$1 scrie:$2aboss, niciunul din citatele tale nu exprima strict sintagma "crede si nu cerceta". Este laudabil efortul tau de a documenta o afirmatie, insa nu ai reusit sa convingi.
Este o direnţă între
a convinge pe cineva şi
a schimba convingerea cuiva. Tu eşti deja convins, eu unul mai am dubiii

$1 scrie:$2Spuneai initial "Chiar şi în Biblie se spune crede şi nu cerceta", ulterior ai recunoscut ca aceasta afirmatie apartine lui Celsus. Ceea ce nu ai spus insa, este faptul ca Celsus a fost un fervent militant impotriva crestinatatii, prin urmare afirmatia ta initiala a fost comparabila cu o nuca aruncata-n perete.
Doar nu voiai să citez din Sf. Augustin
$1 scrie:$2Iti place sa faci uz de Google pentru a argumenta ceea ce zici? Ar fi util sa o faci inainte de a afirma, nu dupa.
Folosind modelul tau iata ce gasim:
"cauta si vei afla" (Matei 7, 7)
Dacă citim tot capitolul 7 probabilitatea este foarte mare ca Matei să se refere la altceva. Eu îl interpretez ca fiind un îndemn la aflarea credinţei, nu la cunoaştere în general.
"Cercetati ce este placut inaintea Domnului" (Efesineni 5, 10)
Numai eu sesizez aici o restricţie?
"cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni, foarte mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel ce va face si va invata, acesta mare se va chema in imparatia cerurilor (Matei 5, 19)"
Again, se referă la preceptele biblice, nu la cunoaştere în general. Asta ca să nu fiu răutăcios şi să dau citatul din acelaşi capitol, de la versetul 3...
$1 scrie:$2Mai spuneai "Relaţia Biserică-Ştiinţă a fost dintotdeauna una antagonică." Iarasi persisti in eroare.
Probabil te gandesti la vremea inchizitiei, vreme de trista amintire in care biserica era un instrument de opresiune, nu o forma de manifestare a credintei.
Nici acum Biserica şi Ştiinţa nu sunt tocmai în armonie. Desigur, nu am pretenţia ca ea să îmbrăţişeze automat şi necondiţionat noutăţiile, fiind prin definiţie o entitate conservatoare, dar de aici până la a o considera "prietena ştiinţei"...
$1 scrie:$2Stiai ca prima scoala romaneasca a luat fiinta in curtea unei biserici?
Stiu ceva mai multe decât mă creditezi

Faptul că într-o biserică s-a înfiinţat prima şcoală românească ţine mai degrabă de o etapă istorică firească. Tot în Biserică s-au şi tipărit primele cărţi româneşti şi mulţi ierarhi au contribuit la cultura românească de la Antim Ivireanu la Nicolae Steinhardt, de la Ion Creangă la Arghezi şi, bineînţeles, Gala Galaction...
$1 scrie:$2De partea cealalta a "baricadei", Einstein ofera o definitie superba a credintei in Dumnezeu, din punctul de vedere al unui om de stiinta.
Einstein Admits Being Religious
When asked by an astounded atheist, if he were in fact deeply religious, Einstein replied:
Yes, you can call it that. Try and penetrate with our limited means the secrets of nature and you will find that, behind all the discernible concatenations, there remains something subtle, intangible and inexplicable. Veneration for this force beyond anything that we can comprehend is my religion. To that extent I am, in point of fact, religious.
De unde deduci tu că vorbeşte de Dumnezeu? Dacă am judeca habotnic, l-am putea chiar acuza de erezie

So, aşa cum eu nu am reuşit să te conving, şi tu eşti departe de a mă convinge. Mai încercăm?

Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.