Switch to full style
ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Masina noua sau second-hand ?

Masina noua
29
37%
Masina second-hand
49
63%

Voturi totale : 78

Masina noua sau second-hand ?

27 Feb 2008, 10:55

As vrea sa aud parerile mai multor oameni legate de cumpararea unei masini, avantaje si dezavantaje, experiente proprii cu masini noi vs. masini second.

Eu personal, anul trecut pe vremea asta eram convins ca masina second e o gresala. Intre timp insa, nu mai sunt asa sigur.
Sa va spun de ce mi-am schimbat parerea:

- am invatat multe lucruri despre masini, cred ca as fi capabil sa-mi fac singur intretinerea si mici reparatii la un benzinar normal aspirat
- am aflat ca treaba cu garantia nu este chiar asa de roz cum pare, ca trebuie sa alergi pe la Service-uri si sa te certi cu ei ca sa-ti faca o reparatie pe garantie, iar unii cu nave amiral (New Mondeo ;) ) au stat saptamani intregi pana le-a venit piesa de schimb
- ca sa-ti pastrezi garantia, trebuie sa faci reparatiile si reviziile numai in service autorizat, unde se practica niste preturi la manopera si piese de te indoaie
- cred ca banii pe care ii dau in 4 ani pe revizii la reprezentanta mi-ar fi fost de ajuns sa-mi fac eu schimbul de ulei si filtre o data pe an si mi-ar fi si ramas suficienti bani sa-mi acopar reparatiile neprevazute, care sigur apar la o masina folosita (mai pica o bobina de inductie, mai o sonda lambda, etc.)
- daca ai masina in leasing, am auzit ca se practica niste preturi piperate la asigurari Casco si RCA
- parerea mea proprie si personala este ca masinile noi care se vand in Europa de Est sunt inferioare calitativ fata de cele care se vand in tarile civilizate

Incep sa cred ca optim ar fi un benzinar sh, pana in 4 ani / 100 000 Km vechime, de preferinta cumparat direct de la proprietar, mai ales ca poti sa vezi daca proprietarul este sau nu om de incredere.

Singura retinere care o am fata de o masina SH este sa nu fi suferit vreo avarie majora, sa aiba spuma poliuretanica in loc de airbaguri si sasiul deformat si sudat / carpit astfel incat in caz de impact frontal sa ma faca piftie, cum a fost in filmul acela de la TopGear in care au cumparat un Focus ieftin second-hand.

Daca masina are vreo aripa infundata si chituita, sau bara din spate de culoare mai inchisa, sau mai zdrangane bordul la denivelari, astea-s nimicuri si nu m-ar deranja. Stim cu totii ca exista doar masini care au fost lovite si masini care urmeaza sa fie lovite.

Si acum, dupa ce mi-am tras si eu nadragii de azbest, let the flaming begin !
:D

Re: Masina noua sau second-hand ?

27 Feb 2008, 11:01

Bun topic. Exact argumentele tale le sustin si eu. Singura retinere e legata de istoricul masinii (km reali, intretinere, accidente), motiv din care imi aleg o masina numai de la cunoscuti. Acum vand mondeo-ul si imi iau un focus de la un prieten. Mai greu va fi la sfarsitul anului cand o sa fac un drum in vest pentru o celica.

27 Feb 2008, 11:05

eu as opta(cum de altfel am si facut) pt SH!
o masina noua isi pierde valoarea repede!
plus ca nu isi justifica banii
o masina SH o gasesti mai ieftina, si nu este o afacere rea daca stii sa o alegi!
parerea mea

27 Feb 2008, 11:28

$1 scrie:$2s vrea sa aud parerile mai multor oameni legate de cumpararea unei masini, avantaje si dezavantaje, experiente proprii cu masini noi vs. masini second.[...]

Perfect de acord cu tine... Si eu eram contra unei masini sh anul trecut pe vremea asta cand mi-am luat masina noua... Acum nu mai sunt asa sigur. Pe langa ce zici tu, as mai adauga faptul ca din start pierzi 2000 euro cum ai scos-o din curte de la dealer. Iar legat de cheltuieli suplimentare(ma gandeam ca o masina sh mai necesita ceva bani din cand in cand), eu am facut un calcul si am observat ca, deja, dupa 9-10 luni de zile dupa ce am cumparat-o, am mai cheltuit cu ea cam 50 mil... (revizii, casco, anvelope + diverse... - asta in afara de motorina, lichid de parbriz si alte "maruntisuri").

Eu am votat pt masina sh, cu mentiunea ca aceasta sa nu aiba mai mult de 30000 km(sau nu mai mult de un an). In opinia mea, asta e varianta optima din toate punctele de vedere.

27 Feb 2008, 11:31

asa si!?
noi ce mai vrei sa zicem? :P
ai zis cam totul :-??
ne ramane doar sa votam ;)

27 Feb 2008, 11:40

In ordinea importantei eu as opta pt urmatoarele in favoarea Sh-ului asta in cazul in care:
- nu fi fost lovita rau
- Km reali. apropo cum aflu si eu Km reali la masina????

1. calitatea diferita est/vest. cat si uzura mai redusa pe drumurile din vest.
2. intretinerea mai ieftina

27 Feb 2008, 11:44

(1) Tare as vrea sa studiez cateva masini (sau macar poze) cu reparatii dupa accidente grave, sa invat si eu dupa ce sa ma uit cand analizez o masina.

(3) Km reali nu prea ai cum sa-i afli. Am auzit ca exista ceva sistem "imbatabil" la BMW, cu memorarea kilometrilor in cheia masinii, dar apoi am auzit ca si acela a fost "hacuit", pe langa faptul ca cheia se poate "pierde".

27 Feb 2008, 11:46

le-am modificat asa ca fa corecturile de rigoare :P

parca citisem pe aici pe undeva ca ar merge la reprezentanta in service sa aflii ce revizii a avut in afara si astfel iti dai seama de km reali :-??

27 Feb 2008, 12:06

Parerea mea pe scurt:
Antecedente: un Matiz nou, fara probleme timp de 4 ani, Focus nou (cel din semnatura) - asisderea de aproape doi ani.
Prin urmare, 6 ani de folosinta zilnica fara durere de cap, doar reviziile anuale la reprezentante. Mi se pare fair.
Opinia conform careia ii scade valoarea foarte repede este adevarata in special daca o vinzi repede; in 4-5 ani de folosire fara probleme deja nu te mai gandesti asa.

Legat de masinile SH luate de la necunoscuti (cele de la prieteni au alt regim), nu cred ca exista cineva dintre "samsari" care sa nu se fi pacalit macar o data, oricat de bine s-ar pricepe (o masina folosita este folosita, nu stii niciodata ce ii poate cadea pentru ca nu stii cum a fost folosita).
Dezavantaje majore:
- nr. de km 99% dubios (prea mic sau prea mare si oricum nesigur); pe scurt, asta se poate traduce in defectiuni majore (motor distrus din cauza distributiei neschimbate la "80.000 km" - a se citi 160.000 km reali :D ) sau costuri suplimentare substantiale daca procedezi cum spunea DanielArdelian2 intr-un alt topic legat de SH.
- accidente grave, care pot afecta stabilitatea masinii; aici intra si reparatiile de ochii lumii:
Singura retinere care o am fata de o masina SH este sa nu fi suferit vreo avarie majora, sa aiba spuma poliuretanica in loc de airbaguri si sasiul deformat si sudat / carpit astfel incat in caz de impact frontal sa ma faca piftie, cum a fost in filmul acela de la TopGear in care au cumparat un Focus ieftin second-hand.
- asigurarile nu sunt mai piperate pentru credite/leasing (eu la BCR Asigurari chiar am avut reducere pentru ca am luat masina prin BCR Leasing)

LE: Pe Matiz am dat 4100 EUR si l-am dat cu 3200 EUR dupa 4 ani unei colege (cred ca puteam scoate 3500 dar asa am scutit o gramada de vizionari/samsari/etc).

27 Feb 2008, 12:12

legat de Km reali, sa va spun ce am aflat!
Am fost in weekend acasa la parinti in focsani!
Duminica e targ auto acolo si am fost si eu sa dau 1 tura!
acolo m-am intalnit cu 1 prieten care avea 3 masini la vanzare!
l-am intrebat pe el cum e treaba cu km!
mi-a spus la modul cel mai serius ca e un tip in braila, care contra unei sume de bani, face o "ajustare" a numarului de km LA ORICE MASINA!
la cerere poate da si carte service su stampile de germania olanda sau belgia!
asa ca..............

27 Feb 2008, 12:15

de putut stim ca se poate!
de aflat!? :-??

27 Feb 2008, 12:18

sper ca nu am fost chiar off topic!
lucrurile aste se stiu, dar am vrut sa mai zic si eu o data, mai ales ca stiu din sursa sigura, nu din auzite

cu toate aste, tot SH as lua!
asta in cazul in care sunt ca acum
daca as avea bani, sincer sa fiu as lua noua!

27 Feb 2008, 12:22

$1 scrie:$2e putut stim ca se poate!
de aflat!? :-??

de aflat nu se poate afla!
tot de la el o stiu!
:(

27 Feb 2008, 12:22

Depinde si cat ai in plan sa tii masina. Daca o tii minim 4 ani preferabil 5 eu as opta pentru o masina noua.
Daca esti omul care se plictiseste repede si la 2 ani max o schimbi mergi pe sh.
Eu ma aflu in prima categorie si daca mi se pune rau pata si o vand dupa 2 ani asta e... in seamna ca am bani si imi permit sa nu amortizez asa bine "investitia" initiala.

27 Feb 2008, 12:23

$1 scrie:$2e-am modificat asa ca fa corecturile de rigoare :P

parca citisem pe aici pe undeva ca ar merge la reprezentanta in service sa aflii ce revizii a avut in afara si astfel iti dai seama de km reali :-??

Asa e (valabil pt masinile de 2-3 ani) si numai interventiile in service-uri ford. Dai 80 lei sa-ti spuna ca masina nu are inregistrari in baza lor de date. Am fost eu la ford si am platit "verificare vazare-cumparare" asa se numeste tot ce mi-au zis a fost ca uleiul e OK, lichidele ok, placutele mai merg 10000 km (pe draq :D probabil s-au uitat doar cand au fost schimbate) n-au sesizat vas expansiune antigel crapat :D si alte maruntisuri. Nici macar nu mi-au dat lista de dotari (vanzatorul mi-a spus ca are 8 airbaguri si defapt are 6 :D ) Maruntisuri care ar fi contat sa le stiu la cumparare.

27 Feb 2008, 12:29

$1 scrie:$2epinde si cat ai in plan sa tii masina. Daca o tii minim 4 ani preferabil 5 eu as opta pentru o masina noua.
Daca esti omul care se plictiseste repede si la 2 ani max o schimbi mergi pe sh.

Poti sa argumentezi, te rog ?

27 Feb 2008, 12:40

eu sunt omul caruia ii place sa simta mirosul de nou in masina...vreau sa stiu eu prima groapa pe care am luat-o... sa stiu eu ca nu a fost unu care a dat "gaze" in scaunul meu...sa ma oftic la prima zgarietura... sa vad cum arata vopseaua noua pe ea si cum nu trebuie sa o speli 2 saptamani cel putin dupa ce ai luat-o pt ca luceste suficient...sa simt eu cum am terminat rodajul si masina se comporta altfel....etc

sa mai spun pentru ce am optat?

in plus la o masina noua gasesti si alte dotari... nu poti compara (ca sa raman in familie) un focus 1 cu un focus 2...mai ales ca noul focus a aparut acum 2 ani....2 ani si ceva... sau fiesta mea cu o new fiesta... acum se dau fieste la bani mai putini decat am dat eu pe a mea, dar cu motoare mai mari, cu jante de aliaj, faruri de ceata, alt sistem audio...deci iti iei acum o ghia cu aceeasi bani pe care i-am dat eu pt un comfort cu un motor mai mic. spunea si cineva mai sus...daca o tii 1 an-2 mergi pe sh ca sa nu dai bani multi pe una noua si apoi sa nu ii recuperezi la revanzare...la un sh dupa ce o folosesti diferenta intre pretul de achizitie si cel de vanzare e mai mic. dar ce preferi ...sai ai o masina veche ieftina care poate inca arata bine datorita polish-ului sau sa ai una noua cu mai multe dotari sa luceasca lacul pe ea?

27 Feb 2008, 12:46

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2e-am modificat asa ca fa corecturile de rigoare :P

Asa e (valabil pt masinile de 2-3 ani) si numai interventiile in service-uri ford. Dai 80 lei sa-ti spuna ca masina nu are inregistrari in baza lor de date. Am fost eu la ford si am platit "verificare vazare-cumparare" asa se numeste tot ce mi-au zis a fost ca uleiul e OK, lichidele ok, placutele mai merg 10000 km (pe draq :D probabil s-au uitat doar cand au fost schimbate) n-au sesizat vas expansiune antigel crapat :D si alte maruntisuri. Nici macar nu mi-au dat lista de dotari (vanzatorul mi-a spus ca are 8 airbaguri si defapt are 6 :D ) Maruntisuri care ar fi contat sa le stiu la cumparare.

pai daca ii apar aceste schimburi nu ar trebui sa ii apara si nr de km la care au fost facute aceste schimburi!?
sau daca le apare ca i-a fost schimbata distributia desi ea are 90.000 actualmente sa zicem e clar ca s-au pierdut cateva zeci de mii pe drum!
totodata si data efectuarii acestor revizii poate fi o metoda de a afla ca s-au manarit!
ideea e daca se pot afla km reali sau cat de cat aproximativi din aceste verificari! :-S

27 Feb 2008, 12:54

Daca se indeplinesc cele 2 conditi (masina mai noua si revizii la ford) da se pot afla data reviziilor si km la care au fost facute din serverul celor de la ford. Daca le ia din memoria masinii = cu zero pt ca la fel cum shimba km poate shimba orice inregistrare nu?

27 Feb 2008, 12:55

$1 scrie:$2...]
sa mai spun pentru ce am optat?

in plus la o masina noua gasesti si alte dotari... nu poti compara (ca sa raman in familie) un focus 1 cu un focus 2...mai ales ca noul focus a aparut acum 2 ani....2 ani si ceva... sau fiesta mea cu o new fiesta... acum se dau fieste la bani mai putini decat am dat eu pe a mea, dar cu motoare mai mari, cu jante de aliaj, faruri de ceata, alt sistem audio...deci iti iei acum o ghia cu aceeasi bani pe care i-am dat eu pt un comfort cu un motor mai mic. spunea si cineva mai sus...daca o tii 1 an-2 mergi pe sh ca sa nu dai bani multi pe una noua si apoi sa nu ii recuperezi la revanzare...la un sh dupa ce o folosesti diferenta intre pretul de achizitie si cel de vanzare e mai mic. dar ce preferi ...sai ai o masina veche ieftina care poate inca arata bine datorita polish-ului sau sa ai una noua cu mai multe dotari sa luceasca lacul pe ea?

Pai nu zice nimeni ca o masina sh inseamna neaparat modelul anterior. Eu zic ca, in loc de 15700 euro, cat am dat eu pe Focus 1.6 TDCi dotare trend collection si 6 km la bord, as fi putut da ~12000 eur pe acelasi motor dar cu dotari Titanium si cu 50-60000 km la bord.

Iar legat de sentimentul pe care il ai cand iei masina noua... iti zic si eu ceva: cum te simti ca masina ta noua, cu care iei tu prima groapa, incepe sa scartzaie in prima luna? Nu-i asa ca te bucuri?
Macar daca e sh, nu te mai oftici asa mult.

27 Feb 2008, 12:56

$1 scrie:$2........... nu poti compara (ca sa raman in familie) un focus 1 cu un focus 2..........

cand zici masina noua vs masina sh nu trebuie sa te gandesti neaparat la masina noua vs masina de 7-8 ani.
ideea e ca se gasesc masini de 2-3 ani la preturi bune, cu aceleasi dotari pe care le poti avea pe o masina noua.

27 Feb 2008, 13:06

@smiley...cand ma gandesc la masina noua vs. sh ma gandesc la ce am facut eu..octombrie 2005 am cumparat fiesta... ianuarie 2006 a aparut new fiesta...dintre o fiesta de 3 luni si 5000km si o fiesta noua clar as fi ales noua fiesta...desi pe cea cu 5000km probabil as fi dat cu 2000euro mai putin.

la momentul respectiv as fi putut sa imi iau leon adus din afara la vechi de maxim 2 ani si cu putini km, dar cine stie in ce conditii fusese folosit. si parca altceva e cand stai intr-o masina noua, oricat de dotata ar fi una veche.

27 Feb 2008, 13:22

$1 scrie:$2epinde si cat ai in plan sa tii masina. Daca o tii minim 4 ani preferabil 5 eu as opta pentru o masina noua.

Poti sa argumentezi, te rog ?

Din punc de vedere al valorii la revanzare daca ai cumparat o masina noua si o vinzi dupa doi ani scazi un procent destul de mare din valoare initiala de achizitie. Peste 4-5 ani deja procentul este tot cam pe acolo si ca bonus ai avut masina de noua si se presupune ca nu ai avut vreo problema mecanica majora in acest timp si ai platit doar consumabile(depinde de mai multi factori).
Cu o masina SH pot aparea surprize(sau nu), e un risc asumat, dar peste 2 ani valoare de revanzare scade foarte putin.
Pana la urma e mai mult o chestie de preferinte si/sau principii.

27 Feb 2008, 13:24

Si eu as opta pt un sh 1-2 ani foarte atent selectionat si verificat....paranoic :)...(dar aici bineinteles intervine pretul, daca diferenta fata de pretul de nou e mica nu cred merita riscul )

27 Feb 2008, 13:59

$1 scrie:$2dar ce preferi ...sai ai o masina veche ieftina care poate inca arata bine datorita polish-ului sau sa ai una noua cu mai multe dotari sa luceasca lacul pe ea?

Pai e clar ce ar fi de preferat. ;) Intrebarea este daca-ti permiti.
Eu personal cand trag linie si fac socoteala, mi se pare ca m-am intins un pic cam mult cu cheltuiala cu masina noua. Ca in conditiile de azi, pentru majoritatea romanilor, a da 14 000 EUR pe o Fiesta este cam mult, al naibii.

O sa ziceti ca sunt nebun ca am dat atata pe o Fiesta. Pai pretul ei de pe factura de la dealer este semnificativ mai mic. Dar cand adun dobanda la credit, comisioanele, CASCO, revizii numai la reprezentanta, etc. asta rezulta.
Si nu prea mai inteleg pentru ce.

Eh, asta este, omul cat traieste invata.

Cred ca mai bine luam una de 3 - 4 ani vechime, cu vreo 6000 EUR + o rezerva de vreo 1000 EUR pentru eventuale reparatii, schimbat distributie, etc. si nu mai aveam emotii astazi daca o sa imi ajunga banii pentru nunta si luna de miere :D

27 Feb 2008, 14:03

$1 scrie:$2... si nu mai aveam emotii astazi daca o sa imi ajunga banii pentru nunta si luna de miere :D

Casa de piatra!!!

27 Feb 2008, 14:10

O masina noua isi pierde cel putin 30% din pret dupa 2-3 ani de folosinta.
La un buget fix, iti poti lua o anumita masina noua sau o alta masina SH cu mai multe accesorii / motorizare mai buna.

Aici e ideea, pentru o suma de bani constanta ce preferi: nou da' chel, sau SH mai bine dotat?

Eu sunt adeptul variantei a 2-a, si datorita valorii de revanzare. O masina nu merita tinuta mai mult de 4-5 ani, si atunci conteaza cati bani pierzi la revanzare.

In opinia mea, cea mai avantajoasa masina e cea care are maxim 3 ani, pana in 100.000 km si este OK la o verificare completa gen AutoTest.

Cei care prefera sa simta mirosul de "nou" si isi permit financiar vorbind aceasta satisfactie, e ok.

Caz concret: Focus nou Trend Style 1,4 benzina, sau C-Max 1.8 TDCi Ghia de 2 ani vechime?
Ar merita facut un poll pe tema asta. :)

Later edit: abia acum am vazut ca e si poll, am marcat si votul meu.

27 Feb 2008, 14:26

@Fiesta 1.25i: Multumesc pentru urare !

@Nic_Bv: Eu sunt de parere ca ar fi bine sa-ti lasi o rezerva de 1000 EUR din bugetul fix pentru eventuale surprize neplacute daca mergi pe varianta SH.

27 Feb 2008, 14:40

Domnilor, sa nu uitam ce comparam ca de aia pare scumpa masina noua.
Toti spuneti de diferenta intre una noua si cu mai putine dotari fata de una SH mai bine dotata de parca ar avea aceeasi "viata" inainte si utilizarea masinii nu ar conta deloc.
Diferenta majora este de functionalitate; cati dintre cei care au platit o masina noua au dat mii de euro pe reparatii (gen motor/pompe diverse/volanta/injectoare/cutie de viteza/AC) si cati dintre cei cu SH au luat o mica "teapa" - macar la kilometri?
Ce faci daca te trezesti ca pe masina SH pe care abia ai luat-o te trezesti ca airbagurile au fost declansate si ai vorba ceea, spuma poliuretanica? Si te costa "doar" 3000 EUR distractia asta? :D Sau ESP-ul constati ca nu functiona si avea un led pus de forma...? Cu chestii de astea te trezesti ca din 12.000 cat ai dat pe ea o vinzi pentru piese cu 5-6000 ca ti-e frica sa mergi cu ea si ti-e jena sa o vinzi mai departe. Asta in varianta in care descoperi in timp util si nu ai doamne fereste accident...
La ce reparatii aratau pe Discovery ca se faceau la masini in afara (inclusiv sudarea sasiului din doua bucati: una din fata cu una din spate de la masini avariate grav in mod diferit) nu doresti sa-ti incerci norocul...

27 Feb 2008, 16:25

@DanielArdelian2: Corect, o rezerva de 1000 EUR e binevenita. Dar sunt sanse mari sa ramana rezerva, sa nu fie nevoie sa umbli la ei.

@Mihai L: tocmai de aceea am recomandat un test complet. Lipsa airbagurilor sau alte probleme de acest gen pot fi depistate. Ceea ce nu ai vazut la Discovery si nici n-ai sa vezi vreodata, este cum lucreaza baietii la loturile care le trimit in Europa de Est fata de loturile care le fac pentru ei. Stiu de la persoane demne de incredere ca la Mercedes sunt proceduri de testare a calitatii diferite, nu cred ca Mercedes e un caz singular.
Răspunde