ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Re: Ce facem cand derapam pe zapada / polei

26 Ian 2009, 07:11

M-am referit la frana si volan ca greseli pe care le fac majoritatea in prima faza cand simt ca aluneca. N-am spus ca trebuie sa inlemnesti la volan si sa nu faci nimic :D Citeste te rog cu atentie mai sus, am spus foarte clar cum trebuie procedat, cel putin din punctul meu de vedere...

20 Feb 2009, 11:12

E foarte simplu , uite baietii astia ce usor se descurca ...

20 Feb 2009, 11:16

$1 scrie:$2 foarte simplu , uite baietii astia ce usor se descurca ...

gume foarte inguste, echipate cu cuie

20 Feb 2009, 23:42

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2 foarte simplu , uite baietii astia ce usor se descurca ...

gume foarte inguste, echipate cu cuie

si niste masini foarte scumpe la care si rotile spate cotesc :-"

21 Feb 2009, 00:20

Pai e simplu da....500cp la roata, 4x4 si cauciucuri de iarna cu cuie si nu-ti mai trebuie nimic altceva decit sa nu fie masina ta cind incerci.

Revenind la topic, in caz de derapaj sunt de facut asa in teorie cind ai timp de gindire....in practica incerci ce-ti iese :)
Pasul 1. nu te panica
Pasul 2. nu forta nici directie, nici acceleratie si in nici un caz frina
Pasul 3. compensezi directia catre derapaj si accelerezi usor, eventual in reprize
Pasul 4. nu te panica ca nu ti-a iesit
Se reiau pasii 3-4 pina la un rezultat rezonabil, adica macar minimizare pagube daca nu se poate evita complet.

Pasul 5. opresti si te calmezi, eventual iesi sa vezi ce-ai busit

19 Feb 2011, 02:27

Ceva aventuri iarna asta...polei,zapada...vreo alunecare ceva...

19 Feb 2011, 10:16

Numai provocate si controlate.

20 Feb 2011, 02:21

asta n-avea decat 2 ani...

07 Mar 2011, 00:42

$1 scrie:$2asul 3. compensezi directia catre derapaj si accelerezi usor, eventual in reprize

adica rotesti rotile in directia opusa celei catre care te duci/derapezi ?

07 Mar 2011, 13:30

adica rotesti ritile in directia in care derapezi.

07 Mar 2011, 13:43

Adica "rotesti" rotile astfel incat ele sa fie indreptate spre directia de mers dorita si accelerezi (nu brusc, dar nu iei piciorul din acceleratie).
Exercitiu de imaginatie: daca "spatele" pleaca in dreapta, inseamna ca "fata" se uita in stanga. Atunci iei de volan dreapta pentru ca pozitia rotilor sa fie spre "inainte". Nu trebuie sa iei maxim, ci cat apreciezi ca rotile sa fie paralele cu axul drumului.

07 Mar 2011, 13:59

Mersi pt explicatii.

07 Mar 2011, 15:06

Numai ca totul se petrece in fractiune de secunda si nu prea mai ai timp sa gandesti :) . Mi s-a intamplat si mie de doua ori sa pierd spatele (odata iarna si alta data pe niste nisip pietris aflat pe margine soselei) si in clipele alea paca visam, nu-mi dau seama cand am redresat masina, cert este ca nu m-am dus in porumb :P .

Recomand iarna niste exercitii intr-o parcare goala ca sa intre reflexele necesare in sange :D .

07 Mar 2011, 20:25

neaparat avand cauciucuri de vara ;)

07 Mar 2011, 22:13

Poate profitati de ultima zapada: stai pe loc, tragi frana de mana sus, iar apoi pleci. Fara sa vrei, spatele masinii o sa "plece" si tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa mergi drept. E un exercitiu ce se poate face la viteze foarte mici, cu riscuri minime.

13 Mar 2011, 22:01

iarna asta si eu am patit intro curba mi-a alunecat spatele, noroc ca nu venea nimeni nici din fata nici din spate

14 Mar 2011, 15:51

Iete tocmai am facut cursul anual de defensive driving - ne-au explicat cum sa redresam din derapaje (supra-virare, sub-virare). Practic, ne-au pus pe o suprafata cu aderenta joasa si a trebuit sa luam curba cu viteza iar in momentul in care fata sau spatele plecau trebuia facut ceva pentru a redresa.
Teoretic, cica atunci cand masina are un comportament sub-virator (aderenta pe fata se rupe si masina nu ia curba) trebuie indreptate rotile, pus frana brutal, eliberata frana si reluata curba.
La fel de teoretic, in cazul supra-virarii (aderenta pe spate se pierde si spatele masnii incepe sa vina catre fata) trebuie calcat ambreiajul, indreptate rotile pentru a compensa supra-virarea, daca reusesti sa redresezi poti calca usor acceleratia. Daca nu si masina face pirueta (una, doua etc.) calcata frana la maxim si tinuta pana masina se opreste (astfel, pastrezi o sansa de a ramane pe carosabil).
Anyway, ideea de baza ar fi ca pneurile pot face un singur lucru in cel mai eficient mod: fie curba, fie frana. Daca le combini - adica calci frana si virezi in acelasi timp - rezultatele nu sunt dintre cele mai bune.
Vestea buna pentru cei care au ESP e ca masina va ajuta mult, practic cam face totul pentru a recastiga aderenta, asa ca soferul trebuie sa se concentreze pe a tine directia dorita si a apasa frana atunci cand trebuie.

15 Mar 2011, 08:48

multumim mihai!

spune-mi te rog ca ai facut cursul asta in romania, nu in cehia :D

15 Mar 2011, 15:44

martini, ce intrebare e asta? :D

revenind on topic, redresarea din sub-virare mi s-a parut foarte dificila si nu prea mi-a iesit. Nu e deloc natural ca in curba sa trebuiasca sa indrepti rotile pentru a putea frana eficient. Am fost uimit sa constat ca la evitarea unui obstacol am obtinut rezultate mai bune atunci cand nu puneam frana deloc ci doar manevram volanul.

Supra-virarea insa a fost super fun, pentru ca e destul de instinctiv sa redresezi din volan si toata treaba e sa nu uiti sa apesi abreiajul (eventual frana daca situatia scapa de sub control) pentru a nu mai avea putere la roata (in caz ca nu reactionezi destul de rapid). Cauciucurile mele nu cred ca au apreciat tratamentul dar cred ca puteam sta toata ziua sa exersez.

15 Mar 2011, 19:22

era o intrebare sincera ... speram sa fie vreun curs si prin ro de genul asta, eventual in constanta (stiu, vreau prea multe) ca m-as inscrie. mi se pare o investitie extraordinara.

15 Mar 2011, 20:11

Sunt firme care fac astfel e cursuri si in romania, stiu ca darkmic tot zicea.

16 Mar 2011, 13:13

Scoala lui Titi Aur are si cursuri de defense driving. Parca pe la 1000e.

16 Mar 2011, 15:10

e o suma mare pentru mine acum, insa cand o sa am banii ma duc si revin pe topic cu informatii de la sursa :)

pana atunci, cand e gheata afara las masina in parcare. e cel mai "defensive" asa ;)

18 Mar 2011, 21:44

au avut la grupon (pe facebook) oferta de la Titi la 400 ron (aveau aplicat un discount de 53%)
daca as fi avut banii aia atunci, m-as fi inscris la niste cursuri.
daca urmaresti poate mai prinzi vreo oferta sau daca e va anunt eu si iau vouchere in avans.
Răspunde