$1 scrie:$2asca portarii...care iau oricat de la oricine.
Hmm, eu la turele pe care le-am facut prin spitale am inteles ca acei oameni de paza sunt niste capuse. Nu-mi dau seama de rostul lor. Oricum intra oricine, unde vrea, la ce ora vrea. Asta-i rezultatul, in atare conditii, nu-mi dau seama de obiectivele lor. Mai bine s-ar investi intr-un sistem de camere de supraveghere sa vezi macar cine pe unde umbla, cu ce intra, cu ce iese, etc (daca-s probleme).
Singurul inconvenient este ca unii paznici stiu sa se poarte frumos si altii sunt tarani.
Il am pe unul, la Panduri, cu care chiar am o afacere neincheiata.
Visez la spitale moderne, unde apartinatorii sa primeasca cartele de acces, toate usile sa fie pe baza de cartela si in functie de locul unde este internat pacientul, cartela personala sa-ti permita accesul numai pe un traseu general si numai la camera pacientului, dupa un program mai flexibil (cu limite dar nu numai intre orele 15-17 - ca atunci lumea munceste sa-si castige salariul).
Sunt curios cat plateste spitalul / ora / om catre societatea de paza?
Visez de asemenea la un buget al sanatatii, corect si bine administrat. In aceste conditii ar exista bani pentru inzecirea salariilor angajatilor din sanatate si n-ar mai fi nevoie de spaga pentru un trai pe masura importantei muncii lor. Pana atunci, singurul lucru ar fi sa ne pazeasca Dumnezeu de probleme.
Ah, si mai am o problema. Romanii nu pun accent pe controalele preventive (recunosc ca nici eu nu eram altfel pana acum vreo 2 ani dar m-am schimbat). Cand se strica masina, repede pe forum, repede la service, repede la magazinul de piese (doar o paralela). Cand te deranjeaza ceva ce tine de sanatate, cati se agita pentru propriul corp, precum se agita pentru propria masina? Stiu, iar generalizez si pe de alta parte aici sunt foarte multi tineri si e normal sa nu aiba cine stie ce probleme de sanatate (ma refer la cele serioase, nu la mizilicuri) dar ideea e ca trebuie sa luam in serios controalele periodice si analizele. Nu recomand acele analize decontate de Casa pentru ca stiu si despre acest subiect multe povesti horror. Mai bine mergeti la un laborator si platiti 100 de lei si sunteti sigur ca cineva chiar v-a facut toate analizele. Daca nu-s probleme, nici nu trebuie sa mai mergeti la medicul de familie, ca va spune laborantul din prima ca indicatorii sunt in limitele normale.
Ca tot am adus vorba, medicul meu de familie (un bandit - credeti-ma pe cuvant!!!) are si laborator de analize (am serioase dubii ca iese la culoare daca-i face Casa un control ca la carte). Anul asta, cand am fost la el sa-mi dea o nenorocita de adeverinta medicala cum ca sunt apt pentru conducerea ambarcatiunilor cu motor (adica: vad, aud si sunt functional la modul general

), s-a luat de mine ca nu mi-am facut analizele la el. I-am spus ca mi le fac de doua ori pe an, la un prieten care are propriul laborator si sunt ok. I-am si dat pe e-mail PDF-ul cu ultimele rezultate. El, nu si nu, si m-am enervat, i-am spus ca nu mai am cuponul de la Casa (l-am aruncat de cand l-am gasit in casuta postala) dar ca-i dau eu 50 de lei in plus, fara chitanta (stie el mai bine ca mine ce reprezinta acea suma

) si 20 lei pentru adeverinta aia + promisiunea ca voi reveni sa-mi fac analizele la el (am mintit fara nicio jena). Am facut deal-ul. La inceputul anului viitor ma voi ocupa sa-mi gasesc alt medic de familie.
Alta poveste cu alt medic de familie. O ruda, m-a desemnat pe mine, prin testament, ca mostenitor. La notar, era nevoie si de o adeverinta cum ca persoana respectiva este in toate mintile in momentul efectuarii testamentului. Respectiva adeverinta se emite de catre medicul de familie. S-a dus la medicul de familie, care a trimis-o la o comisie in municipiul de judet!!! S-a dus mama cu respectiva ruda (cu noaptea-n cap, sa fie la prima ora acolo), a platit vreo 100 lei taxa si apoi i-au spus ca pentru testament, nu e nevoie de acel examen psihiatric, ca medicul de familie se presupune ca o cunoaste si medicul de familie trebuie sa emita respectiva adeverinta (era acolo o intreaga comisie de medici psihiatri!!!). Taxa nu a mai vazut-o inapoi.
M-a sunat mama sa-mi spuna ca se plimba pe drumuri aiurea. Pe la ora 10 m-am urcat in masina si in 2 ore eram in cabinetul medicului de familie, impreuna cu mama si respectiva ruda. A iesit taraboi, am amenintat in stanga si-n dreapta, medicul ma ruga sa nu mai tip ca ne aud oamenii de pe hol, eram o fiara injunghiata datorita incompetentei respectivului medic de familie.
Am totusi o dilema: sa le dau sau nu spaga rezidentilor, daca e cazul? Daca le dau, ma gandesc ca imi aduc contributia la o practica nesanatoasa (se invata gresit), daca nu le dau chiar ma doare sufletul cand ma gandesc pe ce salarii mizerabile muncesc oamenii aceia (cu respectiva pregatire!). Cert e ca atunci cand le-am dat, am simtit ca ei chiar merita. Sa speram ca ei vor schimba ceva. Da, la Universitar sunt multi medici rezidenti sau tineri, care sunt in linia intai si trag tare. Dar asta nu inseamna ca sunt si buni.
Daca intr-o situatie sau alta, te-a luat in primire un rezident, chiar daca ai fost multumit pe moment, neaparat sa consulti si opinia altui medic!Hai sa va mai zic una si ma culc, ca maine dimineata inaugurez sezonul de schi: la Tg. Mures, mi-a venit la interviu o doamna medic (rezident, specializare pe cardio). Voia sa lucreze la noi in farmacie, a venit impreuna cu o asistenta care trimisese CV-ul la noi si mi s-a parut ca are o experienta interesanta si voiam sa o vad. La interviu s-au prezentat amandoua.
Dna. medic nu avea nicio calificare in domeniul farma. Conform legislatiei, eu nu o puteam angaja pe pozitia de asistent de farmacie (recrutam farmacisti si asistenti de farmacie). Conform legislatiei, o diploma de medic nu se poate echivala cu o postliceala de asistent de farmacie (pe undeva e de inteles, in realitate nu are importanta pentru ca asistentii de farmacie din ziua de azi ies foarte slab pregatiti, rar gasesti una-unul mai rasarit).
Avea copilul mic intr-un marsupiu, impreuna cu ea. Voia sa lucreze oricat de mult o tineau puterile, pentru ca venitul de medic rezident ii era cu totul insuficient. In farmacie, pe o pozitie net inferioara. Dar voia sa munceasca (sunt sensibil fata de cei care vor sa munceasca). Voiam sa o ajut din toata inima si
am simtit din plin toata umilinta pe care o indura tinerii medici din Romania. Nu am putut sa o ajut la noi atunci. A ajutat-o omologul meu de la un lant de farmacii concurent, ca noi ne mai cunoastem intre noi si mai vorbim. A luat-o ca si consultant dermocosmetice (aici nu-ti trebuie nicio calificare aparte). Eu nu o puteam lua pe pozitia aia pentru ca nu aveam pozitie disponibila in schema si eram oricum cu un om in plus pe Tg. Mures, pe acea pozitie.
In fine, sunt tanar si-s deja scarbit de multe chestii ce tin de sistemul de sanatate dar raul vine de undeva de sus...Cateva sute de medici (la nivel de tara) si cateva sute de jigodii cu alte specializari, care conduc sistemul, reusesc sa strice tot. Pentru asta
mi-e ciuda!