$1 scrie:$2emir gandirea ta este pe unele parti gresita.
"asa cum a lasat dumnezeu"
$1 scrie:$2umnezeu nu poate fi dictator
cred sincer ca nu
numai ca, in opinia mea, este o mare diferenta intre Dumnezeul cel adevarat si de deasupra noastra (care-o fi el si dac-o fi cu-adevarat), si dumnezeii plasmuiti de biserici si bisericute
$1 scrie:$2tata timp cat ti-a dat libertatea de a alege.
ce mi-a dat?! care libertate, si sa aleg intre ce si ce? te rog insistent sa-mi raspunzi la asta, si anume plecand de la premisa ca eu, cu mintea mea, judec Biblia ca pe o adunare oarecare de texte (date istorice ale unui popor, culegere de legi, folclor, povestioare moralizatoare si de inspaimantat poporul indisciplinat, fictiune cu autor cunoscut etc. plus evangheliile triate de biserica - adica nimic altceva decat lucrare si lucratura omeneasca) si nu cred (pentru ca nu pot, nu pentru ca n-as vrea) sa cred intr-un dumnezeu ofticos si sangeros si nepasator si ranchiunos; care este libertatea pe care ne-o ofera? uite, daca eu (sa zicem ca-s mai viunic, mult mai malac decat tine) te imping pe tine de pe pod intr-o apa adanca si iti ofer alternativele:
1) te prinzi de funia pe care ti-o arunc eu, daca imi promiti (si te angajei si in scris) o a te faci sclavul meu si o sa muncesti numai pentru mine, in toata viata ta (tu nu stii ca funia aceea este impregnata in niste chimicale care or sa-ti arda pielea mainilor si or sa te aduca intr-o transa sub care o sa faci si o sa scrii si o sa semnezi absolut orice iti voi sugera eu; dar nici nu vreau sa te informez, ca doar vreau sa obtin ceva de la si e bine sa nu fii in cunostinta de cauza)
2) te lasi dus de ape, in speranta ca nu te ineci prea repede, iar la primul loc in care ai putea sa iesi te asteapta baietii mei (niste raketi tatuati), care or sa-ti smulga, sub tortura, aceleasi angajamente convenabil
3) te ineci repede si scapi de griji
nu luam in calcul ca as fi putut sa nu te arunc in apa, n-ar avea niciun haz
ei? ai avut niste alternative, nu? ai avut pe ce sa-ti intemeiezi optiunile, n-ai ales orbeste
$1 scrie:$2i afla ca Dumnezeu te asteapta cu bratele deschise,El nu ti-ar reprosa nicodata de ce nu ai facut pasul mai devreme.
ok, cand o sa ma dumiresc, o sa ma crestinez si eu
$1 scrie:$2ste scris in biblie ca ''nu poate gresi omul cat poate ierta Dumnezeu''
unde scrie asta? indica-mi locul, sa vada si ochii mei
$1 scrie:$2ndiferent de ce pacat faci si cat de mare ar fi el Dumnezeu il iarta.
asta e minunat; o sa mai pacatuiesc nitel si pe urma mai vedem noi
$1 scrie:$2omanii au un mare dezavantaj ei s-au nascut ortodoxi si au fost botezati ortodoxi.
nu toti
$1 scrie:$2oate astea intra in contradictie cu ''Libertatea de a alege'' pe care ne-a dat-o Dumnezeu.
ortodocsii cred ca vor spune altceva
$1 scrie:$2e aceea foarte multi Romani se trezesc revoltati impotriva lui Dumnezeu din acest motiv.
eu nu-s deloc revoltat ca m-au botezat ai mei cand eram prunc; daca m-ar fi taiat imprejur ar fi fost altceva, ca ar fo fost mai greu de remediat, dar cred ca m-as fo obisnuit si cu acea idee si m-as fi descurcat cu ce mi-a ramas netaiat (tu te-ai taiat imprejur? ca asa te invata biblia; daca n-ai facut-o, rezolva imediat, si pune si poze, ca altfel nu te cred)
$1 scrie:$2umnezeu nu trebuie luat ca atare
nu? dar ce trebuie sa-i facem, sa-l condimentam, sa-l asezonam, sa-l asociem, sa-l interpretam?
$1 scrie:$2e Dumnezeu trebuie sa il cautam
pai daca el e mai mare si mai destept si mai bun si atotputernic, de ce nu ne cauta si nu ne lumineaza el, direct si fara chinuri? sau de ce nu ne-a facut, de la bun inceput, in buna armonie si gata luminati si crestinati, sa n-avem alta treaba decat sa ne plimbam prin gradina edenului? si cand vedem sarpele sa-i aratam degetul rusinos si basta
$1 scrie:$2i abia cand suntem lamuriti trebuie sa Il acceptam in vietile noastre.
pai eu nu-s lamurit inca, deci is intr-o etapa oarecare, si anume una acceptabila si anticipabila
$1 scrie:$2Acum cativa ani traiam si eu aceeasi revolta ca si voi.Dar am avut parte de o revelati divina care a schimbat totul.
ferice de tine
(parerea mea sincera este ca inca n-a schimbat chiar tot; mai e de lucrat)
raduedi:
$1 scrie:$2ici nu se pune problema sa ma supar ci ma bucur ca putem dezvolta aceasta tema fara sa ne certam .
ai o bere
$1 scrie:$2problema este la noi deoarece din pricina mandriei vrem ca El sa faca primul pas
da man, dar noi suntem mici si prosti, intelepciunea noastra e smintita - ce pretentii sa ai de la niste bezmetici? daca dumnezeu e asa de destept si intelegator si iubitor si chiar cel mai iubitor si cel mai intelegator, adica de ce se tine fudul si nu face el si pe acel prim pas? ce, i-ar cadea divinele lui coa ste?
cine-i mai destept cedeaza primul, spune o smintita vorba omeneasca
acuma serios vorbind, mandria si orgoliul nu prea ar avea ce sa caute intr-o relatie dumnezeiasca
si de ce zici ca traim asa de material?