Ia uite cate discutii interesante de cand nu am mai postat.

Au aparut mai multi posesori si pasionati.
Ca sa lamuresc problema ca am aflat si eu recent. XJ-ul meu este cel de 51 de cai, nu de 60. Dar ce sa-i faci cand desteptii de la RAR nu stiu sa citeasca macar datele standardizate ale unor serii. In fine.
Ce pot spune e ca in oras, ce am este arhisuficient ca putere. E controlabila si nu-ti inspira teama cand te urci pe ea.
Am un amic, FOARTE incepator care si-a luat ZX6R. Nu stiu exact cati cai are, in jur de 110-115.
I-am spus cu toti ca e nebun daca isi ia, dar omul era convins de ani de zile ca doar asta vrea, si un anumit modelul ca design (de dupa 2001). E un tip destul de echilibrat si nu-mi fac probleme ca are figuri de pustan de genul "nenea, dar asta cat prinde maxim?". Totusi, asa calm si calculat cu e, la primele iesiri cu ea s-a intors cu o gradina de morcovi si o crescatorie de iepuri sub sa. E mult, e foarte puternic pentru cineva ne-experimentat. Si nu neaparat datorita faptului ca nu-l poti controla psihic, ci datorita faptului ca e brutal la greseli. Franarile te pun in cap, in treapta 1 trage de rupe de la prima miscare pe acceleratie. Nu vreau sa-mi inchipui un incepator dand intr-o groapa si din prima reactie sa stranga mana pe gaz si catre el. E naturala reactia, iar herghelia aia nu e prea iertatoare.
SV-ul are in jur de 75 de cai, mai mult sau mai putin in functie de model, naked sau semicarenata (SV 650S). E destul de comod, e suficient de tupeist si are un sunet foarte placut chiar si cu tobe stock. Ce mai, ofera cu moderatie de toate. E un motor destul de echilibrat pe care-l poate conduce si un incepator echilibrat.
Tot cam aici as include si Ducati Monster-ul (in functie de model si an, cele din plaja 600-690cc). E un motor frumos (linii geniale) si tupeist, dar cu o ciclistica extraordinara. Ghinionul este ca la Ducati (ca si la masinile italienesti) cauti piese in Ro pana iti creste barba cat a lui Moise. Faci comanda si iti vin la final de sezon. Pacat. Asta m-a facut sa ma reorientez catre japoneze.
Cele din aria CB500, GS500, ER5 sunt motoare clasice de incepatori. Nimic spectaculos, deci pericol redus. Isi fac treaba si pot fi caracterizate ca "buni prieteni". Daca ar fi sa recomand ceva (desi nu le-am condus), as merge pe GS500. Romania ultimilor ani a fost o piata excelenta pentru ele si se gasesc destule piese si persoane gata sa te ajute cu un sfat. Suzuki GS500 are o comunitate foarte mare in RO.
Zicea cineva mai sus de motoarele de 125. Motoarele astea sunt bune in 2 situatii:
1. Esti fata, esti incepatoare si vrei ceva de talie mica.
2. Esti baiat, vrei un motor NOU, dar nu ai suficienti bani pentru ceva mai mare.
Nu m-am dat si nu m-as da cu asa ceva niciodata. Poate o singura exceptie ar face-o Kawasaki Ninja 250.
Mai este cazul sportivei Aprilia RS 250. Multi spun ca e mica, e de 250. Well, e o sportiva. E in 2 timpi. Are cam 55 de cai si un top speed de ~200. Are forta si chiar nu e de joaca. Nu se compara cu un naked sau touring de 50-60, il bate la poponet.
In principiu, e o regula de genul: 2T ofera multa putere in turatii joase, trepte inferioare. 4T urca mai greu, dar si cand urca ...

Motoarele de 400 sunt in principiu facute pentru piata japoneza, facute special pentru a se incadra unei anumite categorii pe permis. Sunt motoare capabile si bune, dar daca ai o belea cu ele, imbatranesti pana gasesti piese. Aici intra si cateva motoare de 250 cu ar fi Kawasaki Balius sau Suzuki Bandit. Bandit-ul de 250 este un naked foarte "cool" si suficient de puternic pentru capacitatea lui. Din experienta unui amic spun ca are 180 de pe bord, iar la drum intins ii poti atinge si remarci ca acul vrea sa iasa din cadran.

In ceea ce priveste monocilindru, 2, 3, sau 4 cilidri parerea mea e cam asa:
1 cilindru nu are nicio legatura cu sunetul de drujba sau scuter! Am mers pe Suzuki DR 650 SE (enduro) si e foarte ok si infipt la nevoie. In plus e foarte manevrabil. Sunetul acela e produs de motoarele in 2 timpi. 3 cilindri nu sunt prea comuni si sunt in general emblema producatorilor englezi de la Triumph cu seriile lor de "Triple".
Nu recomand monocilidru din experienta faptului ca se poate oricand sa te lase o bujie, iar un transport pana acasa te scuteste de vreo 1,5 mil. La a mea, din 4, am avut probleme la o bujie. Am ajuns acasa iar in ziua urmatoare am rezolvat problema. Trage mai greu, dar te livreaza la destinatie in caz de necaz.
Si mai pun pauza ca asa fac eu, nu postez o saptamana si dupa aia scriu o ora la un post.
Bafta multa si asfalt uscat!