ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
05 Feb 2009, 22:16
acum nici sa nu o dam in dramatism ... la primele semnale de "derapaj" economic cu adevarat grav ... puteti sa fiti siguri ca se va intervenii "in forta" in economie .... insa sa nu-si inchipuie nimeni ca va fi bine .... interventia poate fi sub presiuni interne / UE / FMI ... si vor urma masuri de neimaginat pentru multi dintre noi ... exista in general doua mecanisme gestionare a crizelor majore, amindoua extrem de defavorabile pentru 99,99% dintre noi .... o metoda este o INFLATIA ( putin probabila in contextul politicilor comune ale UE ) ... o a doua metoda va diminua cheltuielile bugetare DRASTIC ... chiar daca asemanarile cu criza '29 - '33, din punct de vedere al cauzelor ce le-au generat, metodele de control al executiilor bugetare "de criza" s-au pastrat ... ginditi-va cum functioneaza o economie in caz de razboi, doamne fereste de asa ceva
05 Feb 2009, 22:30
Partea bună, există soluţii (cazul Islandei, de exemplu, ca să dăm exemplu de economie ajunsă în default).
Partea proastă, ne-am făcut-o cu mâna noastră (adică a conducătorilor), iar printre cei mai vinovaţi este "profesionistul" Mugurel Isărescu. Omul are o obsesie cu inflaţia pe care o urmăreşte de 4 ani şi n-o nimereşte niciodată. Chiar şi acum, când recesiunea a devenit certă, omul se teme încă de ea... Împreună cu Videanu-Pogea fac un trio formidabil, căruia nici o economie nu-i poate rezista.
05 Feb 2009, 23:14
din punctul meu de vedere, "dinamita" si "putregaiul" din interiorul Romaniei, se numeste PSD si politica sa de a "f...te" banii publici pe tot felul de "garnauni" sociali (salarii nemeritate pentru persoane care s-au obisnuit sa fie asistate, sistemul de sporuri salariale, ce a fost generat tot de ei, asfaltari de drumuri pentru nu stiu ce comunitati cvasi-inexistente, etc etc etc ....) ... eu nu ma feresc, sa spun in gura mare, ca 80% din coruptie este la ei in partid, insa asta nu-i face pe ceilati mai buni, sunt la fel de mirsavi ca si ei ... sincer mi-ar parea rau sa se "taie" programele guvernamentale de investitii in infrastructura economica (autostrazi, centrala nucleara, energii ecologice) pentru ca acestea vor constituii "motorul" in momentul cind criza se va sfirsii ... iar a-2a "dinamita" se numeste personalul bugetar, cel care are, sa spunem, un salariu de baza de 1200 - 1500RON, insa care, la lichidare ridica 10.000RON .... ACESTIA AU UITAT DE MULT DE UNDE LE VIN BANII DE SALARII
10 Feb 2009, 12:25
Hai ca intre timp la noi a ajuns valul doi.
Saptamana asta incep nominalizarile, aprox. 30% (primul fu de ~50%)
Tineti-mi pumnii, ca-s lipsit de perspective in perioada asta
10 Feb 2009, 13:59
Sunt foarte curios dacă firmele de care vorbiţi chiar au probleme economice sau doar profită de ocazie pentru a-şi optimiza profiturile. Pentru că cel puţin trei sferturi dintre firmele care anunţă disponibilizări nu sunt afectate de criză (Petrom, bănci...).
10 Feb 2009, 14:25
Stai tu liniştit, că nu e nici o problemă cu băncile. Le-a dat Mugurel acum două luni 2 miliarde de leuţi şi au dispărut instantaneu de pe piaţă. Dacă ele refuză randamente de 12% de la Finanţe, îţi dai seama că au alte variante mai profitabile. Că se fac disponibilizări este altceva. Au angajat mii de guguştiuci care oricum nu făceau nimic prin sucursale. Cu puţină optimizare a proceselor, băncile de la noi s-ar descurca lejer fără 40% din personal. Iar cu o optimizare la sânge, s-ar descurca doar cu 40% din actualul personal. Oricum, cred că o parte dintre ele se vor retrage de pe piaţa românească, dar asta este altă mâncare de peşte.
Asta cu lipsa comenzilor ţine mai degrabă de efectul psihologic al crizei, care amână investiţii, proiecte, decât de efectele reale ale crizei economice.
10 Feb 2009, 14:50
bancile din Romania ar trebui sa lucreze cu doar 20% din personalul actual, si se poate foarte usor face o asemenea optimizare, dar asta presupune servicii ieftine de online banking si "vezi doamne" asa ceva nu este posibil la noi (asta o sustin ei) ... oricum ar fi in maxim 6 (sase) luni incepe nebunia si in bancile de la noi ... si parca tu zaboss ai scris despre "nataraii" cu ceafa lata din banci care au cerut 3000EUR/luna si care n-au habar ce este o banca si nici cum functioneaza ... nu crezi ca ar fi momentul trierii ??? eu spun ca DA !!!... numai eu stiu cca. 30, ce mi-au fost subalteni la un anumit moment dat, absolventi de ASE, care au "fugit" in banci, si care habar nu aveau cum arata un ordin de plata, ce sa vorbim de fila CEC sau bilet la ordin, ca sa nu spun de traseul banilor in banca si intre banci ... cu unii m-am mai intilnit ocazional si tot la fel de "natingi" au ramas ...
LE cind le spui de un LC (letter of credit) ori Cambie deja se uita la tine ca la naveta spatiala ... si oricum restructurarile de personal in banci nu vor incepe din "centralele" din Bucuresti
10 Feb 2009, 15:27
20% este exagerat, fiindcă atunci nu se poate face o segregare a activităţilor şi nu este OK. În ceea ce priveşte calitatea, aceleaşi probleme sunt peste tot, din cauza unor resurse umane de calitate foarte slabă. Creşterea economică a hrănit multe iluzii. Partea bună este că treptat valoarea va începe să fie recunoscută. Ceea ce se întâmplă cu Gigi Becali este definitoriu pentru un anume mod de viaţă şi arată care este viitorul jmekărilor.
10 Feb 2009, 22:38
fratilor, urmaresc topicu' asta de cand a fost initiat. vad ca unii dintre voi stiti ce-i aia economie si aveti nas pt. treburi d'astea. in ultimele pagini vorbiti si de banci. la modul prapastios...
am niste intrebari, care cred ca stau pe circumvolutiunile multora dintre noi, mai ales ale celor mai putin priceputi intr-ale finantelor:
e bine sa ne tinem economiile la banci? ar trebui sa ne retragem mai mica sau mai marea plamadeala din banci si sa practicam tinutul economiilor la ciorap? ce semne ar trebui sa urmarim sa stim cand ar fi momentul sa scoatem banii? ce banci sunt mai expuse? ce tip de conturi sunt mai expuse si ce tip sunt mai putin expuse? sa stam linistiti? ce atitudine sa avem in privinta asta?
merci.
10 Feb 2009, 22:53
Exact tipul asta de lucruri ma intereseaza si pe mine, cine are ceva pertinent si la obiect de comentat e rugat sa o faca...
10 Feb 2009, 22:54
eu cred ca e bine sa tii banii la banca....dar nu in lei, ci in euro sau dolari...sau cine dispune de sume mari cash si se poate lipsi de ei o perioada mai lunga, pana trece criza, i-ar putea baga in actiuni sau chiar imobiliare....in asteptarea momentului cand bursa si piata imobiliara isi vor reveni....asta e opinia mea, dar s-ar putea sa ma insel...
Ultima oară modificat de
catser pe 10 Feb 2009, 22:55, modificat 1 dată în total.
10 Feb 2009, 22:55
nu suntem inca in situatie in care bancile sa se prabuseasca
da , eu as tine daca as avea economiile la banca
Actiuni sau chiar imobiliare.... NU AS Face asta
10 Feb 2009, 23:05
RECOMAND cam asa (acum citeva saptamini am mai scris pe acesta tema) :
- depozite bani - in EUR / USD / RON, proportie 33/33/33%, depusi la mai multe banci, eventual accesul la cont sa se poata face cu card pentru operabilitate in situatii limita
(ATENTIE FOARTE MARE LA BANCILE CARE OFERA DOBINZI FOARTE MARI LA DEPOZITE, in spatele dobinzilor atractive se pot ascunde mari probleme financiare ale bancii)
- titluri de stat (RON),
- numerar in casa - in EUR / USD / RON, proportie 33/33/33%, dar nu mai mult decit cheltuiala bugetata a familiei pe 2 max 3 luni
10 Feb 2009, 23:18
multumesc!
dar despre un cont curent ce puteti sa-mi ziceti???
tin economiile in lei (bietele...) la bancpost, cont 'perfect' cu dobanda de 11% neimpozabila pe an... nu cred ca e garantat de cineva in v'un fel... nu e depozit.
bancpost e cumva banca greceasca? parca am auzit ceva de genu'...
sa mai stau p'acolo cu malaiu'?
nu-mi spuneti sa schimb in euri sau alte valute... e cam tarziu... paritatea e de speriat... si oricum, nu sunt atat de multi...
merci!
10 Feb 2009, 23:23
Da, Bancpost este grecească. Stă cel mai bine dintre toate cele greceşti.
Toate conturile sunt garantate. Eu vorbesc de situaţii speciale. De genul: Banca X oferă dobânda 13%/an, iar tu primeşti 14%. Atunci nu mai este garantat.
10 Feb 2009, 23:27
Despre BRD si BANCA TRANSILVANIA stie cineva ceva, la ce ne putem astepta? Cit de solide pot fi aceste banci in conditiile actuale?
Ultima oară modificat de
mircea george pe 10 Feb 2009, 23:32, modificat 1 dată în total.
10 Feb 2009, 23:42
Va framantati voi atat pt banci of of
Aveti mai mult de 50.000 E intr-o banca ca sa va framantati?
11 Feb 2009, 00:01
Almanahe, Almanahe ... sa te NU te vad facind "of, of, mai, mai" ... pe la usa unor banci ... pina intra in functiune mecanismul de garantare a economiilor ... este adevarat ca norma spune 5 zile, de la declararea starii de insolventa ... dar intre vorbe si fapte "e lunga a lu' toderica"
11 Feb 2009, 09:51
Eu inca am incredere in banci. Am lucrat ceva ani in banca si am prieteni si cunostinte prin mai toate bancile. Ma bazez pe ei daca se aude ceva de rau. Despre fondul de garantare nu pot sa spun decat ca sper sa nu ajunga nimeni in situatia sa isi astepte banii repede dupa ce intra o banca in insolventa (ai mei parinti sunt patiti cu defuncta Banca a Religiilor si chiar daca si-au recuperat banii nu vreti sa stiti prin ce emotii si griji au trecut pana si-au vazut in buzunar agoniseala de o viata). Eu imi tin niste cascaval in cont curent la ING care are plafonul de garantare dublu fata de celelate banci de pe piata datorita normelor (nu de putine ori foarte stricte) bancii nationale a Olandei (ING Romania nu e banca cu capital social in Romania ci e doar o sucursala a ING Bank NV din Olanda).
O varianta la fel de sigura ca bancile, daca nu mai sigura, sunt titlurile de stat, desi nu cred ca au dobanda asa mare ca o banca iar banii ii poti recupera doar la scadenta.
O parere pur personala, adica sa nu o ia nimeni de sfat, este ca leul va continua sa piarda in fata euro pe parcursul acestui an... de aceea in fiecare luna o parte din banii castigati ii schimb in moneda europeana.
11 Feb 2009, 10:14
@muzica9 GRESIT RATIONAMENTUL