ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
11 Aug 2010, 23:25
Problema mea este ca am o casuta de vacanta in afara orasului, situata intr-o locatie in panta. Pana anul acesta n-am avut niciodata probleme, dar din cauza ploilor abundente pamantul saturat de apa a cam inceput sa lucreze. Dupa parerea mea inca nu este grav, dar vreau sa previn. Pentru o imagine mai clara am sa incerc sa descriu locatia cat mai exact.
Frontul la strada este de 20 metri. Urmeaza o panta foarte abrupta de aproximativ 45 grade, dupa care urmeaza un platou de 20 / 20 metri. La capatul acestui platou se afla casa, care dupa toate studiile e nemiscata. In spatele casei mai am o usoara panta, dupa care am o livada de aproximativ 800 metri patrati. Dupa livada nu mai e nimic, doar padure de brad si molid. Ingrijorarea mea vine de la faptul ca am observat ca gardul si poarta, care sunt situate la marginea platoului dinspre strada, chiar pe buza pantei abrupte care duce la strada a inceput sa plece. O parte din gard e aplecat, o parte chiar a cazut, si unul din stalpii portii s-a mutat 15-20 cm. Copaci pe margine am doar doi corcodusi batrani si un salcam, care nu reusesc sa tina pamantul pe loc. Si soare este tot timpul zilei, de dimineata pana seara, dar cu toate astea pamantul este umed in permanenta, nu are timp sa se usuce intre ploi (in ultimele doua luni aproape ca a plouat zilnic).
Va rog sa-mi recomandati, daca stiti, care este cel mai indicat arbore/arbust sau orice alta planta care ar putea consolida terenul sau absorbi cantitatea mare de apa din sol. M-am gandit sa plantez brazi, salcie sau tuia, dar nu stiu daca sunt cele mai bune solutii in situatia de fata. Multumesc anticipat pentru sugestii!
12 Aug 2010, 00:07
sal acuma nu stiu daca iti pot da un sfat foarte bun dar...incerc brad nu e prea indicat la treaba asta pentru ca radacina lui este la suprafata si nu fixeaza prea bine decat partea de la suprafata, tie iti trebuie ceva cu radacina mai adanca de genul inradacinare pivotant-trasanta ar fi ideala cum este la salcam, paltin dar daca e vorba de apa de suprafata intradevar bradul ar fi mei bun sau niste arbusti
acuma vezi si tu care dintre ei se potrivesc mai bine la peisaj oricum nu rezolvi problema cu 1-2 pomi trebuie plantati mai multi
12 Aug 2010, 08:30
si eu tot de salcam stiam, dar s-ar putea sa nu mai ai timp sa folosesti aceasta solutie si sa trebuiasca sa te gandesti serios la un alt fel de consolidare a terenului
12 Aug 2010, 13:20
Sunt gata sa plantez de jur-imprejur salcam, brad sau catina. Sursa e free ca e plina padurea de puieti. Nu stiu insa care ar fi mai indicat in situatia de fata. Alt tip de consolidare ar fi un zid la baza pantei, dar e foarte costisitor si nici nu am garantia ca va tine. O casa din zona a cazut deja, dar era construita chiar pe buza pantei.
Multumesc pentru idei. M-am gandit si la un fel de gard viu dar as pune plante care absorb multa apa.
13 Aug 2010, 16:58
Salcamul fara discutie. Creste foarte repede si fixeaza excelent solul. Probat de zeci de ani de ai mei parinti

.
13 Aug 2010, 21:56
Multumesc mult pentru recomandari. Dupa ce m-am documentat bine pe internet am ajuns la concluzia ca intr-adevar, cel mai indicat e salcamul. Se pare ca daca nu intampina obstacole radacinile salcamului se pot intinde pe o raza de pana la 50 metri

Foarte posibil ca tocmai salcamul pe care il am in coltul gradinii sa ma fi salvat. Am sa plantez inca doi salcami, si dupa doi-trei ani cand s-au dezvoltat suficient voi taia corcodusii ca sa las cale libera salcamilor. Pentru umiditatea excesiva voi planta salcie pitica.
14 Aug 2010, 01:41
pai daca tot sunt moca de ce te zgarcesti si plantezi numai 2 pune mai multi sa fi sigur ca nu pleaca terenul
15 Aug 2010, 09:45
Salcamul e un arbore care iubeste soarele si ii plac spatiile deschise. Daca plantez mai multi isi vor impiedica cresterea unul altuia. Am deja unul mare in colt, ieri am fost la padure si am scos inca trei pe care i-am plantat la distante de 5 metri intre ei. E suficient. In plus am mai invatat si o smecherie prin care sa-i inmultesc rapid, asa ca in primavara ma astept la o invazie de salcami

Puietii nedoriti o sa-i tai.
Terenul nu a mai miscat intre timp cu toate ca a plouat in nestire. Sambata trecuta am lasat special o galeata de 40 litri in mijlocul curtii si ieri am gasit-o aproape plina cu apa...
16 Aug 2010, 22:25
pentru drenaj ai mai putea sapa un put/fantana oarba in curte pe undeva pentru a aduna apa de infiltratie din zona si asa ai avea si apa moca la tine in livada. solutii ar fi mai multe dar cele mai simple sunt acestea.
bafta si asteptam invitatii la gratar
17 Aug 2010, 17:33
Poate nu am avut eu rabdare sa citesc in ce zona climatica e terenul, dar ca sfat general pentru stabilizare la noi foarte bun e mesteacanul indigen - nu vre un hibrid de import.Se impaca si cu excesul de umiditate, il gasesti la pepinierele Romsilva gasesti material foarte bun si ei stiu ce sa iti recomande..
Pentru a scadea cantitatea de apa din sol - plopul si salcia, la fel gasesti la Romsilva si cauta tot ceva indigen.
La salcie e mai simplu, te duci pe malul garlii si faci rost de butasi pe care ii infigi direct in pamant, densitatea pe m patrat o stabilesti tu si poti sa ii dai forma unui gard.
Salcamul...e potrivit in zonele secetoase e o planta cu puternice inclinatii xerofile.
17 Aug 2010, 21:41
Cu sapatul unei fantani e complicat. Am sapat anul trecut un saht de vreo 2 metri cubi ai-am muncit de m-am rupt. Pamantul este plin de pietre, si din loc in loc cate un strat care mi s-a parut a fi nisipos dar foarte dur, am sapat numai la tarnacop. Mi-am promis de pe atunci ca alta "gaura" nu mai sap nici sa ma tai

De luat in considerare ideea cu salcia, m-am interesat si intr-adevar e foarte usor de prins. Am sa pun si salcie. Cu salcamul n-am probleme de acomodare, chiar ma lupt in fiecare an sa scap de puietii care rasar "by default" prin livada. Am transplantat deja trei si mai am cativa pe care intentionam sa-i tai, dar avand in vedere problema i-am mai lasat, poate imi mai vin idei si ii mut si pe aia.
Plop nu merge pentru ca in zona e mult brad. Si plopul nu creste langa brad, si invers. E si o vorba: "cand s-o intalni bradu' cu plopu' "

Locatia este in Rasnov, sub cetatea rasnovului si foarte aproape de drumul care duce spre Poiana Brasov.
18 Aug 2010, 13:42
Erau recomandari semitehnice fara a avea mai multe date.
Daca zici ca merge salcamul - mergi pe el , dar valentele xerofile se manifesta prin evapotranspiratia redusa si tu aveai nevoie exact de asta.
Cauta mesteacan si mai poti incerca arin orice varietate gasesti la Romsilva din zona ta.
20 Aug 2010, 16:31
Achizitionat astazi patru bucati mesteacan. Maine plantez

Multumesc pentru recomandari!!!