ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
24 Ian 2013, 09:30
In fisierul atasat este un tabel cu masinile Ford si emisiile CO2 si consumul de carburant in vederea inmatricularii in Germania. Tabelul contine toate masinile produse pana in 2004, in cazul in care gasesc unul mai recent o sa il postez. Pentru cei care au nevoie de tabelul complet cu toate brand-urile auto sa imi dea un MP si il trimit pe mail. Stiu ca exista si un tabel asemanator dar de la RAR dar nu reusesc sa il gasesc, daca il are cineva rog sa ne ajute si pe restul si sa il posteze.
- FiÅŸiere ataÅŸate
-
Emisii+CO2.pdf
- (87.89 KiB) Descărcat de 304 ori
24 Ian 2013, 13:17
De rasul curcilor cum combina ei norma EURO cu capacitatea cilindrica si emisiile de CO2.
Mie mi-a dat 1000 de euro la masina din semnatura.
24 Ian 2013, 13:49
Din ce rahat se mananca la 'tembelizor' pe diferite programe....se pare ca nu mai conteaza ca ai masina inmatriculata in Romania dupa anul 2007...
si la drept vorbind,la ce baza de date au 'ai nostrii ca brazii cu mucii pe piept' la Dir. Taxe si Imp. poti sa o iei razna f usor....
ca un rezumat.....daca ai 'mai' platit....mai platesti o data....daca nu ai platit,o sa platesti.
ca sa nu fiu acuzat ca sunt egoist......sa NE bagm tot ce putem in taxa lor!
24 Ian 2013, 14:01
Daca taxa la masina mea ar fi fost in limita a 10% din valoarea masinii, eu as fi vandut unui roman o masina Euro 3 si mi-as fi luat o masina Euro 5 noua, ocazie cu care statul ar fi incasat si o bucata buna de TVA. Si deci am fi avut in parcul auto al Romaniei o masina Euro 3 si una Euro 5.
Dar asa, la 3800 EUR taxa, potentialul cumparator al masinii mele va prefera sa-si cumpere o masina mai veche si mai poluanta din Germania (Euro 2 sau mai slab). Si astfel vom avea in parcul auto al Romaniei o masina Euro 3 si una Euro 2.
Asa vede Guvernul "stimularea innoirii parcului auto", "reducerea poluarii", "poluatorul plateste".
Se spune ca taxa la masinile vechi e mai redusa pentru ca masina are o durata de viata ramasa mai redusa. Da, dar dpdv al poluarii, chestia asta va fi compensata prin numarul mare de rable care se vor aduce.
Si mai e o chestiune: aduci o rabla de 1000 EUR, o rulezi cativa ani, dupa care o dai la ... Rabla si primesti 800 EUR pe ea. Pai asa sa tot faci afaceri cu Statul.

Imi pare rau dar eu nu vad in aceasta taxa altceva decat o pomana electorala pentru electoratul USL.
24 Ian 2013, 14:51
@valentins - nu cred ca o sa se plateasca timbru de mediu pentru masinile la care s-a platit deja taxa de inmatriculare, cred ca e doar o balbaiala a lor, cum au fost foarte multe in ultima vreme. La masina din profil taxa actuala de mediu ar fi 2300RON, eu anul trecut am platit 1350RON, ce se intampla cu banii aia care i-am dat deja, mi da mie inapoi si ala care cumpara masina mea plateste taxa marita, sau cand vind masina plateste doar diferenta la finante. Ce nu inteleg eu si sunt curios este ca astia au declarat ca noua taxa de mediu va intra in vigoare doar dupa dezbatere publica, ce inseamna aceasta dezbatere publica?
24 Ian 2013, 15:44
@tdan08 & @DanielArdelian2 multumesc pentru clarificari, nu observasem acel detaliu despre data articolului - probabil din graba.
Pusesem data ianuarie 2013 pentru ca masina mea nu e inca inmatriculata in ro si ma interesa cat platesc daca mi-o inmatriculez luna aceasta.
Am vazut acum pe 4tuning un calculator care pare bun, bazat pe proiectul de lege, deci poate suferi modificari:
http://www.4tuning.ro/calculator-timbru-mediu-2013/Aici, costul generat e ceva mai mic, pentru mine, decat cat era cu taxa de pana acum.
24 Ian 2013, 18:27
Prima inmatriculare se refera la data primei inmatriculari oriunde, nu in Romania
24 Ian 2013, 20:40
La RAR , ca sa-ti treaca emisiile pe cartea masinii, le masoara ei sau iau niste valori de prin cine stie ce tabele ?
Mai mult, conform acelui calculator, masina mea pare sa fie recunoscuta ca Euro4
- FiÅŸiere ataÅŸate
-

Ultima oară modificat de
kronosro pe 24 Ian 2013, 20:54, modificat de 2 ori în total.
24 Ian 2013, 20:42
eu am vazut ca daca dai statul in judecata si iti recuperezi banii care i-ai platit la prima inmatriculare,daca vrei sa iti vinzi masina cel care o va cumpara va plati taxa asta de timbru.cum este pana la urma?ca vreau sa recuperez niste bani de la o masina inmatriculata in 2008 in jur de 5700 ron si una inmatriculata in 2013 in jur de 8200 ron si nu stiu ce sa fac daca sa iau banii de la prima ca e pusa la vanzare...am calculat si imi iese ca cel care o cumpara trebuie sa plateasca cam 1900E...lucru care ma face sa scad pretul masinii sau sa renunt la cei 5700ron
24 Ian 2013, 22:00

Eu stiu ca CHBA este Euro3. era doar frumos cum a iesit E4 in acel calc....
Totusi, la RAR, cum stabilesc ei emisiile? Le masoara sau le iau din tabele?
24 Ian 2013, 22:08
Din tabele, dupa codul motorului sau dupa codul de omologare european.
25 Ian 2013, 08:59
In alta ordine de idei, ciudat este ca taxa asta nu pare nici macar ca ar proteja industria interna de productie masini - ca de poluare e clar ca e vrajeala !
25 Ian 2013, 10:26
A fost ieri Rovana Plumb la Ora de Business si a spus clar "nu am mers pe impozit anual pentru ca posesorii de Dacii vechi nu ar avea de unde sa plateasca sumele anuale care li s-ar cuveni". In rest, 15 minute de bla-bla politic.
25 Ian 2013, 11:52
mda...un guvern de handicapati....s-au inchis topicurile unde se dadea clanta astora...dar nici o problema...stati voi capra in continuare...
25 Ian 2013, 11:58
Si pentru ca bezart nu isi doreste sa fie pe un forum ca cel descris de el mai sus, l-am ajutat cu un ban de 3 zile.
25 Ian 2013, 13:06
@toxicristi - acum am vazut si eu pe tvrplus "Ora de business", ce pot sa zic 1-0 pentru Moise, s-a descurcat excelent, si a remarcat cam tot ce ma doare si pe mine, din nou Rovana Plumb se lauda cu dezbaterea publica, ce inseamna asta, o sa poata sa vina oricine sa isi zica ofu, eu sunt din Timisoara si e cam greu, dar bucurestenii ar trebui sa se mobilizeze. Sincer nu cred ca o sa se schimbe absolut nimic nici dupa dezbaterea publica.
26 Ian 2013, 09:23
Eu as fi vrut sa fie mai incisiv in demontarea minciunii ca "poluatorul plateste" printr-o taxa platita o data pentru intreaga viata a masinii, eventual in locul argumentului incalcarii Constitutiei.
26 Ian 2013, 17:44
Bine ,bine,dar nu tocmai asta era discutia,ca vechea taxa era ilegala,ca se platea in functie de cmc.Actuala taxa este exact ca cea din 2012 doar ca se numeste timbru de mediu si se calculeaza la alte valori (mai mari).Parerea mea este ca se vor recupera din nou banii de pe timbrul de mediu in instanta.JOS HOTII SI MAFIOTII ,ponta (fara majuscula,pentru ca nu merita) cu fata lui de mielusel,i-a prostit pe toti cei care l-au votat,numai mjinciuni si minciuni.Pana cand|?
26 Ian 2013, 18:57
Vechea taxa era ilegala pentru ca facea discriminare intre masinile deja inmatriculate in Romania si cele "recent aduse" din alte state membre ale UE.
Pentru noua taxa, eu va propun urmatoarea tema de gandire:
Un cetatean A detine o masina cumparata in 2006, pe care nu s-a platit inca nici o taxa. Masina a rulat deja 6 ani. O vinde la alt cetatean, B, care plateste 3000 EUR taxa si mai foloseste masina inca 4 ani. Deci masina "a poluat"
10 ani si a fost taxata cu
3000 EUR pentru asta.
Un cetatean X detine acelasi model de masina, cumparata tot in 2006, pe care nu s-a platit inca nici o taxa. El tine masina pana in 2015, dupa care o vinde la un cetatean Y, care plateste 1000 EUR taxa si o mai foloseste inca 1 an.
Deci a doua masina "a poluat"
10 ani si a fost taxata cu
1000 EUR pentru asta.
Deci, pe doua masini care "polueaza" egal, se plateste taxa diferita. Poluatorul plateste.

Am pus "polueaza" in ghilimele, pentru ca poluarea depinde de cati litri de combustibil arde masina. O taxa care nu tine cont de asta nu are nici o legatura cu poluarea reala.
26 Ian 2013, 19:31
Ei probabil nu au gandit-o pentru poluarea anterioara, ci doar ptr cea viitoare achitarii taxei.
Formula corecta ar avea o componenta in costul benzinei/motorinei (ptr gazele cu efect de sera) si o alta sub forma de taxa anuala ptr norma EURO (ptr gazele toxice).
Dar simplul fapt ca taxa se cere doar la schimbarea proprietarului in timp ce sute de mii de masini polueaza linistie sub acelasi proprietar este de ajuns pentru a demonta minciuna.
26 Ian 2013, 19:40
Nu puteau pune taxare numai pe baza CO2'ului ptr ca pentru un Logan 1.6 s'ar fi platit ceva apropiat de ce s'ar fi platit pentru un Touareg nou de 3.0 diesel. Dar cum cei cu Daciile sunt (prosti, da) multi, au dat'o cotita si in functie de cilindree.
Cea mai echitabila ar fi taxarea la pompa ... ai bani, mergi. Nu ai bani, stai cu masina in fata blocului. Insa asta in paralel cu un fel de TPI care sa nu stimuleze inmatricularea tuturor rablelor si practic sa blocheze revanzarile de masini cu E3 si E4
26 Ian 2013, 19:57
crediti ca daca au pus taxa asta la prima vanzare nu o sa se mai vanda masini deja inmatriculate? ba da !!!
doar ca o sa se vanda prin acte facute la notar sau doar dand masina+talonul si cu asta basta. o sa se ajunga sa nu mai stie cine e proprietarul unei masini.
cine pierde din asta? pai tot statul. in loc sa primeasca taxe (de numere, de RAR, de inmatriculare pe care le platesti la cec - alta decat taxa de prima inmatriculare) statul nu o sa mai primeasca nimic. ba chiar nici impozitul nu o sa mai fie plati.
pe de alta parte o sa se mareasca nr de masini inmatriculate in bulgaria. iar aici statul este cel care pierde ca nu mai primeste nici un fel de taxe.
26 Ian 2013, 20:16
Nu stiu cati vor fi dispusi sa vanda masina fara a definitiva toate actele. Eu unul nici n'as vinde si nici n'as cumpara o masina asa. In primul caz pentru ca amenzi si alte d'astea imi vor veni tot mie, iar in al doilea caz pentru ca la o ulterioara revanzare nu voi avea certificat fiscal ... deci tot eu as da din buze pe langa masina
26 Ian 2013, 23:50
Din ce data intra in vigoare " timbrul de mediu " ?
27 Ian 2013, 00:42
Deocamdata nu e clar pentru ca, din cate stiu, nici macar nu s'a stabilit care va fi pana la urma formula de calcul. Ce discutam noi aici e doar o propunere. Pana atunci, insa, pare'se ca se aplica TPI'ul in forma care fusese care fusese suspendata la 1 ian 2012
27 Ian 2013, 09:04
Trebuie sa recunosc,ca in spatele unei astfel de 'concept' de taxa se ascunde de fapt o minte 'diabolica' ...
Asa cum colegul DanielArdelian2 a expus mai sus o situatie care poate fi(daca nu,chiar este) reala ,spun si eu o situatie,de data asta a unui coleg de servici...
Tipul respectiv si-a cumparat masina in 2008 luna mai de la un 'nene' din Tg. Mures....acel 'nene' din Tg. Mures a adus masina in tara in februarie 2008, a platit ceva bani pana a vazut masina inmatriculata, apoi,dupa nici 3 luni, a vandut-o colegului....toate bune si frumoase pana aici.
De ceva timp,colegul se gandea sa vanda masina...gaseste cumparator si cand sa perfecteze actele...primeste vestea ca trebuie achitata si taxa asta noua.
Mai trebuie sa mentionez ca acest coleg de servici locuieste in sect 5(Buc.)...iar pentru cine nu cine cunoaste cat de cat problematica la Dir. Taxe si Impozit pe sectoare in Buc. ai spun eu,ca la sect 5, daca stai prost cu nervii,o iei razna in 5 secunde.(nu ca la celelalte sectoare ar fi mai roz situatia)
Pe scurt....colegul trebuie sa faca dovada ca la inmatricularea masinii sa platit nu stiu ce taxa din acel an 2008...
Cum Rar-ul+identificarea la masina, au fost facute la Cluj....iar fostul proprietar este stabilit de circa 3 ani in Franta(acolo munceste,din ce am inteles) situatia deja a devenit 'groasa' iar colegul a renuntat la a mai vinde masina(avea de gand sa-si cumpere una noua,el se gandea serios la un Focus).
Ca rezumat: -ai platit, ceva...candva...pt masina,inseamna ca nu ai platit sificient,deci mai ai de dat.
- nu ai platit pana acum...o sa platesti.
27 Ian 2013, 19:10
Pentru orice masina inmatriculata dupa 2007 la inmatriculare trebuie prezentata si adeverinta de la ANAF ca s-a platit taxa si nu a fost recuperata ulterior in instanta. Din cate am inteles se depune o cerere tip si hartiuta ar trebui sa vina in cca 5 zile. Deci cel putin in teorie dracul nu e chiar asa de negru. In nici un caz nu trebuie sa se deplaseze pe la Mures sau mai stiu eu pe unde, amicul tau a fost dezinformat.