si cu 50 daca nu esti cu capul pe umeri.

Probabil asa gandeau si adolescentii culesi de prin copaci, masini facute conserva etc

LE: nu spune nimeni ca e un sistem perfect, dar e o masura preventiva in plus.
Daca mergem pe ideea asta a scepticismului, ar trebui sa renuntam si la abs, si la esp, si la airbag etc. Pt ca oricum daca intri cu 130 in curba pe zapada, nu te mai salveaza nici ESP ul :|

21 Oct 2008, 12:07

Niciodata nu poti sa stii cand vei avea nevoie de tot ce paote masina. Sunt de acord cu multe sisteme de siguranta dar asta este un sistem care in opinia mea nu va salva chiurile vietile tinerlor. Ce faci tati pleci in oras? foarte bine iti limitez masina la 50. Nu ati fost pusi niciodata in situatia de a calca masina pentru a evita un incident?
Nu poti sa stii cum intra intr-un scandal in trafic si vreand sa scape de ala si nu poate... ca maisna e limitata.
Ford in loc sa piarda timpul cu astfel de sisteme mai bine ar veni cu niste motoare pe benzina calumea...
Ultima oară modificat de Maxy pe 21 Oct 2008, 12:16, modificat de 2 ori în total.

21 Oct 2008, 12:15

$1 scrie:$2iciodata nu poti sa stii cand vei avea nevoie de tot ce paote masina. Sunt de acord cu multe sisteme de siguranta dar asta este un sistem care in opinia mea nu va salva chiurile vietile tinerlor. Ce faci tati pleci in oras? foarte bine iti limitez masina la 50. Nu ati fost pusi niciodata in situatia de a calca masina pentru a evita un incident?
Nu poti sa stii cum intra intr-un scandal in trafic si vreand sa scape de ala nu poate... ca maisna e limitata la 100 de km/h sau la cat e limitare.
Ford in loc sa piarda timpul cu astfel de sisteme mai bine ar veni cu niste motoare pe benzina calumea...

Ca sa-ti fie mai usor sa intelegi, arunca o privire la accidentele moto din trafic...
Cati tineri au murit pentru ca "animalul" de sub ei era mult prea puternic pentru ce puteau ei stapani???

21 Oct 2008, 12:17

Sa va povesteasca Extremero cum o cunostinta de a lui a scapat de o basculanta care venea peste el calcand masina, ala din spate neavand ce sa faca s-a trezit cu camionul peste el. Rezultatul? toti cei din masina respectiva au murit.
Ce legatura are motocicleta cu masina? Noi aici vorbim de ce? de o Fiesta/Focus 1.6 sau de un animal gen Cayenne turbo sau mai stiu eu ce... pai e o diferenta oameni buni.

21 Oct 2008, 12:42

1) Vad ca nu ai citit cele doua fraze ale mele ca sa vezi legatura dintre motocicleta si masina; era vorba de fapt de un exemplu in care raportul CP/experienta este si mai mare.
2) Cati incepatori sunt in stare sa recationeze rapid la o situatie de genul celei prezentate de tine? 99% pateau ca cel din spatele cunostintei. Crezi ca a sprintat cu 150 km/h si nu-i ajungeau 120km/h? :D
3) Cati incepatori stiu cum se manifesta o masina de 100-1500 kg la viteza de 120-150 km/h si au reflexele potrivite?
4) Cati incepatori apreciaza corect viteza lor si a celorlaltor masini in trafic?
Recomandarea ar fi sa evite depasirile pana sunt siguri pe ei, nu sa se avante ca berbecul ca-l tine masina...

21 Oct 2008, 13:40

@coldone
Si eu sunt adeptul principiului "safety through power" (un slogan mai vechi de marketing SUBARU) numai ca diferenta dintre mine si o prezumtiva odrasla (nu am inca mostenitor) incepatoare intr-ale condusului ar fi de vreo 220.000 km ;) .
In acest caz, pentru siguranta lui in multe situatii (cu care m-am confruntat si eu la randul meu in trafic) exista si pedala de frana; adica...ai un motor mai mic, mergi cu viteza mai mica dar poti frana masina mai usor.
Eu vad adulti fara discernamant, daramite un copil de 18-19 ani!
Asadar...motor mai mic, tentatii mai putine, riscuri mai mici. Isi poate asuma riscuri mai mari, cu un motor mai musculos dupa min. 50.000 km.
Si nu uita sa pui in ecuatie factorul de risc numit Romania, care se traduce prin: sofer de toate felurile & drumuri proaste.
Oricum cel mai pretios sistem ramane tot creierul...

23 Oct 2008, 23:23

O singura data a trebuit sa accelerez ca sa evit un impact , acum un an la ~10 km de sebes la o intersectie cu "squar" pentru stanga un mosulica a tras pe dreapta dupa care a dat semnal si a tasnit in stanga , eu am avut norocul sa il evit dar duba din spatele meu si-a rupt planetara dreapta , far spart , radiator fisurat , curs lichid de frana peste tot , etc. insa toata lumea a fost ok .
Eu totusi cred ca pentru un incepator o masina micuta (pentru oras) si 80-90 de cai e deja prea mult. Nu cred ca in tara asta are nevoie de depasiri cu 120 la ora , deja daca face asta pentru el e teribilism . Nu cred ca un om normal care abea si-a luat permisul isi da seama de aderenta masini , nu are reflexul de a pune frana cand acvaplaneaza , nu trage brusc de volan cand ii sare o oratanie in fata , isi face cat de cat o idee fata de distanta si viteza celui care se apropie din sens opus inainte de a face o depasire , etc. Eu am 3 ani de zile de cand umblu pe soselele patriei si nu ma consider sofer profesionist , sincer sa fiu nici nu cred ca exista asa ceva si daca exista e o specie foarte rara , pe cale de disparitie . In Romania MyKey nu cred ca va face absolut nimic pentru nimeni si asta din cauza nesimtirii si a tupeului care il au unii in trafic. Un tanar incepator nu o sa faca altceva decat sa isi formeze un comportament rutier din ceea ce vede pe langa el ... daca vede numai plecari cu scart , depasiri pe trecere , "luatu-l" fetei , schimbari de directie nesemnalizate , parcari pe unde pica , claxoane si injuraturi fara numar , etc. sunt sigur ca majoritatea o sa faca la fel.

$1 scrie:$2ai bine ar pune pe ea un etilotest inteligent care se activeaza si blocheaza masina de vineri dupa amiaza pana duminica seara. .

Pai si cand plodu se duce la facultate/liceu sau la "pitipoanca" sau unde mai are el treaba in cursul saptamanii ce faci ? :-?? Din cate am observat multi au masinile lor .

24 Oct 2008, 08:20

Eu zic sa stati linistiti, sa nu va impacientati, ca oricum sistemul acesta este dedicat pietei nord-americane.

24 Oct 2008, 12:47

Nu cumva pe la ei se poate conduce de la varsta de 16 ani? In cazul asta chiar ii vad rostul sistemului.

24 Oct 2008, 14:06

$1 scrie:$2u cred ca un om normal care abea si-a luat permisul isi da seama de aderenta masini , nu are reflexul de a pune frana cand acvaplaneaza Pai tu pui frana cand acvaplanezi ?!? , nu trage brusc de volan cand ii sare o oratanie in fata Depinde cat de brusc te referi. De obicei nu prea e bine sa faci miscari bruste la vitez. Mai bine calci oratania decat sa faci miscari bruste. ,

24 Oct 2008, 17:10

Nu are reflexul de a NU pune frana trebuia sa scriu , m-am exprimat gresit.

25 Oct 2008, 09:04

$1 scrie:$2u are reflexul de a NU pune frana trebuia sa scriu , m-am exprimat gresit.

:)) Ma gandeam eu.

25 Oct 2008, 18:09

$1 scrie:$2u are reflexul de a NU pune frana trebuia sa scriu , m-am exprimat gresit.

Nu ar fi mai simplu sa evitam dubla negatie? :D

25 Oct 2008, 20:05

Ar fi foarte simplu daca nu ai fi obosit si cu 3-4 beri la bord :-S Oricum ideea e ca nu ajuta pe nimeni cu nimic dracovenia asta. Cred ca ingineri s-au cam plictisit si nu au ceva mai bun de facut decat sa se lege de astia "mici" :)

25 Oct 2008, 21:47

$1 scrie:$2r fi foarte simplu daca nu ai fi obosit si cu 3-4 beri la bord :-S Oricum ideea e ca nu ajuta pe nimeni cu nimic dracovenia asta. Cred ca ingineri s-au cam plictisit si nu au ceva mai bun de facut decat sa se lege de astia "mici" :)

Ba eu zic ca este o idee foarte buna...
Te trezesti la 40-50 ani ca vrei sa iei o masina si ai o strangere de inima sa o iei cu 150 CP ca nu ai bani si de o alta masina pentru copilul proaspat student, iar el nu descurca cu atatia CP ca nici nu i s-a uscat cerneala de pe permis...

26 Oct 2008, 02:08

Pai in cazul asta greseala e a ta. Decat sa iti iei o masina cu gadgeturi de genu asta de banii aia puteai sa ii cumperi un sh. Prima mea masina a fost o amarata de Dacie 1310 cu care am facut pana in prima zi (pe ploaie) , cand am fost la benzinarie credeam ca nu intra mai mult de 100 roni si de fapt au intrat 120 si a trebuit sa imi las buletinul amanet la peco , dupa care a venit iarna si nu aveam caldura , am uitat pozitiile aprinse si s-a descarcat bateria , am incercat de dezghet parbrizul cu o rigla de lemn si l-am zgariat de abea m-ai vedeam ceva noaptea . Ideea e ca daca tot apar asemenea inventii... el ce o sa mai invete ? Cand o sa il lase un bec sau face o pana ce o sa faca :-?? suna la dealer ? Sunt sigur ca mai toata lumea a avut intamplari cu prima s-a masina ... bune sau rele ... a invatat ceva din ele.

26 Oct 2008, 09:28

Asta mi se pare cea mai proasta solutie. A ramas vorba aia, ca inveti soferia pe dacie. Mie mi se pare lipsa de responsabilitate sa i dai pe mana copilului asa ceva.
Cat despre "inventii", toate au fost contestate la inceput, pana si abs ul sau esp ul...deh, conservatorii

26 Oct 2008, 09:35

Eh lasa ca pe vremea cand se invata soferia pe Dacia nu se circula cum se circula astazi, nici calitativ si nici cantitativ.

26 Oct 2008, 11:27

E adevarat ca pe daciile de acum 8-10 ani ai un pic de dubii in privinta franelor si a directiei , dar astea mai contemporane mai au si servo si a.c. :)

26 Oct 2008, 17:00

$1 scrie:$2 adevarat ca pe daciile de acum 8-10 ani ai un pic de dubii in privinta franelor si a directiei , dar astea mai contemporane mai au si servo si a.c. :)

Nici o problema, i le suspenzi ca sa vada cum se merge fara ac si fara servo, mama lui de golan... =))
Ca doar nu s-a nascut in tdci, nu? :D

27 Oct 2008, 17:53

:)) acuma depinde cat de multi iti iubesti odrasla , daca vrei sa il pedepsesti... :-"
Răspunde