ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
27 Iun 2008, 10:29
Salutare.
Dupa cum zice si titlul am si eu o problema: in bloc la noi nu exista contorizare individuala pe coloana de gaz. Am o problema cu asta pentru ca mai ales iarna o mare parte a celor din bloc folosesc aragazul sa se incalzeasca. Noi nu il folosim decat pentru a face mancare sau a incalzi apa de cafea/ceai. Va dati seama ca asa ajung sa platesc consumul altora, chestie care nu imi convine, mai ales ca se si scumpesc gazele.
Acum intrebarea mea este: am o modalitate de a contoriza consumul de caz, fie doar si pentru apartamentul meu? Nu imi convine varianta sa-mi trag eu coloana separata, costa imens de mult avand in vedere ca stau la etajul 7.
Are cineva ceva idei? Eventual cum as putea sa fortez asociatia sa contorizeze gazul?
27 Iun 2008, 10:36
dupa cate stiu eu acum este posibil sa montezi contor de gaze pe teava existenta ... daca imi aduc bine aminte era undeva pe la 7 milioane ar trebui sa vb cu administratorul blocului ... normal el ar trebui sa stie unde ce si cum
28 Iun 2008, 11:06
salut, cred ca iti pot da cateva informatii:
La mine in bloc s-au strans semnaturi (minim 80%) si s-a trecut la contorizare. Cei care nu si-au instalat contor platesc dupa urmatorul algoritm: din totalul facturii pe scara, se scade suma consumurilor declarate de posesorii de contoare, apoi restul se imparte la cei necontorizati dupa nr de persoane, etc.In bloc nu exista centrale termice pe gaz, numai aragazuri.
La mine a costat acum un an cca 600 ron, nu-mi amintesc precis.Lucrarea a fost destul de simpla, s-a facut o bucla din T-ul coloanei verticale, pe bucla s-a instalat contorul (la minim 1,5m de aragaz (nu sunt sigur daca distanta e corecta). Pe bucla s-au montat 2 robinete, primul imediat dupa T, al doilea dupa iesirea din contor, inainte de racordul flexibil-omologat!!!. Mentionez ca la intrarea in contor mai e un al treilea robinet pt inchiderea gazului. Toate materialele (si contorul) au fost incluse in pret. De formalitati s-a ocupat administratia asociatiei.
Din pdv tehnic lucrarea este similara cu montarea apometrelor la baie (tot o bucla pe care e pus contorul).
In concluzie daca facem abstractie de aspectul inestetic al tevilor negre (se pot vopsi) si de contorul destul de mare (190x180x120 mm) lucrarea nu deranjeaza prea mult. Singurele gauri au fost cele pt diblurile de fixarea a contorului si ale tevilor.
Succes.
p.s. Mi-am amintit ca am auzit pe cineva povestind ca are un contor mult mai mic (al meu e mecanic, celalalt e electronic) dar lucrarea a costat cca 1000 ron. Si eu as fi dat mai multi bani ca sa am un contor mai mic, dar asta aveau cei de la firma care a executat lucrarea.
28 Iun 2008, 20:09
@GeorgeFord: unde e amplasat contorul, in casa sau afara, pe casa scarii ?
eu stiam ca trebuie amplasat afara, astfel incat daca nu platesti factura (si nu deschizi nici usa), sa-ti poata inchide gazul (eventual iti iau si contorul)
dupa operatiune contorul e proprietatea ta (pt. ca l-ai platit) sau ramane al E.ON Gaz ?
29 Iun 2008, 10:02
contorul e amplasat la mine in bucatarie, pe perete. Nu s-a strapuns nici un perete, teava iese din coloana ce urca prin toate apartamentele pana la ultimul etaj.Dupa cum am mai scris, la instalatia care exista, intre aragaz si coloana s-a facut o bucla pe care e pus si contorul.
Mentionez ca eu inca nu am contract individual cu Distrigaz, factura e comuna pe asociatie (bloc), administratia repartizeaza costurile dupa cum am scris mai inainte. De fapt Distrigaz nici nu a facut receptia lucrarii. Asocoatia a facut demersurile necesare, a gasit o firma autorizata si asta-i tot.Din cat am inteles, contorul e al meu (poate gresesc???)
29 Iun 2008, 19:01
s-ar putea sa gresesti...
sa-ti dau un exemplu: la tara, daca-ti faci o casa in marginea satului, unde nu ajunge reteaua electrica si (sa zicem) mai trebuie montati 3 stalpi de curent, Electrica te pune sa cumperi acei 3 stalpi, ei ti-i monteaza, trag firele de bransament, monteaza tablou, contor, BMP, etc....si apoi stalpii intra in patrimoniul (inventarul) lor
trist, dar adevarat, nu esti proprietar pe acei stalpi, desi i-ai platit

sa nu fie si la gaz la fel...
plus ca, daca ai avea contract individual cu cei de la gaz, ei trebuie sa aiba posibilitatea de a te debransa in caz de neplata....ori atat timp cat contorul e la tine in casa, nu se poate acest lucru...
30 Iun 2008, 10:02
$1 scrie:$2-ar putea sa gresesti...
sa-ti dau un exemplu: la tara, daca-ti faci o casa in marginea satului, unde nu ajunge reteaua electrica si (sa zicem) mai trebuie montati 3 stalpi de curent, Electrica te pune sa cumperi acei 3 stalpi, ei ti-i monteaza, trag firele de bransament, monteaza tablou, contor, BMP, etc....si apoi stalpii intra in patrimoniul (inventarul) lor
trist, dar adevarat, nu esti proprietar pe acei stalpi, desi i-ai platit

sa nu fie si la gaz la fel...
Eu din cate stiu esti proprietarul stalpilor doar daca acei stalpi nu sunt amplasati pe domeniul public. De ex: Daca ai o gradina mare, si cumperi 3 stalpi, si ii amplasei in gradina ta, atunci daca vor altii sa se racordeze la ei le trebuie aprobarea ta. plus ca, daca ai avea contract individual cu cei de la gaz, ei trebuie sa aiba posibilitatea de a te debransa in caz de neplata....ori atat timp cat contorul e la tine in casa, nu se poate acest lucru...

30 Iun 2008, 13:26
Treaba cu stalpii sta in felul urmator: timp de 5 ani, ai dreptul sa ceri bani de la altii care vor sa se racordeze dar evaluarea sumei pe care o poti pretinde tot statul o face.
Deci ti se acorda totusi un fel de monopol pe stalpii aceia, insa doar pentru 5 ani, dupa care se presupune ca oricum ti-ai amortizat investitia.
Dar tot e mai bine asa, deoarece daca apar ceva probleme, raspunzatori sunt cei de la Electrica, chiar daca termenul de 5 ani n-a expirat.
Daca stalpii ar fi ramas in proprietatea ta si s-ar fi rupt firele la o furtuna, ghici cine ar plati reparatia ?
Daca stalpii ar fi ramas in proprietatea ta dar ai mai racordat un vecin si din cauza unei defectiuni vecinului i se arde frigiderul, ghici cine-l plateste ?
02 Iul 2008, 08:07
Mai baieti aici se discuta despre contoare de gaz nu stalpi de curent. Una-i stalpu' alta-i contoru'.
Sustin ce ce a scris georgeford. Idem sau intamplat lucrurile si la mine in bloc. Contorul a costat 650 ron si l-am platit in 6 rate. Nu ca n-as fi avut bani dar nu se acorda nici o reducere semnificativa.
Cam din luna noiembrie am contorul. Cea mai mare suma platita pana acum, 4 lei, cea mai mica 2 lei. Insa nu stiu cat plateam inainte ca sa pot face o comparatie......
02 Iul 2008, 09:45
La fel s-au montat si la mine in bloc. Am platit 600 de ron parca tot in 6 rate. Consum o cantitate ridicol de mica de gaze: cam 3-4 mc pe luna

. E avantajos fiindca nu mai platesc tot gazul consumat de pensioanri sa se incalzeasca iarna.
02 Iul 2008, 16:57
$1 scrie:$2ai baieti aici se discuta despre contoare de gaz nu stalpi de curent. Una-i stalpu' alta-i contoru'.
Sustin ce ce a scris georgeford. Idem sau intamplat lucrurile si la mine in bloc. Contorul a costat 650 ron si l-am platit in 6 rate. Nu ca n-as fi avut bani dar nu se acorda nici o reducere semnificativa.
Cam din luna noiembrie am contorul. Cea mai mare suma platita pana acum, 4 lei, cea mai mica 2 lei. Insa nu stiu cat plateam inainte ca sa pot face o comparatie......
era o analogie...

si o sa mai fac una, cu apometrele...
bun, deci consumul declarat de fiecare locatar in parte trebuie sa pice pe consumul total al contorului general instalat la intrarea in scara blocului (banuiesc ca exista)...ce se intampla daca acest consum nu "se inchide" cu cel de jos ?
cu alte cuvinte, ce se intampla daca unii locatari nu declara corect indexul (ajutati fiind si de amplasarea contorului in interiorul apartamentului si nu pe casa scarii), tinand cont ca noi, romanii, avem un mare talent la asa ceva ?
cine plateste diferenta ? se imparte la toti locatarii ?
acelasi lucru e valabil si la apometre, cat si la repartitorii de energie termica (pt. cei care mai au asa ceva si nu au centrale proprii)
02 Iul 2008, 20:32
la blocul meu din 8 scari 6 au coloana de gaze trasa pana la ultimul etaj,fiecare apartament a cotizat,daca imi aduc aminte bine 121 ron la coloana din scara blocului,iar aprobarile+contor+manopera(in apartament) a costat 750 ron cu un singur foc pentru aragaz si 900 ron cu doua focuri (aragaz+centrala)
Chiar si cei care nu au avut bani sa monteze bransamentul si in casa,au pus cota parte la coloana din scara pentru a evita sa plateasca sume uriase pentru a se putea racorda la coloana....celelalte doua scari,au coloana trasa de un singur apartament,iar omul care a platit coloana cere acum niste sume aberante pentru a da voie si celorlalti sa se ''intepe'' in coloana lui...asa ca daca majoritatea apartamentelor trag coloana sfatul meu este, chiar daca nu bagi si in casa bransament, este sa participi macar la coloana cu cota parte care iti revine..
03 Iul 2008, 07:03
o data la 3 luni administratorul blocului trece pe la fiecare apartament si citeste toate contoarele, deci se face "regularizare".
@dragomir care a fost rationamentul pt care s-a mai tras o coloana de pana la ultmul etaj si apoi bransament pt fiecare apartament?? Cumva contoarele sunt puse in afara apartamentului, pe scara????
03 Iul 2008, 09:54
$1 scrie:$2dragomir care a fost rationamentul pt care s-a mai tras o coloana de pana la ultmul etaj si apoi bransament pt fiecare apartament?? Cumva contoarele sunt puse in afara apartamentului, pe scara????
Exact asa este la TOATE blocurile din Slobozia. Fiind un oras cu o conducere de tot rahatul, inca de acum 8-9 ani s-a inceput operatiunea asta de contorizare individuala pt gaze. Motivul a fost ca pentru cativa datornici pe scara, regia taia agentul termic in toot blocul in miezul iernii. Multi, din aceasta cauza, am fost practic obligati sa montam centrale de apartament. Traseele de gaze instalate de regia de gaze erau dimensionate numai pt consumul aragazului, ca sa montezi centrala cereau construirea de traseu de alimentare separat. Si uite asa a mai aparut o padure de tevi pe scara. Si ca sa va bag in ceata complet, acelasi lucru a inceput deja cu traseele de apa rece, pt ca mai nou, au inceput sa o opreasca si pe asta din cauza datornicilor si furturilor de apa care se fac prin anumite apartamente. Daca sunteti cuminti, va povestesc mai tarziu si cum se fura apa, cu apometre montate, sigilate, verificate la fiecare doua luni de administrator.
03 Iul 2008, 10:12
cu picatura?

asa stiam ca daca debitul e f mic nu e inregistrat de contor.......
03 Iul 2008, 10:23
Nope. Cauti un difuzor, de preferinta de-ala vechi cu magnetul cat mai mare, scoti magnetul din el si il pui pe apometru, nu mai inregistreaza nimic. Am ramas mut cand am auzit asta, ce sunt unii in stare sa faca pt a fura practic 20-30 de lei din banii celorlalti locatari. Asta-i tara in care traim.
03 Iul 2008, 10:29
conductele vechi de gaz nu sunt calibrate sa suporte si functionarea unei centrale de apartament
deaceea trebuie facut un traseu nou , cu teava principala mult mai groasa
cand se cere contorizarea separata pe apartamente proectul la gaze este facut si pentru o centrala de apartament
ca locatarul monteaza sau nu si o centrala el are in proiect aprobare
03 Iul 2008, 10:32
ce pot sa zic, daca chiar merge e super ingenioasa gaselnita. numai romanii se puteau gandi la asa ceva........
03 Iul 2008, 10:36
Iti spun ca merge, am testat, cand am auzit asta prima data nu mi-a venit sa cred si am testat. Trebuie doar sa plimbi magnetul pe apometru, are o anumita pozitie in care magnetul blocheaza contorul.
03 Iul 2008, 12:31
si la mine in bloc se vor monta contoare de gaze , numai ca suma mi se pare exagerat de mare , cand vin baietii sa monteze tre sa dau 300 de ron apoi lunar 12 rate a cate 100 ron , in total 15 mil . nu e cam mult? administratorul ne-a anuntat costurile , sa fii bagat administratorul din burta lui ceva?
03 Iul 2008, 19:21
$1 scrie:$2 data la 3 luni administratorul blocului trece pe la fiecare apartament si citeste toate contoarele, deci se face "regularizare".
@dragomir care a fost rationamentul pt care s-a mai tras o coloana de pana la ultmul etaj si apoi bransament pt fiecare apartament?? Cumva contoarele sunt puse in afara apartamentului, pe scara????
multe apartamente au zis ca daca tot contorizeaza consumul de gaze,sa bage si centrala iar din ce am inteles conducta care trece prin casa nu are bebit de gaz suficient pentru a face fata unei centrale..........si dupa ce au tras coloana nimeni nu a mai pus centrala
Si da contorul este la usa.
04 Iul 2008, 14:18
Mda, vad ca s-au starnit ceva discutii.
Sa va zic ce am eu in cap: in momentul de fata, fara un alt bransament nu se poate instala un contoar cu valoare fiscala (adica sa pot sa am facturare separata de ceilalti). Din punct de vedere al costurilor nu prea se justifica, avand valoarea undeva la 1000 RON. Apoi: contoarul trebuie sa stea pe scara, ceea ce nu ma ajuta deloc, asta insemnand ca teava sa traverseze holul si bucataria ca sa ajunga la aragaz. Iar noi am terminat de renovat apartamenul anul trecut, deci gaurit si tras tevaraia prin casa...nu prea intra in planuri.
Deci cel putin din punctul meu de vedere discutia e cam terminata. Dar daca vreti sa dezbateti...feel free

Multumesc celor care au venit cu informatii.
10 Iul 2008, 13:27
eu voi platii 15 mil pentru contoarul de gaze , dar stau si ma gandesc acum daca se merita , pe langa faptul ca imi vor trece tevi prin casa , cata economie o sa fac cu contoarul si in cati ani voi reusii sa amortizez cheltuiala.
10 Iul 2008, 13:33
cam mult 15 milioane.....totusi in ritmul in care cresc preturile la gaze si nu numai, e posibil sa amortizezi mai repede decat crezi.
11 Iul 2008, 16:02
$1 scrie:$2u voi platii 15 mil pentru contoarul de gaze , dar stau si ma gandesc acum daca se merita , pe langa faptul ca imi vor trece tevi prin casa , cata economie o sa fac cu contoarul si in cati ani voi reusii sa amortizez cheltuiala.
destul de mult 15 mil....eu am dat 121 ron pentru coloana din scara blocului si 900 ron pentru contor,si 2 focuri(aragaz+centrala)....iar legat de economie pot spune ca se merita,noi plateam inainte de contorizare in jur de 15-20 ron lunar,de persoana noi fiind trei=50-60 ron lunar numai gazele,iar acum cu contor noi nu platim mai mult de 10-12 ron lunar....