de temir » 18 Mai 2010, 02:27
care va sa zica maneaua nu e rea, maneaua este - ca in acea reclama ("murdarirea este buna!") -pana la urma, beton!
in urmatorul exemplu se pot remarca urmatoarele:
-un manelist grasut, cu fata de tembelut, dar cu plete: ca un rocker (bine, cam slinoase pletele acelea, ca un Jesus sudamerican sau ca un rambo subnutrit, subdezvoltat, sub... orice critica), costumat "ca un patron", numai ca gulerul camasii este descheiat, cravata (sau fular?) atarna neglijent (aaaa, m-am prins, e un macho)
-un al doilea manelist (ei bine, abia acesta, claparul, mi-a atras mie atentia si m-a uimit), care, in continuarea primului, are si bentita a la rambo (aceasta fiind si singura asemanare, dealtfel; in rest nu arata decat a manelist oarecare). o "splendida" bentita rosie (macar daca era alba, mi-ar fi amintit de marian nistor, da' asa?), o atarnatoare si inutila bentita rosie - zic inutila pentru ca nu leaga parul (manelistul cu pricina nu prea are par!), nu strange tamplele sa nu plezneasca de atata efort intelectual, nu impodobeste (sau eu stiu? descopar ca se aseamana cu canafii rosii care se leaga in fruntea calului, ca sa-l apere de deochi - asta trebuie sa fie, m-am prins; mai ales ca are momente cand, furat si strapuns de armoniile celeste, ridica spre stele ochii cretini si, asemeni lui stevie wonder, isi clatina haotic capul; daca in loc de bentita ar fi avut niste autentice plete, am fi zis ca schiteaza un headbang; noroc ca nu face asta in permanenta - are momente cand ranjeste tamp spre camera si se leagana cu tot trupul, ceea ce rupe vraja si alunga duhurile rele), nici macar nu atarna la gat, sugerand cravata (ca in cazul primului, ca e acelasi soi de carpa)
- in ceea ce cunoscatorii genului ar putea numi muzica descoperim, cu oarecare surprindere, o gramada de acorduri familiare (ceea ce este o problema, ne gasim aruncati in fata crudei intrebari: oare am suflet si sensibilitate de manelist? oare chiar imi place si nu vreau sa recunosc? oare este ceva ce trebuie, odata pentru totdeauana, sa-mi asum? doamne, ai mila de mine!): sa fie muzica disco a anilor '80? sa fie fragmente din muzica de film a lui Morricone?
- in acea camera goala de apartament unde s-a filmat "videoclipul" se mai si danseaza: nu-i doar vocalistul, claparul si cu acordeonistul, mai sunt si doi burtosi imbracati in pantaloni de stofa si plovere sintetice - ei bine, toate aceste aratari se balangane haotic (desi bataile din palme ar sugera ca ei tin si ceva ritm, picioarele - filmate ca in legendarul Zorba - par sa fie din alta productie)
- personagiile afecteaza cand veselia (cei care-s de umplutura), cand trairea adanca si durerea sfasietoare a sufletului zdrobit in portiera mertzanului, ori a inimii strapunse de tocul de 12 cm
eu zic sa nu ratati nicio secunda:
si, daca se mai gasesc amatori de analizat capodopere analfabete, poate punem de un topic dedicat: "prin microscop, in microcosmosul manelei"
ca, decat sa ne lasam stresati si agasati sau sufocati, mai bine radem