ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

tractiune fata = pleonasm?

08 Noi 2011, 13:01

Am și eu o rugăminte dacă se poate.
Nu mai pociți limba română cu pleonasmul "tracțiune față".

Nu există tracțiune față precum nu există nici propulsie spate. Este tracțiune sau propulsie și atât.
Ultima oară modificat de DGAlexandru pe 24 Noi 2011, 02:08, modificat 1 dată în total.
Motiv: split

Re: 2.0 Ecoboost Titanium - impresii

08 Noi 2011, 13:36

Cu toate asta, in toate revistele auto, in toate specificatiile date de producatori auto se foloseste "tractiune fata" sau "tractiune spate". Stiu ca fata trage si spatele impinge, dar totusi au devenit expresii uzuale si nu cred pot fii considerate gresite, nu e ca si cum ai urca sus.

08 Noi 2011, 13:48

Asta pentru că traducătorii nu sunt de specialitate la producătorii auto (probabil) iar în revistele auto să fim serioși editorii d-abia au trecut la seral pe la Jurnalistică.

În engleză e simplu :
front wheel drive : tracțiune
rear wheel drive : propulsie.

Orice altceva e o traducere mot-a-mot simplistă și care e fix ca urcă sus sau coboară jos luceafăr blând.

Scuze de offtopic, eu mă opresc aici. Doar am atras atenția vis-a-vis de acest fapt.

08 Noi 2011, 16:05

Am mai văzut logica asta cu "tracţiunea" contra "propulsiei" vehiculată pe diverse forumuri, dar nu cred că-i neapărat corectă.

În primul rînd, după cum vedem aici, termenul de "tracţiune" poate desemna atît o mişcare provocată prin tragere (cum spui tu), cît şi o deplasare a unui autovehicul în general, indiferent de modul în care se obţine (vezi partea a doua a definiţiei din DEX, precum şi definiţiile a treia şi a patra).
În al doilea rînd, după cum vedem aici, definiţia termenului de "propulsie" nu specifică în nici un fel că s-ar referi exclusiv la împingere. Orice forţă care face un vehicul să înainteze, indiferent asupra cărei axe acţionează, este o forţă de propulsie.

Deci asocierea strictă, inflexibilă, a tracţiunii cu axa faţă şi a propulsiei cu axa spate mi se pare forţată.
Termenul de "tracţiune" este folosit în limbajul curent nu neapărat ca rezultat al acţiunii de tractare, ci cu sensul al doilea, de forţă care pune în mişcare un vehicul (sens care, conform DEX, nu este greşit). Similar cu "drive" din engleză. Dacă totuşi expresiile "tracţiune pe faţă" şi "tracţiune pe spate" nu-ţi plac, atunci am putea vorbi de "propulsie pe faţă" şi "propulsie pe spate", care conform DEX ar fi corecte. :)

Şi ce te faci cu maşinile 4x4? Dacă nu au tracţiune integrală (pentru că ar fi o contradicţie dacă tracţiunea nu s-ar putea referi decît la axa faţă), atunci ce au? Am putea spune "propulsie integrală", dar ar suna ciudat şi pretenţios. :-?

08 Noi 2011, 16:43

Foarte bine explicat si foarte corecte argumentarile. Mie mi se pare mult mai pocita limba romana cand spui masina cu propulsie spate. E avion cumva?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

08 Noi 2011, 16:59

$1 scrie:$2În al doilea rînd, după cum vedem aici, definiţia termenului de "propulsie" nu specifică în nici un fel că s-ar referi exclusiv la împingere. Orice forţă care face un vehicul să înainteze, indiferent asupra cărei axe acţionează, este o forţă de propulsie.

http://dexonline.ro/definitie/a%20propulsa aici zice ca e impingere

Cu toate astea, mie nu mi se pare greseala "tractiune spate". Si oricum, pana la a ne crampona de propulsii si tractiuni, daca citim putin aici pe clubford, gasim destui care sunt practic semianalfabeti (greseli gramatica, pocit cuvinte, dezacorduri etc)

08 Noi 2011, 18:35

Ai si tu dreptate mai ales la tractiunea integrala.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

23 Noi 2011, 21:43

De ce trebuie sa apara mereu pe orice forum si sa strice topicl cu ideea asta a tractiunii si a propulsiei... Chiar ma bucuram de ce citeam si.... In dex se da voie si asa si invers, si se da voie sa spui chiar tractiunea unui motor cu reactie. Care e clar ca cel mai corect din punct de vedere logic e sa spui ca aia e propulsie, si tractiune chiar ca suna ca nuca in perete in cazul ala, si totusi DEX-ul da voie si la asemenea strutocamila, dec, INCETATI cu chesta asta, si chiar cu corectarea unor greseli gramaticale minore, atunci cand se discuta ceva interesant, uita unu sa puna o cratima, sau are probleme cu tastele, si repede sare un xpert in gramatica sa-i ia capul si strica tot topicul, si de cele mai multe ori, acel expert are si el bubele lui, multe, daca te apuci sa-l cauti serios.

Re: tractiune fata = pleonasm?

29 Noi 2011, 13:54

foarte bine punctat,sunt de aceasi parere!

29 Noi 2011, 15:19

@test_driver inainte sa critici pe cineva, uita-te la tine cum ai scris.
ontopic, sunt de aceeasi parere cu VladSoare si cu explicatia formulata de el, deci, tractiune fata, dupa parerea mea, nu este pleonasm.

29 Noi 2011, 18:23

Ca sa comunicam este suficient ca mesajul transmis sa fie inteles de cel cere-l primeste.Daca mesajul este exprimat corect ,mai bine!
Răspunde