ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Folositi proiectoarele de ceata noaptea, cand nu este ceata ?

Da, imi lumineaza mai bine drumul.
72
21%
Da, imi creeaza impresia ca sunt mai bine perceput de ceilalti participanti la trafic.
17
5%
Nu le folosesc, pentru ca nu ma ajuta cu nimic.
63
19%
Nu le folosesc pentru ca stiu ca pot deranja ceilalti participanti la trafic.
185
55%

Voturi totale : 337

Re: Folosirea proiectoarelor de ceata

17 Mai 2012, 20:05

$1 scrie:$2copul lor este acelasi ca si lampa de ceata din spate.

Argumenteaza, te rog.

17 Mai 2012, 21:33

Probabil faptul ca ambele ii deranjeaza pe ceilalti soferi daca sunt folosite pe vreme buna.

17 Mai 2012, 23:27

Inca nu am gasit utilitatea proiectoarelor. Nu vad mai bine cu ele nici ziua, nici noaptea, nici pe ceata, nici pe loc. Le aprind doar atunci cand este ceata si asta pentru ca nu pot aprinde stopul din spate fara sa aprind si proiectoarele.
Din punctul meu de vedere, a merge cu proiectoarele aprinse atunci cand nu este ceata reprezinta doar o alta forma de a-ti manifesta frustrarile acumulate din faptul, intr-un fel sau altul, nu te vede nimeni. Cauti sa iesi cumva in evidenta si atunci te apuci sa aprinzi toate becurile de care dispui. In momentul in care nici acest gest nu iti mai tempereaza frustrarile, te apuci sa pui xenon in proiectoare sau mai stiu eu ce.
In alta ordine de idei, nu ma comport ca un justitiar pe sosele, dar a fost un moment cand pot spune ca am reactionat exagerat: venea din fata o masina (nu conteaza marca) cu xenon pe far cu oglinda si proiectoare. Evident, aprinse. Atunci, daca tot ne duelam in lumini, am aprins si eu ce aveam prin dotare. Fiind cu masina tatalui meu, avea un set de becuri in plus. Desi masina are xenon doar pe faza scurta, cred ca am iesit castigat din toata treaba. (Atasez o poza cu masina ce o conduceam pentru a ma face inteles.)
Nu sunt mandru de situatia respectiva, dar trebuie sa recunosc ca proiectoarele suplimentare au prins bine.

PS: Scopul lor este acela de a fi folosite in off-road. Se aprind numai pe faza lunga, iar comutatorul este pus mai jos in bord, pentru a nu facilita aprinderea lor. Cu alte cuvinte, trebuie sa fii pe loc sa le aprinzi. Daca decuplezi faza lunga se sting, iar la cuplarea fazei lungi raman stinse.
FiÅŸiere ataÅŸate
nissan-x-trail-2012.jpg

18 Mai 2012, 07:35

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2u sunt gandite neaparat pentru tine ca sofer, ci pentru ceilalti din trafic, sa te vada (pe ceata, vorbesc)!

Ba sunt tocmai pentru tine ca sofer, de aceea se si monteaza mai jos.

Se poate sa ai dreptate si tu...

la multe masini, proiectoarele se aprind in acelasi timp cu lampa de pe spate... aia in mod cert este gandita spre a fi vazut tu, de catre ceilalti participanti la trafic

personal, cele de pe fata nu ma ajuta cine stie ce (pe timp de ceata, vorbesc) - in schimb, imi sar mult mai repede in ochi cei care le au aprinse (tot pe timp de ceata, zic....)

20 Mai 2012, 13:15

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2copul lor este acelasi ca si lampa de ceata din spate.

Argumenteaza, te rog.

Cred ca sunt concepute doar pentru a fi vazut de ceilalti participanti la trafic nu pentru a-ti facilita tie vederea pe timp de noapte sau ceata.

20 Mai 2012, 14:17

Ok, nu trebuie sa te repeti, am inteles de prima data ca asta crezi, dar ai si un argument in favoarea acestei idei?

20 Mai 2012, 14:25

La alta mașina pe mine m-au ajutat sa vad bordura pentru ca nu vedeam nimic nici la 30cm.
Cred ca te ajuta măcar sa vezi marcajele de pe asfalt ca sa poți sa-ți păstrezi banda ceilalți participanți la trafic te vad după faruri oricum, nu știu cu lumina galbena cum ar fi.

20 Mai 2012, 15:19

Argumentez prin experienta pe care o am la volan. Imi este mult mai usor sa vad si sa apreciez distanta fata de masina din fata pe timp de ceata daca are aprinsa lampa de ceata, aceeasi situatie si in cazul masinilor cu proiectoarele aprinse, dar numai pe timp de ceata sau ploaie foarte puternica cand vizibilitatea este mica. Si banuiesc ca producatorii de masini chiar stiu acest lucru, pe masura ce doteaza masinile astfel.

20 Mai 2012, 15:44

Sincer pe mn nu ma deranjeaza proiectoarele aprinse nici noaptea nici ziua de ceilalti participanti la trafic...mai degraba ma deranjeaza xenoanele aftermarket si becurile din targul vitan pe care multi dintre voi le detineti

20 Mai 2012, 15:57

@aannyy:
Hmm...iar eu nu inteleg la ce te ajuta atat de mult pe ceata sa apreciezi distanta fata de masinile care vin din sens opus. Argumentez tot prin experienta pe care o am la volan.

Lumina emisa de faruri, la o oarecare inaltime de sol, se reflecta din vaporii de apa si formeaza in fata masinii un zid de lumina. De aceea, pe ceata densa, mai degraba te-ar ajuta pe tine o sursa de lumina plasata jos, sub ceata, imprastiata pe latime, ca sa vezi unde ti-e banda si ca sa nu iesi pe camp cu masina sau sa nu intri pe contrasens. Si banuiesc ca producatorii de masini chiar stiu acest lucru, pe masura ce doteaza masinile astfel.

Am citit chiar recomandarea ca pe ceata densa, daca ai proiectoare, sa stingi farurile, lasi doar pozitiile si proiectoarele ca sa poti vedea tu drumul.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fog_lamp#Front_fog_lamps

20 Mai 2012, 16:28

$1 scrie:$2ecomandarea ca pe ceata densa, daca ai proiectoare, sa stingi farurile, lasi doar pozitiile si proiectoarele ca sa poti vedea tu drumul.

Am si experimentat asta (bine, este de luat in calcul ca nu vezi decat 2-3-5 m in fata masinii, deci nu te ajuta decat la viteza mica - dar cine naiba ar merge cu viteaza mare pe ceata deasa?), si se poate pune in evidenta prin comparatie cu utilizarea celorlalte lumini: pe faza scurta vezi-nu-vezi, dar pe faza lunga nu mai vezi decat ceata, orbitor iluminata in fata botului masinii (fara drum, fara marcaje, fara nimic altceva decat lumina farurilor proprii), adica exact asta:
$1 scrie:$2umina emisa de faruri, la o oarecare inaltime de sol, se reflecta din vaporii de apa si formeaza in fata masinii un zid de lumina.

Si cred ca folosesc (proiectoarele plus -sau mai ales - luminile din spate) si ca sa faca masina mai usor observabila pentru ceilalti.

20 Mai 2012, 17:16

Pai evident ca ajuta si ca sa faca masina mai usor observabila (orice luminita, probabil si o lumanare aprinsa in masina, are si acest efect), dar nu acesta este scopul lor principal.
Daca scopul principal era sa faca masina mai observabila (asa cum s-a afirmat mai sus viewtopic.php?p=1086168#p1086168 ), se puteau gasi solutii tehnice mai bune decat o sursa de lumina amplasata jos si reglata sa lumineze aproape (1 - 2 m in fata masinii) si imprastiat pe lateral. Si banuiesc ca producatorii de masini chiar stiu acest lucru, pe masura ce doteaza masinile astfel.

21 Mai 2012, 07:07

$1 scrie:$2..
Daca scopul principal era sa faca masina mai observabila [....], se puteau gasi solutii tehnice mai bune ......

pentru mersul pe timp de zi, se pare ca doar farurile ajuta.... ma gandesc daca s-ar putea gasi si altceva...

ca idee, sa recapitulam : cam cum trebuie sa bata, de fapt, proiectoarele astea? Si ce ziceti, de exemplu, de proiectoarele de Octavia, care la unele modele sunt amplasate in far (cu aprindere din buton separat) ?

21 Mai 2012, 22:20

Banuiesc(,) ca la Octavia 1 te referi nu?
Pai cred ca sunt puse in far deoarece montarea lor in (jos) bara nu prea e posibila. :-?? Cel putin in partea dreapta jos la VW Golf IV, Bora Octavia 1, etc. se afla o fanta (gaura) pentru racire intercooler si:
1) nu cred ca ar avea loc un proiector OEM,
2) ar reduce debitul de aer care intra in intercooler.
Buton separat pentru proiectoare? Poate aftermarket. Pe original eu stiu ca butonul e acelasi cu cel ce aprinde pozitia si faza scurta, iar ca sa aprinzi proiectoarele trebuie sa ai aprinse cel putin pozitiile.

22 Mai 2012, 05:33

$1 scrie:$2ai evident ca ajuta si ca sa faca masina mai usor observabila (orice luminita, probabil si o lumanare aprinsa in masina, are si acest efect), dar nu acesta este scopul lor principal.
Daca scopul principal era sa faca masina mai observabila

Si lampa de pe spate, ce rol are?

23 Mai 2012, 17:20

Extras din optionale Honda:

"Kit proiectoare ceaţă:
Cu ajutorul kitului proiectoare ceaţă, veţi fi observat atunci când este imperios necesar." q.e.d.

Leo.

23 Mai 2012, 18:45

Iar textul original este:

$1 scrie:$2RONT FOG LIGHT KIT
See and be seen with these integrated front fog lights.

Traduction furculition. :)

24 Mai 2012, 08:23

adica,
toata lumea are dreptate :))

25 Mai 2012, 07:00

Eu sunt fanul retarzilor care merg cu proiectoarele aprinse,aprind si eu proiectoarele si cu faza lunga ii dau flash-uri pana trec de el!

25 Mai 2012, 08:52

Uuuu ce discutie interesanta.
Nici eu nu sunt foarte deranjat de proiectoarele aprinse in trafic dar sunt groaznic de deranjat de csenoanele astea montate pe orice coaja!
Legat de faptul ca nu ajuta, teoria mea legata de proiectoare e ca pe ceata cand se presupune ca mergi incet sau mai incet, creeaza in fata masini o zona mult mai bine iluminata si completeaza cumva faza scurta iluminand mai bine si spre laterale ceea ce te ajuta sa eviti anumite obstacole sau pietoni sau orice circula pe marginea durmului .... dar toate astea la viteza mica pentru ca lumina proiectoarelor ajunge doar cativa metrii in fata + laterale.
Deci la fel ca si gumele de iarna ... nu te ajuta sa fi zmeu pe zapada ci iti ofera un plus de securitate atata vreme cat mergi adaptat la conditiile de drum.

25 Mai 2012, 09:10

Si cum foarte bine zicea si @Hell666 si ca o completare la ce am zis ... am gasit un articol care mie mi se pare .. surprinde foarte bine faza asta cu folosirea si utilitatea proiectoarele.

http://www.danielsternlighting.com/tech ... lamps.html

14 Ian 2014, 10:43

A propo de ceata, la sfarsitul lunii trecute am facut un drum Bucuresti - Timisoara pe o ceata groasa, si am intilnit cateva masini ce mergeau cu luminile stinse. Cat de iresponsabil trebuie sa fi sa circuli pe drum, mai ales cu trafic intens, fara nici o lumina. Bine ca Politia te amendeaza vara pe soare daca te prinde ca nu ai lumini, insa pe ceata nu e nici o problema.

14 Ian 2014, 10:59

Vezi ca pe unii ii enerveaza sistemul DRL.Se ard prea des becurile si alea costa. Daca dai de unul de asta , te-ai pricopsit.
Politia sta la boscheti cu radarul , n-are treaba cu de astea.

14 Ian 2014, 23:44

Si totusi unde sunt toti acei destepti care folosesc proiectoarele zi-lumina si pe care ii intalnesc tot timpul pe drumuri. NU le prea place sa voteze pe aici, se pare.

15 Ian 2014, 15:03

Nu le folosesc pe timp frumos. Dar .. sunt jenat de cei care le folosesc "de shmecheri". Chiar ieri mi-a atras unul atentia: desi era intuneric deja, avea DOAR proiectoarele de ceata aprinse, in mers. Sunt convins ca testul psihologic de la scoala de soferi e .. doar informativ. Daca se mai cere.
LE: si desi e posibil sa fi avut o defectiune tehnica, si sa nu-i mearga faza scurta macar (avea pozitiile aprinse).. cumva nu cred ca asta era situatia.
LE2: dar cred ca cei mai enervanti sunt cei care au si ceata pe spate aprinsa, pe timp frumos, sau pe ceata usoara in oras. Nu creaza nici un plus de valoare (informatie) doar stelute in creier.

Asta e chiar tare: dupa ce am scris cele de mai sus, am recitit primele pagini. Si surpriza... prin 2007 le foloseam noaptea. OK, nu mai e cazul.
Răspunde