de bezart » 23 Dec 2010, 13:48
@andreylungu nu e doar de mentalitate comunista, dar mai bate si campii.
Impozitul real, asa cu cota unica, este de vreo 50% (daca se iau si contributiile angajatorului in considerare). La noi se face o confuzie, si cred ca voita, intre cota de impozitare unica de 16%, si total sume retinute (cota unica+contributiile sociale). In Germania cand se spune impozit 40% impozit, asta include tot si contributiile sociale.
Ideile comunistilor cu inlocuirea cotei unice cu impozit de 40% vor conduce la un impozit global de 80%. In aceste conditii, toti oamenii capabili vor pleca din tara si la fel vor face si multinationalele. Va fi un dezastru pentru economie. Dar asa prosteste lumea un partid de cacat, instigand la zicala 'sa moara si capra vecinului, ca eu am de stat la crasma si nu pot sa o cresc pe a mea'.
PS. In Germania este impozit progresiv, dar scopul lui este de a proteja oamenii cu venituri foarte mici (sub 1500 euro pe luna) . Asadar curba de impozitare are o crestere rapida pana la veniturile de jos ale clasei de mijloc. Dupa acest punct are o crestere foarte mica, aproape asimptotica, exact pentru a nu descuraja munca. Iar, la veniturile foarte mari se practica plafonarea contributiilor sociale, pentru ca nu e corect ca un manager sa achite contributii cat 10 si sa fie doar el beneficiar.
Problema este ca partidul de cacat mentionat, spune numai bucatile care ii convin.