ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

reguli de circulatie in Bucuresti :)

20 Iun 2008, 09:24

Sunt cateva intersectii in Bucuresti in care nu prea stiu cum se aplica regulile de circulatie :). Propun sa discutam despre modul corect de abordare al acestora. Cine mai pune exemple de intersectii problematice, e rugat sa specifice exact intersectia si sa puna si o poza/schita. In plus, propun sa numerotam intersectiide discutate, ca sa nu le amestecam.

Re: reguli de circulatie in Bucuresti :)

20 Iun 2008, 09:30

Intersectia numarul 1:
-Viilor-Nasaud

Vii dinspre Viilor si vrei sa mergi inainte, catre Rahovei. Pe Viilor sunt 2 benzi si exact inainte de intersectie e un scuar. In poza linia rosie separa cele 2 sensuri de mers, banda 1 este intre linia albastra si cea verde, iar banda 2 intre linia verde si cea rosie. Scuarul l-am incercuit cu portocaliu. Pe jos nu sunt marcaje care sa indice scopul benzilor.
Problema: unii care vin de pe banda 1 se pun pe banda marginita de linia albastra si de cea portocalie. cand vreau sa merg inainte, ma pun pe banda 1 (intre linia verde si cea albastra), pentru ca de pe banda 2 sunt unii care fac stanga. se intampla insa ca toti sa mearga inainte si eu ma trezesc intre 2 masini, toti 3 dorind sa ne continuam deplasarea pe o strada cu 2 benzi. eu, de pe banda marginita de albastru si de verde, pe ce banda de dupa intersectie ar trebuis a ma incadrez?
Fişiere ataşate
1.JPG

20 Iun 2008, 09:36

Intersectia numarul 2
-Spataru Preda-Viilor

Problema: pe Spatarul Preda, pana la intersectia cu Viilor, sunt 2 benzi de circulatie. dupa intersctie e o singura banda. Si cei de pe banda 1 si cei de pe banda 2 considera ca au dreptul sa mearga linistiti inainte. eu de obicei ma pun pe banda 1, dar invariabil cei de pe banda a 2-a se baga peste mine, fara semnal sau ceva asemanator. cine are prioritate, cei de pe banda 1 sau cei de pe banda 2? benzile nu au pe jos marcaje si nici alte indicatoare nu sunt.
Fişiere ataşate
2.JPG

20 Iun 2008, 10:04

E eroare de marcaje acolo. Nu mai stiu daca prima banda care se face intre albastru si portocaliu este marcata. Daca da, logic mi se pare ca intre rosu si verde sa fie pt stanga si sa nu aiba prioritate la intrarea pe banda 2 de dupa intersectie (pentru simplul fapt ca nu au voie sa mearga inainte). Si cand te gandesti ca e politie cu o intersectie inainte de intersectia asta :). Adica in desenul 2.

La a doua problema nu inteleg pe ce strada intri dupa intersectie. Pentru ca la intersectia Spatarul Preda cu Viilor, inainte (cum vii de pe Sp. Preda) e Fabrica de chibrituri. Aici iar e eroare de marcaje, neavand marcaje pt banda la stanga (sau la dreapta) cine ajunge primul, intra primul. :)

20 Iun 2008, 13:35

Ce spui tu este deja reglementat in legislatie. Se numeste Prioritate de Banda si se aplica f simplu. Mergi linistit si ai banda blocata (cazul 1 banda albastru-portocaliu) opresti/semnalizezi/acorzi prioritate celui din stinga.
Pentru cazul 2, banda a doua nu este cumva pentru stinga sau banda 1 pentru dreapta? In mod evident daca esti pe banda a doua si banda ti se termina pe contrasens, tre sa dai prioritate :)

Acelasi lucru este la universitate spre calea victoriei la academie unde sunt 2 benzi inainte si o banda pentru dreapta (pentru intrat pe Edgar Quinet in spate la arhitectura). Si acolo se intimpla la fel, stau toti gayii pe banda 1 care se blocheaza la intersectie si ei merg inainte, celelalte doua benzi "shiftind" spre dreapta ca sa zic asa.

PS. in bucuresti nu prea exista reguli de circulatie...poti sa treci pe rosu, sa blochezi intersectiile, sa opresti cu avariile aprinse in mijlocul strazii sa-ti iei ciunga de la colt samd :) Stim cu totii f bine lucrul asta.

20 Iun 2008, 14:33

Nu sunt de acord cu tine in situatia 1. Banda 1 este cea mai apropiata de bordura. De la 1 se numara, nu de la 3. Astfel banda dintre albastru si portocaliu devine prima, urmatoarea a doua. De ce trebuie cei din dreapta sa astepte sa intre toti de pe banda 2? in mod normal, asa vad eu lucrurile, banda 3 e pt stanga, iar celelalte 2 se regasesc mai departe dupa intersectie.

20 Iun 2008, 14:57

pai daca am inteles eu bine este posibil ca prima banda sa fie ocupata de masini parcate si atunci dispare prima banda cum se intampla in f multe locuri...dar in general stiu ca are prioritate in asemenea cazuri cel care nu isi schimba deloc trasa... daca cei din banda 2 merg drept iar cei din banda 1 ar trebui sa schimbe banda practic..ceea ce se confunda cu cedeaza prioritate nu?

20 Iun 2008, 15:17

ba nu se confunda deloc, chiar e prioritate de banda pentru cel de pe banda 2, cel de pe banda 1 tre sa cedeze trecerea

20 Iun 2008, 15:40

Acelasi lucru se intampla pe Bd Unirii cand treci de semaforul din rondul cu fantana mare si o tii drept spre Parlament - cele 3 benzi devin 2, iar cei de pe banda 1 si 2 "negociaza", desi din pct meu de vedere are prioritate cel de pe banda 2 (el nu schimba nimic). La fel la Pod la Hasdeu, intersectia cu Bd Kogalniceanu, in ambele sensuri. 3 benzi devin 2, respectiv 2 devin una. In toate cazurile, cei de pa banda 1 raman fara...banda. Ori nu mai exista, ori sunt masini parcate. :-O

20 Iun 2008, 16:15

din punctul meu de vedere, problema apare de la lipsa marcajelor din interiorul intersectiilor. practic, benzile sunt intrerupte in intersectii
in intersectia 1, de exemplu, corect ar fi ca benzila sa "vireze" un pic la dreapta inainte de intersectie, exact dupa scuarul din dreapta (ca in poza atasata). in felul asta, banda 1 s-ar continua cu banda 1(alba in poza), 2 cu banda 2(galbena in poza); cei ce ar dori sa vireze la dreapta ar face-o inainte de scuar, iar cei ce ar dori sa faca stanga ar intra pe nou-creata banda 3 (rosie in poza). faptul ca apare o banda noua(aia dintre scuar si banza 1) si benzile se schimba fara ca tu sa schimbi directia produce confuzii. practic, tu esti pe banda 1, apoi te trezesti brusc pe banda 2.

@KomandantuR : la Unirii e un pic diferit, intrucat drumul se continua tot cu 3 benzi, dar una din ele e ocupata de masini parcate. acolo si eu consider ca cei de pe banda 1 ar trebui sa acorde prioritate (practic, banda lor este ocupata de masini).
Fişiere ataşate
3.jpg

20 Iun 2008, 16:33

Asta am zis si eu, asa mi se pare logic. Sunt curios daca ai face accident acolo, cum ar explica Politia accidentul si cum ar stabili (pe baza CAROR regulamente) cine e de vina.

20 Iun 2008, 16:36

$1 scrie:$2@KomandantuR : la Unirii e un pic diferit, intrucat drumul se continua tot cu 3 benzi, dar una din ele e ocupata de masini parcate. acolo si eu consider ca cei de pe banda 1 ar trebui sa acorde prioritate (practic, banda lor este ocupata de masini).

Da si nu. Spun asta pt ca banda ocupata cu masini nu e asfaltata, ci e cu pavele fiind clar delimitata, scopul fiind acela de a parca masinile. Iar cand se impune sa nu se mai parcheze acolo (evenimente, filmari, summit-uri, etc), e delimitata de banda aceea de o vedem prin filme la "crime scene" :D Deci io zic ca acolo-s doar 2 benzi de circulatie, si deseori doar una deoarece se gaseste mereu cate un/o destept/desteapta sa opreasca si acolo. :-O
Răspunde