ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
15 Noi 2010, 17:18
si daca nu avem OAMENI, atunci sa fie cat mai multe biserici...
15 Noi 2010, 17:27
nu stiu voi cand ati fost ultima oara la biserica, si din cate observ nici nu veti merge prea curand, insa va informez ca multe biserici inca mai sunt pline cu oameni care au contribuit la constructia lor, si formeaza OAMENI, oricare ar fi parerea voastra. AA, o sa ziceti ca aia sunt fraieri si ca merg de nebuni la biserica...prostimea, sa cum? Era un citat, nu mai stiu de la cine..."Daca o carte si o minte se ciocnesc de nenumarate ori...oare sa fie totdeauna vina cartii??"
15 Noi 2010, 18:02
$1 scrie:$2a informez ca multe biserici inca mai sunt pline cu oameni care au contribuit la constructia lor, si formeaza OAMENI
Da, ce sa-ti spun...
Ala care e sa fie OM, apai e OM, indiferent ce zice biserica si indiferent in ce religie se naste.
Si ala care e sa fie vagabond, apai tot vagabond ramane, indiferent cat se duce sau cat cotizeaza la biserica.
Cunosc si crestini care sunt oameni fara caracter. Si cunosc si atei care sunt mai oameni decat multi crestini. Asa ca ideea ca doar biserica este sursa moralitatii si decentei in lume este falsa si a fost demult demontata, inclusiv pe acest topic. Am trecut peste asta.
LE: Iaca si niste citate, poate va plac:
"Când Dumnezeu e de partea noastră putem comite orice crimă, suntem absolviţi crezând că avem o misiune divină. Acesta este pericolul religiei".
-- Kevin Annet
"Cu sau fără religie, oamenii buni vor face lucruri bune, iar oamenii răi vor face lucruri rele, dar ca oamenii buni să facă lucruri rele e nevoie de religie."
-- Steven Weinberg
Asa ca, de banii cheltuiti pe religie, eu zic ca am fi mai castigati daca am face scoli.
15 Noi 2010, 18:10
Deci daca se fac stadioane, patinoare, teatre, arene de concerte, sali de cinema, sali de expo, de ce sa nu poleim icoanele cu aur? Asta e argumentul? Eu nu am fost de mult la biserica, e posibil ca acum sa se mearga la biserica ca la meci, nu am de unde sa stiu...
Daca macar s-ar fi facut stadioane precum biserici... Am fi gazduit si noi macar EURO 2014 sau cat vine
15 Noi 2010, 18:13
pai te informez eu, daca nu ai de unde sa stii, ca nu se merge ca la meci.
15 Noi 2010, 18:52
Cred ca are dreptate toxicristi. prea multe Biserici , in Tara asa saraca . am auzit de cazuri in care, oameni s-au imprumutat la banca sa isi faca nu stiu ce pomeni, cat mai traiesc ca dupa aia nu le mai face nimeni, sa dai canapele si mese si multe altele. cred ca le face si mult rau oamenilor simpli,devine periculoasa Religia cand i se da prea multa atentie. si mai ales cand este facuta din interes.
16 Noi 2010, 09:12
$1 scrie:$2ai te informez eu, daca nu ai de unde sa stii, ca nu se merge ca la meci.
La intrare te intampina 10-12 cersetori? Te intampina.
Daca nu ai "cotizat" la intrare, (de fapt chiar daca ai facut-o), ti se va cere si la iesire.
Imbulzeala creata de persoane de varsta a treia - a patra e cam ca la stadion. Pe multe le-am auzit nu injurand, ci afurisind.
"Arbitrul" intalnirii nu se sfieste sa iti spuna "baremul" atunci cand e solicitat la un parastas, un mers la cimitir sau cand ai decedatul pe masa din sufragerie. Tu vei pierde mereu "meciul".
Sa continui?
16 Noi 2010, 10:28
Si ce, ai vrea sa "arbitreze" pro bono? Spre deosebire de meciurile de fotbal, la evenimentele mentionate de tine prezenta "arbitrului" nu este obligatorie...
16 Noi 2010, 11:22
Nic, in Ardeal nu se tin slujbe de catre slujitori ai Bisericii la capataiul decedatului?
Cum adica nu e obligatorie?
16 Noi 2010, 12:17
Chiar asa, cersetorii aia ar trebui sa fie cei mai sfinti, la cat stau in si pe langa biserica

Asta daca mersul la biserica te-ar face mai bun...
16 Noi 2010, 13:21
$1 scrie:$2ic, in Ardeal nu se tin slujbe de catre slujitori ai Bisericii la capataiul decedatului?
Cum adica nu e obligatorie?
Evident ca se tin. La solicitarea rudelor, nu vine popa de capul lui.
Se poate alege varianta incinerarii, fara niciun fel de slujbe religioase. Nimeni nu te forteaza sa faci parastas, sau alte slujbe!
16 Noi 2010, 13:59
Bun, dar problema nu era sa faci / sa nu faci parastas.
Indignarea lui KomandantuR provine de la faptul ca, pe langa ca iau salar si alte beneficii, preotii pretind cu nerusinare bani in plus ca sa-si faca meseria pentru care sunt angajati.
Insa voi ati dat-o imediat la intors si ati incercat sa schimbati vorba, "ca ce, cum adica, vreti servicii gratis?". Nu, nu vrem servicii gratis. Ideal ar fi sa-si faca meseria pentru salarul pe care il primesc. In cazul de fata, avand in vedere ce zice popa, faptul ca pretind bani in plus este mai urat din partea lor decat in cazul unui medic / profesor / samd, pentru ca medicul nu-ti predica umilinta, cumpatare, decenta, samd si nici nu-ti promite fericirea dupa ce mori, cand se stie ca oricum n-ai cum sa te intorci sa protestezi daca te trezesti ca te-a pacalit si ti-a luat banii degeaba.
16 Noi 2010, 14:05
$1 scrie:$2i ce, ai vrea sa "arbitreze" pro bono? ...
Cu alte cuvinte vrei sa spui ca popa primeste niste bani de la stat doar pentru ca facut scoala de popi?
Ca din cate observ, orice alte servicii presteaza sunt pe bani...
16 Noi 2010, 15:26
io nu inteleg de ce va tot invartiti in jurul cozii si nu incheiati discutia asta care (dealtfel) n-are nici o finalitate
oricum nici una dintre parti nu-si va schimba convingerile...
16 Noi 2010, 16:38
din tot acest forum pt mine cel mai atractiv este acest topic...."Religia si slujitorii ei -pareri pro si contra"....m-am tot abtinut sa comentez ceea ce ati scris pana acum.....foarte multe lucruri eronate si puse aici din punctul fiecaruia de vedere dar fara nici un temei in spate.....ca viitor preot si proaspat absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa....in prez masterand, as vrea sa va lamuresc pe voi , cei care incercati sa "denigrati" imaginea Bisericii Ortodoxe .....motivul nu il stiu ...probabil ura pe care o aveti unii dintre voi din cauza unor slujitori care au abuzat de preotie si au ajuns pana a cere sume fabuloase pentru serviciile oficiate....NU TOTI SUNT LA FEL!!!pacatele slujitorilor sau felul de manifestare al vietii lor nu vor stirbi niciodata Sfintenia Bisericii. Ati ajuns sa comparati Biserica cu stadioane....nu exista nici un fel de comparatie intre acestea doua....si faptul ca sunt prea multe biserici pt o tara asa saraca....nu vad nici un argument ....dimpotriva, construirea de biserici, in primul rand este in avantajul oamenilor pt ca prin intermediul lor Hristos este aproape de ei si se face prin bunavointa oamenilor iubitori de Dzeu si de cele sfinte.....nu cred ca vi s-a oprit vreo suma din salariu pt construirea de biserici .....ati inceput sa exagerati cu pretexte gen "oameni care au facut imprumut la banca sa faca un parastas"....stiu ca sunt pers care nu iubesc Biserica dar sa scrie asa ceva....o sa va explic si cum stau lucrurile cu salariul unui preot....salariul unui preot este cel de baza(minim pe economie) , care la randul lui este format din doua parti....jumate este dat de catre stat iar cealalta jumatate de catre eparhia din care face parte....salariul este minim pe economie(puteti verifica pe cartea de munca a unui preot) deoarece se stie ca prin oficierea de slujbe bisericesti preotul mai primeste o suma de bani(care oscileaza de la caz la caz) drept compensatorie pt salariul de baza....pt orice serviciu oficiat de preot, acesta tb sa taie o chitanta prin care sa justifice ceea ce a oficiat catre eparhie si mai departe catre stat.deci exista o suma mica(gen 30 , 40 ron) impusa de catre eparhie pt care preotul tb sa taie chitanta obligatoriu....acum daca pers sau familia pt care s-a oficiat acel serviciu divin vrea sa mai dea ceva bani preotului(in afara acestei chitante ) bn, daca nu vrea, nu este obligat sa dea nimic.....cam asta este explicatia pentru salariul si banii pe care ii primeste un preot.....stiu foarte bn ca sunt cazuri in care se vorbeste de sume fabuloase cerute de anumiti preoti pt serviciile sustinute dar va rog sa ii criticati pe ei in mod particular...nu faceti din asta un caz general ....si va mai spun inca ceva ....Dumnezeu a lasat la fiecare om liberul arbitru.....adica mai pe intelesul tuturor, omul este liber sa faca ce vrea cu viata lui, adica poate alege intre calea ca larga(iadul) si calea cea stramta(raiul) , deasemenea poate alege ceea ce este mai bun pt binele lui si viata lui, Dzeu nu impune nimic, Iti pune in fata si la indemana tot ce ai nevoie pt buna ta desavarsire dar totodata te lasa sa alegi ce vrei....ori bn ori rau....asa ca oamenii buni pot face si rau si invers oamenii rai se pot schimba oricand spre bn.......tb doar sa aleaga ce vrea....Dzeu se descopera catre om dar asteapta si aportul(adeziunea) omului spre El.....
16 Noi 2010, 16:59
$1 scrie:$2i faptul ca sunt prea multe biserici pt o tara asa saraca....nu vad nici un argument ....dimpotriva, construirea de biserici, in primul rand este in avantajul oamenilor pt ca prin intermediul lor Hristos este aproape de ei si se face prin bunavointa oamenilor iubitori de Dzeu si de cele sfinte.....
Ok, eu iti propun urmatorul experiment. Data viitoare cand ti se inflameaza o masea si ti se umfla obrazul de nu mai poti deschide ochii, sa nu te duci la stomatolog, ca-i lucrarea diavolului. Du-te la biserica.
$1 scrie:$2u cred ca vi s-a oprit vreo suma din salariu pt construirea de biserici
Si cu asta ai dovedit ca tu esti cel care scrie lucruri eronate si fara nici un temei in spate. Biserica primeste foarte multi bani de la bugetul de stat, iar statul iti ia impozit pe salar. De banii astia se puteau face multe scoli si spitale si se puteau eventual face si biserici mai ieftine, fara atatea icoane aurite. Da' chiar, de ce nu ne explici tu, om cu scoala in domeniu, de ce este nevoie de atata aur intr-o biserica? Crezi ca i-o fi greatza lui dumnezeu de o icoana simpla de lemn?
$1 scrie:$2 sa va explic si cum stau lucrurile cu salariul unui preot...salariul este minim pe economie...
Nu-i problema mea ca are salarul asa mic. Sa mai vanda din hainele alea cu fire aurite si sa faca biserici mai ieftine.
$1 scrie:$2daca pers sau familia pt care s-a oficiat acel serviciu divin vrea sa mai dea ceva bani preotului(in afara acestei chitante ) bn, daca nu vrea, nu este obligat sa dea nimic.....
Se vede ca nu stii cum merge treaba in realitate. Ei bine, te luminez eu. In realitate, inainte sau dupa cununie, preotul il cheama pe nas deoparte "sa discute ceva" si ii explica cat de grele sunt conditiile preotilor si cum le-ar prinde bine un ajutor, cat il lasa suletul, vreo 2 - 4 milioane acolo (cam astea sunt standardele in Timisoara). Si asta este REGULA, nu exceptia. O fi vreun preot printr-un sat uitat de lume intr-un varf de munte care nu pretinde bani pentru ca n-are de la cine, dar restul...
Apropos, stii cam cat costa un Mercedes E Klasse, ca tot discutam de el mai sus? In cat timp il plateste oare popa din salar minim pe economie?
$1 scrie:$2umnezeu a lasat la fiecare om liberul arbitru.....adica mai pe intelesul tuturor, omul este liber sa faca ce vrea cu viata lui, adica poate alege intre calea ca larga(iadul) si calea cea stramta(raiul) , deasemenea poate alege ceea ce este mai bun pt binele lui si viata lui, Dzeu nu impune nimic, Iti pune in fata si la indemana tot ce ai nevoie pt buna ta desavarsire dar totodata te lasa sa alegi ce vrei....ori bn ori rau....
Asta inseamna ca dumnezeul la care te inchini tu este unul
sadic. Te-a facut slab, te-a expus ispitei si dupa aceea te pedepseste. Pentru ca daca tot este atotputernic, putea sa te faca puternic si nu facea si ispita si traiam cu totii fericiti pana la adanci batranete.
$1 scrie:$2sa ca oamenii buni pot face si rau si invers oamenii rai se pot schimba oricand spre bn.......tb doar sa aleaga ce vrea....Dzeu se descopera catre om dar asteapta si aportul(adeziunea) omului spre El.....
Asadar, eu ca om slab, supus ispitei, pot comit o crima pentru ca dupa aceea oricum se iarta. Si nu e vina mea, dumnezeu m-a facut slab.
16 Noi 2010, 17:01
Nah, ca mi-ai luat-o inainte...
16 Noi 2010, 17:07
Daniel, daca comiti o crima fara sa te gandesti ca poti fi iertat, vei fi iertat. Daca o comiti gandindu-te ca vei fi iertat, nu vei fi iertat. Nu-i asa ca face toata diferenta din lume?
16 Noi 2010, 17:11
(1) Nu e vina criminalului ca dumnezeu l-a facut slab.
(2) Nu inteleg care e problema cu crima in moralitatea crestina. In fond, ii faci un serviciu celui pe care il ucizi, il trimiti la viata vesnica, acolo unde "nu este durere, nici intristare, nici suspin". Nu mai are treaba cu ratele la masina, cu cresterea TVA-ului, cu reducerea pensiilor...Si asta este inca un cui in talpa argumentului ca "vai, fara religie ne-am prapadi toti".
16 Noi 2010, 18:24
1. ce legatura are inflamarea unei masele cu Biserica????hai sa nu fim ironici si sa vb normal...Biserica vindeca pacate nu masele....faptul ca ti s-a inflamat o masea nu cred ca este lucrul diavolului...
2. impozitul pe care ti-l ia statul nu ti-l ia pentru construirea de biserici.....ci pt munca pe care o prestezi si asigurarile aferente tie....in nici un caz pt construirea de biserici....si inca ceva....Biserica primeste bani de la stat deoarece Ortodoxia este religia oficiala in Romania, dar nu pt construire de biserici....bisericile se contruiesc cu bani de la crestinii donatori si de la anumite institutii si firme donatoare....nu este atata aur in Biserica ci sunt materiale ce imita culoarea aurie sau lumina vesnica....faptul ca acele icoane au fost "poleite cu aur" semnifica pretuirea noastra adusa acelor persoane ce au dus o viata desavarsita, lipsita de pacat si daruirea lor spre Jertfa lui Hristos....daca si tu ai fi dus o viata ca acele pers probabil si tu dupa moarte daca ajungeai sfant canonizat aveai o icoana poleita cu aur intr-o Biserica
3. stiu ca nu e problema ta ca are salariul asa mic....eu doar ti-am explicat cum stau lucrurile...din punctul de vedere al salariului....banii pe care ii are preotul sunt dati de catre oameni nu cred ca i-a luat cu forta de la cineva....daca nu esti de acord cu cat cer anumiti preoti dc nu ripostezi atunci? acesti preoti care cer sume fabuloase au fost invatati asa de catre oamenii ce vin la biserica...
4. eu cred ca stiu cel mai bn cum stau lucrurile deoarece provin din domeniu....mi se pare normal sa il cheme pe nas sa ii spuna cum stau lucrurile adica acea chitanta pe care tb sa o taie si daca mai vrea sa dea sau nu ceva in plus dar repet sa nu generalizam pt ca nu sunt toti la fel..si cunosc o gramada de preoti care nu cer multi bani pt serviciile oficiate si nu sunt preoti prin munti sau prin vreun sat uitat de lume...... si eu am un Mercedes C-Klasse si un Ford Mondeo.....asta nu inseamna ca mi le-am luat cu banii cuiva....mi le-a luat tata si mama....cand o sa ma preotesc undeva....bineinteles ca pers ca tn vor spune " ia uite la popa, si-a luat Mercedes cu banii nostrii"
5. daca ai citit si tu putin despre lume si despre Dzeu....la inceput lumii, si acum vb de Adam si Eva, totul insemna fericire si nu exista pacat....Dzeu le-a dat dintru inceput fericirea absoluta motivata de lipsa raului.....si Adam si Eva au avut liberul arbitru...adica sa aleaga intre bine si rau .....dar gresind mai intai Eva si apoi Adam s-a stricat aceasta fericire si prin ei a aparut pacatul in lume...de aceea toti ne nastem cu pacatul stramosesc care este iertat prin Baia Botezului si tot atunci ti se iarta toate pacatele savarsite...Dzeu nu Te-a facut slab...ci slab devii prin robia pacatului(savarsirea faptelor rele) si adeziunea la pacat....si nu este sadic cum spui tu , sau te expune ispitei ci tu singur te expui ispitei .....daca ai fi un crestin inflacarat si cu dragoste de Dzeu toate aceste vor fugi de la tn si prin credinta ta vei fi ferit de ispite....intradevar Dzeu te pedepseste pt ceea ce gresesti si iti da de zece ori mai mult atunci cand faci binele...un lucru care este normal din punctul meu de vedere....
6. si acum hay sa luam si cazul crimei....spune-mi si mie unde ai auzit tu ca o pers a savarsit o crima si gata a fost iertat pur si simplu....Dzeu,prin intermediul preotului(ca mijlocitor in Taina Sf. Spovedanii) pentru ati ierta fapta mai intai iti da un canon sa vada daca vrei sa te pocaiesti si ca iti recunosti intensitatea faptei savarsite....nu te iarta asa pur si simplu...mai intai nu iti da voie sa te impartasesti cativa ani buni dupa care preotul tb sa cerceteze "intoarcerea" acelei persoane spre Dzeu si apoi dupa o perioada indelungata, daca meriti te va ierta....vina este a ta ca ai savarsit acea crima , nu a lui Dzeu....
7.acum vreau sa iti fac un rezumat sa intelegi cum stau lucrurile.....Dzeu a facut lumea, la inceput lipsita de pacat, apoi prin Adam si Eva a aparut si pacatul in lume.....au aparut si oamenii si lumea in general...unii cu pacate mai putine , altii cu pacate mai multe si cativa care au facut fapte marete in viata lor(jertfirea pt crestinism, pe care ii cinstim azi prin intermediul icoanelor "poleite cu aur" si nu numai )spre desavarsire....per total persita pacatul prin adeziunea oamenilor la el....Dzeu vazand acestea a trimis pe Unicul Sau Fiu sa indrepte lumea cazuta in pacat...si mai grav a ajuns pana acolo de L-a Jertfit pe Cruce pt ridicarea oamenilor...adica pe intelesul tau ...a aceptat uciderea Fiului Sau pentru noi, oamnenii..si nu orice fel de ucidere si ucidere prin chinuri ....pentru indreptatrea noastra si lepadarea de pacat....insa noi nu facem nimic pt asta si mai grav Il maniem pe Dzeu la tot pasul cu pacatele noastre....si surpriza...El tot ne iubeste si acum si Ne accepta asa cum suntem....insa ne pune in fata mijloace sa ne indreptam....eu zic mai bn sa ne uitam la pers noastra si sa incercam sa facem ceva cu noi sa nu ii mai judecam pe altii ca au mercedes sau dacie...asta mai putin conteaza....cel mai mult conteaza viata noatra si indreptarea pt ca scopul ultim pt care am fost creati este mantuirea si dobandirea vietii vesnice intru Hristos....si nu judecarea aproapelui
16 Noi 2010, 18:49
si daca tot dai citate din astea eretice hai sa iti spun si eu ceva cu referinta la ce am discutat despre preoti....Sfantul Ioan Gura de Aur spune in scrierile sale "Daca vezi un preot beat pe marginea drumului sa te duci sa ii saruti mana"(Despre preotie)....probabil tu sigur ai spune "cum sa ii sarut mana, il iau si la bataie"......aici se vede clar importanta harului primit de la Dzeu prin Duhul Sfant.... adica puterea preotului prin care poate oficia slujbele crestine si de a aduce pe oameni pe calea cea dreapta....in mom in care preotul are pacate care le vedem pe la televizor sau alte pacate acest har nu pleaca de la preot ci el ramane in continuare pt ca este dat de Dzeu insa preotul va fi judecat de Dzeu pt cele comise....nu este cazul sa fie judecat de oameni care posibil sa aiba pacate mai mari decat preotul....
16 Noi 2010, 18:57
Se vede ca tanarul nostru viitor preot vorbeste din cartile ce le-a citit la Teologie ,(teorie ).ceva ce se vede cu ochiul liber este " saracia " preotilor de la sate sau de la oras. Eu care ma mai uit ca prostul pe National Geo. credeam ca lumea sa creat altfel. (fara Adam si Eva )
16 Noi 2010, 19:52
$1 scrie:$2un, dar problema nu era sa faci / sa nu faci parastas.
Indignarea lui KomandantuR provine de la faptul ca, pe langa ca iau salar si alte beneficii, preotii pretind cu nerusinare bani in plus ca sa-si faca meseria pentru care sunt angajati.
Dupa cum bine stii, discutia asta am mai avut-o. Nu cred ca are rost sa mai repet argumentele pentru care preotii sunt indreptatiti sa ceara tarife pentru serviciile prestate, aditional la indemnizatia minimala pe care o primesc de la stat.
Vorba lu' ala cu perversa de la Targu Ocna: ori suntem golani si discutam lucruri noi, ori nu mai suntem. De invartit in sens giratoriu sunt satul, ca orice sofer brasovean.
16 Noi 2010, 20:45
corect nic_bv. Am observat si eu ca explicatiile nu conteaza pentru cei care au un "fix fixat".
Uite, eu am avut sa zicem "ocazia", desi fiecare ar putea-o avea daca s-ar interesa inaite sa scrie despre salariul preotilor, sa aflu ce salarii au preotii...multi duc completare de acasa (da, o parte din serviciile religioase) de bani, tocmai pentru a achita asigurarile s.a., caci din ce da statul nu ajunge. Statul are acea contributie, e buna, dar e mult prea putin fata de cum se crede.
16 Noi 2010, 20:57
$1 scrie:$2e vede ca tanarul nostru viitor preot vorbeste din cartile ce le-a citit la Teologie ,(teorie ).ceva ce se vede cu ochiul liber este " saracia " preotilor de la sate sau de la oras. Eu care ma mai uit ca prostul pe National Geo. credeam ca lumea sa creat altfel. (fara Adam si Eva )

adu-ne argumente cum ca preotul trebuie sa fie sarac, ca vad ca de aici pleaca totul. Dar sa nu cumva sa fie frustrari, ca na, daca n-am nici eu, sa nu aiba nici (vecinu) preotul.
Pentru a destinde putin atmosfera, am sa scriu schematic o gluma (din pacate adevarata daca privim putin prin jur), daca moderatorii o considera iesita din context, rog sa mute la "bancuri":
La NEMTI: Isi ia unu "Mertan" nou, il trage in fata casei.
Vecinul, vede, intruneste familia seara, si hotarasc:
-de acum mancam mai putin si mai sanatos, stingem becurile care ard inutil, eu (tatal) imi mai gasesc un job, si, la anul, vindem masina noastra, punem banii stransi si ne luam si noi mertan.
La ROMANI: aceeasi poveste, pana la intrunirea familiei, cand tatal hotaraste: Copii! La noapte pe la 2-3, mergeti si-i spargeti la vecin parbrizul. Daca noi n-avem....
Ultima oară modificat de
dcm1bt pe 16 Noi 2010, 20:58, modificat 1 dată în total.
16 Noi 2010, 20:58
$1 scrie:$2. ce legatura are inflamarea unei masele cu Biserica????hai sa nu fim ironici si sa vb normal...Biserica vindeca pacate nu masele....faptul ca ti s-a inflamat o masea nu cred ca este lucrul diavolului...
Incerca sa-ti explice ca este nevoie si de spitale, printre altele.
$1 scrie:$22. impozitul pe care ti-l ia statul nu ti-l ia pentru construirea de biserici.....ci pt munca pe care o prestezi si asigurarile aferente tie
Nu a scris nimeni ca asa se trece pe fluturasul de salariu, dar banii perceputi de stat tot acolo se duc. Asigurarile nu ar trebui sa aiba legatura cu biserica, nu?
$1 scrie:$2...Biserica primeste bani de la stat deoarece Ortodoxia este religia oficiala in Romania
Ei na! Adica romanul catolic este mai oropsit, desi plateste aceleasi taxe??? Intr-adevar, pare o lucrare dumnezeiasca, nu?
$1 scrie:$2....bisericile se contruiesc cu bani de la crestinii donatori si de la anumite institutii si firme donatoare....
Te rog, nu incerca sa ne insulti inteligenta. Cat de multe donatii se fac si cat de mari?

Cea mai mare firma donatoare e statul.
$1 scrie:$2nu este atata aur in Biserica ci sunt materiale ce imita culoarea aurie sau lumina vesnica....
Asta e tare de tot... si masini care imita Mercedesurile si Audi. Asa e, tot ce este lumesc este vremelnic.
$1 scrie:$23. stiu ca nu e problema ta ca are salariul asa mic....
Poate imi explici de ce eu trebuie sa platesc impozit pe banii castigati iar preotul nu? Eu credeam ca Doamne Doamne zice ca toti suntem egali, dar uite ca unuii sunt mai egali ca ceilalti.
$1 scrie:$2...acesti preoti care cer sume fabuloase au fost invatati asa de catre oamenii ce vin la biserica...
Bravo sefu! Da acum vina pe enoriasi. De ce li se mai spune pastori atunci, si nu oi?
$1 scrie:$26. si acum hay sa luam si cazul crimei....spune-mi si mie unde ai auzit tu ca o pers a savarsit o crima si gata a fost iertat pur si simplu...
Asa este. Poti demonstra contrariul???

In rest este o palida emisiune de popularizare a ortodoxiei...
@dcm1bt: cum se face ca majoritatea preotilor "saraci" sunt mult mai bogati decat astia ca noi, adica restul? Ii "ajuta" Doamne doamne sau se ajuta singuri?
Cat despre salarii mici... si la vamesi este asa, ba chiar ar plati ei sa lucreze

Sesizezi cumva o asemanare aici?
16 Noi 2010, 21:08
$1 scrie:$2dcm1bt: cum se face ca majoritatea preotilor "saraci" sunt mult mai bogati decat astia ca noi, adica restul? Ii "ajuta" Doamne doamne sau se ajuta singuri?
Iar exagerezi...care "majoritatea preotilor"??? Care "noi"?? Ne-am invatat sa ne plangem ca suntem saraci, dar daca dam o privire, vedem ca mai sunt putine dacii 1310. Mie nu imi ajung banii pentru muuulte lucruri, dar m-am invatat sa cheltui cat am. Insa romanul, are stilul lui, si, oricat ar avea, tot sarac se considera. Si, intre preoti si vamesi e o mare deosebire.
16 Noi 2010, 21:13
Cu vamesii ai dreptate, in sensul in care ei nu-ti promit o viata mai buna.
Dai banul si treci.
Si nici nu se dau credinciosi. Precum altii.
16 Noi 2010, 21:27
Aha, vad ca incepi sa pricepi in "eul" tau de ce nu merge tara asta. Exact: tocmai pt ca multi iau ce nu li se cuvine, ca si mita. E o diferenta intre Biserica care incaseaza taxa pt cununie, si, fii atent: vamesul care nu te lasa sa treci, doctorul care te taie aiurea, profesorul care nu te trece clasa, pana ce nu ii platesti meditatii. Am zis sa fii atent, pt ca daca vei fi, iti ve da seama ca: nu din cauza Bisericii nu avem noi spitale s.a., ci, din cauza OAMENILOR care "nu se dau credinciosi", ca vamesul tau. Pt mine ramane valabila o vorba auzita mai demult: Cu cat vom avea mai multe biserici, cu atat vom avea mai putine inchisori si spitale. Nu in sensul pe care il percepi tu, in sensul ca printr-o viata echilibrata si morala pe care omul o dobandeste in biserica, greu ar ajunge sa fie puscarias.
16 Noi 2010, 21:32
...nu stiu de ce, dar tind sa cred ca pe tine (mihai L) te-a taxat calumea un preot ceva...