ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Re: De ce se scumpeste benzina lunar?

15 Apr 2010, 00:53

Problema asta a fost pusa de mult, cu boicotarea, insa la noi putine proteste au succes, mai ales cand e vb de multi oameni si exemple sunt multe - sanatate/invatamant etc
Din lista de mai sus, orice s'ar reduce, ar avea de pierdut fie statul, fie companiile petroliere si cu greu cred ca ar renunta vreuna din cele 2 parti la o bucatica.
Intr'adevar, daca timp de macar cateva zile nu ar alimenta NIMENI, ar fi un semnal serios de alarma, insa asta nu e posibil, sunt destui care depind de masina si nu o pot imobiliza. Iar sa zici ca boicotezi o zi statiile peco, dar a doua zi dai buzna si alimentezi si ptr ziua precedenta ... e fix pix
Tot ce putem face ar fi sa limitam deplasarile cu masina la doar cele strict necesare si sa incercam un consum cat mai redus, acest lucru sigur se va resimti in bilantul de sfarsit de luna, insa nici asta nu e chiar usor.
Eu, de ex, prefer sa dau niste bani in plus pentru comoditate sau pentru a apasa pedala mai tare.
Insa, in cazul unui protest de amploare, cred ca m'as putea abtine de la a folosi masina, insa in cazul in care si transportul in comun ar fi suspendat, treaba se complica :D (nu stiu sa merg pe bicicleta ...)

15 Apr 2010, 14:56

Nu vreau sa jignesc pe nimeni si nici sa ma laud, dar majoritatea romanilor renunta usor la orice, nu lupta putin pt meritul lui, trebuie zic eu sa stabilim o zis stiu eu luna asta luna urmatoare pana cand nu e prea traziu, sa ne adunam noi posesorii de automobile, autocamioane si sa facem un miting pe aceasta tema nu s-a facut niciodata, va trebuii sa incecam, trebuie facut un blog, un site, unde sa ne-nscriem cat mai multi, sunt convins ca ni se alatura toti taximetristi, si sa nu reuntam usor cum se-ntampla de obicei la noi, pana nu obtinem ceea ce vrem, sau alta varianta, nu stiu asta e parerea mea, multi o sa zica ca-s nebun, dar asta e, trebuie facut ceva. Drumuri nu avem, dar avem radare si taxe.

15 Apr 2010, 15:02

visezi. nu e prima data cand scumpesc astia in draci, si mai demult cand am propus eu ceva de genu, "eu am scris eu am citit" ca sa parafrazez o expresie sau "am scris la pereti" ca sa parafrazez alta. acuma vad ca sunteti ceva mai multi care sariti (adica vreo 5 in loc de 1) pentru ca a inceput sa va ajunga cutitul la os, dar tre sa mai asteptam multa vreme pana va ajunge bine, pentru ca nici 5 nu sunt suficienti, trebuie vreo 100 minim.

15 Apr 2010, 15:33

1. Nu o sa ne organizam niciodata pentru o asemenea actiune de boicotare pentru ca, asa cum s-a mai spus, sunt foarte multi dependenti de masina (nici nu mai iau in calcul firmele de transport, distributie etc).
2. Daca face o mare adunare nationala unde sa urlam si sa tipam, nu stim ce sa cerem! Nu putem cere un pret fix, pentru ca exista inflatie in orice domeniu. Cerem sa o subventioneze statul? Cerem sa scoata accizele? Cred ca singurul lucra ce l-am putea cere ar fi, din partea fiecarui lant de distributie a carburantilor, o formula de calcul al pretului in functie de pretul petrolului. Astfel, sa verificam singuri daca pretul este corect sau nu. Vom obtine asa ceva? Niciodata!

15 Apr 2010, 15:38

1. nu e vorba atat de a scoate accizele cat de a le pastra la un nivel rezoonabil. A crescut cursul, hop si statul ne baga mana mai adanc in buzunar... un salt maricel a avut loc la inceputul anului din cauze de genul asta cica.

2. pana una alta companiile petroliere am inteles ca raporteaza profituri uriase... bine, asta e menirea lor numa ca se presupune ca are loc intr-un mediu concurential + reglementat si functie de natura activitatii... aici nu prea e concurential etc.

3. eforturi pentru reglementarea anti speculatori la bursa... (inclusiv la nivel international)

15 Apr 2010, 15:47

salutare..
lucrand la ...as putea sa va dau cateva informatii legate de preturi, informatii neoficiale:)
1 accizele enorme impuse de stat
2 cresterea pretului petrolului
3 cursul euro ( niciodata nu am stiu de ce se calculeaza in euro unele chestii, pt ca barilul este in dolari)
4 costurile de productie - tot in euro

preturile se fac in felul urmator
1 bucata reprezentat petrom unu lukoil 1 rompetrol... 1 propune azi scumpim, daca 2 sunt de acord iar al 3lea nu este raportat la consiliul concurentei pentru monopol pe piata.....

Din cate stiu daca pretul barililiului de petrol va creste cat se preconizeaza la 130 de dolari ..., pretul celei mai ieftine benzine se va ridica la 5,5 ron.

Mai mult putem vb la o intalnire si va dau detalii ce si cum:)

respect ... daca ajunge la 5,5 lei merg cu bicicleta!!oricum am inceput sa merg cu ratb-ul :P

15 Apr 2010, 16:00

OK, hai sa socotim la rece:
- accizele sunt batute in cuie;
- EUR este cat de cat constant, ba chiar a mai scazut;
- pretul petrolului a scazut dramatic acum ceva vreme
La pompa... nimic de scazut.
Cand creste pretul petrolului in afara, pretul la pompa tusti, in sus, de zici ca il aduc special cu avionul pentru asta.
Cand scade, pretul la pompa ramane constant, pentru ca surpriza, este din petrolul cumparat inainte, cand erau stocuri... Care stocuri de obicei tin pana se scumpeste iar petrolul... :-??

15 Apr 2010, 16:22

$1 scrie:$2oricum am inceput sa merg cu ratb-ul :P

Hm, nu prea se simte în trafic. Din contră, de câteva zile e dezastru.

Ontopic. Dacă e vreun avocat pe-aici, cum putem face o plângere la Consiliul Concurenţei? Şi eventual una la Comisia Europeană să investigheze?

15 Apr 2010, 16:53

Daca nu le dai date concrete nu o sa investigheze nimeni nimic. De obicei investigatiile astea pleaca de la o sesizare bazata pe ceva dovezi.

Da-le un inscris, da-le o inregistrare de la intalnirea Petrom, Rompetrol si Lukoil unde se fixeaza pretul si aia e... Altfel nu poti scrie in plangere decat ca ti se pare tie ca e benzina scumpa :)

16 Apr 2010, 09:42

s-a incercat si lucrul asta.... sunt mult prea multe piedici sa ajungi la un consens, traim in Romanica si nu putem face nimic... d'aia vreau eu sa plec din tzara ... pacat, e atat de frumoasa si nu se gandeste nimeni sa o exploateze la potentialul ei.
ce bine era cand era benzina 2,8 ron:)

app cea mai ieftina benzina din bucuresti la statiile petrom va pot spune ca sunt:
statia Muncii - vis a vis de spitalul victor babes
statia lucaci- vis a vis de univ hiperion - bd basarabia

16 Apr 2010, 09:58

statia Muncii - vis a vis de spitalul victor babes

aia unde cea de 99 deja era 4.78 ?? Ha ha ha.... oricum pare destul de buna benzina ca si calitate.... nu ca ar justifica preturile.

16 Apr 2010, 10:08

dap stiu ca e 4,78:) dar e din cele mai ieftine si sincer mie imi merge mult mai bine masina cu asta decat cu carrera 100 de la petromv care e aceeasi benzina plus un aditiv si e azi 16.04.2010 la pretul de 5.15 ron.

4.38 4.16 4.33 4.75

Preturi petrom pt azi 16.04.2010... cele mai mici din bucuresti
prima si ultima - benzina
cele 2 din centru motorina.

Respect

La plin se simte:)

16 Apr 2010, 14:45

Se scumpeste pentru ca Romania este tara tuturor posibilitatilor!!!!!!
Lista de explicatii :
-pentru ca suntem condusi de ciobani, fufe, si { asta nu pot spune dar incepe cu c...}
-pentru ca ii doare in cot de contribuabili
-pentru ca , coruptia este in floare si pe benzinari nu prea are cine sa ii verifice.
-pentru ca o mana spala pe alta.

Pana nu vom spune "STOP" pana nu iesim in strada , pana nu scapam de nemernici burtosi ce ne conduc{ prost}...asa o vom duce, ne complacem in "dulceata" ce ne inconjoara.
Dupa ce oamenii mor din cauza gropilor din asfalt, masinile sunt puse pe butuci, la refuzul nostru de a mai plati rovigneta statul a hotarat : amenda 500 lei, taxa 500 lei si 150 lei rovigneta platita obligatoriu.

17 Apr 2010, 09:02

foarte de acord cu swen_cta .... mare dreptate ai si vb la modul cel mai serios!

respect

17 Apr 2010, 20:34

vad ca sunt cateva confuzii pe aici, sper sa pot sa le clarific eu:

1. fiecare companie are propriul algoritm cand isi stabileste pretul final al carburantilor comercializati. Ce intra in alcatuirea algoritmului/pretului final?
a) darile la stat - peste 50% din pretul final ( tva, accize, toxa de drum, centul pe litru, etc)
b) costuri care tin de companie - aprovizionarea cu materia prima, rafinarea titeiului, transportul carburantilor si distributia acestora in statie (salarii, impozite pe cladiri, etc)
c) costuri care sunt indepedente de companie - cursul valutar ( materia prima e in USd iar produsele finite se vand in lei), scadere consumului/cererii ( cand rafinezi la 70% din capacitatea ta, iti determina costuri mai mari, exact ca la masina - daca supraturezi sau subturezi ai consum mai mare), etc

2. pretul carburantilor nu este influentat atat de repede de evolutia titeiului. Dureaza cam 45-60 de zile, un ciclu de productie - cumperi titeiul ( il cumperi intai pe hartie la bursa), apoi acesta se incarca, se transporta, se descarca, se rafineaza, se trasporta produsele rezultate in depozite si de acolo se duce in statii

3. carburantii sunt influentati rapid de evolutia cotatiilor internationale ale carburantilor, ca doar Romania face parte acum din Uniunea Europeana; http://www.bursa.ro/on-line/?s=print&sr ... icol=81089 ;

4. comparatia cu 2008, cand s-a inregistrat cel mai mare pret al titeiului e un pic hazardata - atunci foloseaza Euro 4, acum Euro 5, atunci dolarul era la 2 lei, acum e la 3 lei, atunci erau alte accize - atat ca si cuantum cat si a cursul valutar la care se calculau ( accizele sunt exprimate in euro, cursul respectiv e fix si se stabileste la 1 octombrie pt anul urmator, de ex. cursul pt 2009 a fost de 3,72 lei, pt 2010 e 4,3 lei)

5. pt a avea o imagine de ansamblu a se vedea preturile carburantilor din UE - http://www.energy.eu/#prices

6. raportat la puterea noastra de cumparare sunt mari, dar cine este aici de vina?

7. cum poti scadea costurile?..de ex. printr-un sofat mai atent, nu e obligatoriu sa pleci primul de la itnersectie si cu scartait de roti. Un alt exemplu, cei din franta se organizeaza sa merga cate 3-4 persoane in masina, la noi fiecare e boier singur in masina lui...daca 3 oameni au drum spre munte, dece sa nu merga toti cu masina si sa imparta cheltuielile? Sau poate varianta din articolul urmator - http://www.monitorulbt.ro/Actualitate/2 ... &tip=toate

8. in ceea ce priveste intelegeri intre companii, de asta exista autoritatile statului - consiliul concurentei ancheteaza piata carburantilor din 2005, au ajuns la o concluzie? http://www.bursa.ro/on-line/s=print&sr= ... 81090.html

sper ca am reusit sa explica cateva din dilemele ce invaluie pretul carburantilor...

17 Apr 2010, 20:51

^^ Da-mi si mie, te rog, niste informatii suplimentare legate de taxa de drum din combustibil. Merci. Eventual niste legi daca stii, am vazut ca, de exemplu, nivelul accizelor este dat intr-o anexa a 571/2003 (Codul Fiscal).

Sa iti spun ce am gasit eu pana acum : LEGEA nr.118 din 16 octombrie 1996 privind constituirea ÅŸi utilizarea Fondului special al drumurilor publice care intradevar continea prevederea
$1 scrie:$2rt. 4. - Sursele Fondului special al drumurilor publice se constituie după cum urmează:
1. prin aplicarea unei cote de 25% asupra:
a) preţului cu ridicata, exclusiv accizele, pentru carburanţii auto livraţi la intern de către producători;
b) valorii în vamă, stabilită potrivit legii, pentru carburanţii auto importaţi;
dar care a fost abrogata de ORDONANŢA nr.3 din 9 ianuarie 2003 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor şi pentru instituirea unor măsuri de îmbunătăţire a colectării unor venituri bugetare, care prevedea
$1 scrie:$2 Art. II. - Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, cotele unice aplicate asupra carburanţilor auto pentru finanţarea drumurilor publice sunt incluse în accizele pentru uleiuri minerale prevăzute la art. I pct. 2.

Art. III. - (1) În anul 2003 o cotă de 20% din accizele încasate la bugetul de stat pentru uleiuri minerale se utilizează în scopul finanţării unor cheltuieli privind drumurile publice, în limita prevederilor bugetare cu destinaţie specială, astfel:
a) 65% pentru drumurile naţionale;
b) 35% pentru drumurile judeţene, comunale şi pentru străzile care se vor amenaja în perimetrele destinate construcţiilor de cvartale de locuinţe noi în localităţi rurale şi urbane.

(2) Începând cu anul 2004, pentru finanţarea drumurilor judeţene, comunale şi a străzilor care se vor amenaja în perimetrele destinate construcţiilor de cvartale de locuinţe noi din localităţi rurale şi urbane, se acordă bugetelor locale sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, urmând ca alocarea fondurilor pentru finanţarea drumurilor naţionale să se stabilească în cadrul procesului elaborării bugetului de stat.
dar care la randul ei (OUG 158/2001) a fost abrogata de LEGEA nr.571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, care nu mai prevede absolut nimic legat de "taxa speciala de drum".

17 Apr 2010, 20:56

@Rayden:
1) Cum impaci punctul 2 cu 3???
2) De ce nu s-a vazut o modificare sensibila la pretul carburantilor cand a scazut barilul foarte mult???
3) De ce creste foarte repede pretul la pompa cand creste pretul petrolului? Niciodata nu am auzit scuza "Am fost nevoiti sa crestem pretul la carburant pentru ca acum 1-2 luni a crescut pretul titeiului"??

17 Apr 2010, 22:02

din pacate, nu detin adevarul absolut...ce stiu despre preturi, am aflat citind prin presa...

@toxicristi

1. taxa drum - nu am prea multe detalii. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-27 ... ntilor.htm
E o enigma si pentru mine...poate noul cod fiscal sa ma lumineze...http://codfiscal.money.ro/

2. FSPP - Fondul Special pentru Produse Petroliere - centul pe litru - http://www.cotidianul.ro/strainii_pompe ... 26009.html

@Mihai L

1. Nu pot decat sa-ti explic printr-un exemplu, asa cum am inteles eu. Eu, companie, cumpar titei la 1 leu (in conditiile in care inainte cu 2 zile era 0,75 bani), rezulta un pret final al carbrauntul de 2 lei. In piata, pretul e de 1,5, eu ce fac?...sa vand in pierdere sau sa raman cu marfa in galantar?..vind in pierdere..rezulta pierdere pt mine. Reversul, eu cumpar titei cu 1 lei (dupa 2 zile pretul titeiul sare la 1,5 lei datorita contextul international - razboi, crize, chinezii se hotareasc sa merga toti cu masinile, etc) eu pret carburanti 2 lei, piata 2,5. Vand in castig si acopar sau nu pierderea anterioara. Nu trebuie omis si impactul cursului valutar - eu iau marfa in dolari si o vand in lei.

2. jurnalistii din ziua de azi alearga doar dupa senzational...nu sunt interesati sa ofere toate explicatiile, sau macar sa le inteleaga. De exemplu, stirea de aici : http://www.incont.ro/utilitare/am-ajuns ... meaza.html, se compara mere cu pere, desi domnisoara care semneaza articolul a fost pe la Business Standard inainte.

Dilema mea e ce ar trebui sa faca: o companie petroliera ( sa vanda in pierdere/sa-si dea afara angajatii/sa vanda doar la export, ca veniturile noastre nu ne permit preturi mari), statul (sa impuna un pret fix al carburantilor, corelat cu puterea noastra de cumparare)?

17 Apr 2010, 22:52

Personal, pana acum nu am gasit nicio lege care sa specifice vreo "taxa speciala de drum", alta decat acciza.

$1 scrie:$24. comparatia cu 2008, cand s-a inregistrat cel mai mare pret al titeiului e un pic hazardata - atunci foloseaza Euro 4, acum Euro 5, atunci dolarul era la 2 lei, acum e la 3 lei, atunci erau alte accize - atat ca si cuantum cat si a cursul valutar la care se calculau ( accizele sunt exprimate in euro, cursul respectiv e fix si se stabileste la 1 octombrie pt anul urmator, de ex. cursul pt 2009 a fost de 3,72 lei, pt 2010 e 4,3 lei)
Chiar si asa, diferenta efectiva in acciza pe motorina la RON/L 2008 vs 2010 este de 0.33RON (0.92RON/L vs 1.25RON/L).

In aprilie 2008, motorina era cam 4RON/L ( http://www.mediafax.ro/economic/petrom- ... ru-2550737 ). Chiar daca DOAR 30% din pretul motorinei ar fi influentat direct de pretul petrolului, la acciza pentru 2008 si pretul petrolului de azi, motorina ar trebui sa coste 3.5, la care se aduna diferenta accizei de 0.3RON si se ajunge la 3.8RON/L, in orice caz, chiar si cu tolerante pentru alte cheltuieli influentate de curs si tehnologia de prelucrare EURO5, pretul nu ar avea justificare sa il depaseasca pe cel din 2008. Totusi, in realitate, cred ca pretul petrolului influenteaza cu un procent mai mare costul real al motorinei (nu pretul de la pompa).

18 Apr 2010, 01:21

$1 scrie:$21. Nu pot decat sa-ti explic printr-un exemplu, asa cum am inteles eu. Eu, companie, cumpar titei la 1 leu (in conditiile in care inainte cu 2 zile era 0,75 bani), rezulta un pret final al carbrauntul de 2 lei. In piata, pretul e de 1,5, eu ce fac?...sa vand in pierdere sau sa raman cu marfa in galantar?..vind in pierdere..rezulta pierdere pt mine. Reversul, eu cumpar titei cu 1 lei (dupa 2 zile pretul titeiul sare la 1,5 lei datorita contextul international - razboi, crize, chinezii se hotareasc sa merga toti cu masinile, etc) eu pret carburanti 2 lei, piata 2,5. Vand in castig si acopar sau nu pierderea anterioara. Nu trebuie omis si impactul cursului valutar - eu iau marfa in dolari si o vand in lei.

Cu alte cuvinte, eu produc carburant la 2 ron/l. Pe piata se vinde cu 5ron/l, eu ma conformez si vand cu 5 ron/l.
Cand cresc preturile, il produc cu 3 ron/l, dar il vand cu 6 ca sa pastrez profitul... :-t
Da-mi voie sa ma indoiesc ca vinde vreun producator de carburant in pierdere la noi... =))

18 Apr 2010, 01:39

din cate vad...in "Nivelul accizelor este prevăzut în anexele 1, 2 şi 3 din Legea 571/2003 privind
Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare":

accizele au evolutat dupa cum urmeaza:

benzina fara plumb - 425 euro (1 ianuarie 2007), 436 euro (1 ianuarie 2009), 452 euro (1 ianuarie 2010)
motorina - 307,6 euro (1 ianuarie 2007), 325 euro (1 ianuarie 2008), 336 euro (1 ianuarie 2009), 347 euro (1 ianuarie 2010)

cursul valutar - USD/RON - http://www.bnr.ro/Cursuri-medii-3544.aspx

Anul USD - mediu
mar. 2010 3,01
2009 3,0493
2008 2,5189
2007 2,4383

curs euro accize - Banca Centrală Europeană (http://www.money.ro/macroeconomie/cursu ... 8-lei.html)

2010 - 4,2688 lei
2009 - 3.7364 lei
2008 - 3,3559 lei

Normele Euro (http://www.dailybusiness.ro/stiri-compa ... ro-5-20734)

Romania Uniunea Europeana
Euro 3 2005 2000
Euro 4 2007 2005
Euro 5 2009 2009
Euro 6 2009 2014

@toxicristi
rationamentul e corect, dar nu prea sta in picioare:
1. nu sunt produse similare - Euro 4 vs Euro 5, in alte conditii macroeconomice

2. diferenta de acciza 2010/2008 +27 euro/1000 litri

3. diferenta de curs valutar: euro acciza +0,91 lei/litru, dolar materie prima +0,5 lei

4. evolutie titei - medie 2008 - 97 dolari/baril (in ianuarie 2008 a fost 90, in iulie 143 si in decembrie 36), medie 2009 - 61,6 dolari/baril, acum e 85-90 dolari (http://www.wtrg.com/prices.htm)

asa ca, adevarul e undeva la mijloc...oricum sunt mari preturile pentru veniturile noastre...

18 Apr 2010, 08:53

Eu cred ca diferentele dintre EURO4 si EURO5 nu sunt chiar asa de mari (se vehicula doar o cantitate mai mica de sulf), dar poate lasa locul la specula (sa fie vanduta mai scump pentru a lasa impresia ca diferentele sunt mari).

Acciza eu am calculat-o in RON/L tocmai pentru a nu lasa loc de ambiguitati. Poate nu am explicat, acciza in 2008 era de 274.625 EURO/1000L la un curs la 1 octombrie 2007 de 3.3559, de unde rezulta acciza 0.9216 RON/L. In anul 2010, acciza este de 293.215 EURO/1000L la un curs la 1 octombrie 2009 de 4.2688 , de unde rezulta acciza 1.2516 RON/L. Diferenta din acciza este de 0.33RON/L .

Totusi, rationamentul meu are un minus, dar nu la acciza, ci la curs. Petrolul, chiar daca este mai ieftin in dolari, este aproape la fel de scump in lei (estimativ, barilul din aprilie 2008 ($120 la un curs de 2.28) este ceva mai scump ca barilul din aprilie 2010 ($80 la un curs de 3.05)).

DAR asta nu ar trebui sa se aplice si pentru producatorii autohtoni de carburanti.

10 Sep 2010, 18:24

http://www.petrom.com/portal/01/petromcom/discount
fugiti sa prindeti rand

10 Sep 2010, 18:33

Din pacate campania este valabila doar pentru statiile peco din Bucuresti... :(

10 Sep 2010, 19:34

:)) O sa reinvie imaginile de pe timpul lui nea Nicu' :D

13 Sep 2010, 10:57

Multumiri addrian pentru pont! ;)
Am reusit duminica sa-mi fac plinul de motorina cu doar 132 lei, mi-au intrat 50 litri. Am ajuns printre ultimii la pompa, cu doar cateva minute inainte de ora 12. Nu prea ma mai asteptam la un moment dat sa reusesc, primele 20 minute nu se inaintase mai deloc, caci s-au cam ingramadit primii, dar in final au degajat intrarea jandarmii si s-a organizat mai bine alimentarea. In rest la coada, s-a desfasurat totul linistit si cu fair-play, fara tinut loc pentru altii.
Ca info pt cei interesati, eu am avut bonul cu nr. 81, nu stiu daca asta reprezinta exact si nr. de ordine al masinii mele care a beneficiat de aceasta reducere. Eu unul presupun ca da.

13 Sep 2010, 11:34

azi, 1 litru de benzina 95 la MOL era 4,74 ... adica 1,12 eur, cam ca in austria dar la salarii romanesti

15 Sep 2010, 15:46

Nu mi-ar parea rau..., daca ar fi si calitatea din Austria... nu doar pretul... :(

17 Sep 2010, 21:27

$1 scrie:$2eekendul acesta îţi poţi face plinul cu 40% mai ieftin, sâmbătă, 18 septembrie, la staţia Mihai Vodă, din Bucureşti, Splaiul Independenţei nr.2 , sector 5 şi duminică, 19 septembrie, la staţia Timişoarei, din Bucureşti, bd Timisoara, nr 8 C, sector 6.

23 Dec 2010, 10:30

Auzeam in stanga-dreapta ca benzina va fi de 6 RON/L din ianuarie. Si chipurile, din cauza accizei. Asa ca am facut un mic calcul :

Acciza motorina
2008 : 275 EURO/1000L la un curs la 1.10.2007 de 3,35 => 0,92 RON/L
2009 : 284 EURO/1000L la un curs la 1.10.2008 de 3.73 => 1,06 RON/L ( + 0.14 RON/L)
2010 : 293 EURO/1000L la un curs la 1.10.2009 de 4,25 => 1,25 RON/L ( + 0.19 RON/L)
2011 : 302 EURO/1000L la un curs la 1.10.2010 de 4,26 => 1,29 RON/L ( + 0.04 RON/L)

Acciza benzina fara plumb
2008 : 327 EURO/1000L la un curs la 1.10.2007 de 3,35 => 1,10 RON/L
2009 : 336 EURO/1000L la un curs la 1.10.2008 de 3.73 => 1,25 RON/L ( + 0.15 RON/L)
2010 : 348 EURO/1000L la un curs la 1.10.2009 de 4,25 => 1,48 RON/L ( + 0.23 RON/L)
2011 : 359 EURO/1000L la un curs la 1.10.2010 de 4,26 => 1,53 RON/L ( + 0.05 RON/L)

Daca cifrele sunt corecte, va fi cea mai mica crestere a accizei in RON pe litru din ultimii 4 ani (acciza in EURO/1000L a crescut constant de la an la an cu 2.5-3.5%, dar cresterea mica de anul viitor este data 80% de variatia mica a cursului). Acciza ptr 2011 a fost preluata din articolul asta : http://www.romanialibera.ro/actualitate ... 09028.html, dar ptr jurnalistii de la RL (de fapt articolul apare asa peste tot in presa noastra copy-paste), densitatea benzinei si a motorinei este de 1kg/L, ca a apei, asa ca am facut transformarea (Codul Fiscal foloseste benzina de 0.77kg/L, iar motorina de 0.845kg/L).

Si articolul asta e interesant :
$1 scrie:$2onstantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a Lukoil România, ne-a explicat că "nu taxele fac benzina și motorina atât de scumpe în România [...]"
Răspunde