Discutii libere/forum

Întoarcerea la scuar

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Cum întoarceţi la scuar?

Ocolind centrul
10
56%
Fără a ocoli centrul
8
44%

Voturi totale : 18

Întoarcerea la scuar

Mesajde zaboss » 28 Iul 2007, 20:31

Când am făcut eu şcoala de şoferi, tocmai se schimbase regula cu ocolirea centrului imaginar. Din păcate, nu mai găsesc în legislaie articolul pertinent.

(Asta că am două scuare în apropierea domicililului şi jumătate din şoferi ocolesc, jumătate nu, aşa că de multe ori mă trezesc bot în bot cu cineva).

Deci, voi pe unde întoarceţi la scuar?
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
zaboss
Gold Member

Maşina: Waiting
VIN: rosusecrecesimult

Mesajde deveritas » 28 Iul 2007, 20:46

trebuie sa ocolesti centrul imaginar, eu asa fac.
Ford Focus 2.0 TDCI
deveritas
Incepator

Maşina: Ford Focus MK2

Mesajde zaboss » 28 Iul 2007, 20:52

Ocolirea centrului este complet nepractică. Ştiu sigur că legislaţia s-a modificat încă de prin 2002 sau 2001, dar nu găsesc exact articolul.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.
zaboss
Gold Member

Mesajde VIPER » 28 Iul 2007, 22:03

O fi nepractica dar este obligatorie. Ce te faci daca fix pe mijlocul spatiului liber din scuar este o strada perpendiculara? Uite, in sectorul 3 au si trasat sensurile de ocolire si sunt exact cu "ocolirea centrului imaginar".

Sa nu confundam cu intrarea in unele intersectii unde se permite "ne-ocolirea" centrului imaginar...
"Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success." - Henry Ford
Mondeo Mk3 2.0TDCi 2002 Superchipped
Focus Mk3.5 1.5TDCi 120CP PowerShift 2017
Imagine
VIPER

Maşina: Ford Focus Mk3.5, 1.5 TDCi, Titanium

Mesajde zaboss » 29 Iul 2007, 01:02

$1 scrie:$2 fi nepractica dar este obligatorie.

Un articol din codul rutier care să certifice asta?
zaboss
Gold Member

Mesajde VIPER » 29 Iul 2007, 01:28

Cine nu crede sa caute :P Tocmai am zis mai sus de marcajele aparute in sectorul 3. Alea-s facute cu acordul Politiei Rutiere, nu de capul primariei...
"Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success." - Henry Ford
Imagine
VIPER

Mesajde zaboss » 29 Iul 2007, 01:30

Păi tocmai asta caut :lol:
Că eu ştiu că legal e invers. Cât despre marcaje...
zaboss
Gold Member

Mesajde VIPER » 29 Iul 2007, 01:37

Io si la scoala am invatat cum am zis mai sus. Cel mai simplu e de intrebat un instructor, ei au noile reglementari foarte clare in cap (sau ar trebui).
Imagine
VIPER

Mesajde zaboss » 29 Iul 2007, 01:41

$1 scrie:$2o si la scoala am invatat cum am zis mai sus. Cel mai simplu e de intrebat un instructor, ei au noile reglementari foarte clare in cap (sau ar trebui).

1. Când ai învăţat la şcoală? Modificarea este din 2001-2002. Făcea soţia şcoala de şoferi şi ea mi-a atras atenţia.

2. Cât despre instructori, şi ei respectă proporţia 50/50 şi asta ţi-o spun sigur fiindcă zona în care stau e chiar "zonă de examen" (Rodellul, Dinu & other) aşa că e foarte circulată de maşini de şcoală.
zaboss
Gold Member

Mesajde VIPER » 29 Iul 2007, 02:04

OK, pana ne edificam legal, hai sa o luam teoretic: ce e un scuar? Putem zice ca e o mica intersectie, nu? Si atunci, intersectia cum se abordeaza cand schimbi directia de mers? Nu prin ocolirea centrului imaginar? (Doar daca nu e semnalizat altfel in mod explicit).

Later edit: e clar, sunt de moda veche :D Citeam pe foruul moto ce zicea un instructor si printre altele zice asa:

"Reglementarea cu virajul la stanga prin partea stanga a centrului intersectiei este in vigoare din februarie 2003, cand a fost elaborat ultimul cod rutier.
Fiind in mod cert o cale de fluidizare a traficului, iar Ploiestiul fiind un oras cu un trafic destul de aglomerat, aici se circula in felul acesta de cand am eu permis (8 ani) cel putin.
In timpul liber sunt instructor auto (pe autoturism si camion) si in special moto. Elevii de la B si C (pentru ca aici pregatirea practica se face exclusiv in trafic) ii invat sa ocoleasca centrul imaginar al intersectiei prin zonele cu stradute mici si trafic redus. De foarte multe ori, cand ne oprim la "stop", vine cate un mosneag din dreapta si vireaza la stanga prin dreapta noastra, asa ca traba cu obisnuinta de ocoli centrul intersectiei nu prea e valabila."

Mai studiez :D
Imagine
VIPER

Mesajde toxicristi » 29 Iul 2007, 03:07

Din ce stiu eu : aceasta reglemantare nu se afla in codul rutier propriu-zis, adica 195/2002 cu toooooate modificarile aduse (parca una chiar de luna asta e ultima adusa) , ci in regulamentul de aplicare a 195/2002 (unde se afla toate indicatoarele si bornele si etc desenate ; adica 1.391/2006 cu modificarile aduse prin HG 56/24.01.2007).

Acolo se spune :
$1 scrie:$2 Art. 110. - (1) În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia.
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Mesajde Maximilian » 29 Iul 2007, 03:25

Din cate stiu inainte se facea fara ocolire cand existau semafoare, si cu ocolire cand trebuia sa se dea prioritate. Acum mi-a zis frate-miu care a dat carnetul acum vreo 4 luni(l-a luat din prima..ca si mine :lol: ), ca s-ar face fara ocolirea centrului imaginar, si dupa ce am abordat de mai multe ori o intersectie semaforizata prin Floreasca(cea de la drumul cu piatra cubica cum se merge dinspre patinoar spre Billa) unde am putut testa....este mult mai practic sa nu ocolesti centrul intersectiei, pentru ca nu se mai blocheaza cei care vin din sens opus si vor si ei sa schimbe directia. Acum depinde si de intersectie...ca printre stradute unde prioritatea de dreapta primeaza am facut ca e cel mai bine sa ocolesti, altfel risti sa faci accidente.(ajungi bot in bot cu cel care vine de pe strada unde vrei sa schimbi directia).

Cand am dat eu (2004) instructorul mi-a zis(si citisem prin legislatie) ca atunci cand exista semafor pentru schimbat directia(semafor de stanga), se taie intersectia, adica nu se ocoleste centrul imaginar, iar cand nu, trebuie sa se ocoleasca... acum cica nu mai e asa.

Nu stiu daca s-a inteles....dar este relativ logic! :D
Maximilian
Petrol Head

Maşina: Ford Granada mk II 2,3 V6 GL 1982

Mesajde VIPER » 29 Iul 2007, 10:22

Aici se vorbea de intoarcerea la scuar nu de virajul la intersectie...
Imagine
VIPER

Mesajde Rumburak » 29 Iul 2007, 12:01

SCUÁR, scuaruri, s.n. Mică grădină publică aflată de obicei la o încrucişare de străzi sau în mijlocul unei pieţe. – Din fr. square.
Sursa: DEX '98

Scuar poate fi si la o iesire spre dreapta cu semnal intermitent.

Dar daca acest scuar e in centrul intersectiei il ocoliti prin stanga ?
Rumburak
Member

Mesajde Officer » 29 Iul 2007, 12:54

Chiar nu mai inteleg nimic din acest topic...pana la urma vorbim de scuar sau de intersectii? Eu stiu ca in scuar iti tii sensul, adica ocolesti prin dreapta centrul imaginar al scuarului :) iar in intersectii, atat timp cat ai marcaj de ghidare (cine e din BUC poate stie intersectia Marasesti cu Cantemir de la Budapesta unde sunt sau erau astfel de benzi de ghidare) se ocoleste centrul imaginar al intersectiei prin stanga iar unde nu exista marcaje de ghidare se ocoleste normal prin dreapta.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde Rumburak » 29 Iul 2007, 13:04

Titlul topicului este "Intoarcerea la scuar".
Rumburak
Member

Mesajde toxicristi » 29 Iul 2007, 15:02

E buna intrebarea. Intradevar, daca s-ar ocoli prin stanga ar fi mult mai bine ptr trafic, dar apar probleme daca exista o strada perpendiculara pe strada mare, care nu are obligatoriu la dreapta.

Daca se ocloleste prin dreapta, se poate ajunge la un blocaj, daca cel care iese din golul din scura nu are prioritate (si nu are...)

In concluzie, eu cred ca centru imaginar trebuie ocolit prin dreapta, deoarece apare o portiune de drum cu 2 benzi pe care se circula in ambele sensuri, iar in romania se circula pe partea dreapta.
Fişiere ataşate
scuar1.GIF
ocolirea prin stanga
(7.75 KiB) Descărcat de 259 ori
scuar2.GIF
ocolirea prin dreapta
(7.72 KiB) Descărcat de 258 ori
scuar3.GIF
problema cu strada perpendiculara
(8.51 KiB) Descărcat de 259 ori
scuar4.GIF
ambuteiaj (dpdv legal, ca altfel il lasi pe ala sa iasa din gol, ca altfel nu poti intra tu)
(15.62 KiB) Descărcat de 259 ori
Imagine "Aici, pe forum, eşti ceea ce scrii!"
toxicristi

Maşina: Focus 2002 1.8TDDi 90CP Bouvagon

Mesajde zaboss » 29 Iul 2007, 16:17

$1 scrie:$2..

Dar ai muncit ceva :lol:

Aşa mi se pare şi mie logic şi normal. Credeam însă că se regăseşte undeva şi în lege/norme de aplicare. Articolul citat mai sus - dacă este să fie aplicat la scuar - naşte tot fel de posibile interpretări pe baza definiţiei scuarului, mai exact, dacă poate fi considerat sau nu "bandă specială pentru executarea manevrei".
zaboss
Gold Member

Mesajde verga_Cip » 29 Iul 2007, 22:20

Prima poza are si suport legal (analogie la art. lui toxicristi din intersectii) si daca s-ar lua de buna cea de-a doua, s-ar bloca scuarul .. chestie de practica!

Mie asa mi-a explicat instructorul, in 1998!!!!
verga_Cip
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Mk2 2.0 TDCi 100 kw 2005

Mesajde adispan » 30 Iul 2007, 02:01

io propun sa virati prin spatiul verde

io in cazul pozei 1 virez "in scurt" iar in cazul pozei 3 virez "larg" ... da' v-am mai spus ca-s un sofer prost (lansase cineva ideea in topicul masinii mele :))
adispan

Maşina: FF2 2006 hatch 1.4i 80 CP
VIN: WF03XXGCD36M19528

Înapoi la Discutii libere/forum